Dodaj do ulubionych

"Rzeczpospolita": Fortis Bank może zniknąć z Po...

IP: *.icpnet.pl 04.08.08, 15:17
Miejmy nadzieje że nasz polski PKO BP kupi ten bank. Lub moze IDM SA który chce wejść w działalność bankową. Ten kryzys bankowy to jest okazja na odzyskanie troche rynku.

Tak na marginesie jak myślićie gdzie wysyła zyski polska filia Fortis banku ?? Ja jestem pewien że na ratowanie banku matki zagranicą. W tym samym momencie nasz PKO BP wypłaca dywidendy do skarbu państwa i dla polskich inwestorów.

Tylko polskie banki. Nie dawajcie zarabiać pijawkom.

Obserwuj wątek
    • Gość: daro szkoda tylko, ze pko bp to taki moherowy bank IP: *.devs.futuro.pl 04.08.08, 15:45
      rodem z filmu Barei - kojarzy sie z epoka PRLu, Misiem i Alternatywy 4.
    • Gość: Kamila Polskie produkty = Wyższe emerytury IP: *.icpnet.pl 04.08.08, 15:54
      Nasze OFE które bedą wypłacać nam emerytury inwestują w polskie firmy i nasze obligacje.
      Nasze emerytury będa pochodzić z zysków naszych firm. Nie z zysków z Danone, nie z zysków z Coca Coli, nie z zysków z Konr, nie z zysków z Pudliszek (niemiecka firma).
      Dzis mały dodatek wody mineralne

NIEPOLSKIE
      NAŁECZOWIANKA(NESTLE)
      ZYWIEC (Danone)
      KROPLA BESKIDU (COCA COLA)

SŁODYCZE
      NIEPOLSKIE
      WEDEL (wykupione)

Polskie
      Jutrzenka (Goplana Apetita Grześki)

Keczup
      POLSKI JEST KAMIS

Nabiał
      Bakoma, i inne lokalne mleczarnie.
      absolutnie nie Danone i nie Zott

...

to był mały przykład firm które pompują pieniądze zagranice.
      Jeżeli jesteś patriotą i dbasz o swoją emeryture kupuj polskie produkty.
      • Gość: andy W sklepie to ja jestem konsumentem a nie patriota. IP: *.dip.t-dialin.net 04.08.08, 16:58
        Interesuje mnie jakosc i cena towaru a nie etykietka made in xxx.
        Kto mi zareczy, ze dozyje do emerytury i Jutrzenka cos mi wyplaci?
        Nikt! Jesli natomiast kupie dzis towar zagraniczny tanszy i lepszy
        od polskiego to bede mial z tego korzysc od momentu kupienia do
        czasu az wyrzuce go na smietnik. Wspieranie polskiego przemyslu
        prowadzi do wykwitow w rodzaju stoczni gdanskiej, ktora od lat zzera
        doplaty z budzetu a na nogi i tak nie wstala.
        Ciekaw jestem Kamilo, czy z tomografia komputerowa albo dializa krwi
        tez czekalabys Kamilko, az sie polskie firmy obudza i wyprodukuja
        takie urzadzenia, albo jazde samochodem odlozyla do czasu, az sie
        pojawia polskie samochody i polska ropa? Jezeli nie to daj sobie
        spokoj.
        • Gość: Kamila Re: W sklepie to ja jestem konsumentem a nie patr IP: *.icpnet.pl 04.08.08, 17:10
          Leopard Polsko Szwecki samochód (wyprodukowany w Polsce dzieło polskich inzynierów znaczna czesc kapitału pochodzi z Polski, jezdza nim szejkowie arabscy król Szwecji, właścicel FOX TV w USA)

www.youtube.com/watch?v=ra34IaqJGnk
          za zarobione pieniądze na tym modelu budje się własnie fabryka w Polsce w ktorej bedą produkowane samochody na większą skale oczywiscie nasi inżynierowie i większość zysków idzie do Polskich inwestorów (część do szweckich ale dobre i to)
          Oczywicie nie jest to samochód dla mas ale już coś.

Tak na marginesie to są Polki które jak zobaczą albańczyka z złotym łańcuchem na szyji udającego wlocha to się na niego rzucają i dają sie traktować hmmm. Lecz jak spojrze na wypowiedzi niektórych facetów to tez mają coś z tego kompleksu niższości.
          Powiedz mi kolego dlaczego Nałeczowianka która jest zagraniczna pompowana z źródła obok Cisowianki (która jest tańsza) jest lepsza ?
          Nie rozumiem. Nie rozumiem zakomplesionej mentalności naszego narodu.

• knockout Re: W sklepie to ja jestem konsumentem a nie patr 04.08.08, 17:27
            hmm to poczekam jeszcze 300 lat do momentu, az polska, krajowa,
            zrodzona pod wierzba placzaca, w Zelazowej Woli, jak maki spod Monte
            C, na szancu, jak lawa mysl techniczna wypdorukuje:
            - dobrego laptopa nie skladanego w Chinach,
            - sensowny samochod sredniej klasy,
            - zjadliwe pesto w wariantach tradycyjnym i z pomidorami,
            - makaron tak dobry jak wloskie lokalne
            - itp itd

Droga Kamilo, koncepcja gospodarki narodowej i "popierania polskiego
            i nie kupowania u Zyda, Niemca, Chinczyka, Marsjanina i Czlowieka-
            ktorego-nie-widac" jest juz mocno nie aktualna, nie dziala!

Jak rozumiem chodzisz w dzinsach z bawelny rosnacej w pl, buty sa
            robione w pl w 100%, a z kranu pijesz wode dostarcza polska w 100%
            firma i jezdzisz samochodem utkanym z lyka na Mazurach.
            • Gość: Kamila Re: W sklepie to ja jestem konsumentem a nie patr IP: *.icpnet.pl 04.08.08, 17:52
              Jak narazie kolego to w tym kraju wiele dobrych polskich firm udaje obcokrajowców.
              Tak jak mój kolega z troszke ciemniejszą karnacją podrywał laski udając portugalczyka i dobrze mu szło bo jak mówił ze jest Polakiem to jakoś dziewczyny nie były takie łatwe i uslużne. Niby produkt ten sam ale jednak ;).
              Jak już mówiłam to wypowiedzi facetów z tego forum tez coś potwierdzają. :)
              Jak narazie to w wielu kampusach uniwerysteckich lepsze akademiki są dla studentów z wymiany Socratus dla obcokrajowców niż dla naszych studentów, czesto obcokrajowi studenci się dziwia jak to możliwe. Później się orientują w mentalności ... smute ale prawdziwe.
              Ja jak moge to kupuje polskie produkty a jak nie moge lub jest drastyczna różnica w jakości to kupuje inne.
              Dobrze ze coraz więcej młodych ludzi widzi ten kompleks ale jednak jeszcze nie wystarczajaco wielu.
              Pozdrawiam świadomych konsumentów ludzi nie zakomplesionych.
              buziaki :*
              • Gość: Tomasz Re: W sklepie to ja jestem konsumentem a nie patr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.08, 22:39
                Twój konsumencki patriotyzm jest godny pochwały ale w dobie lansowanego przez
                lichwiarzy globalizmu, stoisz na straconej pozycji.
                Kto ma pieniądz ten rządzi światem, nawet gdy jego wartość jest
                oparta tylko na hałaśliwej kampanii medialnej. Przemiany w Polsce
                nie były żadnym spontanicznym ale doskonale przygotowaną akcją zakładającą
                przejęcie całkowitej kontroli politycznej oraz grabież
                majątku. Dziś w Polsce już prawie nic nie jest polskie.
                Przejmowane są kopalnie, lada moment pozbędziemy się stoczni,
                a może i szpitali.
                Więc patriotyzm w postaci picia "polskiego" jogurtu z Bakomy
                niestety niewiele tu zmieni, bo Polski już prawie nie ma.
                • Gość: Kamila Re: W sklepie to ja jestem konsumentem a nie patr IP: *.icpnet.pl 04.08.08, 23:02
                  Powiem ci tak nie jestem żadną męczennicą, poprsotu zwracam uwage. Na stoisku z nabiałem wkładam do koszyka polski jogurt i masło (bardzo szeroki wybór naszych produktów) tak samo na stoisku z wodą, jak mam wybór miedzy produktem naszym a polskim to wybieram nasz chyba ze jest jakas dramatyczna różnica cena/jakosc.
                  nic wielkiego. W okolicy mam wiele sklpepów biedronke, lidla itd. jest tez Chata Polska i Piotr i Paweł. i kupuje u naszych. I nie jestem fanatyczką tylko świadomą konsumentką. Wiem ze nie zawsze sie da ale jak można to czemu nie.
                  • Gość: Tomasz. Re: W sklepie to ja jestem konsumentem a nie patr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.08, 23:26
                    Kamilo. Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę dużo sukcesów, również
                    w uświadamianiu ogłupionych rodaków.
                    • Gość: kamila Re: W sklepie to ja jestem konsumentem a nie patr IP: *.icpnet.pl 04.08.08, 23:39
                      dziekuje :) i pozdrawiam
                • Gość: z Coś tam z tej globalizacji zrozumiałeś, ale IP: 217.98.20.* 04.08.08, 23:06
                  większość na opak. Tak to jest, jak moherowy berecik uwiera - wtedy
                  rodzą się teorie spiskowe. Gospodarka globalna jest jaka jest, nie
                  ma co doszukiwać się w niej "wrogich przejęć" czy "zmowy". Tym
                  bardziej, że ponoć jesteśmy w EU i powinniśmy oswajać się z
                  tożsamością europejską zamiast w nieskończoność podbijać polski
                  bębenek. A co do tego przezabawnego fragmentu:
                  " Przemiany w Polsce
                  > nie były żadnym spontanicznym ale doskonale przygotowaną akcją
                  zakładającą
                  > przejęcie całkowitej kontroli politycznej oraz grabież
                  > majątku. Dziś w Polsce już prawie nic nie jest polskie.
                  > Przejmowane są kopalnie, lada moment pozbędziemy się stoczni,
                  > a może i szpitali."
                  - wiesz coś więcej na ten temat niż sami zainteresowani? ;P Z
                  pewnością nie, dorabiasz swoje własne teorie do tego, co się kiedyś
                  wydarzyło. Jasne, że oddający władzę komuniści chieli zagwarantować
                  sobie niezgorszy byt na przyszłość (przecież tyko głupiec chciałby,
                  żeby mu się "pogorszyło") i pewnie dostali na to przyzwolenie. No i
                  oczywiście wielu z nich przejęło niektóre "interesy", z lepszym lub
                  gorszym skutkiem (vide Przywieczerski czy Sekuła). Jednakże
                  nazywanie tego "doskonale przygotowaną akcją" wywołuje co najmniej
                  rozbawienie :)))))))))
                  • Gość: Tomasz. Już odezwał się dyżurny propagandzista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.08, 23:22
                    Tak to w okupowanej Polsce wygląda, że na każdy niepoprawny głos
                    z lansowanymi, jedynie słusznymi poglądami rzuca się horda internetowych
                    cymbałów, próbując w dodatku zainfekować komputer
                    swojego wroga paskudztwem .Win.MSSQL.worm.Helkern! Adres IP atakuj¹cego:
                    202.99.11.99. Protokó³/us³uga: UDP na lokalnym porcie 1434. Time: 2008-08-04
                    23:18:59
              • Gość: bumbum Re: W sklepie to ja jestem konsumentem a nie patr IP: *.bb.sky.com 04.08.08, 23:18
                to nie jest zaden kompleks, nie wiem, dlaczego usilujesz to ludziom wmawiac. W
                moim wypadku, i jak sadze w wiekszosci wypadkow, jest to w miare swiadomy wybor
                lepszego produktu, a przynajmniej produktu, o ktorym jestem lepiej poinformowany.
                dalej, o rzekomym kompleksie, nie czuje sie gorzej bedac Polakiem, nie czuje sie
                gorszym noszac rozmiar buta 45 czy okulary.
                i mam to gdzies, gdzie wlasciciel / wspoludzialowiec producenta czy uslugodawcy
                wydaje zarobione na mnie pieniadze. mam tylko nadzieje, ze czesc z nich idzie na
                ulepszanie produktu. co i gdzie zrobi z reszta malo mnie interesuje - moze
                spalic, wypalic, przepic, rozdac ubogim, sponsorowac szkole czy kupic sobie
                Maserati.
                i dalej - kupujesz polskie jesli tylko nie jest duzo gorsze niz "obce" - tak z
                wygodnictwa czy po prostu jestes patriotka wtedy, kiedy Ci wygodnie? To jest
                przewrotne pytanie, nie mam zamiaru Ci dogryzac. Poniekad podziwiam patriotyzm
                konsumencki, prawie tak samo jak chodzenie w jutowym worku.
                • Gość: kamil Re: W sklepie to ja jestem konsumentem a nie patr IP: *.icpnet.pl 04.08.08, 23:34
                  własnie dlatego jesteśmy w uni już tylko przed bułgarią i rumunią. :)
                  taka mentalnosć. tragedia. I zamiast robić jakies akcje uświadamiajace że opłaca się kupowac nasze to elity robią co mogą zeby nasz przekonac że lepiej jest być parobkiem. Taka jest prawda. Może ten system emerytalny dobrze przetłumaczony dla ludzi cos pomoze.
                • Gość: kamil Re: W sklepie to ja jestem konsumentem a nie patr IP: *.icpnet.pl 04.08.08, 23:34
                  własnie dlatego jesteśmy w uni już tylko przed bułgarią i rumunią. :)
                  taka mentalnosć. tragedia. I zamiast robić jakies akcje uświadamiajace że opłaca się kupowac nasze to elity robią co mogą zeby nasz przekonac że lepiej jest być parobkiem. Taka jest prawda. Może ten system emerytalny dobrze przetłumaczony dla ludzi cos pomoze.
                  • Gość: kamila Re: W sklepie to ja jestem konsumentem a nie patr IP: *.icpnet.pl 04.08.08, 23:35
                    I jak widac po powyższych przykłądach są skuteczni :) poprostu sprane muzgi. Jedni ze juz za późno drudzy ze po co. Okropne.
      • Gość: travell Re: Polskie produkty = Wyższe emerytury IP: *.timplus.net 04.08.08, 21:59
        brak mi słów żeby skomentować te brednie!!!!
        stary, obudź się, komuna już dawno minęła :P
      • Gość: baa Re: Polskie produkty = Wyższe emerytury IP: *.acn.waw.pl 04.08.08, 22:04
        Poprawka: w Bakomie wiekszość % udziałów ma Danone
        • Gość: kamila Re: Polskie produkty = Wyższe emerytury IP: *.icpnet.pl 04.08.08, 22:12
          www.pulsbiznesu.pl/Default2.aspx?ArticleID=bb52fdc4-953b-4bf5-bb8b-375ac8f5315a
          Bakoma już jest polska :)))))))

"Wykup akcji Bakomy przez polskich udziałowców zakończył się sukcesem, poinformowano we wtorek. Obecnie 100 proc. akcji spółki znajduje się w polskich rękach.

Od 1998 roku akcjonariuszem Bakomy był francuski Compagnie Gervais Danone."
      • Gość: pavel Re: Polskie produkty = Wyższe emerytury IP: 212.2.116.* 04.08.08, 23:24
        tak dla wyjasnienia - pudliszki (heinz) to firma amerykańska a
        bakoma w sporej czesci nalezy do danona
        • Gość: kamila Re: Polskie produkty = Wyższe emerytury IP: *.icpnet.pl 04.08.08, 23:31
          przeczytaj liink który podałam tuż nad towim postem :)
          wogóle ten opór przed kupowaniem swojego jest smieszny. To tak jak tłumaczyć dzieciom że lepiej jeść śliwki ze swojego ogrodu a one dalej swoje że nie.

Dziwne to powinno być naturalne.
    • buda1956 Re: "Rzeczpospolita": Fortis Bank może zniknąć z 04.08.08, 16:03
      Ty Łukasz albo jesteś tak młody, że nie możesz pamiętać, albo
      tak stary, że już nie pamiętasz, jak traktowały swoich klientów
      polskie banki, gdy nie było ani konkurencji, ani kapitału,
      ani know how z zagranicy. Otóż dokładnie tak samo jak ówczesna
      telekomunikacja, PKP, PKS itp. Chciałbym Cię teraz oddać, choć
      na chwilę w ich rączki za Twoje radiomaryjne ciągotki.
      • Gość: Lukasz Re: "Rzeczpospolita": Fortis Bank może zniknąć z IP: *.icpnet.pl 04.08.08, 16:16
        Dobrze dobrze ale juz mamy wiele dobrych firm które płacą podatki u nas i ich zyski zostają w kraju. To nie jest żadna radio maryjna gadka. Dlaczego w niemczech jest wiecej niemieckich samochodów na drogach a w Francji Francuskich (wiem my nie mamy swojej firmy a szkoda). Wszyscy myślą tymi kategoriami nam TV zaserwowała sieczke z mózgu ale np. Deutsche Bank został ogłoszony przez niemiecki rząd pomostem biznesowym miedzy Rosją a Niemcami. Czym my mamy realizowac polityke miedzynarodową. Dlaczego europejczycy kupują częściej swoje samoloty a Amerykanie boeingi. Nawet ta GW jest lepsza niż niektóre gazety które wyrabiają się na zagranicznych inwestorów. Agora jest notowana na naszej GWP i być może jak Kamila wspomniała któryś OFE w nią zainwestuje... i nasze emerytury też sie licza.
        Jaka jest różnica między kefirem Bakoma (polska firma) a Zott (niemiecka) taka że cały zysk idzie do inwestorów w niemczech i tam oni sobie budują wille działają charytatywnie u nas mamy jakichs pachołów menagerów itd. nie wspominając już o stanowiskach pracy np. planowanie ekspansji miedzynarodowej.
        • Gość: Lukasz Re: "Rzeczpospolita": Fortis Bank może zniknąć z IP: *.icpnet.pl 04.08.08, 16:21
          Kiedyś u nas była pustynia ale jak juz są polskie firmy ktore miedzysobą konkurują ( i z zagranicą też) to dlaczego nie. Przecież to są lepsze stanowiska pracy dla nas, lepsze emerytury itd.

JUZ SĄ DOBRE POLSKIE FIRMY

Jaka jest róznica między wykupioną Nałeczowianką a Cisowianką. Obie wody są z produkowane (wydobywane) w okolicy Nałęczowa tyle że Nałeczowianka pompuje cały zysk do inwestorów zagranicą. A Cisowianka to nasza firma która to inwestuje a własciciel jak ma dobry biznes to sobie nawet płac zbuduje ale najpierw zatrudni tutaj budowlańców da zarobić składom budowlanym itd...

Opłaca sie kupować poslkie i nie być dojną krową.
          • Gość: Lukasz Re: "Rzeczpospolita": Fortis Bank może zniknąć z IP: *.icpnet.pl 04.08.08, 16:37
            a jak wygląda planowany re-branding BZWBK ich główny akcjonariusz z zachodu planuje zmiane nazwy na swoją, co bedzie kosztować BZWBK pieniądze, chca ograniczyć koszty związane z marketingiem oddzielnej marki jaką jest BZWBK. Oczywiscie osoby odpowiedzialne za tą marke straca prace lub będą ostre redukcje. Zeby to jeszcze oznaczało zmniejszenie kosztów ... nie bzwbk bedzie musiał płacic opłate licencyjna za uzywanie zachodniej marki. Czyli zamiast naszych fachowców od marki bedziemy utrzymywac jakiś Irlandczyków płacąc opłate za ich marke.
            Polacy nie swiadomi się cieszą że kasierzy ochrona i paru managerów są polscy.
            • Gość: andy Przeeeesada. IP: *.dip.t-dialin.net 04.08.08, 17:32
              Jezeli nasi "specjalisci" od marketingu boja sie konkurencji
              irlandzkich specjalistow, to moze powinni sobie poszukac innego
              zajecia. Sam jestem informatykiem od lat pracuje na zachodzie i nie
              boje sie zadnej konkurecji ani tej z zachodu ani ze wschodu.
              Spojrz na to wszystko globalnie. Kapital nie ma narodowosci. Czy
              Daimler to firma niemiecka? Ma fabryki w Brazyli, Meksyku, Ameryce
              Polnocnej, RPA, w Niemczech. Przy czym same zaklady znajdujece sie w
              Niemczech zatrudniaja pracownikow kilkudziesieciu narodowosci. Wsrod
              akcjonariuszy sa banki, osoby prywatne, jakis arabski szejk, to jak
              jest z tym Daimlerem?
              Dlaczego sadzisz, ze wlasciciel Cisowianki jest lepszy niz
              wlasciciel Naleczowianki. Moze i jeden i drugi wydaje pieniadze w
              tym samym Hiszpanskim kurorcie, czy u tego samego przedstawiciela
              Maybacha. A w jego palacu, lezy grecki marmur, perskie dywany,
              japonska elektronika itd. To co w kraju zostaje to podatki, ale
              zakladam ze obie firmy je placa.
              A czy zagwarantujesz, ze jak dzisiaj firma tworzy miejsca pracy w
              Polsce, to jutro tez tak bedzie? Jest pare polskich firm, ktore w
              Polsce maja fax, telefon i biuro projektowe, a produkcje robia im
              Chiny. Nie ma sensu bawic sie w filantropie, jakosc i cena musi sie
              zgadzac, bez sentymentow...
              • Gość: Lukasz Re: Przeeeesada. IP: *.icpnet.pl 04.08.08, 17:45
                oni są zmuszani przez swojego wlasciciela do zmiany marki na marki matki (patrz Idea Orange) po to żeby ściągać opłate licencyjna do kraju firmy matki. To jest fakt, nie konkurencja. Poporstu wolą dac nam ich marke zabrac miejsca pracy obłozyć opłatą (nic nie mamy z tej zmiany marki) i tyle
            • Gość: M Re: "Rzeczpospolita": Fortis Bank może zniknąć z IP: *.chello.pl 04.08.08, 22:40
              Młody,
              A zastanawiałeś się kiedyś, jakie byłoby w Polsce bezrobocie, gdyby
              nie zagraniczne firmy?
              Skoro jestes taki patriota, to spróbuj przez miesiąc korzystać z
              usług polskich firm, jeść czysto polskie jedzenie, pić czysto
              polską wodę i (za przeproszeniem) podcierać się czysto polskim
              papierem toaletowym.
              Chłopie! Zanim coś napiszesz, to choć przez chwilę pomyśl. Kapitał
              nie zna granic. To naturalna kolej rzeczy. I nie ma się co tak
              nadymać.
              Pozdrawiam ciepło,
              M.
          • Gość: DZ Re: "Rzeczpospolita": Fortis Bank może zniknąć z IP: *.gprs.plus.pl 04.08.08, 22:38
            Nałęczowianka nie przynosi zysków, nie ma więc czego transferować.

Pozdr
            DZ
      • Gość: Wizjoner Re: "Rzeczpospolita": Fortis Bank może zniknąć z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.08, 23:11
        Biorę w obronę Łukasza, a amnezję to ty masz skoro PKO uważałeś za
        bank polski. Na jego czele stał Szwarc, główny czosnek od okradania
        Polaków, którzy byli naiwni lub nieświadomi,
        przy zmianach systemowych w Polsce. Polacy którzy oszczędzali na
        późne lata w złotówkach, zostali cynicznie okradzeni bo te
        pieniądze, które im wypłacono były warte grosze. Czosnki doskonale
        wiedziały co trzeba robić, oszczędzać w dolarach a przy wymianie
        złotówki na twardą równą 9500 za dolara, po takim kursie wymienili
        dolary na złotówki, wpłacili je jako lokatę roczną w banku na 140%
        przy inflacji rocznej 640%, pozostały im fortuny. Drugi czosnek
        Balcerowicz vel Bucholtz trzymał taki stały kurs aż przez 17
        miesięcy. Tak to czosnki i nomenklatura okradły Polakow.
        • Gość: Łukasz Re: "Rzeczpospolita": Fortis Bank może zniknąć z IP: *.icpnet.pl 04.08.08, 23:18
          dzieki za obrone, ale ja nie szukam rozliczenia i sam nie jestem uboga osoba ale widze jak coraz wiecej osób że tu mogło by byc lepiej dzięki samej zmianie podejścia choć części naszych obwyateli. Tak zostalismy wytersowani że już nawet nikt nie pyta gdzie idzie kasa kto na czym zarabia, nie mówiąc już o logicznym patriotyzmie powszechnym zarówno w Izraelu jak i w Niemczech. Trzeba wspierac swoich a nie odwrotnie.
    • Gość: grgr_sw poczytaj zanim odpowiadasz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.08, 17:06
      Fortis Bank nie placi dywidend swoim akcjonariuszom. Pieniadze
      zostaja w Polsce
      • Gość: Lukasz Re: poczytaj zanim odpowiadasz IP: *.icpnet.pl 04.08.08, 17:13
        Akcjonariat
        Fortis Bank NV 99.18%. Tak płaci dywidendy które lądują w siedzibie banku matki zagranicą. Mniej niz jeden % zostaje w kraju. Marka itd jest zagraniczna.
        • Gość: bolek Re: poczytaj zanim odpowiadasz IP: *.bremultibank.com.pl 05.08.08, 09:08
          Nadal człowieku nie czytasz!!
          Fortis nie wypłaca dywidendy!!!
          Ani akcjonariatowi za granicą (Fortis Bank NV) ani tu w Polsce!!!
          Ludzie, do szkoły nauczyć się czytać!!
    • hugow Re: "Rzeczpospolita": Fortis Bank może zniknąć z 04.08.08, 18:12
      Miejmy nadzieje ze PKO BP nie bedzie mial nic do rzeczy.
      Aby PKO BP mialo duzo klientow i dobrze spelnialo swe funkcje - wystarczy, ze
      bedzie mialo tak niski koszt uslug, ze zysk PKO BP bedzie zero lub lekko ujemny.
      Dzieki temu cena rownowagi za uslugi bankowe ustali sie nizej i ludzie zwykli i
      firmy zaczna miec wiecej pieniedzy - ktore w przypadku firm w postaci
      opodatkowania zysku trafi do kas panstwa.
      Jesli cena rownowagi jest wyzej - banki o kapitale zagranicznym wiecej pieniedzy
      odprowadzaja za granice.
    • Gość: Kamila Dlaczego warto słuchac polskiego radia IP: *.icpnet.pl 04.08.08, 22:09
      Słuachając radia posiadanego przez polski kapitał dajemy zarobić osobom które w tym kraju pieniądze wydają. Słuchając RMF FM dajemy zarobic na reklamach inwestorom niemieckim. Czy muzyka która leci w RMF FM tak mocno się różni od tej której słuchamy w róznych stacjach radiowych posiadanych przez nasz kapitał ? Niemieccy inwestorzy domy budują w niemczech tam jedzą w restauracjach tam bawią sie i żyją.

Lepiej jest dawać zarobić naszym którzy tu będą wydawac pieniądze.
      • Gość: Kapitan Szekspir Re: Dlaczego warto słuchac polskiego radia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.08, 10:43
        Kamilo, proponuje propagowanie patriotyzmu zaczac od przyswojenia
        polskiej ortografii, bo az zeby bola jak sie czyta te
        Twoje "szwecki" i "muzg"... :/
    • klient102 Fortis Bank? Niech zmieni nazwę... 06.08.08, 07:23
      ...na Debilis Bank. :D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka