09.11.09, 18:36
Hej wink Słuchajcie mam mały problem.

Otóż chciałabym zacząć uczyć się gry na gitarze i ją kupić. Pomyślałam, że dobrym
pomysłem byłoby dostać gitarę na Święta. Powiedziałam dzisiaj o tym mamie i tacie i babci
(ona też może mi kupić jak chce big_grin) i mama z babcią powiedziały, że to będzie tak jak ze
wszystkim i że potem już nie będę chciała grać itd i że i tak nie nauczę się chwytów. A tata
z kolei powiedział, że to nie jest taki zły pomysł i może mi ją kupić. Ale tak naprawdę to
chciałabym nauczyć się grać i zacząć pisać może jakieś piosenki czy coś w tym stylu...

Jak mam ich do tego przekonać ? Pomóżcie ! Będę Wam wdzięczna ;D

P.S.

Babcia powiedziała jeszcze, że nie mam ŻADNYCH ambicji do tego by grać, a mama, że
dobra gitara to kosztuje 300 zł. I mnie zdołowały (ale bez tego ostatniego tekstu mamy o
kwocie).
Obserwuj wątek
    • littlebitjoe ;) 09.11.09, 20:16
      dużo dzisiaj tych 'gitarowych wątków'.big_grin

Miałam ten sam problem. Chciałam grać, ale moi rodzice nie byli do tego
      przekonani.
      No więc wzięłam starą gitarę mojej mamy z piwnicy i zaczęłam dużo brzdękolić,
      no i po czasie ją namówiłam.

Nie wiem co ci poradzić, ale myślę, że powinnaś ich stopniowo przekonywać do
      tego, że jesteś ambitna xd. Wiem,ze to trudne.
      Masz do czynienia z muzyką np. śpiewasz? tak też byś mogła ich przekonać, że
      np do akompaniamentu czy coś.
      • littlebitjoe Re: ;) 09.11.09, 20:18
        No i przekonaj tatę, a on przekona mamę big_grin Kombinuj.
        Musisz ich przekonać do tego, że CHCESZ.

Wiem, że moje rady niczego nie załatwią ale nie poddawaj się.
        • miley__xd Re: ;) 09.11.09, 20:22
          Masz dobry pomysł ;D To znaczy... Eeee.... No ja uważam, że ja mam tragiczny głos.
          Totalne beztalencie ze mnie wyszło pod tym względem ;// Ale dopiero co im o tym
          powiedziałam. Może pomyślą... Nie wiem.

Dzięki za radę ;D
      • luskaa Re: ;) 10.11.09, 15:49
        Mam taki sam problem co ty. Pisze piosenki, kocham śpiewać i wogóle kocham muzyke. Ale co z tego jak chce tworzyć muzykę a nie mam na czym. No bo na flecie to nic fajnego nie wyjdzie;/
    • greenday15 Re: Gitara. 09.11.09, 20:30
      Powiem ci tyle. Chęci, chęci i jeszcze raz chęci. Wytłumacz rodzicom, że bardzo
      tego chcesz i że nie zrezygnujesz tak od razu. Poza tym trzeba w życiu
      wszystkiego spróbować, żeby mieć jakieś zdanie.
      Niestety muszę cię zmartwić. 300 dasz za chałę, nie za dobrą gitarę. Taka
      kosztuje przynajmniej 500 zł w górę. Choć polecam Yamaha C30 M. Gitara koło 400
      zł a jest niczym anioł. Śliczna, a w dodatku całkiem ładnie brzmi.
      Wierzę w ciebie, na pewno przekonasz rodziców : )
      • kapitanmchappy odpowiedź do greenday15 11.11.09, 09:20
        Siema ja się z tobą nie zgadzam jeśli chodzi o to że gitary za 500 zł w górę są
        najlepsze !
        ja mam za 340 i gra super( i sie nie roztraja szybko) a po co ma se kupić gitare
        za 500 czy nawet więcej jak nie wie czy będzie jej sie to podobać teraz niech se
        kupi jakąś DOBRĄ ale tańszą a jak już nauczy i bd wiedziała że chce dalej grać
        to se kupi lepszą jaką ty proponujesz..

Ale to jest moje zdanie na temat drogich gitar ....

A z chęciami miałeś \aś racje ^^ kiss Pozdro
        • demoniasta0897 Re: odpowiedź do greenday15 19.11.09, 19:02
          mialam tak samo rodzice nie chcieli mi kupic gitary no to zaczelam im gadac ze
          na allagro dobra gitara kosztuje ok.200zl i ze sie zapisze do szkoly muzycznej i
          wtedy nie bede mogla zrezygnowac i po jakims czasie sie zgodzili.

i prosze to moj ostatni rok w szkole muzycznej umiem grac niektore piosenki
          nigdy wczesniej nie zobaczywszy ichnut poza tym jestem w harcerstwie i gram na
          wszystkich obozach i zbiorkach wiec mi sie to, oplacilo sproboj tak samo moze
          sie uda

ps mozesz tez odkupic gitare od kolezanki lub jakiegos znajomego podpytaj sie
          smirksmirk
    • esther77 Re: Gitara. 09.11.09, 20:31
      Też miałam takie marzenia i sie zaczęły spełniać... wink Już nawet doszłam do wprawy ;D
      Grałam przez dłuższy czas na takiej starej gitarze mojego taty... Ale w te wakacje
      postanowił kupić nową, i dobra gitara niestey nie kosztuje 300 zł sad Dobra gitara kosztuje
      ok. 700 złuncertain
    • elfik Re: Gitara. 09.11.09, 20:42
      no więc tak jeżeli nie chcą ci kupićto się zaprzyj i uzbieraj te 300zł (chociaż tyle nie kosztuje
      i niechcę ci e dołowac ale ja kupiłam dobrą hiszpańską gitare całą z drewna za 1700zł ale
      te za 300 to tańsze ze zklejki które są najlepsze n apoczątku nauki)ale najpierw zgromadz
      informacje:jak nazywaja się struny(E,A,D,G,H,E)jak sięstroi gitarę(maszynki przy główce) i
      pierwsze chwyty c-dur(g,a,d) d-moll(e,g,h) to te chyba najłatwiejsze jeszcze są na
      początek d-dur,a-dur,a7 i e-moll no jakbyś chciała jeszcze jakieś porady to pisz na gg
      (11986004) no pa a rodzicami się nie przejmuj jak zobacza twoje starania to sami ci kupią
      PS.:UDA ci SIĘpiwo
      • miley__xd Re: Gitara. 10.11.09, 14:39
        O matko ! 1700 zł na gitarę ? Myślałam, że tyle kosztują elektryczne, ale nie klasyczne.
        Może rzeczywiście daruję sobie tę gitarę ? confused
    • marmolada_ Re: Gitara. 10.11.09, 14:44
      Gra na gitarze może wydawać się prosta ale w rzeczywistości taka nie jest. Łatwo można się zniechecic. Potrzeba bardzo dużo wysiłku i pracy.
      Jeśli myślisz, że nauczysz się paru chwytów i już bedziesz pisała piosenki to musze cię rozczarować.
      Mojej siostry gitara kosztowala ok. 500 zł. [oczywiście są tańsze i droższe]
    • inka_love_nick Re: Gitara. 10.11.09, 14:46
      Ja gram na gitarze , nie musałam przekomywac rodziców aby mnie zapisal na zajęcia.. no
      gitara jest droga. A jesli twoja babcia uważ że nie maz ambicji,to powiem szczeze że
      możesz się znaiechęcić zaraz na pierwszych lekcjac bo przez o miesiąc bardzo( bardzo
      bardzo bardzo) bolą palce;/ Lecz to sama przyjemnośc umiec cos zagrać i zaśpiewaćwink)
      • miley__xd Re: Gitara. 10.11.09, 14:50
        Wiem, że gra na gitarze nie jest prosta. I powoli zaczynam się zastanawiac czy babcia
        czasem nie ma racji. Ale masz rację z tym, że miło jest coś zagrać i zaśpiewać ;D Tylko te
        palce... Już próbowałam u koleżanki i palce bolały trochę sad Ale nie było tragicznie.
    • tokio_hotel_483 Re: Gitara. 10.11.09, 14:52
      Powiedz jak to dla cb ważne,ze kto wie moze uda ci sie coś osiągnąć,i że bd z ciebie dumni i
      że sie przekonają na co cie stać,żeby w cb uwierzyli
      • miley__xd Re: Gitara. 10.11.09, 14:58
        Mówiłam już to im chyba z 5 razy a mama z babcią dalej swoje. Jedynie tata mnie w moim
        domu popiera ;/
    • frankensztajn94 Re: Gitara. 10.11.09, 15:13
      wybłagaj!
    • boring Re: Gitara. 10.11.09, 15:14
      jeżeli ci nie kupią to może sama uzbieraj kase i naucz sie grać!!!
      pokaż im że potrafisz! suspicious
      • kapitanmchappy Gitara 11.11.09, 09:15
        Hej !

Ja miałam podobną sytuacje !

Wpadłam na ten pomysł na wakacje kiedy nie było co robić miałam jeszcze 400 zł
        z urodzin to męczyłam rodziców aby mi pozwolili..Kiedy sie zgodzili kupiłam
        sobie Gitarę Elektryczną (są lepsze struny i tak nie bolą palce) I od tamtej
        pory gram sobie.Tata mnie pilnuje załatwił mi śpiewnik i wszystko ;] Moja mama
        nie była przekonana do tego pomysłu i mówiła ze mam słomiany zapał więc trochę
        się bała i zwątpiłam w siebie ale bardzo chciałam mieć gitarę i ją mam

PS.Jeśli chodzi o palce to się przyzwyczaisz ja tak miałam gdy zaczęłam
        drugiego dnia porządnie grać (chyba z godzinę ponad) to potem przez cały
        dzień nie umiałam nic dotknąć opuszkami bo tak bolały a traz już tak nie bolą
        smile cool
        Już umiem zagrać FOR ELIZA i takie tam ..

• fan_miley Re: Gitara. 10.11.09, 15:16
      ekhem dobra gitara kosztuje 2000 bo sam mam gitarę a i może jak będziesz śpiewać przy
      rodzicach to może dostaniesz gitarę bo śpiew i gitara chodzą w parze wiem coś o tym big_grin
      zaufaj mi
      • miley__xd Re: Gitara. 10.11.09, 15:19
        Bo ja bym w sumie wolała grać na akustycznej. Ale czy dla osoby, która nie umie grać ani
        jednego dźwięku to dobry pomysł ?
    • montanacyrus Re: Gitara. 10.11.09, 15:27
      Mam podobny problem. Ostatnio coś mnie pchnęło też w tym kierónku. Powiedziałam
      rodzicom dokładnie to samo: że na święta najlepiej. Oni mi walnęli taki tekst: Że mam
      kiborda więc nie. A ja że gitara to charcerski instrument i że na próbach często jest wątek
      żeby się nauczyć grać. Powiedzieli, że się zastanowią.

Napisz jak Ci poszło kiss
      • miley__xd Re: Gitara. 10.11.09, 15:32
        Widzę, że nie jestem sama ;D

Pewnie, że napiszę jak poszło. Ale dopiero za 1,5 msc. ;P
        • karolka20133 A wiec... 11.11.09, 08:19
          po pierwsze to nie zwczyna nsie zdania od "a wiec" ale coz....<br />
          Ja mam gitarę... tez prosilam rodzicow, tez mowili ze nie bede miala czasu
          grac i ze to bedzie hobby na chwile.. ale w koncu jest...tongue_out choc nie mam czasu
          grac to zawssze przysiade przunajmniej raz w tydodniu.. nanamow rodzicw bo na
          prade wartosmile nawet gry ci nie bedzie szkol bedziesz miala to COS by sie
          zrelaksowac.. a gdy bdziesz dlugo cwiczyc, to na pewno bedie ci sie milo i
          dobrze gralo... a jak dojdiesz do perfekcji - nie bedziesz mogla odejsc od
          gitary bpo gdy uslyszysz jakas piosenke czy cosik, to od razu v=bedziesz
          chaiala ja zagrac big_grin pozdrawaim kiss
    • ewcia10ka ;) 10.11.09, 15:33
      mi rodzice kupili gitarę prawie dobry rok temu wink
      Teraz mówią mi że to jest jedyna rzeczy której się podjęłam i ją realizuję
      udowodnij rodzicom, lub sama przemyśl to czy chcesz grać wink Bo inaczej
      pieniądze pójdą w błoto.
      Tak, dobra gitara kosztuje gdzieś tak od 300-550 ? ok. a reszta to już są inne
      modele,lepsze wink
      Pozdrawiam i życzę powodzenia.
      • demii Re: ;) 10.11.09, 22:16
        A tak wogóle po co kupowac lepsza jak i tak nie wiadomo czy ci sie to spodoba dopiera jak
        juz cos bedziesz umiala to sobie kup lepsza smilesmile
    • julka_pff Re: Gitara. 10.11.09, 15:41
      też mam taki problem

tylko tyle że ja :

1. ucze się już grać

tyle tylko że na szwagra gitarze

2. prawdopodobnie na gwiazdke dostanę swoją guitar big_grin

3. dobra gitara nie wiem jak u cb ale kosztuje 5oo zł
      pisanie piosenek to nie taka łatwa sprawa tym bardziej że trzeba mieć słuch
      i odpowiednio dopasować chwyty do dźwięków

chwyty są bardzo proste i łatwo się ich nauczyć

moi starzy tez mówili że mi przejdzie ale jak się uprzesz to wymiękną zobaczysz

powodzenia życzęę big_grin

• aguniapl99 Re: Gitara. 10.11.09, 15:44
      Ja gram na gitarze, ale nie miałam problemu z wynalezieniem gitary itp.
      Moja mama, tata i dziadek byli w zespole, wiec grę mam we krwi.
      Teraz szykuje mi się nowa, różowa, gitara elektryczna.
      Ale was to nie obchodzi....
      Moim zdaniem powinnaś mówić, że będziesz grała na pewno, że jak to zostawisz to (wymyśl
      jakiś warunek), a możesz też powiedzieć, że na przykład jakaś koleżanka ze szkoły cie na uczy
      itd.

Więcej pomysłów nie mam.
      Myslę, że pomogłam smilesmirkbrawosuspiciousprezentchoinkasanta
    • effie.caligaris gitara. 10.11.09, 15:48
      Ja mam gitarę od dwóch lat, pierwszą kupiłam za własne pieniądze. Na początku
      uczyłam się prywatnie, a potem to już grałam sama. Gram do dzisiaj i nie
      zamierzam przestać, chociaż nie łączę z tym swojej przyszłości...
      To naprawdę niesamowity instrument i warto poświęcić ten czas i nerwy żeby się
      nauczyć. Palce bolą, ale potem robią ci się na nich odciski i nie czujesz ;p
      Zasadniczy problem to fakt, że musisz mieć krótko przycięte paznokcie (zależy
      od modelu gitary) i najlepiej niepomalowane. Nie każdy potrafi z tego
      zrezygnować. Ja już nie pamiętam kiedy miałam manicure wink Ale gitara to
      gitara. Trzeba ćwiczyć kilka godzin dziennie.
      Teraz mamy w szkole zespół, gramy na wszelkich akademiach i takich tam
      pierdołach. Nie potrafiłabym tego porzucić.
      Jeśli będziesz miała jakieś pytania to pisz na gg 6656184, z chęcią pomogę,
      akurat to jeden z tematów o których wiem wszystko smile ;D
      Pozdrawiam.
    • lorente Re: Gitara. 10.11.09, 15:56
      Musisz pokazać im że baaardzo chesz! Wiesz ile ja się starałam o gitar?? 2 LATA;d;D
      wkońcu dostałam na święta... ;P Rodzice zobaczyli poprstu że lubie to robić.. Musisz
      nawijać o tej gitarze non stop... ;D Ja tak robie i się sprawdza wink Ale teraz moja gitara
      niestety jest nie czynna ; // ( że tak ppowiem) ;D
      • gaba97 Re: Gitara. 10.11.09, 16:07
        Hej...Założyłam kiedyś taki wątek...Wiem co przeżywasz ja też chcę gitarę na
        święta ale....Oczywiście nie będę jej miećcrying
      • lorente Re: Gitara. 10.11.09, 16:21
        No i naj lepiej żebyś chodziła gdzieś na jakieś zajęcia... Ja chodze na keyboardzie ( za lekcje
        na keyboardzie płace 80 zł na mies) i na gitare... Za gitare nie płace ( chodze do kolegi
        mojego taty).. moja koleżanka mówi że za lekcje gitary płaci 90 zł mies. Ale ktoś musi Ci to
        sponsorować... wink
    • julitka Gitarra 10.11.09, 16:06
      Witam. Byłam w bardzo podobnej sytuacji. Chciałam gitarę, ale mama się nie zgodziła, bo stwierdziła, iż nie nauczę się sama grać. W końcu zrezygnowałam. Chciałam się zapisać do szkoły muzycznej, ale chodzę już na zajęcia wokalne, które sporo kosztują, a za gitarę musiałabym jeszcze dopłacać. Jednak w czerwcu przełamałam się i powiedziałam mamie, że chciałabym zapisać się do szkoły muzycznej, bo potem może być za późno. Zgodziła się i od października zaczęłam naukę. I gitara jest instrumentem skomplikowanym, to wiedziałam od początku. Nie kończy się na nauce chwytów. Musisz mieć rozluźnione ręce, odpowiednio chwytać za struny, itd. Dlatego nie dziwię się zdaniu twojej mamy i babci. Aby nauczyć się grać, należy zwracać uwagę na wszystkie szczegóły, które trudne są do opanowania samemu.
    • demii Re: Gitara. 10.11.09, 22:11
      Gitara za 300 cos ty ja kupiłam za 100 chociaz moz nie gra sie na niej za dobrze to
      pmyslalam sobie ze jak sie na tej naucze to sie naucze na kazdej
      i prosze nauczylam sie sama. a teraz pomysle sobie nad kupnem gitary elektrycznej
      wyjdzie mnie gedzies z 500 bo jeszcze musze kupic wzmacniacz ale jakos nazbieram a
      gram moze gdzies z pol roku poczatki nie sa latwe ale wszytsko przyjdzie z czasem i sie
      nauczysz smilesmile A co do płatnych lekcji to ci nie radze
      po pierwsze trzeba placic czyli kolejny wydatek
      po drugie moja koleznaka uczy se w szkole muyzcznej gdzies okolo rok i nawet porzadnie
      nie umie przechodzic z jednego dzwieku na drugi
    • drama_queen Re: Gitara. 10.11.09, 22:15
      Ja miałam tak rok temu. Dostałam tą gitarę, ale jednak stoi w kącie. Więc jeśli
      chcesz ją dostać, zapisz się na jakieś lekcje, żebyś wiedziała że lubisz grać na
      gitarze.
      • rosalie Re: Gitara. 10.11.09, 22:29
        przekonaj ich, że to powołanie,
        ale nie kaprys.
        wtedy może kupią. ;d
    • kardolina Re: Gitara. 10.11.09, 22:34
      taka średnio-dobra gitara kosztuje 500 zł
      sama zbieram xd
      • video_girl kardolina. xD 11.11.09, 00:54
        haha. i znowu ty. tongue_out
        wiesz co karo, niekoniecznie muszę ci powiedzieć. ja kupiłam za 270 i jest bardzo dobra. wcale aż tak nie zależy od ceny. moja koleżanka płaciła 600 a ma o wiele gorszą. w każdym razie na sam początek wcale nie jest potrzebna ta najdroższa. inna kupiła za 1200 a praktycznie gra tak samo jak moja. ;]
        • bucikowa hihi 11.11.09, 08:06
          mój tata kupił gitarę elektryczną i nawet o tym nie wiedziałam. Dowiedziałam się
          dopiero jak przyszła pocztą. Jest nawet fajna. CZarna, połyskująca. Ale ja mało
          gram. Głównie to tata
        • kapitanmchappy Re: kardolina. xD 11.11.09, 09:28
          video_girl napisał(a):

> haha. i znowu ty. tongue_out
          > wiesz co karo, niekoniecznie muszę ci powiedzieć. ja kupiłam za 270 i jest bard
          > zo dobra. wcale aż tak nie zależy od ceny. moja koleżanka płaciła 600 a ma o wi
          > ele gorszą. w każdym razie na sam początek wcale nie jest potrzebna ta najdrożs
          > za. inna kupiła za 1200 a praktycznie gra tak samo jak moja. ;]

I dla tego masz racje ja kupiłam sobie za 340 i jest super ^^ nawet w sklepie
          muzyccnym powiedzieli że niektóre tańsze są lepsze od tych drogich..

Pozdro ;** smilebig_grinsmirkcool brawo
        • kardolina video_girl 14.11.09, 12:10
          Ty mnie prześladujesz xddddddddddddd
    • alanta Re: Gitara. 11.11.09, 08:39
      to gadaj tylko z tatą na ten temat
      a to że ci przejdzie to zależy
      czy masz predyspozycje
      bo jezeli nie będzie ci szło to znielubisz
      gre na gitarze
      ale jezeli dobrze
      będziesz sioe czuła używając jej
      to napewno będziesz kontynuowała
    • pinky33 Re: Gitara. 11.11.09, 08:41
      MI tez nie chca kupic bo mam rolki za 200 zł wiec juz mi nie chca kupicsad
      Tez chciałabym komponowa własne piosenki itp.
      Najlepiej bdzie jak powies rodzicom ze bardzo ci zalezy na tym ze wszystkie twoje kolezanki
      maja gitare i ze jak cos sie tanie to mozesz zrobic przerwe na jakis czas np(gdy zarobisz
      jedynkękiss)
      Wyglada na to ze ja tez musze cos wymyslicsmile))!@Z!
    • mike_ Re: Gitara. 11.11.09, 09:25
      ja żeby się nikogo nie prosić sam kupiłem sobie gitarę. i wedłóg mnie to najlepsze
      rozwiązanie. oszczędzaj kieszonkowe a gitara sama wpadnie ci w ręce, choć nie ukrywam
      że potrzebna też była aprobata rodziców ale jesli o muzykowanie to powinni ci pozwolic w
      końcu tak troche kijowo jest być kims kto nie umie grać na żadnym instumencie xd
    • gb Re: Gitara. 11.11.09, 09:40
      sory ale dobra gitara kosztuje od 600zł do 1700 wiem bo sama mam taką gitarę, bo
      chodzę do szkoły muzycznej II stopnia, a taka gorsza gitara na ogniska itp. to
      od 150 to 300. smile
      • mike_ Re: Gitara. 11.11.09, 10:20
        wow, no co ty nie powiesz? fascynujące. a za kieszonkowe nie można sobie kupić 'dobrej
        gitary'? uwiesz że można. ja teraz zbieram na elektryka i co? też coś ok. 1700zł i zyję xd
        • mike_ Re: Gitara. 11.11.09, 10:23
          mike_ napisał(a):

> wow, no co ty nie powiesz? fascynujące. a za kieszonkowe nie można sobie kupić
          > 'dobrej
          > gitary'? uwiesz że można. ja teraz zbieram na elektryka i co? też coś ok. 1700z
          > ł i zyję xd

a pozatym to każda gitara jest dobra. tu nie chodzi o markę ale o to jak dobrym jesteś
          gitarzystą a dobry gitarzysta wdobędzie mega dźwięt nawet z 'gorszej' gitary.
          • gb Re: Gitara. 19.11.09, 18:24
            co wy wygadujecie, ja mam teraz starą gitarę i gra beznadziejnie, a kupiłam
            sobie nową, dużo lepszą i gra bez porównania, elektryka też mam co, jak nie
            wiesz to nie pisz mike_
      • kapitanmchappy Re: Gitara. 11.11.09, 15:24
        Ta od razu niech se kupi za 3 koła uncertain

Pomyślcie !

Po co jej droga gitara jak jeszcze nie umi grać ?
        Widzisz ty chodzisz do szkoły muzycznej II stopnia a ona ?
        Nie wiadomo czy ona będzie chodzic !

Jeszcze jak ona nie chce wydać dużo !

LOL
        • gb Re: Gitara. 19.11.09, 18:25
          no wiem, ja na początku zaczynałam na tańszej za 150zł, ja nie mówię, że ma od
          razu kupić za 1000 to jasneuncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka