Dodaj do ulubionych

Podpisz petycję i uratuj system Windows XP

IP: *.adsl.inetia.pl 22.01.08, 12:56
a mi nie zalezy na zadnym Windowsie, uzywam Linuksa juz od prawie 2 lat i
jestem zadowolony. pozdrawiam majacych klopoty z wyborem :)
Obserwuj wątek
    • Gość: BoBo Musisz kupić nowy system , musisz kupić nowy ... IP: *.chello.pl 22.01.08, 12:57
      Przechodzimy na Linuxa. Koniec amerykańskiej dominacji.Powstańcie ,których
      dręczy Microsoft !!!
      • Gość: andrzej Re: Musisz kupić nowy system , musisz kupić nowy IP: 82.177.55.* 22.01.08, 13:09
        hehe, kolejna wojna?
        Linux sie nie nadaje dla zwyklego uzytkownika, ktory nie ma pojecia o dzialaniu
        komputera. To tak jakbys radzil komus kupic samochod i samemu w nim grzebac.
        Ludzie chca jezdzic, i bezproblemowo pracowac. A dla przecietnego uzytkownika
        Windows jest idealnym systemem. Czym innym sa pasjonaci lub ludzie, ktorcyh stac
        lub maja czas na czytanie dokumentacji jak sobie costam skompilowac itp.
        • embart Re: Musisz kupić nowy system , musisz kupić nowy 22.01.08, 13:16
          Gość portalu: andrzej napisał(a):

> hehe, kolejna wojna?
          > Linux sie nie nadaje dla zwyklego uzytkownika, ktory nie ma pojecia o dzialaniu
          > komputera.

OCH REALLY?
          w większości dystrybucji do zwykłych zastosowań konsoli nawet nie zobaczysz (nie
          trzeba mieć nawet pojęcia o jej istnieniu).....

LINUX =/ Slackware (=/ znaczy "nie równa się")
          --------------------------------------------------
          benzyna za 2 złote! Tak to możliwe
          • zupa_wolowa A można podpisac petycję o zaprzestanie sprzedaży 22.01.08, 13:40
            Windowsa w ogóle?
            • parazyd Podziwiam głupotę ankiet na tym portalu 22.01.08, 14:35
              Pytania są zwykle tak tendencyjne, że nie ma miejsca na sensowną
              odpowiedź - zresztą pewnie nie o nią autorom chodzi tylko o psucie
              krwi i dezinformację.
              W tym konkretnym przypadku warto poprzeć Windows XP, ale nie dlatego
              że to dobry system (bo jest kiepski i wybitnie user unfriendly),
              tylko że w porównaniu z niewyobrażalną megachałą Visty jest to
              system RELATYWNIE duzo lepszy.
              • Gość: adzikadzi Re: Podziwiam głupotę ankiet na tym portalu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.08, 14:44
                parazyd napisał:

> warto poprzeć Windows XP, ale nie dlatego
                > że to dobry system (bo jest kiepski i wybitnie user unfriendly),
                > tylko że w porównaniu z niewyobrażalną megachałą Visty jest to
                > system RELATYWNIE duzo lepszy.

Następny "mądry" znający Vistę z opowiadań i artykułów w gazeta.pl
                albo co gorsza z komputera z jednordzeniowym prockiem i 512 MB RAM.
                Na odpowiednim sprzęcie (takim samym dla obu) Vista bije w
                wydajności XP na łeb.
                • parazyd Re: Podziwiam głupotę ankiet na tym portalu 22.01.08, 15:41
                  Trochę masz racji przyznam ze wstydem. Ale primo: nie każdy już ma
                  procesor dwurdzeniowy czy wielowątkowy - dlaczego dyskryminować tę
                  grupę klientów? Secundo: wiadomo że klienciu masowo szukają kompów z
                  XP (i nie znajdują) albo przeinstalowują Vistę na XP (zwłaszcza w
                  laptopach) - dlaczego wciskać ludziom na siłę coś czego nie chcą? To
                  prawo klienta "niechcieć" i nie trzeba się tłumaczyć z tego czy to
                  racjonalne czy nie. Ale Microsoft wie lepiej czego potrzebujemy i
                  nie musi nas pytać o zdanie. Taka była od początku filozofia tej
                  firmy.
                  • Gość: K Re: Podziwiam głupotę ankiet na tym portalu IP: *.adsl.inetia.pl 22.01.08, 16:46
                    parazyd napisał:

> Trochę masz racji przyznam ze wstydem. Ale pri

A co ma do tego sprzęt? Lepiej mieć jeszcze większą wydajność. Mój komputer ma dwurdzeniowy procesor ponad 2 GB ramu, a korzystam wyłącznie z Linuksa i nie wyobrażam sobie, by coś miało mi mulić komputer, a mułem jest W XP, nie wspominając o Vistach.
                    • Gość: henio tylko czekałem na jajogłowych... IP: *.chello.pl 22.01.08, 17:43
                      wasz system, linux jest do d***, wie to każdy kto chociaż studiował coś
                      związanego z informatyką. w zastosowaniach domowych i biurowych jest zupełnie
                      niedorozwinięty, nawet w porównaniu do OS-a a co dopiero do XP czy Visty, przede
                      wszystkim nie ma takiego systemu jak linux!! jest mandriva red szmata debian
                      ubuntu i reszta tego peletonu każdy z tych systemów różni się diametralnie, ale
                      nawet pomijając to, dziadostwo z rpm czy tym podobnymi, pomówmy o stabilności,
                      często słyszę o tej słynnej stabilności linuxa- to prawda linuź jest stabilny,
                      ale w konsoli!! iksy są istnym dramatem, zresztą do większości fanatyków takich
                      jak wy to co pisze nie ma znaczenia, bo wy UWIERZYLIśCIE w ten szit, i niczym
                      mułłowie będziecie go bronić...

a co do visty... wiadomo nie ma jeszcze pierwszego service packa, ale nawet
                      teraz, ten system ma ogromne możliwości, nie wspominając o stabilności i
                      zgodności wstecznej (linuksowi maniacy nawet nie wiedzą co to określenie -
                      zgodność wsteczna - oznacza) ze starszymi aplikacjami. Wiadomo, jak ktoś ma
                      duronka, czy innego jakiegoś jednordzeniowca, to będzie truł że niby vista nie
                      fajna, a prawda jest taka że ma komp do dupy, i nawet nie wie czym się vista od
                      xp różni

A tak moim zdaniem, różnica pomiędzy vistą a xp jest mniej więcej taka jak
                      pomiędzy xp a 2000...
                      • Gość: X Re: tylko czekałem na jajogłowych... IP: *.chello.pl 22.01.08, 20:16
                        Do czasu SP2 dla Win XP Win 2000 (SP4) był zdecydowanie lepszym systemem.
                        • Gość: savoy Re: tylko czekałem na jajogłowych... IP: *.debica229.tnp.pl 24.01.08, 01:11
                          Do tej pory używam w2k, jestem wręcz dumny z tego systemu. Niestety
                          zmuszony jestem do zainstalowania XP, który oryginalny wala się po
                          półkach. Zmuszony dlatego, że na siłe zarżnęło się w2k mimo, że
                          system juz 8 letni ale to był system naprawdę udany, XP był
                          skierowany dla mas a wabikiem miała być kiczowata luna.

Przykro mi bardzo, że wkrótce będę musiał się rozstać z w2k, nie
                          działają na nim już aplikacje typo Photoshop Cs3, Lightroom, nowy
                          Cubase i wiele innych...

Drażni mnie, że przez taką politykę muszę marnować czas. Co do
                          linuxa to uważam, że to system dla osób lubiących "grzebać", ja
                          z "grzebania" wyrosłem teraz komputer służy jako stacja robocza
                          (graficzna/muzyczna) a polecanie rozwiązań alternatywnych jak
                          śmieszny i żałosny Gimp komuś kto kupuje soft żeby generować dochód
                          to jakiś żart.
                          Tak więc w2k uważam za produkt Microsoftu który naprawdę im wyszedł.
                          • arturpio mylisz... 24.01.08, 18:20
                            mylisz OS z programami ktore na nim dzialaja. prawda ze jest na XP kilka
                            programow ktore "trzymaka" klientow i ktorych nie ma Linuxie. ale to nie znaczy
                            ze Xp jest "lepszy"... to rezultat strategii Microsoft, ulkadow, powiazan miedzy
                            firmami, co ile komu przynosi... to problem dolarow a nie techniki.
                      • Gość: K Re: tylko czekałem na jajogłowych... IP: 87.205.144.* 22.01.08, 21:24
                        Gość portalu: henio napisał(a):...

Wszystko kompilowałem od zera w swoim linuksie i jaka to dystrybucja?

Prawidłowo skonfigurowany system nie wiesza się wcale, potrafi działać wiecznie, jedynie dłuższy brak prądu może go rozwalić, tak jest z moim komputerem, chyba że coś testują zepsuje, ale nawet jak go zepsuje tak, że nawet jądro nie będzie chciało się odpalać mogę go jeszcze odratować·
                      • Gość: inż inf Znalazł się znawca za trzy grosze IP: *.1.telkab.pl 23.01.08, 10:37
                        Znalazł się znawca za trzy grosze. Buhahaha :)

Ja studiowałem informatykę i to w dodatku inżynierię oprogramowania i nigdy nie
                        przerzyłem wiekszych horrorów jak z Windowsami i to nie ważne jaką wersją każda
                        ma tyle wad, że aż krew zalewa.

Po pierwsze Linux to system właśnie mądralo, a Mandrivy, Debiany itd. to
                        dystrybucje. Dopóki tego nie będziesz wiedział, lepiej się nie wypowiadaj, bo
                        się ośmieszasz.

Po drugie to ty właśnie uwierzyłeś w wątpliwej jakości produkty z Redmont. To
                        tak jak być wyznawcą marki Adidas i wierzyć, że są one najlepsze, bo każdy je
                        kupuje i to... Adidas przecież, coż z tego, że się prują i rozciągają. Jesteś
                        takim odpowiednikiem tępego drecha, tyle że informatycznym. Bij dalej pokłony to
                        może ci Gates rzuci jakieś ochłapy ze stołu.

Po trzecie my informatycy wiemy co to znaczy Linux, bo na nim pracowaliśmy i
                        wiemy że: masz do wyboru wiele dystrybucji, które są lepsze i gorsze (tak samo
                        jak X'y na nich), nie jesteś więźniem jakiejś wątpliwej jakości produktów
                        kiepskiej firmy, nie musisz płacić za te produkty, bo zdecydowana wiekszość z
                        nich to są daromwe rzeczy i opensource, czyli każdy może udoskonalać je i
                        dodawać nowe funkcje do nich (a jest to kontrolowane przez użytkowników).

A że ty masz ograniczone horyzonty i za dużo kasy to cóż można na to poradzić.
                        • Gość: inż inf Re: Znalazł się znawca za trzy grosze IP: *.1.telkab.pl 23.01.08, 10:38
                          *przeżyłem ;)
                        • Gość: inż inf samokurekta IP: *.1.telkab.pl 23.01.08, 10:38
                          *przeżyłem
                        • mukroko Re: Znalazł się znawca za trzy grosze 23.01.08, 18:15
                          > Znalazł się znawca za trzy grosze. Buhahaha :)

zapewniam cię że nie tylko za trzy grosze, bo nawet za więcej niż średnia krajowa ;)

> Ja studiowałem informatykę i to w dodatku inżynierię oprogramowania i nigdy nie
                          > przerzyłem wiekszych horrorów jak z Windowsami i to nie ważne jaką wersją każda
                          > ma tyle wad, że aż krew zalewa.
                          >
                          > Po pierwsze Linux to system właśnie mądralo, a Mandrivy, Debiany itd. to
                          > dystrybucje. Dopóki tego nie będziesz wiedział, lepiej się nie wypowiadaj, bo
                          > się ośmieszasz.
                          >

widać że zapewne uczyłeś się z podręczników na pamięć, bo myślenia kreatywnego w
                          twoim wypadku nie ma w ogóle...

tak btw: jeśli 98 i me to różne systemy operacyjne, to jak można uważać fedore
                          za ten sam system co debian? stosując twoją logikę, należałoby powiedzieć że nt,
                          vista, xp, 2000 to ten sam system operacyjny??!!

> Po drugie to ty właśnie uwierzyłeś w wątpliwej jakości produkty z Redmont.

wątpliwa jakość?? to może porównamy oO do MS Office (zaznaczam że korzystałem z
                          tego szitu zarówno na windzie jak i na różnych "dystrybucjach"), uwierz mi,
                          babrałem się w ten freewere od staroffice po oo T7 2.3 i stabilności nie było w
                          tych produktach za grosz, już nie mówię o braku tak podstawowych funkcji jak
                          ctrl + ] (musisz sobie zbidnować...) ale to tylko jeden z ogromnej ilości
                          przypadków, wykorzystywanie obiektów w writerze jest tragiczne, obsługa calca
                          też do przyjemnych nie należy (nie mówiąc już o wątpliwym designie)

> To
                          > tak jak być wyznawcą marki Adidas i wierzyć, że są one najlepsze, bo każdy je
                          > kupuje i to... Adidas przecież, coż z tego, że się prują i rozciągają. Jesteś
                          > takim odpowiednikiem tępego drecha, tyle że informatycznym. Bij dalej pokłony t
                          > o
                          > może ci Gates rzuci jakieś ochłapy ze stołu.

co do drecha... brak komentarza...
                          a co do ochłapów, to wlaśnie rzucił, visual studio express edition, poczytaj co
                          to może, i jakie są ograniczenia licencyjne.

>
                          > Po trzecie my informatycy wiemy co to znaczy Linux, bo na nim pracowaliśmy i
                          > wiemy że: masz do wyboru wiele dystrybucji, które są lepsze i gorsze (tak samo
                          > jak X'y na nich), nie jesteś więźniem jakiejś wątpliwej jakości produktów
                          > kiepskiej firmy, nie musisz płacić za te produkty, bo zdecydowana wiekszość z
                          > nich to są daromwe rzeczy i opensource, czyli każdy może udoskonalać je i
                          > dodawać nowe funkcje do nich (a jest to kontrolowane przez użytkowników).

ale ja nie jestem ograniczony niczym, jak chce instaluje sobie dosa, jak nie to
                          xp jak nie to linuxa, kwestia wyboru, a to że 95% użytkowników świata wybrało
                          winde, to też kwestia wyboru!! rozumiem że wy chcielibyście, żeby inni wybierali
                          tak jak wy, jednak wasze rozumowanie przeczy filozofii wolnego wyboru... nikt
                          nikogo nie zmusza do instalowania softu z redmond
                          >
                          > A że ty masz ograniczone horyzonty i za dużo kasy to cóż można na to poradzić.

a że ty jesteś "bzydki" i "niemondry"...
                          • mukroko Re: Znalazł się znawca za trzy grosze 23.01.08, 18:16
                            henio vel mukroko ;)
                          • Gość: tomek_ca Re: Znalazł się znawca za trzy grosze IP: *.dsl.bell.ca 24.01.08, 04:03
                            mukroko napisal:
                            > tak btw: jeśli 98 i me to różne systemy operacyjne, to jak można uważać fedore
                            > za ten sam system co debian? stosując twoją logikę, należałoby powiedzieć że nt
                            > ,
                            > vista, xp, 2000 to ten sam system operacyjny??!!

mieszasz strasznie: win9x/ME/2k/XP/VISTA to rozne systemy gdyz sa oparte na
                            roznych jadrach. Mandriva/Debian/Suse/Slax.... jezeli porownywac to ewentualnie
                            rozne "flavors" gdyz moga dzialac pod kontrola tego samego kernel'a (np.
                            vanilla). Od tej zasady trzeba oderwac inne otwarte systemy: rodzina X_BSD Open
                            Solaris...
                            • arturpio Re: Znalazł się znawca za trzy grosze 24.01.08, 18:30
                              nieprawda: 98/Me = to samo, NT/2k/XP = to samo, Vista = XP polatany ze
                              wszystkich stron (i wciaz nie dziala!)

I nawet w MS nikt juz nie wie co dokladnie w srodku jest. system stal sie zbyt
                              duzy i zbyt opasly aby ktokolwiec wiedzial co kto w nim robi i za co jest
                              odpowiedzialny. i dlatego wciaz pada.
                              • Gość: tomek_ca Re: Znalazł się znawca za trzy grosze IP: *.net.rss.rogers.com 24.01.08, 20:40

no coz
                          • arturpio nie wybrali 24.01.08, 18:26
                            nie "wybralo" tylko im wcisneli.

M$ praktykuje "sprzedaz" wiazana": kupujesz komp, "dostajesz" Win... i nie
                            mozesz "nie dostac". I dlatego tyle tego smiecia jest na swiecie.

• Gość: tomunioo Re: nie wybrali IP: *.acn.waw.pl 24.01.08, 20:39
                              Oczywiście ze możesz kopic kompa bez Windy. Co nie zmienia faktu ze większość
                              ludzi woli kupić z windą :P Jesli ludzie woleli by kupować komputery z Linuchem
                              to producenci instalowali by Linucha.
                        • Gość: savoy Re: Znalazł się znawca za trzy grosze IP: *.debica229.tnp.pl 24.01.08, 01:14
                          Linux nie ma wbudowanego słownika? Przez te lata nie nauczyłeś się
                          elementarnych zasad pisowni? Dokompiluj słownik. Ile czasu na to
                          kompilowanie zmarnowałeś? Dla mnie system jest podstawą, ma mi
                          służyć do pracy, a nie użerania się z kompilacja nocami przez
                          miesiące.
                          • arturpio slownik 24.01.08, 18:32
                            w Ubuntu jest slownik.
                • Gość: xxx Re: Podziwiam głupotę ankiet na tym portalu IP: *.toya.net.pl 22.01.08, 23:07
                  > Następny "mądry" znający Vistę z opowiadań i artykułów w gazeta.pl
                  > albo co gorsza z komputera z jednordzeniowym prockiem i 512 MB RAM.
                  > Na odpowiednim sprzęcie (takim samym dla obu) Vista bije w
                  > wydajności XP na łeb.

sorry, koleś ale po co mam wywalać kupę kasy na Vistę, aby przy 2GB pamięci i 2
                  rdzeniowym procku pracowała mi tak samo wydajnie jak XP na 512MB RAM

i nie pisz mi głupot, że to nieprawda, tylko przeczytaj sobie wymagania
                  sprzętowe podawane przez producentów oprogramowania

np. gra dla XP 512MB RAM i karta 128MB RAM, dla visty odpowiednio 1024MB RAM i
                  karta 256MB RAM, i to dla tego samego programu!

i powiedz mi po co mam wywalać pieniądze w błoto, dla ładnego czarnego paseczka
                  na dole ekranu?

zresztą o to tu chodzi, współpraca twórców software z producentami hardware,
                  trzeba jakoś napędzić koniunkturę

porównajmy sobie macromedia flash 8 zajmuje 100-parę mega na dysku, identyczny
                  program Adobe Flash CS3 - około 800MB, przy czym pracuje się w nim o połowę wolniej
                  • Gość: adzikadzi Re: Podziwiam głupotę ankiet na tym portalu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.08, 08:11
                    Gość portalu: xxx napisał(a):

> > Następny "mądry" znający Vistę z opowiadań i artykułów w
                    gazeta.pl
                    > > albo co gorsza z komputera z jednordzeniowym prockiem i 512 MB
                    RAM.
                    > > Na odpowiednim sprzęcie (takim samym dla obu) Vista bije w
                    > > wydajności XP na łeb.
                    >
                    > sorry, koleś ale po co mam wywalać kupę kasy na Vistę, aby przy
                    2GB pamięci i 2
                    > rdzeniowym procku pracowała mi tak samo wydajnie jak XP na 512MB
                    RAM

Masz rację. Po co kupować nowe, szybkie, klimatyzowane auto z
                    poduszkami, ABS, multimediami w środku, skoro twoim piętnastoletnim
                    poldkiem jedziesz do szwagra na drugi koniec miasta tyle samo czasu.

> i nie pisz mi głupot, że to nieprawda, tylko przeczytaj sobie
                    wymagania
                    > sprzętowe podawane przez producentów oprogramowania

W przeciwieństwie do większości tu marudzących przed zakupem
                    komputera z Vistą dokładnie je przeczytałem i przemnożyłem przez 2.
                    Nie narzekam

> np. gra dla XP 512MB RAM i karta 128MB RAM, dla visty odpowiednio
                    1024MB RAM i
                    > karta 256MB RAM, i to dla tego samego programu!

Jeśli nie masz zasobów, Vista pozwoli ci ją zainstalować w trybie
                    zgodności z XP.

> i powiedz mi po co mam wywalać pieniądze w błoto, dla ładnego
                    czarnego paseczka
                    > na dole ekranu?

Jeśli zauważyłeś tylko taka różnicę miedzy Vistą a XP, to jesteś
                    dyletantem i tylko się publicznie ośmieszasz.
                    • Gość: arm Re: Podziwiam głupotę ankiet na tym portalu IP: *.bg.univ.gda.pl 23.01.08, 13:53
                      Zauwaz, ze niektorzy zastanawiaja sie nad wymiarem etycznym komunikacji
                      prywatnej. Gdybysmy zrezygnowali z prywatnych srodkow transportu (albo
                      wprowadzili segwaye czy cos) i zamiast tego rozwineli maksymalnie komunikacje
                      miejska (zeby nie dzialala jak teraz, tylko duzo duzo lepiej, docierala wszedzie
                      i zeby nie bylo tloku), zylibysmy pewnie o 10 lat srednio dluzej, a nasze dzieci
                      moglyby pozyc dluzej niz 40 lat.
                    • arturpio jest jeszcze "cos" 24.01.08, 18:35
                      w porownaniu z XP Vista ma rzeczywiscie "cos" wiecej... jest naszpikowana
                      blokadami, ograniczeniami, DRMami, programami szpiegowskimi, mechanizmami
                      "aktywacji", identyfikacji, sledzenia na odleglosc i bog wie co jeszcze.
                      jesli ci nie przeszkadza ze "ci panowie" moga cie zdalnie zdezaktywowac, to
                      dawaj im twoje pieniadze, dawaj...
                • Gość: adzikadzi Re: Podziwiam głupotę ankiet na tym portalu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.08, 07:58
                  parazyd napisał:

> Ale primo: nie każdy już ma
                  > procesor dwurdzeniowy czy wielowątkowy - dlaczego dyskryminować tę
                  > grupę klientów?

No niestety. Każdy nowy system operacyjny "dusi się" na sprzęcie
                  statystycznego usera, ale postęp i dostosowywanie się do niego jest
                  nieuniknione.
                  Co prawda, to prawda, że programiści nie przykładają się specjalnie,
                  bo wiedzą, że za rok/dwa procesor czy układ graficzny uciągnie ich
                  program stąd tempo puchnięcia systemów/alpikacji jest ogromne.

Secundo: wiadomo że klienciu masowo szukają kompów z
                  > XP (i nie znajdują) albo przeinstalowują Vistę na XP (zwłaszcza w
                  > laptopach) - dlaczego wciskać ludziom na siłę coś czego nie chcą?

Właśnie temu sie dziwię. Sam obok Visty na nowym lapku postawiłem
                  sobie XP. Pominę kłopot ze skompletowaniem sterowników, ale jak już
                  troche sobie na nim "popracowałem", to jedyną zauważalną różnicą 'in
                  plus' dla XP był sporo krótszy czas uruchamiania niż Visty. IMO gra
                  niewarta świeczki.
            • chomskybornagain1 Re: A można podpisac petycję o zaprzestanie sprze 23.01.08, 13:24
              uruchom pod linuksem tradosa to sie przesiade :)))))))))
            • chomskybornagain1 Re: A można podpisac petycję o zaprzestanie sprze 23.01.08, 13:24
              uruchom pod windowsem tradosa to sie przesiade :)))))))))
              • qube Re: A można podpisac petycję o zaprzestanie sprze 23.01.08, 14:00
                chomskybornagain1 napisał:

> uruchom pod windowsem tradosa to sie przesiade :)))))))))

albo STEP7
          • Gość: xxx Re: Musisz kupić nowy system , musisz kupić nowy IP: *.toya.net.pl 22.01.08, 23:01
            > OCH REALLY?
            > w większości dystrybucji do zwykłych zastosowań konsoli nawet nie zobaczysz (ni
            > e
            > trzeba mieć nawet pojęcia o jej istnieniu).....

do momentu gdy nagle okaże się, że do zainstalowania nowego programu czy nowej
            wersji czegoś tam, brakuje nam jakiegoś tam pakietu i wtedy zaczyna się jazda,
            gdy go zdobędziemy, zaraz okazuje się, że pakiet który jest w systemie ma nie
            ten numer wersji, a od tego pakietu zależy 5 innych pakietów

albo w tej dystrybucji dany program się zainstaluje a w innej nie bo znowu coś
            tam z pakietami

i nie pisz mi proszę, że się nie znam bo coś tam....
            bo w windows XP nie muszę zawracać sobie tym głowy

i wierz mi, że moja mam, która ma pewne problemy z windowsem, na 100% nie
            poradziłaby sobie z zainstalowaniem czego kolweik pod linuksem
        • Gość: luc3ro Re: Musisz kupić nowy system , musisz kupić nowy IP: *.stargard.pl 22.01.08, 13:18
          hehe - to ty kolego linuksa widziałeś chyba ze 2 lata temu, śmiem twierdzić że
          linux w tej chwili jest systemem o wiele prostszym w użytkowaniu dla zwykłego
          użytkownika od systemów microsoftu, po instalacji która jest banalnie prosta
          dostajemy system w pełni kompletny, nie trzeba nic doinstalowywać ani tym
          bardziej jakieś sterowniki instalować (co to są wogóle sterowniki - linux
          wszystkie je ma).
          • Gość: ała Linux Ubuntu jest czytelniejszy w obsłudze niż XP. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.08, 13:25
            Linux Ubuntu - system operacyjny, który można polecić każdemu użytkownikowi -
            nawet takiemu, który pierwszy raz w życiu kupuje komputer.
            Ubuntu jest bardzo proste, intuicyjne w obsłudze.
            Instalacja systemu wymaga trzykrotnego kliknięcia: Start, potem wyboru w ramce
            wielkości dysków i kliknięcia OK. I koniec instalacji;)

Czasy, gdy Linux był trudny, minęły.
            • Gość: qaz Re: Linux Ubuntu jest czytelniejszy w obsłudze ni IP: *.ipartners.pl 22.01.08, 13:39
              Nie jestem absolutnie przeciwnikiem Linuxa, zwlaszcza w zastosowaniach webowych,
              ale do domu? Jak linux sobie radzi z zadaniami typu:
              - chce zgrac z kamery kawalek filmu, obrobic, dodac napisy i wyeksportowac np do
              DVD i/lub jakiegos formatu internetowego?
              - narysowac cos w formacie wektorowym i wyslac do drukarni w formacie CDR lub PSD?
              - nagrac serial przy pomocy karty TV?
              - zagrac wieczorkiem w CoD4?
              • Gość: qqror Re: Linux Ubuntu jest czytelniejszy w obsłudze ni IP: *.gwdg.de 22.01.08, 14:10
                Nie zajmuje sie na codzien tym o czym piszesz, ale odpowiedz jest chyba taka:
                - kino
                - inkscape
                - kdtv
                - cedega
                • kosmiczny_swir Ubuntu ma wszystkie kodeki i drivery. 22.01.08, 17:17
                  Ubuntu ma wszystkie kodeki i drivery. Jeśli czegoś brakuje to dostępne są
                  pakiety z repozytorium Debiana. Instalacja trwa tyle co nic. Jedyne co może
                  bólem w du**e to sterowniki drukarek. Do starszych modeli Canona za choinkę nie
                  można się doszukać. Ale za to HP chodzą jak marzenie, bo HP ma w swoich
                  tradycjach współpracę z porządnymi systemami, sam ma z resztą swojego Unixa na
                  serwery, HP-UX.
                  • Gość: q Re: Ubuntu ma wszystkie kodeki i drivery. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.08, 23:46
                    chcialem zainstalowac ubuntu. sprobowalem i:
                    - dzwiek nie dziala
                    - siec nie dziala jakich ustawien bym nie probowal (nie neo, lokalny provider)
                    - odswiezanie monitora max 60hz

moze kiedys z tym powalcze. poki co xp. ;/
                  • posraldescu Re: Ubuntu ma wszystkie kodeki i drivery. 23.01.08, 10:41
                    Gucio prawda. Przeciętny użytkownik nie zainstaluje sam nic o ile nie ma
                    Automatixa a kto wie o jego istnieniu?
            • cloclo80 Re: Linux Ubuntu jest czytelniejszy w obsłudze ni 22.01.08, 14:24
              Ubuntu to jest system dla młotków. Równie dobrze komputer mógłby mieć parę
              programów w ROM. To jest taki sam poziom. Dużego palmtopa i ściśniętego rozumku.
              • arturpio to sie zdecyduj! 24.01.08, 18:50
                To wiec jest tak: jesli jakis Linux nie jest dostosowany do normalnego,
                codziennego uzytkowania, jesli wszystko mozna zrobic bez uzywania konsoli, to
                jest "dla mlotkow. A jesli wszystko trzeba robic recznie, to jest "za
                skomplikowany".

To sie wreszcie zdecydujcie: Linux (Ubuntu) jest "zly" bo dziala "po prostu"
                (albo "po prostu" dziala), albo na odwrot?
            • Gość: tuxik Re: Linux Ubuntu jest czytelniejszy w obsłudze ni IP: *.telia.com 22.01.08, 15:31
              Dla pierwszorazowych linuxowców polecam systemy linux pracujące w środowisku
              graficznym KDE, czli np. "Kubuntu" lub "Mandriva".
          • Gość: andrzej Re: Musisz kupić nowy system , musisz kupić nowy IP: 82.177.55.* 22.01.08, 13:29
            hehe, na pewno wiesz lepiej, ale pracuje na linuksie, na nowej dystrybucji i
            zdania nie zmieniam.
        • cloclo80 Re: Musisz kupić nowy system , musisz kupić nowy 22.01.08, 14:22
          Jacy pasjonaci. Linux to maszynka do marnowania czasu. Nie warto go na niego tracić.
        • Gość: kaczo i boso Re: Musisz kupić nowy system , musisz kupić nowy! IP: *.natpool5.outside.ucf.edu 22.01.08, 19:02
          "Linux sie nie nadaje dla zwyklego uzytkownika, ktory nie ma pojecia
          o dzialaniu komputera. To tak jakbys radzil komus kupic samochod i
          samemu w nim grzebac."
          --------------------------------------------------------------------
          Czy miales "andrzeju" cokolwiek do czynienia z najnowszymi
          wersjami "Linuxa"?
        • Gość: robaqqq Re: Musisz kupić nowy system , musisz kupić nowy IP: 81.210.87.* 23.01.08, 10:53
          "Linux sie nie nadaje dla zwyklego uzytkownika, ktory nie ma pojecia o dzialaniu
          komputera. To tak jakbys radzil komus kupic samochod i samemu w nim grzebac."

Jestem najprzeciętniejszą z przeciętnych :) użytkowniczką komputera, od ponad
          dwóch lat korzystam z ubuntu, które moim zdaniem jest łatwiejsze do
          zainstalowania niż windows XP, w ogóle w nim nie "grzebię" i nic nie kompiluję.
          Więc stwierdzenie, że linux nie nadaje się dla zwykłego użytkownika jest - z
          całym szacunkiem - trochę z kategorii "wiem, że gdzieś dzwonią, tylko nie bardzo
          wiem gdzie".
          • Gość: Zenio Re: Musisz kupić nowy system , musisz kupić nowy IP: *.acn.waw.pl 23.01.08, 21:00
            Wszystko pięknie tylko jak sami linuksowcy napisali do obsługi kart WiFi (O ile
            byś sobie taka zażyczyła) potrzebne jest jadro w wersji jakiejs tam. Wielu
            użytkowników nie ma chęci aby jadrami sie bawic :) bo wola wolny czas spedzac
            inaczej :)
        • arturpio nieprawda 24.01.08, 18:12
          Tak bylo KIEDYS. DZISIAJ jest Ubuntu. Niczego nie trzeba "kompilowac", w niczym
          sie nie grzebie. On po prostu DZIALA, i dziala lepiej niz najnowszy Win$... Po
          PROSTU dziala. I jest w nim wszystko: Office, Internet, mail, komunikatory...
          ogladam filmy na DVD, slucham CD, ogladam TV i slucham radia w Internecie. I
          moge wypalic CD czy DVD nie muszac niczego dokupywac... i nie ma wirusow... i
          sie nie zawiesza ciagle... i dziala na "starym" PCcie, 1000MHz juz mu
          wystarczy... Sciagnij sobie ZA DARMO i poproboj. Po kilku dniach bedziesz sie
          dziwic dlaczego tak sie meczyles z tym przestarzalym Win$...
    • Gość: slim A taki zły był:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.08, 12:59
      A wszyscy tak narzekali na Xp...
      • Gość: Snowy Re: A taki zły był:) IP: *.acn.waw.pl 22.01.08, 15:12
        No wlasnie. Ja unikalem XP jak ognia i dopoki moglem wszedzie instalowalem W2000. Teraz od pol roku uzywam Visty i uwazam, ze jest to naprawde niezly sytem. Ale podobno to typowe, ze uzytkownicy komputerow/systemow "przeskakuja" zwykle jedna generacje i w efekcie uzywaja co drugiej generacji.
        • Gość: Miki Re: A taki zły był:) IP: 82.177.197.* 23.01.08, 10:00
          To się nie aplikuje do użytkowników Linuxa, którym wmawia się, że system się
          rozwija. Poza graficznymi wodotryskami totalna stagnacja.
          • simon_r Re: A taki zły był:) 23.01.08, 14:41
            Bardzo prosze o rozwinięcie tematu "Stagnacja w systemie opercyjnym Linuks".

:D

-------------------
            SuDoKu... wciąga :)
            Trochę myślenia
    • Gość: l. Podpisz petycję i uratuj system Windows XP IP: 157.25.88.* 22.01.08, 13:04
      Nie rozumiem, po co 'ratować' system, nad którym nie ma się kontroli. Przecież
      wiadomo było od dawna, że MS w koncu porzuci jego wsparcie. Tak samo, jak za
      kilka lat porzuci wsparcie dla Visty i ci, którzy dziś na niej polegają, zostaną
      sami ze swoimi problemami.

Ci, którym zależy na stabilności, już dawno wybrali Linuksa, systemy typu BSD
      itp - czyli to, co jest wspierane przez lata i łatwo (a przy okazji -
      bezpłatnie) się aktualizuje. Bez konieczności kupowania nowego sprzętu...
      • Gość: henio co za herezja IP: *.chello.pl 22.01.08, 17:46
        znajdź mi wsparcie dla mendrka 7.1 !! gdzie sa stery binarki itd?
        • simon_r Re: co za herezja 23.01.08, 14:39
          w Mandrivie 2008

-------------------
          Trochę myślenia
          • Gość: henio Re: co za herezja IP: *.chello.pl 23.01.08, 17:58
            czyli że co rok (bo tyle czasu trwa z reguły "wyplucie" nowej wersji systemu)
            powinienem przeinstalowywać system, bo nie będzie wsparcia dla mojej poprzedniej
            wersji... automatyczne aktualizacje w moim symantecu to mały pikuś przy waszych
            aktualizacjach systemowych
      • Gość: wheeee Re: Podpisz petycję i uratuj system Windows XP IP: *.debica229.tnp.pl 24.01.08, 01:27
        Daj mi w linuxie możliwość pracy na Photoshop CS3 oraz illustrator,
        plus Flash to porozmawiamy, nadal do was linuxiarzy nie docierają
        pewne kwestie odnośnie ograniczeń i totalnego braku użyteczności z
        Linuxa. Duża część z was zainstalowała linuxa wyłącznie przez
        sknerstwo na zasadzie po co płacić za windows jak jest coś za darmo,
        to nic, że takiego usera często krew zalewa ale ma za darmo to jest
        ta mentalność....
    • Gość: Mac Podpisz petycję i uratuj system Windows XP IP: *.crowley.pl 22.01.08, 13:05
      Polecam Ubuntu.
      Spisuje się bez zarzutu i jest za free :)
      • embart Re: Podpisz petycję i uratuj system Windows XP 22.01.08, 13:13
        TAK, ZMUŚMY prywatna firmę, najlepiej ustawami żeby sprzedawała XP do końca
        świata!!!!

to jest ich własna kasa i jak chcą to mogą ją sobie zamienić na M@M's-y i
        roztopić we wrzątku a nam nic do tego.....

Nie podoba się Vista to nie kupuję i koniec, Podoba się XP to kupuję 10 na
        zapas, jest przecież kupa alternatyw (Linux), 90% użytkowników i tak nie
        wykorzystuje tego co soft MS oferuje, więc po co krokodyle łzy?!

Ludzie płaczą że MS ma monopol, ale jak trwoga to do Bila......

--------------------------------------------------
        benzyna za 2 złote! Tak to możliwe
        • Gość: ongrysek Re: Podpisz petycję i uratuj system Windows XP IP: 212.160.172.* 22.01.08, 16:13
          Win98 też by przy okazji można uratować. A MS nie będzie mógł
          zlekceważyć głosu powszechnego oburzenia.
    • spr1 Podpisz petycję i uratuj system Windows XP 22.01.08, 13:09
      Predzej prawica mi uschnie i odpadnie
      Niz nawet pomysle o ratowaniu czegokolwiek spod znaku M$
    • blue911 Re: Podpisz petycję i uratuj system Windows XP 22.01.08, 13:15
      Gość portalu: arek napisał(a):

> a mi nie zalezy na zadnym Windowsie, uzywam Linuksa juz od prawie
      2 lat i
      > jestem zadowolony. pozdrawiam majacych klopoty z wyborem :)

Znam jeszcze 5 Tobie podobnych: zalozcie klub samotnych Linuksiarzy.
      I...nie wtracaj sie do rozmow doroslych, mister Snob.
    • kakens Re: Podpisz petycję i uratuj system Windows XP 22.01.08, 13:18
      Gość portalu: arek napisał(a):

> a mi nie zalezy na zadnym Windowsie, uzywam Linuksa juz od prawie 2 lat i
      > jestem zadowolony. pozdrawiam majacych klopoty z wyborem :)

I dzięki temu mam mnóstwo czasu na pisanie postów na forach. W końcu ile można
      sobie komplikować jądra?
      • ready4freddy Re: Podpisz petycję i uratuj system Windows XP 22.01.08, 13:22
        o tak, kompLIKacja jader to powaaazny problem :)
        niech sobie wycofuja, wazne, zeby nadal byl wspierany (latki itp.)
      • Gość: henio Re: Podpisz petycję i uratuj system Windows XP IP: *.chello.pl 22.01.08, 17:48
        hahaha ;]
    • Gość: jana Bzdury i tyle. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.08, 13:22
      Próbujecie stworzyć wrażenie, jakby tylko lameriada używała Visty i że system
      jest do niczego. A ja wam powiem, że używam komputerów od 20 lat, jestem na
      bieżąco w tym temacie i spokojnie mogę powiedzieć, że jak w każdym przypadku -
      następca jest lepszy od poprzednika. Zmieniłem XP na Viste i jest to system po
      prostu lepszy od XP. Tak - ma cieszące oko wodotryski - to też jest ważne. Wiele
      mechanizmów ułatwiających życie.
      • Gość: zzz a co napiszesz np. o operacjach dyskowych IP: *.cpe.netcabo.pt 22.01.08, 14:14
        hę?
        Także tutaj jest lepiejniż w XP?
        • Gość: kantare Re: a co napiszesz np. o operacjach dyskowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.08, 14:49
          Gość portalu: zzz napisał(a):

Re: a co napiszesz np. o operacjach dyskowych
          > hę?
          > Także tutaj jest lepiejniż w XP?

Jak się umie wcisnąć F1, zadać mądre pytanie i odptaszyć usługi
          mające niekorzystny wpływ na ww. operacje, to się wie, że jest tak
          jak w XP.
          • simon_r Re: a co napiszesz np. o operacjach dyskowych 22.01.08, 14:51
            ohhh!!!!... jak się wie co i jak to i w konsoli linuksowej człowiek sobie ze
            wszystkim poradzi!!.. a przecież koronnym argumentem za Windą jest to, że tu
            nikt nic nie musi wiedzieć a będzie wydajnie pracować... Więc jak to jest drodzy
            wyznawcy M$????

-------------------
            Trochę myślenia
            • Gość: henio Re: a co napiszesz np. o operacjach dyskowych IP: *.chello.pl 22.01.08, 17:50
              założę się że po sp1 te usługi będą defaultowo wyłączone
      • simon_r Re: Bzdury i tyle. 22.01.08, 14:36
        nooo... bardzo ma piękne te mechanizmy :P

Mając Vistę przez dwa tygodnie nie byłem w stanie zainstalować połowy
        oprogramowania, które miałem wcześniej pod XP.

Ale najbardziej spodobało mi się jak okazało się, że po tych dwóch tygodniach
        mimo, że prawie nic nie udało mi się zainstalować to z dysku magicznie
        wyparowało ok. 15GB wolnego miejsca!!.. zaiste pięknie ułatwia życie

-------------------
        Trochę myślenia
        • Gość: wrotki Re: Bzdury i tyle. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.08, 15:05
          simon_r napisał:

> nooo... bardzo ma piękne te mechanizmy :P
          >
          > Mając Vistę przez dwa tygodnie nie byłem w stanie zainstalować
          połowy
          > oprogramowania, które miałem wcześniej pod XP.

To że TY nie umiesz, to wcale nie znaczy, że taka jest rzeczywistość.

Prawie wszystkie programy pisane pod windowsy od 95 (lub NT 4 sp5) w
          zwyż działają na Viście (u mnie nie znalazł się ani jeden, który by
          nie zadziałał a tym bardziej nie zainstalował się), więc nie pisz
          bzdur i zainteresuj się trybem zgodności.

> Ale najbardziej spodobało mi się jak okazało się, że po tych dwóch
          tygodniach
          > mimo, że prawie nic nie udało mi się zainstalować to z dysku
          magicznie
          > wyparowało ok. 15GB wolnego miejsca!!.. zaiste pięknie ułatwia
          życie

Ono nie paruje. To własnie przez takich mistrzów myszki system
          ukrywa ustawienia pozwalające w razie czego naprawić system a to
          zżera gigabajty. pominę już milczeniem fakt, że tego rownież można w
          opcjach sie pozbyć
          • simon_r Re: Bzdury i tyle. 22.01.08, 15:10
            Noooo... to powtórzę coś co juz pod jednym z postow napisałem... GDZIEŻ W TAKIM
            RAZIE JEST OWA PROSTOTA UŻYTKOWANIA???????
            No gdzie drogi wyznawco Billa??
            Okazuje się, że w tych cudownie prostych windowsach, które same wszystko robią i
            są tak nieziemsko intuicyjne też trzeba się czegoś uczyć!!!... Ale nauczyć się
            czegoś w Linuksie... oj jakież to upierdliwe i ileż to czasu zajmuje... prawda???

-------------------
            Trochę myślenia
            • Gość: henio Re: Bzdury i tyle. IP: *.chello.pl 22.01.08, 17:54
              różnica jest taka że w linukzie musisz nauczyć się całej architektury systemu, a
              w windowsie musisz poznać panel sterowania :%^@#||
              • Gość: tomek_ca Re: Bzdury i tyle. IP: *.dsl.bell.ca 23.01.08, 04:03
                No, jako dowcip to fajnie napisales
          • Gość: X Re: Bzdury i tyle. IP: *.chello.pl 22.01.08, 20:26
            Taaa, programy się uruchamiają, tylko, że często ze stabilnością gorzej... Taki prosty foobar2000 połączony z pluginem do last.fm i już klops. Z dźwiękiem jako takim w Viście są z resztą poważne problemy - no, chyba, że ma się jakieś proste chipsety zintegrowane z płytą. Te bardziej zaawansowane nie za bardzo chcą współpracować - wszystkie sterowniki wciąż w fazie beta. Podobny problem z zaawansowaną grafiką - programy Autodeska + nVidia Quadro + Vista = problem. Nie wiem dla kogo to jest system: przeciętny domowy sprzęt jest za słaby, high-endowy - niekompatybilny.
          • Gość: xxx Re: Bzdury i tyle. IP: *.toya.net.pl 22.01.08, 23:14
            ok, zainstaluję Vistę, ale mi skaner z przed 7 lat nie zainstaluje się na viście
            to rozumiem, że przyjedziesz do mnie i mi go zainstalujesz, albo przynajmniej
            napiszesz sterowniki pod niego?
      • arturpio Re: Bzdury i tyle. 24.01.08, 18:44
        No wlasnie. "wodotryski".... tylko dla tych kilku (nedznych i ubogich)
        wodotryskow, czy oplaca sie wyrzucic kilka tys. zl (bo trzeba wymienic wszystko:
        komputer, programy...) ? ja zrobilem szybki rachunek (Vista + nowy antywirus +
        nowy Nero + nowy czytnik DVD itd itd + nowy proc + z giga pamieci itd itd) i
        wyszlo mi kilka tysiecy a wiec kopnalem Vista i zainstalowalem Ubuntu. Za darmo.
        i wszystko dziala...!
    • Gość: Macowy powinni tego zabronić IP: *.subscribers.sferia.net 22.01.08, 13:34
      Po co wogóle używać takiego g... jak windows? przecież wiadomo było,
      że Vista jest jeszcze gorszym chłamem, niż XP, za to jest
      perfekcyjnym systemem szpiegującym użytkownika. Ja od 10 lat używam
      Maca i jak muszę coś w windowsie zrobić, to się brzydzę po prostu.
      Te same aplikacje działają inaczej, już nie mówię o wyglądzie,
      durnych komunikatach i całym interfejsie projektowanym z założeniem,
      że będą problemy. I oczywiście są. Kilku moich znajomych przesiadło
      się na Maca, od kiedy te są na Intelu, motywyjąc to możliwością
      instalacji windowsa. I choć minęło już dużo czasu, to ŻADEN z nich
      tego Windowsa na Macu nie zainstalował. Bo i po co? Chyba, że ktoś
      używa AutiCADa. Ale Vista raczej nie specjalnie się nadaje pod
      AutoCADa, więc, jak widać, im dalej, tym gorzej. A jeśli kogoś nie
      stać na Maca, albo chce naprawdę pracować na brzydkim szarym pudle
      własnej roboty z mnóstwem poplątanych kabelków w środku, to jest
      dużo sensownych dystrybucji Linuxa, które wcale nie wymagają od
      użytkownika bycia programistą, chociaż niestety większość
      producentów komercyjnego oprogramowania ignoruje tę platformę.

• Gość: taktak TAK, linuxowi faszysci, niektorzy pracuja IP: *.net136.okay.pl 22.01.08, 13:48
        uzywajac komputera, a nie podniecaja sie jaki to super darmowy system maja. na ten super darmowy system nie ma oprogramowania, a ubogie zastepniki sa dobre dla dzieci w przedszkolu.
        • Gość: loth Re: TAK, linuxowi faszysci, niektorzy pracuja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.08, 13:58
          no tak mzoe bylo z 5 lat temu...
          obecnie linu jest tak roziniety i tak intuicyjny ze nie tracisz czasu nad jakas
          kompilacją czy szukaniem sterownikow.. to poprostu jest..

ja sie tylko zastanawiam dlaczego niektorzy sa tak ociemniali ze jak slysza
          "linux" to nawret nie zerkną tylko z gory zakaldają ze strata czasu
          • Gość: qaz Re: TAK, linuxowi faszysci, niektorzy pracuja IP: *.ipartners.pl 22.01.08, 14:05
            Pisalem to juz wczesniej:
            Nie jestem absolutnie przeciwnikiem Linuxa, zwlaszcza w zastosowaniach webowych,
            ale do domu? Jak linux sobie radzi z zadaniami typu:
            - chce zgrac z kamery kawalek filmu, obrobic, dodac napisy i wyeksportowac np do
            DVD i/lub jakiegos formatu internetowego?
            - narysowac cos w formacie wektorowym i wyslac do drukarni w formacie CDR lub PSD?
            - nagrac serial przy pomocy karty TV?
            - zagrac wieczorkiem w CoD4?
            • simon_r Re: TAK, linuxowi faszysci, niektorzy pracuja 22.01.08, 14:16
              > - chce zgrac z kamery kawalek filmu, obrobic, dodac napisy i wyeksportowac np d
              > o
              > DVD i/lub jakiegos formatu internetowego?

Kino, Kdenlive... zgrywanie bez problemu, obróbka trochę gorzej bo kdenlive
              jeszcze nie ma efektów FX ale napisy doda, clipy poprzycina, ścieżkę dźwiękową
              doda.. export możliwy do dowolnego formatu

> - narysowac cos w formacie wektorowym i wyslac do drukarni w formacie CDR lub P
              > SD?

W formacie CDR niestety nie zrobisz.. ale EPS i PDF robi się łatwo i przyjemnie.
              Sodipodi ma możliwości porównywalne mniej więcej z Corelem w wersji 8.0 co w
              DOMU wystarcza aż nadto..

> - nagrac serial przy pomocy karty TV?

Tu akurat masz masę oprogramowania.. a wynika to m.in. z tego, że ogromna
              większość sprzętów RTV typu kino domowe działa w oparciu o którąś z dystrybucji
              linuksa... więc kodeków i softu do zgrywania i przetwarzania filmów jest multum
              i większość ma całkiem przyjazne interfejsy.. istnieje nawet dystrybucja Ubuntu
              stworzona z myślą do instalowania w tzw. domowych centrach multimedialnych..
              czyli komputerkach dedykowanych do odtwarzania filmów, nagrywania programó TV
              itp. itd..

> - zagrac wieczorkiem w CoD4?

nie wiem co to jest CoD4 bo graczem nie jestem ..ale dziecku specjalnie
              zakupiłem pakiecik Cedega ( cedega.pl/co_to.html ) i sobie gra w co tylko
              zechce.
              • Gość: henio a co z darmowym softem?? linux już jest płatny??!! IP: *.chello.pl 22.01.08, 17:57
                cedega ;] jak już mam wydawać hajs to wole se kupic system operacyjny a nie
                emulator rotfl...
                • simon_r Re: a co z darmowym softem?? linux już jest płatn 22.01.08, 21:28
                  Cedega kosztuje 39zł a Twój ukochany system 600zł... za różnicę można kupić
                  kilka gier... to po pierwsze.

Po drugie ten emulator, którym tak pogardzasz, tworzy dla każdej gry odpowiedni
                  i osobny profil w którym ta gra jest uruchamiana. Dzięki temu nie masz takich
                  problemów jak w Windzie gdzi ekilka gier zainstalowanych potrafi sobie wzajemnie
                  tak pomieszać DLL'e, że potem albo jest problem z deinstalacją albo nagle coś
                  przestaje działać..

No ale jak jest się wyznawcą a nie myślącym człowiekiem to się serwuje mantrę na
                  forum zamiast argumentów.
                  -------------------
                  Trochę myślenia
                  • pe1 Re: a co z darmowym softem?? linux już jest płatn 23.01.08, 13:53
                    Owszem, ale obsługuje tylko popularne gry. W momencie gdy pojawi się jakiś
                    bardziej egzotyczny program, a już nie daj Boże specjalistyczny - brak supportu.
                    Przechodziłem przez to kilka razy, wiem o czym piszę.
                    • simon_r Re: a co z darmowym softem?? linux już jest płatn 23.01.08, 14:02
                      No i dla przeciętnego domu te popularne gry wystarczają...
                      a dla prawdziwych graczy to są konsole PS lub Xbox

-------------------
                      Trochę myślenia
                      • Gość: :) Re: a co z darmowym softem?? linux już jest płatn IP: 151.92.176.* 23.01.08, 15:06
                        simon_r napisał:

> No i dla przeciętnego domu te popularne gry wystarczają...
                        > a dla prawdziwych graczy to są konsole PS lub Xbox

XBox ? , a czy wtedy nie nabijamy kieszeni temu okropnemu "M$" ? :D
                        • simon_r Re: a co z darmowym softem?? linux już jest płatn 23.01.08, 15:42
                          oczywiście, że nabijamy... tylko, że ja nie o tym..
                          Uważam, że jak wydawać pieniądze to z sensem.. po to aby skofigurować sobie
                          komputer do gier to trzeba:
                          1. kupić sprzęt z wypasionym akcleratorem, mocnym prockiem i kupą pamięci -
                          wydatek min. 3000zł
                          2. kupić Vistę ta lepszą - wydatek min. 600zł

a za konsolę płacisz niecały 1000zł i grasz

Chcąc mieć zestaw dla domu gdzie dzieciak ma grać a dorośli bawić się na swój
                          sposób (zgrywać i obrabiać zdjęcia, mieć dostęp do netu, używać podstawowego
                          pakietu biurowego) moim zdaniem lepsza opcją jest zakup kompa za niewielkie
                          pieniądze rzędu 1000zł i postawienie na nim linuksa a za drugie tyle kupuję
                          dziecku konsolę żeby sobie grało jeśli musi grać w super wypasione gry.. jeśli
                          nie musi to wystarcza Cedega i to co na niej działa pod linuksem (tyle wystarcza
                          mojej córce... SIMS'y i już).

-------------------
                          Trochę myślenia
                          • Gość: tomunio Re: a co z darmowym softem?? linux już jest płatn IP: *.acn.waw.pl 23.01.08, 21:06
                            Troszke przesadziłes w swoich wyliczeniach nie trzeba 3000 pakowac w kompa do
                            gier :) pozatym do Vista :P tylko XP :) (Do czasu az sie DX10 rozwinie.)
                            dodatkowow swoich wyliczeniach pominołes zupełnie róznice w cenie gier na
                            konsole i PC.
          • cloclo80 Re: TAK, linuxowi faszysci, niektorzy pracuja 22.01.08, 14:26
            A jak nie ma to sobie można zapalić bambuska do chińskiego boga.
      • Gość: loth Re: powinni tego zabronić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.08, 13:55
        ja od 8 lat uzywam windowsa. od 98 do xp nawet uzywalem win Millenium
        i od zawsze mnie to denerwuje.. szukalem jakiejs przyjaznej alternatywy..
        ale nie bylo.. ale kolega mi ostatnio pokazal ubuntu.. i juz jestem zdecydowany
        :] narazie siedze na XP ale jak tylko zmienie sprzet (bo moje 450mhz i 256mb
        ramu to troche malo) instaluje odrazu ubuntu.. przyjemna grafika banalna
        obsluga.. windows wysiada..
        niewiem dlaczego ludzie nak sie upierają przy tym aby dac billowi zarobic..gdyby
        chociaz ta wista byla w czyms lepsza to bym sie zastanawial..
        • Gość: henio Re: powinni tego zabronić IP: *.chello.pl 22.01.08, 18:01
          a nad czym ty się chcesz z tymi 450MHz zastanawiać? najpierw kup komputer
          (prawdziwy - czytaj co najmniej z dwoma rdzeniami), potem zobacz jak tam wygląda
          vista, albo chociaż zobacz jak może działać xp i dopiero wtedy wypowiadaj się o
          tym swoim ubuntu, polecam też pobranie tym oO (czy Oo?? )wykresu excelowskie i
          zabawienie sie nim ;] pzdr600
          • Gość: kaczo i boso Re: Czy wciaz mamy kupowac nowe komputery? IP: *.natpool5.outside.ucf.edu 22.01.08, 19:32
            Pan(i)e "henio"... Czy zgodnie z zalozeniami zachlannego Bill'a
            musze co dwa-trzy lata wymieniac calkiem sprawnie dzialajacy
            komputer na nowy?
            • Gość: Zenio Re: Czy wciaz mamy kupowac nowe komputery? IP: *.acn.waw.pl 22.01.08, 22:36
              Jesli masz 2-3 letni sprawny komputer to po co chcesz zmieniać OS ? Miej swój
              komp i nic w nim nie zmieniaj.
              • pe1 Re: Czy wciaz mamy kupowac nowe komputery? 23.01.08, 13:54
                Z prostej przyczyny - co jakiś czas podzespołom komputerowym przytrafiają się
                awarie. A nowe zamienniki nie mają sterowników do starego systemu.
                • Gość: Zenio Re: Czy wciaz mamy kupowac nowe komputery? IP: *.acn.waw.pl 23.01.08, 20:04
                  Znacznie szybciej niż brak sterowników przytrafi ci sie zmiana architektury
                  sprzętowej, nowe sloty, złącza itp. Zreszta zawsze można kopic cześć używaną.
                  Zmiana OS-a bo padła np: sieciówka to troszke dziwny pomysł :)
                • arturpio NIE kupowac nowe komputery! 24.01.08, 18:41
                  Moj Ubuntu dziala doskonale na architekturach z przed 7 lat (circa 2000):
                  Pentium III / 1000, 512 Mb pamieci, 40 Gb dysku, jakas mala Nvidia... taki komp
                  za 200 Zl. I dziala lepiej niz VISTA (compiz...!). I WSZYSTKO dziala - do
                  wszystkiego sa w Ubuntu zainstalowane sterowniki (myszy, skanery, drukarki,
                  modemy, webcamy...).
          • Gość: tomek_ca Henio cos taki wredny? IP: *.dsl.bell.ca 23.01.08, 04:22
            Gosc przeciez pisze, ze zmieni komputer na cos wydajniejszego. A tak na
            marginesie wszystkie nowsze dystrybucje GNU/Linux maja gotowe paczki (jezeli
            nie nawet instalowane domyslnie) Compiz-Fusion. Ta nakladka na menagera okien to
            lata swietlne przed Vista :-) jak ktos lubi bajerki i eksperymenty to takich
            menagerow okien na linuksy jest wiecej ( a Vista ma TYLKO JEDEN pulpit !!!
            makabra) poszukaj sobie np. looking glass, gomankey, KDE4, Gnome, Enlightenment.
            Do KDE/Gnome zaladowac mozesz niezliczona ilosz skorek/tematow bez wydawania
            zlotowki :-)
          • Gość: maruda.G Re: powinni tego zabronić IP: *.mgt.pl 23.01.08, 20:39
            Zacznijmy więc od innej strony.
            Hipotetycznie - ktoś zainwestował parę lat temu kupę kasy w kompa, sporo
            kasiorki w XP - OK.
            I teraz - po paru latach - ma znowu wywalac kupę kasy w sprzęt i drugi raz
            płacic za Windowsa?

Sorki, ale to nielogiczne.
            Poza tym, na kij komuś system, który blokuje swoim DRMem wsio jak leci :D
            To poczekajmy na Windowsa 8 lub 9 - będzie zajmował ze 40 GB (goły) i wsio
            będzie cacy, tak?
      • simon_r Re: powinni tego zabronić 22.01.08, 14:20
        Z tym ignorowaniem platformy to jest lekko śmieszna sprawa.. bo owszem ignorują
        jeśli mówimy o produkcie dostarczanym klientowi ale często jak zajrzeć do środka
        owego produktu to okazuje się że np.
        - odtwarzacze/nagrywajki DVD działają pod linuksem
        - routery i modemy działają pod linuksem..

ale oczywiście jest na nich naklejka, że są "designed for Ms Windows".. to jest
        ironia losu :))

-------------------
        Trochę myślenia
      • Gość: Aq Moja przygoda z Linuxem :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.08, 17:39
        Po zakupie nowego komputera stary stał sobie miesiąc nieużywany, to postanowiłem
        zrobić z niego użytek i wypróbować na nim tak szeroko chwalonego Linuxa ;)

Instalacja poszła gładko, wszystko ładnie, po polsku. Sterowników do urządzeń
        wewnętrznych nie musiałem instalować, bo wszystko powykrywał. Ale miałem jeszcze
        jedną zachciankę - internet :) I tutaj porażka na całej linii. Jeśli instaluję
        jakiś sprzęt, to chcę go instalować klikając na "next" i podłączając kiedy
        instalator o to poprosi. Mam gdzieś, że można to "łatwo" zrobić w trybie
        tekstowym, czystego DOSa ostatni raz używałem jakieś 10 lat temu i do końca
        życia planuję korzystać już z dobrodziejstw graficznych interfejsów.
        Zaraz dowiem się, że jestem burak bo wolę płacić za niestabilny system niż
        poświęcić chwilę i mieć wszystko za darmo? Pewnie, że wolę! Płacę 275zł za
        Windowsa XP i do każdego urządzenia mam odpowiedni sterownik oraz wybór
        programów nieporównywalny z linuxowymi. Oszczędzam czas i własne nerwy, a
        wszystko bez problemu mi chodzi.
        Pod Linuxem modemu ostatecznie nie zainstalowałem bo nie umiałem :-P I jest mi z
        tym dobrze, bo komp chodzi świetnie pod XP, nie udało mi się go dotąd zawiesić,
        a gdy nie spodoba mi się jakiś program to natychmiast w internecie znajduje się
        dziesięć zamienników, w większości darmowych. Viva XP! ;)
        • Gość: K Re: Moja przygoda z Linuxem :) IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.08, 09:54
          Gość portalu: Aq napisał(a):...

Linuks jest inny od Windowsa i instalownie sterowników nie jest proste (zależy jak dla kogo, jeżeli czegoś nie wiem to wydaje mi się to nieosiągalne, ale jeżeli czegoś się nauczę to nagle okazuje się proste, dodam również, że ze sterownikami w Windowsach też czasem są problemy, np. sprzęt potrafi się gryźć i rozwiązania żadnego nie ma, a w Linuksie owszem, choć czasem to trudne), ale często są gotowe komercyjne dystrybucje które właśnie są przystosowane do tego, by nie trzeba było się znać i np. wszelakie modemy działają.

W Windowsach oprócz sterowników łatwo jest zainstalować wirusa, a cena dobrego programu antywirusowego z licencją tylko na jeden rok to nie 275zł, a + np. 150zł co roku (około 150 zł kosztuje roczna licencja dla użytkownika domowego, bez prawa wykorzystywania komputera w celach komercyjnych programu Kaspersky Internet Security) i to nie koniec wydatków.

Pieniądze to mocny argument, bo jeżeli komputer wyłącznie wykorzystuje się w domu i nie jest potrzebny do gier to Windows jest chyba za drogi. Co innego jeżeli komputer jest potrzebny do zastosowań komercyjnych i nie da się zastąpić Windowsa Linuksem to inna sprawa, można jeszcze próbować z Makiem.

Wolę Linuksa, bo z reguły nic nie kosztuje (mam więcej argumentów za Linuksem, ale..), a kilkaset złotych wolę oddać biednym zwierzakom ze schroniska, co czasem czynię z wielką chęcią.
        • Gość: MaDfReAk Re: Moja przygoda z Linuxem :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.08, 10:02
          rozwiazaniem problemow dla neostrady w ubuntu [zreszta nie tylko neostrady, bo
          aplikacja pomaga tez skonfigurowac modemy od Dialogu, Netii i innych dostawcow,
          nie tylko z Polski] dla systemu Ubuntu jest program UbuDSL, dostepny tutaj:

ubudsl.ubuntu.pl/ubudsl_pl.html
          dla prawidlowego dzialania nalezy sciagnac instalke samej aplikacji + odpowiedni
          firmware dla modemu..

tym, ktorzy wyraza zdziwienie, ze trzeba sciagac jakis firmware wyjasniam, ze
          istnieje cos takiego jak prawo chroniace patenty na oprogramowanie oraz
          rygorystyczne licencje, ktore uniemozliwiaja dodawanie sterownikow do
          dystrybucji udostepnianej poprzez Internet - bo a noz widelec distro pobierze
          jakies amerykanskie dziecko i nieswiadomie zlamie prawo ogladajac DVD w linuksie
          a potem rodzice beda musieli za to placic..;)

jak wyglada instalacja neo dla innych dystrybucji - nie mam pojecia.. uzywam
          Ubuntu..
          • Gość: Miki Re: Moja przygoda z Linuxem :) IP: 82.177.197.* 23.01.08, 10:13
            Zamiast bredzić bez sensu trzeba sobie kupić modem dostępowy Neostrady z portami
            ETH lub WiFi, bo przynajmniej protokół DCHP nie przerasta umysłowo amatorów
            piszących Linuxa.
      • Gość: Pewex Re: powinni tego zabronić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.08, 17:09
        co racja to racja, oczywiście pospieram się czy Intelowy Mac to jeszcze Mac ;) ale system i cała otoczka sprawia że praca staje się przyjemnością, a brak grzebania, zagłębiania się brak gąszczą opcji w prefencjach, sprawia że tylko MacOs może powiedzieć o sobie że jest systemem w pełni intuicyjnym i bezproblemowym.
    • Gość: core Drodzy uzytkownicy XP IP: 62.40.38.* 22.01.08, 13:44
      Daliscie sie zapedzic w kozi rog Microsoftowi to teraz cierpcie.
      Kiedy w koncu zrozumiecie ze jestescie kozlami ofiarnymi polityki tego koncernu
      ? Nie dosc ze zabuliliscie "jak za zboze" to teraz stawia sie Was w roli
      petentow a nie klientow.

Moze czas rozejrzec sie za alternatywa ?
      • Gość: maggo Re: Drodzy uzytkownicy XP IP: 78.52.224.* 22.01.08, 14:09
        Gość portalu: core napisał(a):

> Daliscie sie zapedzic w kozi rog Microsoftowi to teraz cierpcie.
        > Kiedy w koncu zrozumiecie ze jestescie kozlami ofiarnymi polityki tego koncernu
        > ? Nie dosc ze zabuliliscie "jak za zboze" to teraz stawia sie Was w roli
        > petentow a nie klientow.
        >
        > Moze czas rozejrzec sie za alternatywa ?

a po co alternatywa,
        jak xp jest najbardziej wydajnym systmem
        linux do zabawka dla tych co nei maja co robic, dla studentow i innych
        ja chce wydajnie pracowac i uzywam xp
        i chetnie zaplace kazde pieniadze za kazda kolejna wersje systemu
        • qube Re: Drodzy uzytkownicy XP 23.01.08, 13:48
          Gość portalu: maggo napisał(a):

>
          > a po co alternatywa,
          > jak xp jest najbardziej wydajnym systmem
          > linux do zabawka dla tych co nei maja co robic, dla studentow i innych
          > ja chce wydajnie pracowac i uzywam xp
          > i chetnie zaplace kazde pieniadze za kazda kolejna wersje systemu

dokladnie - zgadzam sie. place i mam to co mi do pracy i zabawy jest potrzebne.
          viste mam od miesiaca i chwale sobie. stac mnie na odpowiedni sprzet do tego
          systemu. dla mnie sprawa jest prosta: jednych stac na komplet dobrych nowych
          narzedzi a inni dorabiaja je u kowala albo w warsztacie. jednymi i drugimi da
          sie pracowac ale...

nie przeszkadza mi linux, sam podchodzilem do niego nascie razy, za kazdym
          wymiekalem na banalach: brak sterownika, brak potrzebnego mi programu, brak
          jakiegos pakietu ktory jest potrzebny do instalacji kolejnych kilku pakietow. a
          ja cenie sobie system gotowy do pracy od reki, nie mam czasu na mozolne
          dopasowywanie go do swoich potrzeb.

uwaga do ortodoksow linuksa: ja szanuje wasz zapal do nauki i umiejetnosci ale
          wy szanujcie tych ktorych stac na gotowe narzedzia.

dla mnie rzadzi vista.
          • simon_r Re: Drodzy uzytkownicy XP 23.01.08, 14:38
            Panie qube!... jesteś pan jednym z nielicznych rozsądnie wypowiadajacych się tu
            ludzi.
            Jak może zarejestrowałeś sporo moich wypowiedzi się tu pojawiło zachwalających
            linuksa.. w odpowiedzi jest tylko zaciekły atak nawiedzonych fanatyków Billa Gatesa.

Osobiście nie jestem żadnym ortodoksem linuksowym a co więcej stać mnie na Windę
            i nawet (o zgrozo!!) mam ją na dysku.. i nie uzywam.
            Dlaczego?.. ano dlatego, że pod linuksem mam prawie wszystko czego mi potrzeba a
            właściwie trudno wskazać coś czego nie mam.

Dziwi mnie tylko postawa niektórych spotkanych tu matołków, którzy w
            przeciwieństwie do Ciebie nie dokonaliświadomego wyboru a jedyne co maja do
            powiedzenia to tylk tyle, że Linuks jest beee a Windows cudowny.... tacy ludzie
            przypominają mi moją byłą żonę która nie zeżre czegoś bo nie i już a nawet nie
            próbowała jak smakuje.

-------------------
            Trochę myślenia
            • mukroko Re: Drodzy uzytkownicy XP 23.01.08, 18:23
              o qrcze współczuję takiej żony...
    • Gość: alert Masz za dużo czasu???? Weź się za Linuxa :D:D IP: 211.233.41.* 22.01.08, 14:10
      Podstawowa czynność czyli konfiguracja popularnej sieciówki wygląda mniej więcej
      tak:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=48&w=70844589&a=70935179
      Wolę tracić czas na dużo przyjemniejsze rzeczy niż siedzenie przed kompem i
      głowienie się, dlaczego coś nie chodzi pod Linuxem.
      • cloclo80 Re: Masz za dużo czasu???? Weź się za Linuxa :D:D 22.01.08, 14:27
        Linux jest za darmo, pod warunkiem, że twój wolny czas jest za darmo.
        • kosmiczny_swir Ubuntu nie wymaga czasu, po prostu jest. 22.01.08, 17:28
          Ubuntu nie wymaga czasu, po prostu jest. Możesz odpalić system nawet z płyty CD.
          Wkładasz płytę do napędu, on wykrywa sprzęt i się ładuje. Proste? Proste. Jak
          się podoba - instalujesz, nie podoba się - nie instalujesz.
          Co do straty czasu to powiem tylko, że z Windowsem tez trzeba tracić dużo czasu.
      • simon_r No toś palnął chłopie!!.. :D 22.01.08, 14:29
        Jak widać osioł osłem zostanie... bo teraz powiedz mi co się stanie jak pod
        Vistą karta Ci nie zadziała??... otóż jedyne co możesz zrobić to pisać na Berdyczów.

A tu podałeś bardzo piękny przykład na to, że środowisko ludzi związanych z
        OpenSource nikogo nie pozostawi bez pomocy i jak (CZASEM!!!... i raczej rzadko)
        zdarzy się, że coś nie działa pod linuchem to w 99% znajdzie się pomoc i
        rozwiązanie problemu..
        Użytkownicy Widnowsa nie mają tego komfortu niestety.. a jeśli na dodatek
        używają wersji OEM to nawet od Microsoftu nie otrzymają pomocy... kiedyś nie
        chciał mi się Windows zainstalować bo się płytka juz lekko zużyła od ciągłych
        reinstalacji walącego się systemu (niestety komputer domowy tak ma, że
        korzystają z niego dzieci i baby) i w żaden sposób nie byłem w stanie uzyskać
        nowego nośnika... ukochana firma M$ odsyłała mnie do sprzedawcy komputera!!...
        ponieważ sprzedawca jest daleko więc M$ leży w szufladzie a komputer działa z
        Mandrivą.. rodzinka się przyzwyczaiła a ja mam święty spokój i nic nie muszę
        reinstalować :)

-------------------
        Trochę myślenia
        • cloclo80 Re: No toś palnął chłopie!!.. :D 22.01.08, 14:31
          W znakomitej większości przypadków wizyty w serwisie MS nie są konieczne. Po
          prostu przesadzasz. A jesli masz jakis problem z Leniuch'sem na forum uslyszysz:
          juz bylo, albo wali mnie to, ja sie na tym nie znam.
          • Gość: ongrysek Re: No toś palnął chłopie!!.. :D IP: 212.160.172.* 22.01.08, 16:45
            Problem z życia. Człowiek zainstalował sobie sterowoniki pod Viste
            do modemu Neostrady. Ale wirusy miał czy coś i dał sobie
            przywracanie systemu, tyle że do momentu sprzed instalacją sterów.
            Sterowników tych nie da się odinstaować, nie da sięzainstalować nic
            się nie da zrobić.
            Co się robi w takim wypadku?
            • Gość: Miki Re: No toś palnął chłopie!!.. :D IP: 82.177.197.* 22.01.08, 16:49
              Instaluje XP.
        • Gość: ogon Re: No toś palnął chłopie!!.. :D IP: 212.160.172.* 22.01.08, 14:39
          to teraz proszę o małą statystykę
          ile kart nie zadziałało pod xp
          a ile pod jakąś dystrybucją linuxa

i to by było wszystko na ten temat :)
          • simon_r Re: No toś palnął chłopie!!.. :D 22.01.08, 14:50
            no bardzo poproszę.. masz taka statystykę??
            Ja instalowałem ostatnio Xp i Mandrivę na pięciu komputerach.. Mandriva 100%
            sukcesu.. XP na jednym kompie wogóle nie było w stanie się zainstalować
            (prawdopodobnie jakiś problem sprzętowy z pamięcią.. instalator się wiesza) na
            drugim nie widział dysku SATA i trzeba było cudować z jakąś idiotyczną dyskietką
            z driverem (całe szczęście że taka dyskietkę da się zrobić pod linuchem)..
            Wynik 2:0 dla Mandrivy..

-------------------
            Trochę myślenia
            • Gość: ogon Re: No toś palnął chłopie!!.. :D IP: 212.160.172.* 22.01.08, 15:20
              o prosze jaka piekna manipulacja.

skoro byl problem z pamiecia to chyba lepiej ze nie dalo sie zainstalowac
              systemu. na tej Twojej mandrivie bedziesz sie potem zastanawial dlaczego cos sie
              sypie w dziwnych momentach.

jesli chodzi o sata to jest to przezroczyste dla xp i jest traktowane tak samo
              jak normalny dysk ide. wiec cos tu sciemniasz. chyba ze byla tam jakas macierz
              na dyskach sata to co innego.

btw - mowa byla o kartach sieciowych a nie przygodach mlodego instalatora.
              • simon_r Re: No toś palnął chłopie!!.. :D 22.01.08, 15:29
                Noo... i była również mowa o statystykach!!... skoro się na nie powołujesz to
                poproszę te statystyki. A szczególnie chciałbym zobaczyć statystyki dotyczące
                obsługiwanych kart sieciowych.

-------------------
                Trochę myślenia
                • Gość: ogon Re: No toś palnął chłopie!!.. :D IP: 212.160.172.* 22.01.08, 15:34
                  oj simon, simon. to ja sie ciebie pytam o te karty bo to TY podales na samym
                  poczatku naszej wymiany zdan przyklad o dzialajacych/niedzialajacych kartach.
                  • simon_r Re: No toś palnął chłopie!!.. :D 22.01.08, 15:59
                    Żeby tak by konkretnym to przyład podał niejaki Alert.. nie ja.
                    Ja jak na razie nie znam osobiście przypadku nie działającej karty sieciowej pod
                    linuksem... działają nawet karty WiFi.
                    Karta sieciowa to akurat jeden z najlepiej oprogramowanych pod Linuchem
                    komponentów komputera. Problemy to się czasem moga zdarzyć np. z kamerą internetową.

-------------------
                    Trochę myślenia
                    • Gość: henio z tym wifi to pojechałeś po bandzie IP: *.chello.pl 22.01.08, 18:22
                      np ubuntu ;] - nie dziala!!
                      • simon_r Re: z tym wifi to pojechałeś po bandzie 22.01.08, 21:31
                        zaktualizuj jądro na 2.6.17 i zadziała..

-------------------
                        Trochę myślenia
                        • Gość: Zenio Re: z tym wifi to pojechałeś po bandzie IP: *.acn.waw.pl 22.01.08, 22:31
                          Czyli jak to jest z ta instalacja Ubuntu? 3 kliknięcia ? czy może 3 kliknięcia i
                          aktualizacja jadra na 2.6.costam ?:)
                          • Gość: tomek_ca Re: z tym wifi to pojechałeś po bandzie IP: *.dsl.bell.ca 23.01.08, 04:44
                            niechce mi sie sprawdzac jaki jest domyslny kernel w Ubuntu
                          • simon_r Re: z tym wifi to pojechałeś po bandzie 23.01.08, 10:45
                            Nie znam Ubuntu bo używam Mandrivy 2008... w mojej mandrivie mam już wszystko co
                            potrzebne i na 100% jestem przekonany, że w aktualnie dostępnych dystrybucjach
                            Ubuntu też jest już odpowiednie jądro..
                            Moja wcześniejsza odpowiedź opierała się na przypuszczeniu, że kolega Henio ma
                            już zainstalowane stare Ubuntu i coś mu nie działa..

-------------------
                            Trochę myślenia
              • Gość: Maggus Re: No toś palnął chłopie!!.. :D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.08, 20:15

Witam,
                na początek zaznaczę, że nie jestem fanem żadnego z systemów, każdy ma swoje
                plusy i minusy.
                > jesli chodzi o sata to jest to przezroczyste dla xp i jest traktowane tak samo
                > jak normalny dysk ide. wiec cos tu sciemniasz. chyba ze byla tam jakas macierz
                > na dyskach sata to co innego.

Tu się mylisz, w wypadku starszych, tanich płyt głównych i dysków sata była
                potrzebna dyskietka ze sterownikami do dysku, bez niej instalator ich nie
                widział, z nowym sprzętem problem ten już nie występuje.
                • Gość: ogon Re: No toś palnął chłopie!!.. :D IP: *.171.19.130.crowley.pl 22.01.08, 21:07
                  blisko, ale nie do końca prawda. dyskietka potrzebna byla jezeli kontroler sata
                  byl zewnetrzny (osobny uklad na plycie, nie - karta pci). na plytach gdzie
                  kontroler sata byl zintegrowany z chipsetem nie bylo potrzeby uzywania dyskietki
                  ze sterownikiem.
            • qube Re: No toś palnął chłopie!!.. :D 23.01.08, 14:03
              simon_r napisał:

> sukcesu.. XP na jednym kompie wogóle nie było w stanie się zainstalować
              > (prawdopodobnie jakiś problem sprzętowy z pamięcią.. instalator się wiesza)

rozumiem ze madriva po prostu ignoruje problemy sprzetowe i leci na chama dalej.
            • arturpio dokladnie tak! 24.01.08, 19:08
              Instalacja XP: kupuje dysk oryginalny M$, instaluje. Nie dziala nic: ani dzwiek,
              ani rozdielczosc karty graficznej, ani ekran, ani drukarka, ani skaner ani
              webcam. Potem trzeba sterownikow szukac po sieci, probowac ktory przed ktorym a
              ktory potem instalowac... 1 bity dzien pracy (jesli nie 2 dni!). I juz nie
              wspomne o wszystkim co trzeba dokupic: antywirus, odtwarzacz DVD, Nero... a
              sprzet wyrzucic i kupic nowy - do "starych" drukarek (2 lata) albo webcam (tzn.
              nie webcam Mcrosoft) w Vista nie ma (i nie bedzie) sterownikow.

Instalacja Ubuntu: sciagam dysk oryginalny Ubuntu z sieci, instaluje.
              Natychmiast dziala wszystko: dzwiek, grafika, ekran, webcam, scanner. Drukarke
              instaluje z menu. Kodeki i programy uzytkowe instaluje z menu. Czas pracy : 2 -
              3 godziny. Automatix skraca ten czas do 1 operacji...
              • Gość: nie! Re: dokladnie nie! IP: 200.51.41.* 30.01.08, 14:55
                Spróbuj durniu czy sieciówka(ta i wiele innych) o której pisze Alert działa pod
                tym twoim Ubuntu bez jakiegokolwiek głowienia się i kombinowania. Skanery,
                drukarki, grafy itd też działają bez problemu, tak? Zamelduj to koniowi bo ja od
                czasu serfuje po necie i widzę setki tysięcy zapytań odnośnie Linuxa tzn:
                dlaczego nie działa to, dlaczego nie działa tamto, skąd ściągnąć sterowniku pod
                linucha itd? Niech dotrze do ciebie, że są jeszcze na tym świecie osoby dla
                których zabawa z internetem to nie wszystko i potrzebują komputera do wielu
                innych zadań.
      • Gość: tomek_ca Re: Masz za dużo czasu???? Weź się za Linuxa :D:D IP: *.dsl.bell.ca 23.01.08, 04:33
        masz duzo czasu? Wez sie za Linuksa a bedziesz mial tego czasu jeszcze wiecej --
        tak sie stalo w moim wypadku :-) pomeczylem sie troche na poczatku a teraz....
        powoli zapominam co to rejestr, defragmentacja dysku, dlaczego filmy sa na D:\ a
        nie poludzku w folderze "filmy" niezaleznie na ktorym dysku / ktorej partyczji
        ten folder fizycznie siedzi. Nie bardzo jestem w temacie wirusow... conieco
        jeszcze bo w pracy XP/2003 :-(
      • Gość: MaDfReAk Re: Masz za dużo czasu???? Weź się za Linuxa :D:D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.08, 10:10
        znalezienie bledu w Linuksie wymaga przefiltrowania plikow logow..
        troche za duzo informacji momentami..;)
        taki dmesg czy cat /var/log/syslog odpowiednio przegrepowane powiedza dokladnie,
        co nie dziala i dlaczego.. chyba ze aplikacja nie obsluguje bardzo prostychw
        implementacji komunikatow bledow..:P

Windows?
        bez komentarza...
        naprawde ciezko jest sie polapac i wyciagnac konkretna informacje, a przeciez
        wszystko w "podgladzie zdarzen" jest prosto dostepne i klikalne, prawda?
        tylko jest jeden problem..
        co zrobic, kiedy system nie wstaje, bo cos tam..:/
        w przypadku linuksa wystarczy zabootowac dowolne livecd, zamontowac katalogi i
        mozna przejrzec logi, zeby sprawdzic, co sie dzialo przez ostatnie 5 minut pracy
        systemu..
        w przypadku windowsa tez mozna odpalic livecd [oczywiscie linuksowe..;)],
        zamontowac partycje z systemem..
        ale co dalej, skoro plik logow jest dostepny tylko dla aplikacji, ktora mozna
        uruchomic tylko przy dzialajacycm systemie?? - jesli sie myle, sprostujcie mnie..;)

ot taka drobna rzecz, a naprawde przeszkadza w pracy polegajacej na serwisowaniu
        komputerow..

• Gość: K Re: Masz za dużo czasu???? Weź się za Linuxa :D:D IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.08, 13:34
          Gość portalu: MaDfReAk napisał(a)

Możesz również uszkodzony system odpalić z livecd w chroot.
    • Gość: totalizator Oprotestowac Viste. Urzytkownicy Lineks IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.08, 14:11
      Oprotestowac Viste. Urzytkownicy Lineks zalozyc glodowke i nie
      przerywac dopoki Microsoft nie pusci baka.
      • Gość: czes Kiedy przeczytałem opinie użytkowników linuksa IP: *.magma-net.pl 22.01.08, 14:30
        na forum: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15430&w=60575229
        to mi się odechciało, mimo, ze przez dwa dni ściągałem z netu 4 GB,
        mandrivę. Nie będę nawet próbował, a DVD z nią wyrzucam zaraz na
        śmietnik.
        • embart Re: Kiedy przeczytałem opinie użytkowników linuks 22.01.08, 15:06
          Kolego a jaka Mandriva?
          jak 2008 to wyślij mi poczta bo mi się nie chce ciągnąć
          od Mandrake 10.2 to PP 2007.1 wszystkie hulały az miło.....

• Gość: Billy Re: Kiedy przeczytałem opinie użytkowników linuks IP: 12.21.30.* 22.01.08, 15:53
          niestety nie wszyscy chca uzywac Linuksa. dla wielu Windows to jedyny wybor...i
          to jest dla mnie wpaniala rzecz.
          "Where do you want to go today"
          wasz Billy ;)

• kijwoko Podpisz petycję i uratuj system Windows XP 22.01.08, 14:16
      Wybor miedzy Windows XP a Vista, to alternatywa wg hasla: "jak nie gowno, to
      nasrane".
      Sprobujcie Ubuntu.
      (ale obowiazkowy dostep do sieci, bez tego ani rusz...)
      • cloclo80 Re: Podpisz petycję i uratuj system Windows XP 22.01.08, 14:30
        Ubuntu to system dla ociężałych umysłowo.
        To cudo zamienia wydajnego PC w dużego palmtopa. Równie dobrze wystarczyłoby
        parę sprytnych programów zapisanych w ROM.
        • simon_r Re: Podpisz petycję i uratuj system Windows XP 22.01.08, 14:31
          wow... wypowiedź niesamowicie inteligentna i poparta bogactwem argumentów :P

-------------------
          Trochę myślenia
          • cloclo80 Re: Podpisz petycję i uratuj system Windows XP 22.01.08, 14:33
            Jak można dyskutować z kimś, kto Ubuntu nie widział na oczy.
            Zainstaluj go sobie, popracuj trochę a potem zabieraj głos, bo się błaźnisz.
            • simon_r Re: Podpisz petycję i uratuj system Windows XP 22.01.08, 14:41
              no proszę ...coraz lepiej... czy Ty potrafisz czytać ze zrozumieniem???

-------------------
              Trochę myślenia
              • Gość: henio Re: Podpisz petycję i uratuj system Windows XP IP: *.chello.pl 22.01.08, 18:32
                no ale przecież przedmówca ma rację, moje mdaIII ma większą funkcjonalność ;)
    • Gość: pitta Żółtodziób pyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.08, 14:25
      Pytanie od początkującego użytkownika komputera: gdyby kupić "na
      zapas" - da się to potem w przyszłości uruchomić? Czy problemy będą
      po prostu póxniej, z braku nowszych wersji i pomocy od Ms?
    • Gość: Billy Podpisz petycję i uratuj system Windows XP IP: 12.21.30.* 22.01.08, 14:43
      Prosza se ne tak tym nie martwic. Kazdy powinen zrobic upgrade do moja
      najlepsa OS - Vista :) To tylko kosztowac jakes 100 US dollars. Co w obecna
      sytuacja moze byc okolo 60 Euro ?

PS. Microsoft kocha Was bardzo - "Where do you want to go today ?"

Bill Gates
    • truten.zenobi wierzycie w garbate aniołki??? 22.01.08, 14:48
      nic nie zmusi m$ do ponoszenia dodatkowych kosztów związanych z rozwijaniem 2
      systemów na raz. oczywiście mogą wykonać jakiś drobny gest ale na nic więcej nie
      liczyłbym
    • Gość: autor Podpisz petycję i uratuj system Windows XP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.08, 15:27
      dzieki Bogu za PCLinuxOS ` niech sie Vista razem z Xp do wlasnej d**y schowaja
    • Gość: Mikołaj Czuba Podpisz petycję i uratuj system Windows XP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.08, 15:35
      Bill Gates zwija manatki i sam nie jest zainteresowany rozwijaniem
      Windowsa. Przyczyna jest prosta. Darmowy Linux jest o wielel epszy i
      jest oczywiste, że wyprze z rynku Windowsa.
      • Gość: Miki Re: Podpisz petycję i uratuj system Windows XP IP: 82.177.197.* 23.01.08, 10:03
        Już dawno udowodniono, że Linux to ślepa uliczka. Jego jedyną zaletą jest to że
        działa.
    • Gość: Billy Podpisz petycję i uratuj system Windows XP IP: 12.21.30.* 22.01.08, 15:40
      no tak wszyscy tutaj nazekaja na mojego Windowsa, ale nawet sam Prezydent George
      Bush potrafi go uzywac na swoim komputerku. moje Vista pomaga wiec Mr President
      w coddziennych sprawach np. wbudowany kalkulator jest w stanie udzielic mu
      odpowiedzi na najbardziej trudne pytania ( np. ile jest 2 + 2 ). w tajemnicy
      powiem wam, ze ostatnio George pilnie studiuje plany wojenne i bardzo on lubi
      grac w "HALO3". bez mojego Windowsa zycie jest nie mozliwe !
      Wasz Billy
      "Where do you want to go today"

• Gość: westt Windows Vista jest lepszy od XP !! IP: *.137.89.75.ip.alltel.net 22.01.08, 15:53
      Trzeba Viste tylko poznac i nauczyc sie ja obslugiwac. Nie ma sensu
      instalowac Visty na muzealny komputer. Najwiecej placza Ci, ktorzy
      nawet Visty nie widzieli na oczy.
      • Gość: Billy Re: Windows Vista jest lepszy od XP !! IP: 12.21.30.* 22.01.08, 15:55
        po co oglac ? - kupic !!! i to natychmiast.

-Wasz Billy
      • simon_r Re: Windows Vista jest lepszy od XP !! 22.01.08, 16:02
        No pewnie... trzeba poznać i się nauczyć!!... tylko po co poznawać i uczyć się
        czegoś co kosztuje 600zł jak można nauczyć się poznać coś co jest za friko?????..
        Wszyscy przeciwnicy Linuksa chrzanią coś o tym, że Linuksa trzeba się nie
        wiadomo jak długo uczyć... a jesli ten argument nie działa to już pozostaje
        tylko... AutoCad :P

-------------------
        Trochę myślenia
        • mazda1f Re: Windows Vista jest lepszy od XP !! 22.01.08, 16:07
          jedyna rzecz jaka mnie powstrzymuje przed przesiadką na Linuksa jest obsługa gier wylacznie poprzez emulatory typu wine/codega, ktora nie jest jeszcze najlepsza
          • Gość: hehe Re: Windows Vista jest lepszy od XP !! IP: 213.17.164.* 22.01.08, 17:04
            A tu pretensje skieruj do producentów gier.
            • Gość: Zenio Re: Windows Vista jest lepszy od XP !! IP: *.acn.waw.pl 22.01.08, 22:42
              Ciekawe podejście :0 cos nie działa w środowisku Linux pretensje skieruj do
              producentów tego czegoś :P środowisko jest przecież ekstra tylko cały świat sie
              nie zna :P
        • Gość: oy Re: Windows Vista jest lepszy od XP !! IP: *.acn.waw.pl 22.01.08, 17:46
          > a jesli ten argument nie działa to już pozostaje tylko... AutoCad :P

Widze, ze znasz tylko Autocada wiec pomoge i napisze jeszcze pare programow nie
          majacych odpowiednikow w linuxie: Flash, Cubase, Pro Tools, Logic Audio, Reason,
          Premiere, InDesign, QuarkXPress itd itp. Są tylko jakieś małe namiastki ...
          • Gość: pepe Re: Windows Vista jest lepszy od XP !! IP: *.ac.pwr.wroc.pl 22.01.08, 20:19
            oszywiscie wszystkie masz z licencjami :P I uzywasz kazdego w 100% rotfl
            • Gość: legal tak. tylko legale - na nich pracuje IP: *.net136.okay.pl 22.01.08, 23:36
              tak. uzywam legali, bo z tego zyje, ze na nich pracuje. NIE MA na line softu do grafiki/animacji/DTP, ktory moglby sie z tym dla windy.
              nei ma co siac faszyzmu systemowego - jak ktos pracuje jako grafik/web designer/etc. to nie ma czego szukac w linuxie.
              • simon_r Re: tak. tylko legale - na nich pracuje 23.01.08, 14:09
                tiiaaaa... zwłaszcza web designer :P
                litości!!... po pierwsze zdecydujmy się o czym mówimy??.. o typowych
                zastosowaniach domowych czy o pracy grafika DTP.
                DLa pierwszego przypadku Linuks w 100% wystarcza.. ten drugi OK niech sobie
                używa Windy chociaż pewnie tylko dlatego że go nie stać na Mac'a.

A wspomniany webdesigner w linuksie akurat znajdzie wszystko czego potrzebuje i
                to lepszej jakości niż pod windę.
                Pracuję w pewnej dużej korporacji i zajmuję się od strony projektowej wdrażaniem
                systemów selfcare na webie... moi developerzy w 100% pracują na linuksie.
                Windowsa to ja musze używać jak testuję wyniki ich pracy.
                -------------------
                Trochę myślenia
                • qube Re: tak. tylko legale - na nich pracuje 23.01.08, 14:39
                  poprosze o odpowiednik STEP7 pod linuksa. mam legala i z niego zyje.

masz cos takiego?

simon_r - straszny z ciebie ortodoks. zrozum ze nie kazdy traktuje komputer jako
                  hobby ale jako zwykle narzedzie pracy. za dobre narzedzia sie placi - jak nie to
                  zostaje mlotek i przecinak.
                  • simon_r Re: tak. tylko legale - na nich pracuje 23.01.08, 14:47
                    eeehh... no i jeszcze jeden co zna literki a czytać nie potrafi.

Nie jestem żaden ortodoks... polemizuję tylko z teoriami, że linuks nie nadaje
                    się do pracy czy też zabawy w domu.... TO JEST BZDURA!!

Już kilka razy napisałem, że sam posiadam XP bo czasem (na szczęście bardzo
                    rzadko) muszę skorzystać z programu, którego odpowiednika na linuksie brak.

Nie dajmy jednak robić z siebie idiotów!!... zachowujmy się jak ludzie WOLNI
                    czyli WYBIERAJMY ŚWIADOMIE a nie na zasadzie emocji.

-------------------
                    Trochę myślenia
                    • qube Re: tak. tylko legale - na nich pracuje 23.01.08, 14:49
                      simon_r napisał:

> eeehh... no i jeszcze jeden co zna literki a czytać nie potrafi.

niepotrzebnie probujesz mnie obrazic.
                      • simon_r Re: tak. tylko legale - na nich pracuje 23.01.08, 15:04
                        masz rację ..przepraszam..

-------------------
                        Trochę myślenia
                        • Gość: taaaa to jak z tym flashem IP: *.net136.okay.pl 23.01.08, 16:14
                          i photoshopem na linuxie?
                          nalykales sie chlopie jakiejs rewolucyjnej teorii, ze linux jest dobry na wszystko. otoz nie jest. ma swoje zastosowania, ale w pewnych dziedzinach jest kiepsciutki.
                          wiem, wiem - dla linuxa sa super programy i nie nabijamy kabzy billowi g. superprogramow nie ma niestety. wiec co? pozostaje nabijanie kabzy...

mowiac w skrocie: idz pan w chvj z takim zartem :>
                          • Gość: tomek_ca Re: to jak z tym flashem IP: *.net.rss.rogers.com 23.01.08, 21:52
                            flash
                            • Gość: zamiennik Re: to jak z tym flashem IP: *.chello.pl 24.01.08, 00:05
                              Co do pozostalych wymienionych
                              > programow to na 99% mozna znalezc zamienniki lub uruchomic pod WINE.

Tiaaa... Jak w tym starym dowcipie:
                              - Jest papier toaletowy?
                              - Nie ma, ale mamy zamienniki: dyktę i papier ścierny :)
                              • Gość: tomek_ca Re: to jak z tym flashem IP: *.dsl.bell.ca 24.01.08, 03:49
                                no coz, zgadzam sie z toba
    • Gość: voyteq Podpisz petycję i uratuj system Windows XP IP: *.grupalotos.pl 22.01.08, 15:57
      "niewycofywanie" pisze się jednak łącznie!
      gdzie jest osoba odpowiedzilana za korekty w gazecie???
    • Gość: lutek Uważajcie, żeby Microsoft nie posłuchał! To nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.08, 16:29
      instytucja charytatywna. Oni żyją ze sprzedaży nowych wersji systemów. Są w
      symbiozie z producentami sprzętu, którzy korzystają z tego, że nowe OS-y mają
      duże większe wymagania sprzętowe. Nie po to włożyli ogromne pieniądze w budowę
      nowego OS-a, by wspierać stary. Poza tym, mają też pewnie porozumienia z
      producentami pamięci i dysków.
      • Gość: nikt a wg mnie posłuchają... IP: *.acn.waw.pl 22.01.08, 23:54
        Gates jest bogaty, ale nie jest głupi. Jest bogaty, bo jest
        cholernie dobry w tym co robi.... kiedyś był artykuł o tym, że czyta
        książki o upadkach wielkich imperiów... myślę, że wyciągnął wnioski
        i zobaczycie - będą sprzedawać oba systemy równolegle jeszcze
        długo...
    • Gość: Marion użtkownicy powinni masowo przejść na linuxa IP: 69.13.8.* 22.01.08, 17:07
      użtkownicy powinni masowo przejść na darmowego linuxa typu openSuse albo
      Ubuntu.Wtedy zmniejszy się szpiegostwo i włamania tajnych służb na komputery
      żeby inwilgować społeczeństwo i kontrolować co społeczeństwo muśli albo co
      pisze.Nie będzie też cwaniackich działań microsoftu przeszukiwania prywatnych
      komputerów w czasie update.
      Jak będzie to masowe to i firmy będą intensywnie robić wszystkie sterowniki
      • Gość: Miki Re: użtkownicy powinni masowo przejść na linuxa IP: 82.177.197.* 23.01.08, 10:02
        Skąd ta pewność, że Linuxa nie da się porąbać? Komp to tylko zwykły automat
        tyle, że bardzo szybki.
    • Gość: /dev/lepper Tusk do roboty! Wywalić M$ z publicznych zakupów! IP: 86.156.185.* 22.01.08, 17:14
      Pawlak ponoć miłośnik już nie FSO Polonezów tylko Open Source!

Jak długo jeszcze ten skorumpowany kraj będzie wywalał kasę na nędzne knoty
      małomiękkiego zamiast inwestować w swoich programistów? KDE miało wsparcie
      rządu niemieckiego, na linuksa przechodzą kraje tak różne jak Holandia, Norwegia,
      Chiny i Rosja...
      • Gość: Miki Re: Tusk do roboty! Wywalić M$ z publicznych zaku IP: 82.177.197.* 23.01.08, 10:05
        Lepiej mieć do czynienia z koncernem który w razie potrzeby można podać do sądu,
        niż z softem pisanym przez pryszczersów w którym na każde 100 linii kodu jest
        jeden backdoor.
        • Gość: tomek_ca Re: Tusk do roboty! Wywalić M$ z publicznych zaku IP: *.net.rss.rogers.com 23.01.08, 23:20
          oh widac, ze wiesz o czym piszesz :-)

1. sprobuj podac do sadu MS i wygrac
          2. MS potrzebuje srednio 3 miesiace by zalatac wykryta dziure w
          sytemie vs. OpenSource 2 ... tygodnie ;-)
          3. Novell, IBM, Sun Microsystems, HP to wedlug ciebie "pryszczersi"?
          4. Jezeli musisz miec pelne wsparcie bo twoje systemy sa "mission
          critical" to wykup to wsparcie
          • Gość: Zenio Re: Tusk do roboty! Wywalić M$ z publicznych zaku IP: *.acn.waw.pl 24.01.08, 18:35
            OEM oferuje wsparcie tylko od producenta komputera. - Wsparcia nie masz tylko
            jak sam sobie kompa zmontowałeś.
            • Gość: tomek_ca Re: Tusk do roboty! Wywalić M$ z publicznych zaku IP: *.net.rss.rogers.com 24.01.08, 20:50

Gość portalu: Zenio napisał(a):

> OEM oferuje wsparcie tylko od producenta komputera. - Wsparcia nie
              masz tylko
              > jak sam sobie kompa zmontowałeś.

No wlasnie
              • michalng Re: Tusk do roboty! Wywalić M$ z publicznych zaku 25.01.08, 00:11
                Z tego co wiem większość producentów kompów nie suportuje softu GNU/Linux nawet
                jak jest pre instalowany na ich komputerach, winde suportuja bo taki obowiazek
                nakłada na nich licencja. Co do problemów z OEM-em po wymianie zepsutych
                podzespołów to nie trzeba sie w nic wgryzać tylko zadzwonić do Microsoftu :)
                • Gość: tomek_ca Re: Tusk do roboty! Wywalić M$ z publicznych zaku IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.01.08, 01:55
                  Licencja OEM nic nikomu nie nakazuje pod wzgledem wsparcia technicznego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka