Gość: .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.10, 19:12 nie tylko nie poinformowal ale rozmyslnie wprowadzal w blad twierdzac ze rozwiazanie umowy jest niemozliwe bez ponoszenia przez klienta kary! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: JA Re: Era zapłaci 2 mln zł. Nie mówiła klientom, że IP: *.air-net.gda.pl 09.06.10, 19:18 Kara to by była, jakby umożliwić WSZYSTKIM abonentom, którzy mieli w tym czasie zawarte umowy umożliwić odstąpienie od umowy. A wtedy następnego dnia nowa umowa, nowy telefon a wszystko za 1zl. Tak to zadna kara Odpowiedz Link Zgłoś
bezzebnypirat Re: Era zapłaci 2 mln zł. Nie mówiła klientom, że 09.06.10, 19:45 Tak wlasnie bylo, ale widac odwagi Ci zabraklo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick Re: Era zapłaci 2 mln zł. Nie mówiła klientom, że IP: *.adsl.inetia.pl 09.06.10, 19:50 No nie do końca jest tak jak piszą wg mnie. Prawo się zmieniło telekomunikacyjne i jeżeli zmiany nie są negatywne dla klienta to nie ma mowy o zrywaniu umów. Druga sprawa że ten zapis był wymuszony przez Urząd. A trudno darmo żeby to operator ponosił straty z tego tytułu. Ja osobiście dostałem jakiś list dotyczący zmiany regulaminu, ale nawet nie czytałem:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Era zapłaci 2 mln zł. Nie mówiła klientom, że IP: *.centertel.pl 09.06.10, 20:54 a przeczytałeś dokładnie artykuł? czy tak samo jak zawiadomienie z ery? skąd się biorą tacy jak Ty?! wyraźnie napisali: 2007 a wtedy było inne prawo telekomunikacyjne... Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Era zapłaci 2 mln zł. Nie mówiła klientom, że 10.06.10, 07:21 Doczytaj, czym są normy imperatywne (w odróżnieniu od dyspozytywnych). To nie jest kwestia twojej opinii. Poza tym zmiana prawa nie ma tu nic do rzeczy. Fakt miał miejsce wtedy, gdy obowiązywały określone przepisy, zezwalające na rozwiązanie umowy. Era nie tylko twierdziła, że nie jest to wystarczająca przesłanka do rozwiązania umowy bez żadnych konsekwencji, ale jeszcze groziła karami umownymi wszystkim, którzy się na to zdecydowali. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Era zapłaci 2 mln zł. Nie mówiła klientom, że m... IP: *.adsl.inetia.pl 09.06.10, 21:02 a plus informowal - ale kary dostal 2,5 mln... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Era zapłaci 2 mln zł. Nie mówiła klientom, że IP: *.14-2.cable.virginmedia.com 09.06.10, 21:33 co z tego, że plus informował - ja rozwiązałem umowę po zmianie regulaminu ale naliczyli mi karę za zerwanie umowy a dług sprzedali firmie windykacyjnej. A rzecznik praw konsumenta się wypiął i powiedział "że właściwie ma pan rację ale plus ma pieniądze i czas na walkę w sądach i co prawda wygra pan ale za 10 lat". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Era zapłaci 2 mln zł. Nie mówiła klientom, że IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.06.10, 21:03 hmmm... nadal tak twierdzi. Rozsyłają właśnie do klientów jakieś info o zmianie któregoś tam punktu w regulaminie i nauczeni doświadczeniem (i karą) od razu informują, że w przypadku niezaakceptowania tej zmiany można rozwiązac umowę. Natychmiast jednak zastrzegają, że rozwiązanie umowy wiąże się z poniesiem kary finansowej za powyższe. Albo jestem blondynką, albo coś tu jest nie halo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Era zapłaci 2 mln zł. Nie mówiła klientom, że IP: *.static.espol.com.pl 09.06.10, 21:21 kara jest za to, ze niepoinformowali abonentow w 2007 roku o zmianie regulaminu (choc maja taki obowiazek wynikajacy z prawa telekom.), a wtedy nawet najmniejsza zmiana pozwalala odejsc od sieci bez ponoszenia konsekwencji. dzis po nowelizacji prawa telekom. z 2009 roku zmiany w regulaminach wymuszone dostosowaniem sie do obowiazujacego prawa nie pozwalaja na bezkarne zrywanie umow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick Re: Era zapłaci 2 mln zł. Nie mówiła klientom, że IP: *.adsl.inetia.pl 09.06.10, 21:22 Wszystko jest halo :) Ta ostatnia zmiana była wywołana tym że zmieniło się prawo telekomunikacyjne w dodatku jest to tylko kosmetyka, która nie wpływa negatywnie na klienta. Także tutaj mają racje, można rozwiązać umowę ale trzeba zapłacić karę umowną. Ta ostatnia ich zmiana była tzw odgórna. Co innego Plus zrobił bo ten sam od siebie zmienił regulamin w dodatku na niekorzyść klienta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciapek Re: Era zapłaci 2 mln zł. Nie mówiła klientom, że IP: *.chello.pl 09.06.10, 22:53 Dwa miliony, no ale erze kolo doopy zrobili cholera... A i tak odbiją sobie to swoich abonentach. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Trzy lata... 10.06.10, 07:15 Trzy lata zajęło wydanie prawomocnego postanowienia w sprawie, która sprowadzała się w zasadzie do zinterpretowania jednego przepisu, na dodatek dość czytelnego - jak na możliwości polskich legislatorów? S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max31 Era zapłaci 2 mln zł. Nie mówiła klientom, że m... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.10, 07:36 Wymiar kary jest śmieszny w porównaniu do strat jakie mogła ponieść firma :) Witamy w absurdalnej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SAS Erze juz dziękujemy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.10, 07:54 Wszystko co związane z ERĄ obchodzę bardzo, bardzo szerokim łukiem. Tylko raz dałem się nabrać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tintins8 Era zapłaci 2 mln zł. Nie mówiła klientom, że m... IP: *.147.87.116.nat.umts.dynamic.eranet.pl 12.06.10, 11:56 Witam, ja wowczas rozwiazalem umowe, ale musialem zaplacic kare. Zasadnicze pytanie osob, ktore tez musialy zaplacic ponad 1000zl tej kary - czy ERA zamierza zwrocic te srodki w zwiazku z prawomocnym wyrokiem sadu? Czy ktos z Was wie moze? z gry dziekuje za informacje. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś