Dodaj do ulubionych

Państwa nie stać na wcześniejsze emerytury

IP: *.teleton.pl 27.05.08, 21:53
Ok to co ma zrobic w takiej sytuacji rzad?? Bo to że bedzie weto prezydenta jest pewne jak w banku. SLD tez bedzie bronic przywilejow. A dwie najwieksze centrale zwiazkowe czyli Solidarnosc i OPZZ to przecież zwiazkowe zaplecze PiSu i SLD i jak przyjdzie co do czego to i tak znajdą powo zeby zastrajkowac. Jak zostawi im sie przywieleje to beda chcieli 50% czy 100% podwyzki plac. Ale to i tak opozycji nic nie da:)
Obserwuj wątek
    • alex-alexander Państwa nie stać na wcześniejsze emerytury 27.05.08, 21:55
      Sluzby mundurowe nie powinny isc juz po 15 latach na emeryture.
      • Gość: W moze juz po roku Re: Państwa nie stać na wcześniejsze emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 22:34
        To jest chore zeby ludzie w wieku niecalych 40 lat przechodzili na
        emeryture. Przeciez sluzby mundurowe moga pracowac po 15 tach np. w
        biurach zajmujac sie dokumentacja spraw a nie na "ulicy" np.
        policja.
        • szfindel Obozy smierci dla emerytow 28.05.08, 07:58
          PO - podpowiadam - obozy smierci dla emerytow.
          Dziadek z Wermahtu bedzie z was dumny!
          • Gość: coss Re: Obozy smierci dla emerytow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 08:04
            Z ciebie ojciec - ubek i matka, co rozdziawionymi udami witała krasnoarmiejców dumni są z pewnościa już teraz.
            • szfindel Re: Obozy smierci dla emerytow 28.05.08, 08:06
              Przeciez to nie ma zwiazku co piszesz.

To PO chce teraz okradac emerytow nie ja.
              Zwykli zlodzieje i banda lobuzow.
              Juz dzis emeryt ledwo zyje.
              A ci jeszcze kombinuja jak ich dobic.
              • Gość: coss Re: Obozy smierci dla emerytow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 08:13
                A obozy śmierci mają związek, ubogi umysłem aparatczyku?

Kto niby ma zdobyc pieniądze na te rzesze nierobów, którym po 50 roku życia już jest do pracy pod górkę? Ja na nich pracować nie mam ochoty! Kiedy twoi idole z szajki Jarosława Mądrego chcieli ciąć prolom przywileje też gorąco ich popierałem.
                • szfindel Re: Obozy smierci dla emerytow 28.05.08, 08:16
                  Gość portalu: coss napisał(a):

> A obozy śmierci mają związek, ubogi umysłem aparatczyku?
                  >
                  > Kto niby ma zdobyc pieniądze na te rzesze nierobów, którym po 50
                  roku życia już
                  > jest do pracy pod górkę? Ja na nich pracować nie mam ochoty!
                  Kiedy twoi idole
                  > z szajki Jarosława Mądrego chcieli ciąć prolom przywileje też
                  gorąco ich popier
                  > ałem.

Kolezko - reforme emerytalna to robil akurat Buzek.
                  I jest jedna rzecz -wtedy wcisnieto ludziom do lbow jak to bedzie
                  swietnie. Moze nie pamietasz, ale ja pamuetam te akcje GW i innych
                  tvn-ow. Dzis te same media spiewaja jak to nam jest cudownie za
                  Tuska.

A emerytura sie nalezy, bo ja czlowiek wypracowal swoja praca!
                  Ty nie musisz na nikogo pracowac.
                  Poza tym jedno ci powiem - czas szybko leci.
                  A wiekszosc wyksztalciuchow gowno w zyciu osiagnie.
                  I tez niedlugo beda slyuszes o tym,, ze sa darmozjadami.
                  • Gość: coss Re: Obozy smierci dla emerytow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 08:30
                    > Kolezko - reforme emerytalna to robil akurat Buzek.

Prawda. I chwała mu za to, inaczej już dawno mielibysmy permanentny kryzy argentyński. Kiedy pisałem o poparciu dla PiS chodziło mi o ich zeszłoroczne próby odciągnięcia uprzywilejowanych emerytów od koryta.

> A emerytura sie nalezy, bo ja czlowiek wypracowal swoja praca!

Co to znaczy: się należy? Bo co? Mnie się willa na lazurowym wybrzeżu należy. Kupisz mi? A może państwo? Zapamiętaj na resztę życia: nic się nikomu nie należy. Masz coś swojego, albo nie masz. Kropka.

> Ty nie musisz na nikogo pracowac.

No tu to już nie mamy o czym rozmawiać... Nie masz jak widzę pojęcia, jak funkcjonuje ZUS. Muszę, oj niestety muszę i mnóstw pieniędzy wydaję na emerytów co miesiąc. Żeby było ci łatwiej zrozumieć, co mnie denerwuje : również na tych, co 30 lat temu pałowali opozycję.
                • Gość: Janek Re: Obozy smierci dla emerytow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 08:43
                  to nie wazne ile ma kto lat tylko ile wplacil
                  prawo do emerytury powinno byc po 10 latach pracy i ukonczeniu 62 lat
                  ile wpacil tyle dostanie, bo ktos przez 10 lat mogl wpalcic 5x
                  wiecej niz ktos przez 30 lat
                  czy to takie trudne?
                  • Gość: ratio Re: Obozy smierci dla emerytow IP: 81.219.116.* 28.05.08, 09:05
                    Dla szfindla te Twoje rachunki są niezmiernie trudne - bo on razem
                    ze swoja PiSowska trupą patrzy tylko jak tu uczciwych ludzi którym
                    sie chce pracowac oszfabić.
                  • Gość: coss Re: Obozy smierci dla emerytow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 09:15
                    Tak nie da rady niestety. Miliony naszych rodaków po 15 latach stwierdzą, że się napracowały. Następnie przeejdą na emeryturki po 600 zł. A potem dojdą do wniosku, że to mało, więc wyjdą na ulicę w 'słusznym protescie społecznym', który z pewnością wykorzystają pasożyty ze związków zawodowych.
                    I znów będzie trzeba do nich dopłacać.
            • Gość: gośc Re: Obozy smierci dla emerytow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.08, 11:49
              Poprostu wstydź się za to co napisałeś.
      • Gość: ja Re: Państwa nie stać na wcześniejsze emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 22:39
        Człowieku zanim coś napiszesz dowiedz się ilu żołnierzy odchodzi po
        15 latach ....może 5%....W niemczech pierwsza emerytura wojskowa
        jest po 10 latach...
        • Gość: xyz Re: Państwa nie stać na wcześniejsze emerytury IP: *.85-237-167.tkchopin.pl 27.05.08, 22:51
          Gość portalu: ja napisał(a):

> Człowieku zanim coś napiszesz dowiedz się ilu żołnierzy odchodzi po
          > 15 latach ....może 5%....W niemczech pierwsza emerytura wojskowa
          > jest po 10 latach...

Która dostanie dopiero po osiągnięciu wieku emerytalnego,.
        • 1europejczyk To co piszesz jest nie na temat: 27.05.08, 23:41
          To, ze innych podatnikow (Niemcow) stac na wyplacanie nie tylko wczesniejszych
          emerytur swoim wojskowym ale rowniez posrednio naszym (przez udzial w
          dofinansowaniu naszego zapoznienia rozwojowego) nie oznacza, ze musimy sie
          godzic na taka uwlaczajaca nam jalmuzne przeznaczona na komfortowe i wygodne
          zycie naszych wojskowych.
          I niewiele wspolnego ma z tym rowniez liczba mundurowych, ktorzy korzystaja z
          tego przywileju. Nas po prostu na takie przywileje mundurowych nie stac i nie
          tylko z powodow budzetowych ale rowniez na okolicznosc zlego stanu ich
          profesjonalizmu.
          5 lat doswiadczenia wiecej podniesie na pewno jakosc pracy mundurowych z jednej
          strony i przyniesie budzetowi oszczednosci z drugiej.
          Re: Państwa nie stać na wcześniejsze emerytury
          • Gość: em Re: To co piszesz jest nie na temat: IP: *.chello.pl 29.05.08, 23:05
            dlaczego mundurowi mogą po 15 latach przejśc na emeryturę ,a kobieta
            która przepracowała 37 lat lecz ma 54 lata nie może przejśc na
            emeryturę ,musi pracowac do 60 latżycia - gdzie sprawiedliwosc wtym
            kraju
            • Gość: obywatel RP Re: To co piszesz jest nie na temat: IP: *.rcb.vectranet.pl 03.07.08, 12:01
              to już dawno wiadomo : w ministerstwie ...
    • Gość: maniek Państwa nie stać na wcześniejsze emerytury IP: 80.48.4.* 27.05.08, 22:01
      Przecież nikt w tym kraju nie dostaje emerytury za darmo, gdzie ZUS podział
      pieniądze,niech je stamtąd zabierze. Teraz jest w modzie wyciągać sprawy
      stare, zadawnione. ZUS w latach 80 tych pozyczał pieniądze na wczasy dla
      ówczesnych rządzących,generałów .........
    • Gość: ja Państwa nie stać na wcześniejsze emerytury IP: 82.160.117.* 27.05.08, 22:10
      Podoba mi się ten plan. Może to najlepszy sposób na reformę. Radykalna ale
      lepsza niż żadna. Czas już związki wziąć ma mordę.
    • Gość: Dorisa Państwa nie stać na wcześniejsze emerytury IP: *.eimperium.pl 27.05.08, 22:12
      a ja jestem ciekawa co rząd zaproponuje wszystkim tym, którzy są na
      zasiłkach przedemerytalnych...
      • pklimas Re: Państwa nie stać na wcześniejsze emerytury 28.05.08, 10:27
        jak to co?
        pojdziemy z duchem "wolnej europy" i wprowadzimy eutanzacje z
        przyczyn ekonomicznych.
        Masz ponad 50 lat, nie mozesz znalesc pracy, nie masz sie z czego
        utrzymac? Masz wybor - grzebac na smietnikach, krasc, lub skorzystac
        z rzadowego projektu "niebieskie swiatło" czyli jak w humanitarny
        sposob zejsc z tego swiata bez obciażania budżetu.
        Wszystkich 30-latkow prosze by popytali swoich rodzicow, czy łatwo
        byłoby im znalesc nowa prace z ktorej mogliby sie utrzymac, gdyby
        zostali zwolnieni z obecnej pracy.
    • Gość: le ming Państwa nie stać na wcześniejsze emerytury IP: *.aster.pl 27.05.08, 22:26
      Chyba najwyzszy czas wziac gornikow za pysk, jesli podskocza. Dla przykladu...
      Tylko czy ten rzad bedzie mial jaja?
      • Gość: krak2008 Re: Państwa nie stać na wcześniejsze emerytury IP: *.crowley.pl 27.05.08, 22:48
        Niestety nie będzie miał, podobnie jak wszystkie poprzednie :((. Potrzebny nam
        polityk formatu Margaret Thatcher, tylko żadnego nie widać na horyzoncie ...
    • Gość: ALEK Państwa nie stać na wcześniejsze emerytury IP: 83.168.106.* 27.05.08, 22:33
      Ale państwo stać na finansowanie miliardami złotych kleru?Proponuję
      tam poszukać oszcędności.
      • Gość: coss Re: Państwa nie stać na wcześniejsze emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 08:33
        Ochłoń.
        • Gość: :)))) Re: Państwa nie stać na wcześniejsze emerytury IP: *.com 28.05.08, 20:50
          Gość portalu: coss napisał(a):

> Ochłoń.

Z czego ma ochłonąć? Ze złości, że nasze podatki są wyłudzane przez
          polski kościół katolicki? Piszemy właśnie o tym, że pracujący muszą
          oddawać państwu większość swoich dochodów a nadal nie starczy pieniędzy
          na najważniejsze potrzeby. W świetle tych faktów przekazywanie dużej
          części naszych podatków na utrzymanie nikomu niepotrzebnych darmozjadów
          z Watykanu jest najgorszą podłością i nieuczciwością w stosunku do
          Polski i jej obywateli. Tu nie trzeba ochłonięcia, tu trzeba palić
          kościoły!
      • politykowski Re: Państwa nie stać na wcześniejsze emerytury 28.05.08, 08:37
        przywróćmy nadzieję ubogim ... i ubóstwo powołanym ( czarnym)
    • Gość: gm Państwa nie stać na wcześniejsze emerytury IP: 194.150.250.* 27.05.08, 22:38
      Uwazam ,że nie powinno byc pomostowych emerytur gwarantowanych przez państwo.
      Jezeli z róznych przyczyn nie mozna pracować do osiagnięcia wieku emerytalnego
      to niech płaci firma , która wyssała siły z człowieka , albo niech firma wykupi
      dodatkowe ubezpieczenie. A co bedzie z górnikami i hutnikami z prywatnych kopalń
      i hut ? Czy społeczeństwo ma im fundować tez wczesniejsze emerytury ?
    • Gość: janina Państwa nie stać na wcześniejsze emerytury IP: *.cust.tele2.pl 27.05.08, 22:40
      Państwa nie stać na wcześniejsze emerytury mundurowych po 15 latach
      czy po 20 latach ale chyba stać po 35 latach składkowych dla kobiet
      i 40 latach składkowych bo to już uważam nie są emerytury
      wcześniejsze ale wypracowane na które zasłużyło się w 100 %.Staż i
      jeszcze raz staż składkowy to największa sprawiedliwość a nie tylko
      wiek. Niech raz zapanuje w naszej ojczyżnie sprawiedliwość.Od 1980
      roku żyłam nadzieją że będzie lepiej , wychowałam dwoje dzieci w
      tych ciężkich czasach gdzie po wszystko trzeba było stać w
      kolejkach , nawet pieluchy były reglamentowane a ja ciągle w nadziei
      że będzie lepiej, a teraz gdy już przepracowałam 35 lat składkowych,
      straciłam zdrowie chciałabym trochę odpocząć oraz pomóc przy
      wychowaniu wnuków , żeby dzieci mogły zapracować uczciwie na swoją
      emeryturę to teraz chce się wydłużyć wiek emerytalny bo on jest
      najważniejszy a nie staż sładkowy wypracowany. Państwo nasze i Rząd
      który je reprezentuje niech się wreszcie obudzi!
      • Gość: coss Re: Państwa nie stać na wcześniejsze emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 08:10
        Nie płacz, bo aż żal cię słuchać...
        TY przepracowałaś w stanie wojennym i w latach '80? TY? A reszta 38 mln Polaków co wtedy niby robiła? Chciałabyś trochę odpocząć, powiadasz...? No to odpoczywaj sobie na bezrobociu, a nie na ciepłej wcześniejszej emeryturce za moje pieniądze! W całej Eurpie ludzie jakoś dają radę pracować do 65 roku życa, tylko u nas wszyscy chcą odpoczywać...
        Otrzyj łezki, z wnukami zobaczysz się po południu i zapychaj zarabiać na chlebek...!
        • Gość: zainteresowana Re: Państwa nie stać na wcześniejsze emerytury IP: *.chello.pl 28.05.08, 16:16
          człowieku to ty otrzyj łezki jak będziesz miał nawet 29 lat pracy to
          będziesz inaczej śpiewał chcesz pracować do ..... to pracuj nikt ci
          nie broni a z drugiego się nie śmiej chce odejść na emeryturę niech
          odejdzie a tobie nic do tego WCZEŚNIEJSZE EMERYTURY TAK TAK TAK
          dajmy pracę młodym i jeszcze dobrze płatną to właśnie oni będą na
          nas pracować przecież my też pracujemy na innych w tej chwili CO Z
          MUNDUROWIMI ICH SIĘ NIE RUSZA 15 czy 20 lat pracy tu nie ma
          tematu .Młodym dajcie pracę i nie martwcie się znajdą się pieniądze
          na emerytury Nauczyciele i inne grupy walczcie zjednoczmy się
    • Gość: Marcin Prezio L.K. to jednak najwieksza zaraza i ... IP: 89.174.216.* 27.05.08, 22:52
      ... pierwszy hamulcowy tego kraju. Pod sad i z nim !
      • Gość: ja zlikwidowac emerutury!!! IP: *.chello.pl 28.05.08, 00:26
        niech kazdy obywatel sam se odklada do banku czy tez na fundusz emerytalny i nie
        bedzie problemu
        • Gość: rek Re: zlikwidowac emerutury!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 08:07
          Nie pisz bzdur.
          Oszsczędność w tym kraju jest "promowana" w ten sposób:
          - inflacja rzeczywista : ca 15% / oficjalna 4%/
          - oprocentowanie w banku : 6-7%
          - podatek belki /od już powstałej straty / : 20 %
          Każdego roku z oszczędzonych pieniędzy , "panstwo" zabiera Ci około
          10-11%.Jest to jawne złodziejstwo.
          Jednocześnie planuje się od 2009 zniesienie stawki podatku
          dochochodowego w wysokosci 40% dla najbogatszych.

• Gość: jet Re: zlikwidowac emerutury!!! IP: 62.29.168.* 28.05.08, 10:00
            > Jednocześnie planuje się od 2009 zniesienie stawki podatku
            > dochochodowego w wysokosci 40% dla najbogatszych.

Gościu sam nie pisz bzdur.
            Najbogatsi nie płacą żadnych 40% tylko liniowo 19% od zysków kapitałowych, w
            przeciwnym razie dawno by ich tu nie było, a miliony "pokrzywdzonych przez los
            szczekaczy" gryzłoby trawę u babci na wsi. 40% płacą za to najwięksi jelenie w
            tym kraju - etatowcy, którym dzięki osobistemu rozwojowi zachciało się zarabiać
            powyżej marnych 85k rocznie. Oni nie mają gdzie uciec, są na patelni, dlatego
            się ich strzyże równo. Dałeś sobie wcisnąć kit, tak jak większość tego
            społeczeństwa, a naprawdę bogaci zrywają boki ze śmiechu jak domagacie się "40%
            dla bogatych".
            • gandalph Re: zlikwidowac emerutury!!! 28.05.08, 23:21
              Słusznie!!
    • pro13 Zreformować trzeba ZUS 28.05.08, 06:12
      Dyrektor oddziału ZUS we Wrocławiu Antoni Malaka i szef prawników
      tegoż oddziału ZUS Zbigniew Rak przyłapani na okłamywaniu swoich
      warszawskich zwierzchników i sądu. Oszukiwali, by zatuszować
      sabotowanie polityki prozatrudnieniowej państwa i bezprawne
      represjonowanie bezrobotnego za jego aktywność zawodową. Wpisz w
      wyszukiwarce: Bloger Adam Kłykow i czytaj „ZUS – szczyt głupoty”.
      Coś ze świata absurdu, prawnicze polish jokes.
      Wszystkich niezainteresowanych przepraszam za te powtórki, ale
      dopóki na prawniczy debilizm urzędników ZUS nie reaguje nadzorująca
      tę instytucję Kancelaria Premiera - dopóty mam zamiar być tą
      kroplą, która drąży skałę...
    • Gość: automatic Państwa nie stać na wcześniejsze emerytury IP: *.bielsko.dialog.net.pl 28.05.08, 07:22
      Przez rok, dwa bedzie wielki burdel a potem wroci sie do tego co bylo.
    • Gość: Janina Rocznik 1954 - Janina IP: *.chello.pl 28.05.08, 07:49
      dobrze, że ustawa nie przejdzie...bo ja w związku z tym sobie przejdę na
      wcześniejszą emeryturę :)

mam nadzieję. ;) że rocznik '54 jeszcze się załapie :D

• Gość: Benia Rocznik 1955 - Benia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.08, 10:02
        No widzisz, Janinko, urodziłysmy się za późno - Ty o rok, a ja o dwa. Uważam, że
        to jest totalne świństwo. Bo wygląda na to, że jak ktoś urodził się w 1953 r.,
        to w tym roku przejdzie na wczesniejszą emeryturę. A jak ktoś urodzil się w
        1954, lub w 1955r., to będzie musiał pracować do 60 roku życia. Zastanawiam się
        nad wystąpieniem do Strasburga, poniewać w ten sposób zostana pogwałcona
        podstawowa zasada konstytucji zakładająca równość obywateli wobec prawa. A jaka
        to równość? Czuję się tak, jakby skazano mnie na wyrok odsiadki 7 lat!
        • Gość: :))) Re: Rocznik 1955 - Benia IP: *.com 28.05.08, 20:55
          Benia, w tym kraju nie ma i nigdy nie było równości: czy jesteś równa
          w stosunku do rolnika, który nie musi płacić ZUSu i podatków? Czy
          jesteś równa w stosunku do księdza, który stoi ponad prawem z zasady?
          Czy jesteś równa w stosunku do sędziego, policjanta, górnika? NIE!
          Wszyscy oni mają nieporównanie więcej praw od Ciebie (i ode mnie).
          Więc nie odurzaj się hasłem o "państwie prawa", bo to jest takie samo
          kłamstwo jak kiedyś "ustrój sprawiedliwości społecznej", czy
          "chrześcijańska moralność".
        • Gość: obywatel RP Re: Rocznik 1955 - Benia IP: *.rcb.vectranet.pl 03.07.08, 11:58
          tutaj jest APEL DO RPO ... posyłajcie , na co czekacie i narzekacie ???
        • Gość: Grazyna54 Re: Rocznik 1955 - Benia IP: *.bsk.vectranet.pl 30.08.08, 15:13
          Witam. Jestem ze stycznia 54. Mam nadzieję, ze się zalapie na emeryturę wczesniejszą. To sa kobietki nasze prawa nabyte od 1999, Nie zapisałyśmy się do OFE, pozostałyśmy w ZUS bo taki byl warunek wtedy. A teraz co????chcą zabrać? trzymajmy się razem, pisząc w razie niepowodzenia wszędzie gdzie się da. Kobiety z rocznikow 55,56,czy 57 tez maja ponad 30 lat pracy, przepracowaly wystarczajaca ilość lat. Nikt nam na emerytury nie odklada, zwlaszcza mlodzież, ktora tak teraz krzyczy. To są nasze pieniadze z ponad 30 lat pracy.Myślę, że Tuskorządzący przejadą się na tym jak zabiorą? Pomocy Prezydencie strazniku konstytucji i sprawiedliwości!!!
      • Gość: obywatel RP Re: Rocznik 1954 - Janina IP: *.rcb.vectranet.pl 03.07.08, 12:00
        tutaj /m.innymi/ jest APEL DO RPO ... na co czekacie , piszcie , działajcie a
        nie narzekajcie ...
    • Gość: jan Państwa nie stać na wcześniejsze emerytury IP: 62.29.248.* 28.05.08, 08:05
      rząd powinien opoczekać aż cały system emerytalny się zawali a potem
      wprowadzic konieczne zmiany
      • Gość: coss Re: Państwa nie stać na wcześniejsze emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 08:19
        Mądrze.
        W ogóle powinniśmy poczekać kilka lat, aż zawali się to śmieszne państewko - bękart Jałty.
        Później ogłosimy bankructwo i likwidację RP. Sejm stosowną uchwałą zwróci się do rządów państw ościennych o przejęcie opieki nad Polakami zamieszkałymi na bliskich tym państwom historycznie ziemiach. Ja się cieszę - będę mieszkał w BRD. Teraz jest Schengen, wię co brata do Galicji też bez problemu dojadę. A Warsiawa wróci do Rassiji.

Przypomina ci to coś?
      • Gość: tasma Re: Państwa nie stać na wcześniejsze emerytury IP: *.klc.vectranet.pl 28.05.08, 08:33
        Byłabym bardzo zainteresowana gdyby ktoś zrobił wyliczenie: ile
        pieniędzy (na wypłaty emerytur) jest do podziału, ile będą dodatkowo
        kosztować różne wersje ustawy o emeryturach i rentach, i przede
        wszystkim jak to się przełoży na PENSJĘ jakiegoś Kowalskiego. Mam
        nieodparte wrażenie, że osoby nalegające na utrzymanie przywilejów
        kompletnie nie zdają sobie sprawy skąd biorą się te pieniądze. Ktoś
        ma dostać, ktoś inny musi oddać. I to nie ma nic wspolnego z
        konkordatem (jakkolwiek źle bym o nim nie myslała). Pieniądze
        pochodzą ze składek osób pracujących i pewnie tez jakichs dodatcji.
        Ten system powinien sam się finansować i od tych dotacji powinno się
        odchodzić. Każdy chce mieć więcej ale chyba nie każdy wie, ze żeby
        on miał wiecej ktoś inny musi mieć mniej. Wydaje mi się, że gdyby
        powstała jakas rozsądna kampania informacyjna na ten temat to
        przynajmniej ze strony części osób możnaby się spodziewać, że jegnak
        poprą ograniczenie przywilejów.
    • Gość: okradziona Państwa nie stać na wcześniejsze emerytury IP: *.gopskobierzyce.pl 28.05.08, 08:17
      ODDAJCIE ZŁODZIEJE MOJE CIĘŻKO WYPRACOWANE I ZABIERANE OD 32 LAT
      PIENIĄDZE.JAK MI JE ZWRÓCICIE, TO MACIE PRAWO ZABRAĆ MI WCZEŚNIEJSZĄ
      EMERYTURĘ. A TERAZ WARA MI OD NIEJ!
      • Gość: jet Wskarz palcem tego kto ma ci płacić IP: 62.29.168.* 28.05.08, 10:21
        Policz okradziona kobieto ile płaciłaś ZUS 30 lat temu - 5 dolarów miesięcznie?
        5 * 12 * 32 = 1920 USD, uwzględnijmy wartość pieniądza i to że po 1990 musiałaś
        płacić większe składki i pomnóżmy jeszcze razy 10, wyjdzie 19 200 USD
        19 200 USD * 2,2 = 42 240 PLN
        A ile chcesz wyciągnąć? Jeśli przejdziesz w wieku 55 lat na emeryturę, to
        statystycznie pociągniesz jeszcze 25 lat i pewnie chciałabyś co najmniej z
        tysiaka emerytury, zatem liczymy:
        12 * 25 * 1000 = 300 000 PLN
        No i teraz jeśli nie brakuje Ci odwagi, to nie zasłaniaj się państwem tylko
        wskaż palcem tego frajera, który ma Ci dorzucić brakujące 257 760 PLN.

• pklimas Re: Wskarz palcem tego kto ma ci płacić 28.05.08, 10:33
          ale czy to jest wina tej kobiety, ze Polska za jej prace płaciła 20
          USD miesiecznie, gdy 500 km na zachod za tą sama prace płacono 1000
          DM miesiecznie? Najpierw w imie socjalizmu byla przez 30 lat pracy
          okradana z wypłaty a PRL zostawiało tylko sama jałmużne to jak teraz
          ma miec odłozone 1 mln PLN na koncie emerytalnym.
          Na prawde uważasz, ze lekarz, murarz czy kierowca autobusu pracowali
          w PRL 50 razy mniej wydajnie niż ich zachodni koledzy skoro
          dostawali 50 razy mniejsze wynagrodzenia?
          • Gość: jet Re: Wskarz palcem tego kto ma ci płacić IP: 62.29.168.* 28.05.08, 10:51
            Nie jest winą tej kobiety, że PRL ją okradł i z dóbr doczesnych i jak widać
            również ze zdrowego rozsądku.
            Ona nigdy już nie zarobi na swoją emeryturę i dla mnie logiczne jest, że
            będziemy musieli jej w jakimś stopniu (raczej dużym) ją sfinansować, pomimo iż
            tym bardziej nie ponosimy winy za PRL.
            Dla mnie szokiem jest roszczeniowość tej kobiety. Mając na uwadze fakt, że inni
            zrzucą się na ponad 3/4 jej emerytury powinna wykazać przynajmniej odrobinę
            dobrej woli i popracować do normalnego wieku emerytalnego.
            • gandalph Re: Wskarz palcem tego kto ma ci płacić 28.05.08, 15:21
              Całkowicie zgadzam się z przedmówcą!
              Nie dość, że w tamtych czasach płace rzeczywiście stanowiły
              równowartość 20-40 dolarów (ówczesnych), nie dość, że składka na ZUS
              stanowiła bodaj 20% (do początku lat 80-ych XX w.), czyli wynosiła 4-
              8 dolarów (nie ma takiej lokaty na świecie, by nawet przez 40 lat
              odkładania z 4 dolarowej składki zrobić 500 $ emerytury), to jeszcze
              nikt dokładnie nie wie, ile tych pieniędzy spłynęło, bo do 1987 lub
              1988 ZUS stanowił po prostu agendę Min. Fin. Dopiero na krótko przed
              Okrągłym Stołem ZUS został wydzielony, sporządzono bilans, z którego
              wynikało, że w roku poprzedzającym z ZUS do Min. Fin. przepompowano
              setki miliardów zł. Krótko mówiąc, składki ZUS za tamte lata są
              tylko i wyłącznie zapisem księgowym, bo pieniądze zostały
              przepieprzone, nie tylko na ZOMO, SB, PZPR itd., ale wróciły w
              postaci inwestycji w "Sztandarowe Obiekty Socjalizmu", typu wiecznie
              deficytowe kopalnie, huty, stocznie itd. itd. Można się na to
              wkurzać, oburzać, złorzeczyć itp., ale trzeba przyjąć do wiadomości,
              że tych pieniędzy od dawna nie ma. W związku z tym 80-95% obecnych
              emerytur pochodzi z podatków/składek pracujących obecnie a nie 25-35
              lat temu. I właśnie dlatego WSZYSTKIE wcześniejsze emerytury powinny
              zostać zlikwidowane.
              • Gość: zainteresowana Re: Wskarz palcem tego kto ma ci płacić IP: *.chello.pl 28.05.08, 16:23
                wcześniejsze emerytury TAK TAK TAK chcesz długo pracować pracuj
                człowieku nikt ci nie broni
                • gandalph Re: Wskarz palcem tego kto ma ci płacić 28.05.08, 23:19
                  Gość portalu: zainteresowana napisał(a):

> wcześniejsze emerytury TAK TAK TAK chcesz długo pracować pracuj
                  > człowieku nikt ci nie broni

Chcesz przejść wcześniej na emeryturę? Płać wyższe składki albo
                  musisz się zadowolić (znacznie) niższą emeryturą. Innego wyjścia nie
                  ma. Trzeba wreszcie przyjąć do wiadomości, że emerytura nie jest
                  tzw. "świadczeniem społecznym, lecz "konsumpcją" kapitału
                  zgromadzonego na starość przez całe życie zawodowe. Kto twierdzi
                  inaczej, łże.
    • Gość: Kolejarz Państwa nie stać na wcześniejsze emerytury IP: *.gprs.plus.pl 28.05.08, 08:26
      Jest oczywiste , że nasz kraj czeka katastrofa emerytalna.Wszyscy
      eksperci to potwierdzają, że nie stać na wcześniejsze emerytury.
      Tylko dlaczego ciągle mówi się o nauczycielach,kolejarzach itp. a
      ani słowem nikt nie mówi o emeryturach służb mundurowych. Po 15
      latach służby już można zostać wcześniejszym emerytem. Skandal.
      Zgodnie z prawem naród ma tyrać do 60 lub 65 lat a wybrańcy narodu
      mogą przed pięćdziesiątką iść na zasłużony odpoczynek. Czym sobie na
      to zasłużyli? Wygraną wojną z własnym narodem w 1981 roku? ( nie
      mówiąc o wcześniejszych zwycięstwach w 1956 r. w 1970 r. ) . To
      przecież te grupy zawodowe zaniżają średnią wiekową. Ja wiem , że
      zaraz podniosą się głosy, że oni nie pracują tylko służą, że są
      dyspozycyjni ( jakby normalny pracownik cywil nim nie był ) i takie
      tam dyrdymały. Podam przykład : znajomy po 25 latach służby w wojsku
      ( głęboko zadekowany ) mówi "więcej się nie ma co męczyć bo i tak
      już mi się należy emerytura taka jak pensja" To po co się męczyć.
      Idę na emeryturę. Wezmę emeryturę za rok z góry + równoważnik za
      brak kwatery stałej ( w sumie ok 50 000 ) i zatrudnię się w firmie
      ochroniarskiej. Ma 46 lat jak ja. Czyli ja jeszcze 19 lat muszę
      pracować a on pełną gębą emeryt. Jeżeli tak ma wyglądać
      sprawiedliwośc w tym kraju to może lepiej niech ten system
      emerytalny zbankrutuje od razu a Polska jako kraj wyzysku lepiej
      stanie się landem niemieckim bo może wtedy doczekamy lepszych
      czasów. Emeryci wojskowi i policyjni natomiast niech sprawdzą jak
      długo pracują ich koledzy po fachu w niemczech.
    • politykowski Państwa nie stać na wcześniejsze emerytury 28.05.08, 08:26
      jakiego państwa nie stać na moją emeryturę?! Sam płacę najwyższe
      składki od 30 lat na emeryturę swoją i jeszcze ze dwóch policjantów
      i pożal się boże sędziów i innych "produkujących " - o czym wy
      mówicie ?!
      Państwo ( do płacenia emerytur)to Ja!
      • Gość: Janek Re: Państwa nie stać na wcześniejsze emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 08:40
        ludzie w wieku 60 lat maja po 560 zl. emerytury
        a magazynier w wojsku w wieku 40 lat idzie na eneryture za 3.000zl
        o zgrozo
        • Gość: merek Zgroza! IP: *.enator.se 28.05.08, 09:56
          Podam inny przyklad sprawiedliwosci: gornik (dozor wentylacji) po 25 latach
          chodzenia po kopalnianych korytarzach z kartka i czujnikiem (2.5k emerytury).
          Kobieta 40 lat pracy na pluczce w tej samej kopalni.... 800zl emerytury. Kto byl
          na kopalni na pluczce, ten wie co to jest... Bez komentarza, bo mnie i tak h...j
          bierze.
    • Gość: ZiomisławPaliblant Re: Państwa nie stać na wcześniejsze emerytury IP: *.e-wro.net.pl 28.05.08, 09:03
      To maszynista ma szczególnie ciężkie warunki pracy 0_o ??
      Czy on sam własnoręcznie ciągnie wagony?
    • Gość: Misia Ale stać na rozdawnictwo wybranym! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.08, 09:55
      Na dawanie dużych sum takim pseudogwiazdom jak Doda, na nagrody w różnych
      konkursach, teleturniejach, na odprawy dla zwalnianych szefów różnych spółek
      skarbu państwa, na b. wysokie wynagrodzenia dla różnej masci urzedników,
      prezesów itp., na wysokie wynagrodzenia dla różnych pseudo ekonomistów -
      doradców np. p. Balcerowicza, którego wiedza nie przystaje w żaden sposób do
      rzeczywistości, na wydatki na zachcianki posłów, pracowników ZUS-u, fiskusa, na
      nieopodatkowanie lewych dochodów lekarzy, prawników prowadzacych prywatną
      działalność i na wiele innych jeszcze wybrańców to nas - czy Państwo stać?!
      Tylko, że niektórzy uważają, że co wolno wojewodzie, to nie tobie - ........!
      Dlatego przestańcie mamić ludzi tymi hasłami o obniżaniu rent, o zmniejszeniu
      przywilejów emerytalnych dopóki nie rozwiązecie w/w problemów. Nie może być tak,
      że jednym wolno wszystko, a drugim nic. Ja też nie jestem za tym żeby policjant
      odchodził na emeryturę po 15 latach pracy! Ale uważam, że w pierwszej kolejności
      należy ukrócić bogacenie się nielicznych kosztem większości!
      • Gość: zainteresowana Re: Ale stać na rozdawnictwo wybranym! IP: *.chello.pl 28.05.08, 16:43
        a może też odjąć by trochę aktorom piosenkarzom pracownikom TV
        politykom bo zarabiają bajońskie kwoty gdyby nie uszy to śmieli by
        się dookoła głowy tak im dobrze . A za Taniec z gwiazdami itd żeby
        tak dużo brali pieniędzy o zgrozo kto to wymyślił tyle pieniędzy
        przecież takie osoby nie muszą tańczyć jak im mało niech wezmą nasze
        wypłaty i niech nikt nie mówi że tańczy nie dla pieniędzy ha ha..
        EMERYTURY WCZEŚNIEJSZE TAK TAK TAK......
    • kioto2000 Państwa nie stać na wcześniejsze emerytury 28.05.08, 10:03
      PO dobrze kombinuje. tak trzymać! w takiej sytuacji proponuję nawet zaprzestanie prac nad ustawą o wcześniejszych emeryturach, szkoda czasu. po 2008 nie będzie juz uprzywilejowanych (górników, mundurowych, nauczycieli) i w końcu każdy bedzie pracował do wyznaczonego wieku emerytalnego (60-65 lat.
      teraz należałoby przeprowadzić reformę służby zdrowia - każdy szpital przekształcic w spółke prawa handlowego, co skutecznie ozdrowi ten chory system :O
      trzymam kciuki!
      • Gość: zainteresowana Re: Państwa nie stać na wcześniejsze emerytury IP: *.chello.pl 28.05.08, 16:47
        wcześniejsze emerytury TAK TAK TAK a kto chce pracować długo niech
        pracuje zdrowia życzę wcześniejsze emerytury TAK TAK TAK
    • Gość: Benia Zamiast za 2 lata, na emeryturę za 7 lat! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.08, 10:10
      Do konca tego roku kobiety odchodzą na emeryturę w wieku 55 lat, a od przyszłego
      roku w wieku 60 lat! W ten sposób kobiety, które mają dziś po 54, 53, 52 lata
      zamiast pracować jeszcze odpowiednio 1, 2, 3 lata do emerytury, będą musiały
      pracować odpowiednio 6, 7, 8 lat!!! Gdzie tu jest sprawiedliwość i równość wobec
      prawa? Podobno w konstytucji jest wpisana równość obywateli wobec prawa! W
      warunkach, gdy praca jest tylko dla młodych, gdy w pracy jest mobbing, a
      wszechobecny jest brak szacunku do osób starszych, gdzie jest powszechny wyścig
      szczurów, gdzie nie ma miejsca na chorobę, starość, taki stan rzeczy można
      odbierać jedynie jako wyrok skazujący na 6, 7, 8 i więcej lat odsiadki bez
      prawa ubiegania się o wczesniejsze zwolnienie.
      • Gość: Bobo Tak, zgadzam się! To wyrok dla kobiet! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.08, 10:12
    • aron2004 Państwa nie stać na wcześniejsze emerytury 28.05.08, 10:14
      przede wszystkim trzeba zabrać prawa do emerytury lekarzom. Oni w
      Lublinie biorą teraz 1000 zł za jeden dyżur, niech se sami odłożą na
      emeryturę przy takiej pensji.
      • Gość: Waffen SS Re: Państwa nie stać na wcześniejsze emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.08, 02:38
        odkąd wynagrodzenie za "dyżur" jest pensją ?

głosujcie dalej na POPiS (ajwajes + judecja) i komuchów...
    • Gość: Czarek Jesteśmy białymi Murzynami! Siłą roboczą! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.08, 10:14
    • pklimas Najpierw niech cos uchwala 28.05.08, 10:23
      a dopiero potem niech zastanawiaja sie czy prezydent zawetuje. Bo
      jak na razie to wyglada na zakrywanie własnej nieudolnosci
      ewentualnie mozliwym wetem prezydenta. Poza tym, niech PO przypomni
      sobie czasy gdy sama była w opozycji i sabotowała prace rzadu PiS. 2
      lata temu utrudniania pracy rzadu bylo "prawem opozycji" a teraz
      jest "dywersja"?
    • Gość: Obywatel RP Jak łatwo przekonać? IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.08, 10:45
      Mnie odrazu przekonają jak wszyscy ci "eksperci"(Leszek Balcerowicz, premier Tusk, doratcy rządu i cały rząd) zrzekną się również prawa do wcześniejszej emertury i zaakceptują emeryturę wielkośći jakiej proponują dla przeciętnego seniora z KRUS-u. Wtedy popieram wniosek o przejście na emerturę w wieku późniejszym. Będe miał pewność, że wtedy ci "specjaliści" wypracują rzetelne emertury dla ciężko pracujących rodaków.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka