kikunia 28.12.09, 12:17 Co sądzicie o jedynakach? Czy myślicie że są rozpieszczeni, że mają się lepiej czy przeciwnie: współczujecie im że nie mają rodzeństwa... Piszcie czy w waszym otoczeniu są jedynacy... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jane_ Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 12:27 nie współczuję sobie że nie mam rodzeństwa, może tyle tylko, że starszego brata. więc to narzuca już postawę egoizmu, ha. ale nie sądzę, że mam się lepiej niż ci, którzy mają rodzeństwo. często właśnie osoby, które nie są jedynakami są bardziej chamskie i wredne. więc też nie można na to tak patrzeć. ;d Odpowiedz Link Zgłoś
sweet...ash a więcc ... 28.12.09, 12:35 to jest tak że osoby które posiadaja rodzeństwo chca być jedynakami , a jadynacy chcą mieć rodzeństwo . to w wielu przypadkach prawda ., ale podkręślam że nie zawsze przyznam że jedynacy których znam sa dość rozpieszczeni no ale napewno nie wszyscy tacy są , taka mam przynajmniej nadzieje Odpowiedz Link Zgłoś
crazygirl2302 Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 12:37 nie wspolczuje im, poniewaz rodzenstwo jest wkurzajace. za to jedynacy maja wszystko dla siebie i nie musza sie dzielic. wszystko kreci sie wokol nich, co czesto powoduje egoizm. ale nie mowie, ze wszyscy tacy sa, znam jedynakow, ktorzy nie sa samolubni i egoistyczni. Odpowiedz Link Zgłoś
majusia011 więc... 28.12.09, 12:44 ja znam jedynaków, są bardzo rozpieszczeni i uważają się za nie wiadomo kogoo, ale znam też osoby, które mają rodzeństwo i też są rozpieszczone... i to jest taki sam przypadek jak z jedynakami... ja tam się ciesze, że mam rodzeństwo nie chciałabym byc jedynaczką, bo wiekszośc jedynaków jakich znam są rozpuszczeni i ja nie chciałabym tak byc .... Odpowiedz Link Zgłoś
bociekopne Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 12:37 Sama nią jestem . ; ppp Owszem . Jestem rozpuszczona . xd Czasami dziękuje Bogu że nie mam rodzeństwa ale czasem by sie przydało . Ale mimo to i tak chce zostac jedynaczka. ; P Odpowiedz Link Zgłoś
thedulcemonisia Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 15:01 Nie jestem jedynaczką, ale nie jest tak źle....mam trzech starszych braci (w tym dwóch bliźniaków wogóle do siebie nie podobnych)....wydaje mi się że jedynaki nie mają ani lepiej ani gorzej....nie mogę wyrazić swojej opinii bo nie wiem jak to jest Odpowiedz Link Zgłoś
zakochana_aa Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 15:02 Ja jestem jedynaczką i nie jestem rozpieszczana..... W mojej klasie są osoby które mają rodzeństwo i strasznie się puszą..... Ja jestem jak każdy inny człowiek i nie mam pojęcia po co ten durny wątek skoro jedynacy to też śa ludzie normalni ludzie.... Żal mi was.... Odpowiedz Link Zgłoś
mystic4space Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 15:17 A ja właśnie jestem jedynaczką i nie narzekam na brak rodzeństwa. Jest u mnie w klasie pare jedynaków i nie wywyższają sie jak inne dziewczyny, które mają rodzeństwo i uważają się za nie wiadomo kogo bo to są one.. Grr.. nie lubie takich osób Odpowiedz Link Zgłoś
sonia321 Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 12:28 Zależy jak rodzice wychowają. Jeżeli będą mu wszystko kupować, na wszystko pozwalać to wtedy mają problem. Znam wielu jedynaków którzy są "normalni" Odpowiedz Link Zgłoś
ziuuta Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 12:32 Jestem jedynaczką i nie jestem rozpieszczona. Jako jedyna w klasie jestem jedynaczką Moja koleżanka któa ma 6 rodzeństwa jest chamska. Myślę, że to dlatego, że jej rodzice nie dają rady opiekować się wszystkimi i któreś dziecko może poczuć się samotne. Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek_97 Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 12:37 ja jestem jedynaczką i nie uwazam ze z tego powodu mam lepiej i wcale nie jestem rozpieszczona...moja kumpela ma rodzeństwo i jest rozpieszczona chamska i pusta...moim zdaniem to zalezy od rodzicow i sposobu wychowania... Odpowiedz Link Zgłoś
beautiful_ Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 12:32 Ja mam przyjaciółkę która jest jedynaczką i czasem wydaje mi się że ona jest taka "wychuchana" ale ogólnie bez urazy ale uważam że jedynacy są rozpieszczani z powodu braku rodzeństwa i potem wyrastają (nie wszyscy) na zarozumiałych. Odpowiedz Link Zgłoś
beautiful_ Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 12:33 Po prostu to jest pół na pół niektórzy jedynacy są wredni a niektórzy spoko Odpowiedz Link Zgłoś
annie_ Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 12:37 ej, czy ja jestem wredna? XD Odpowiedz Link Zgłoś
ziuuta Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 12:39 beautigul_ dobrze to wyraziłaś. Lecz moja koleżanka która ma starszą siostrę ok. 23 lata, to starsza się wyprowadziła i moja koleżanka myśli, że może wszystko Ja każdego toleruję, każdy ma coś w sobie czego można mu pozazdrościć. Odpowiedz Link Zgłoś
ziuuta Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 12:40 przepraszam za literówkę: beautiful_ Odpowiedz Link Zgłoś
charlotte__ Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 12:39 Ja byłam jedynaczką, ale od 2 lat mam brata .... Myślę, ze to nie ma różnicy czy ktoś ma rodzeństwo czy nie, zależy to od wychowania . Odpowiedz Link Zgłoś
truuu Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 12:37 w moim otoczeniu są. I strasznie zadzierają nosa. Odpowiedz Link Zgłoś
tayloves Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 12:37 ja jestem jedynaczką i nie jestem rozpuszczona ......................ale nie chce mieć rodzeństwa Odpowiedz Link Zgłoś
nacia_ Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 12:42 ja jestem jedynaczką, ale nie sądzę, że jestem rozpieszczona;p każdy zapewne miewa czasem jakieś wybuchy emocjonalne, jest karany za zło a wynagradzany za dobre uczynki...więc pojęcie rozpieszczony ma rózne poglądy bo może być nim jedynak tak samo jak i osoba posiadająca rodzeństwo ;p to tylko kwestia ile się ma kasy, a także ile oleju w głowie czyli tak zwane dobre wychowanie Odpowiedz Link Zgłoś
czekoladka Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 12:39 Niektórzy są bardziej rozpieszczeni, bo rodzice muszą wydawać pieniądze tylko na swoje jedyne dziecko (w końcu wychowanie kilku więcej kosztuje), ale nie jest tak zawsze. Czasami jak rodzice są bogaci to rozpieszczają swoje kilka pociech jeżeli mają. Jeżeli już to im wspołczuję. Moja koleżana jest jedynaczką i jej największym marzeniem jest rodzeństwo. Jej mama poroniła w maju. Była w 3/4 miesiącu. Z rodzenstwem zawsze raźniej mimo licznych kłótni. Odpowiedz Link Zgłoś
pauliska1212 Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 12:40 co mysle o jedynakach . ? c; ludzie nie miejacy rodzenstwa. x d tyle sadze. ; p Odpowiedz Link Zgłoś
agapi Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 12:48 ja jestem jedynaczką ;c moje przyjaciółki mówią, że jedynacy są egoistami, ale ja nie, bo one mnie wychowały xD Odpowiedz Link Zgłoś
katsuumi_17 Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 12:51 To zależy od człowieka. Wielu jedynaków jest rozpieszczonych, ale zdarzają się też "niejedynacy" którzy są rozpuszczeni. I odwrotnie. To nie jest regułą. Ja się cieszę, że mam rodzeństwo, bo nie wiem co bym bez niego zrobiła (starsza siostra). Odpowiedz Link Zgłoś
rock_twilight Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 12:51 Ja również jestem jedynaczką. Nie przeszkadza mi to - nigdy nie chciałam mieć rodzeństwa. Ale i tak nie jestem rozpieszczana przez rodziców. ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
ice_flower Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 12:55 Sama jestem jedynaczką i mi z tym dobrze :] Odpowiedz Link Zgłoś
kammi Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 12:52 ja jestem sama, jest mi dobrze, i chyba faktycznie jestem lekko egoistyczna, ale nic na to nie poradzę ;s . fajnie by było mieć dużo starszego brata lub siostrę, takich co już w domu nie mieszkają, ale radzę sobie. ;d Odpowiedz Link Zgłoś
kuku_ Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 13:01 ja jestem jedynaczką i myślę , że jest fajnie. XD Odpowiedz Link Zgłoś
czekoladka96 Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 14:48 ja jestem jedynaczką i nie wydaje mi się że jestem rozpuszczona i żal mi osób które twierdzą tylko po tym czy ma się rodzeństwo czy nie jaki ma charakter dana osoba. Odpowiedz Link Zgłoś
britneyxd Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 14:50 moje dwie przyjaciółki nie mają rodzeństwa i z 3 friend stwierdzilismy ze jedynaki są troszkę egoistyczni ;p Odpowiedz Link Zgłoś
bacha Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 14:55 ja jestem jedynaczką, nieraz chciałabym mieć rodzeństwo, a nie raz nie, szczerze nie uważam się za rozpieszczoną egoistkę mam 4 koleżanki jedynaczki, które są całkiem w porzo Odpowiedz Link Zgłoś
patoo_x3 Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 14:58 ja jestem jedynaczką ; ] . i chciałabym mieć rodzństwoo ; DD .no ale coż xD. haha ale nie jestem strasznie rozpieszczoną nastolatka.. mam dużo koeżanek i przyjaciółke ; ] Odpowiedz Link Zgłoś
tokio_hotel_483 Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 14:59 no na bank są.I nie muszą być rozpieszczeni,to wszystko zależy Odpowiedz Link Zgłoś
robin jedynaczki. 28.12.09, 15:00 mam koleżanki bez rodzeństwa i wcale nie są rozpieszczone. ja mam brata i się cieszę bo on mi pomaga w wielu rzeczach jest starszy, ale czasem wkurzający. a poza tym to się cieszę z rodzeństwa ;d Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaplyta Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 15:02 ja jestem jedynaczką ... i nie uważam , że jestem rozpieszczona . ; P wierz mi to , że ktoś nie ma rodzeństwa nie oznacza , że musi mieć wszystko . znam osobę , która pomimo , że ma rodzeństwo jest rozpieszczona bo ma kasę i myśli , że może wszystko i wgl. .. nie którzy po prostu nie mając rodzeństwa są rozpieszczeni ,a inni nie ; P ja zachowuję się jak normalna nastolatka . x D i jak coś chcę to nie raz to dostanę , ale nie że np. widzę jakąś świetną bluzkę w sklepie i zaraz ją mam bo tylko powiem rodzicom ... czasem trzeba na coś zasłużyć i tyle . Odpowiedz Link Zgłoś
zakochana_aa Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 15:07 czarnaplyta napisał(a): > ja jestem jedynaczką ... > i nie uważam , że jestem rozpieszczona . ; P > wierz mi to , że ktoś nie ma rodzeństwa nie oznacza , że musi mieć wszystko . > > znam osobę , która pomimo , że ma rodzeństwo jest rozpieszczona bo ma kasę i > myśli , że może wszystko i wgl. .. > nie którzy po prostu nie mając rodzeństwa są rozpieszczeni ,a inni nie ; P > ja zachowuję się jak normalna nastolatka . x D > i jak coś chcę to nie raz to dostanę , ale nie że np. widzę jakąś świetną bluzk > ę > w sklepie i zaraz ją mam bo tylko powiem rodzicom ... > czasem trzeba na coś zasłużyć i tyle . Zgadzam się z tobą w 100%.... Odpowiedz Link Zgłoś
lady_em Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 15:03 mam w otoczeniu paru jedynaków, ekhem. wrażenia mam różne. bynajmniej w moim otoczeniu jedynactwo u płci żeńskiej nie jest tak dokuczliwe jak u płci męskiej. ale i tak chyba wszystko zależy od wychowania i charakteru. mam koleżankę, która jest bogata, ładna, szczupła, ciągle ma kasę, niczego jej nie brak itp. itd. i jest jedynaczką. ale w żadnym stopniu nie jest rozpuszczona. nie powiedziałabym, że jest jedynaczką. serio. z kolei mam kolegę, który jest tak dokuczliwym jedynakiem... wrr. już w pierwszym tygodniu znajomości razem z przyjaciółką stwierdziłyśmy: o, jedynak. u niego to tak widać okropnie. ciągle się wywyższa, uważa się za bógwie co, a jak coś nie idzie po jego myśli to się denerwuje, jest chamski. czyli ogółem z jedynakami różnie bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
kamila_1355 Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 15:20 Ja nie jestem jedynaczką a jestem niesamowicie rozpieszczona! Ale ogólnie uwaząm,że bycie jedynakiem jest głupie. Jedynacy przeważnie są samolubni i chcą,żeby dawać im różne rzeczy,ale sami nie dadzą nic. xd Współczuję takim dzieciom. ;p Odpowiedz Link Zgłoś
cukierkowa13 Co sądzicie o jedynakach? 29.12.09, 14:39 Ja nie jestem jedynaczką i nie chciałabym być. Odpowiedz Link Zgłoś
pretty_lady Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 15:21 Nie chciałabym być jedynaczką ; p Odpowiedz Link Zgłoś
im_rebel Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 15:23 Mam koleżankę jedynaczkę i wcale nie jest niemiła, rozpuszczona. Jest świetna x]] Odpowiedz Link Zgłoś
chrupek Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 15:23 Ja mam młodszegi brata. U mnie w sql mówią, że jedynak jest chytry. ; - d Odpowiedz Link Zgłoś
blondzia Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 15:27 Ja mam jedno siostrę która ma 5 lat jest młodsza I pamiętam jak ja byłam sama i było mi bardzo źle zazdrościłam innym że mają rodzeństwo i prosiłam rodziców o siostrę lub brata i mam siostrę często mnie wkurza ale cieszę się że ją mam Odpowiedz Link Zgłoś
candys Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 15:40 Hymmm ja mam jedną bardzo dobrą koleżankę, jest ona jedynaczką i jeszcze nigdy nie dała mi odczuć, że jest rozpieszczona czy coś w tym stylu. Druga moja przyjaciółka ma 2 rodzeństwa i też jest świetna. Więc myślę, że to jak się ktoś zachowuje i jaki ma charakter raczej nie ma wpływu rodzeństwo cyz też jego brak . jego Ja mam brata o 7 lat młodszego, często się z nim kłócę, ale to i tak fajnie, że jesteśmy razem Odpowiedz Link Zgłoś
msthic Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 16:34 to raczej zależy od rodziców i od charakteru osoby xd ale z reguły są rozpieszczone ;p Odpowiedz Link Zgłoś
niktusia_ Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 17:20 kiedy ma się starsze rodzeństwo, i ma ono np. 17 lat, to rodzice wtedy pozwalają mu chodzić na imprezy, i w ogóle, i wtedy, kiedy to młodsze rodzeństwo będzie miało 17 lat, to i wtedy rodzice puszczą je na imprezę, bo starsze rodzeństwo mniej więcej wyznacza horyzonty. ktoś mnie zrozumiał ? : 3 a jak jest jedno dziecko, to rodzic nie ma się kim sugerować, dlatego na więcej mu pozwala. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy_jonas Różnie bywa... 28.12.09, 17:30 Niekoniecznie zawsze jedynacy są rozpieszczeni... Wszystko zależy od rodziców. Często się jednak zdarza że niestety tak jest Mają jedno dziecko, to zrobią wszystko, aby było szczęśliwe. Znam jednego chłopaka [którego wprost nienawidzę], który jest jedynakiem, i śmiało mogę rzec że jest chyba najbardziej rozpieszczonym dzieciakiem jakiego znam... Odpowiedz Link Zgłoś
skasia Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 17:33 To wszystko zależy od sposobu wychowania przez rodzica.Znam kilku którzy są naprawdę fajni a niektórzy to, że oni są w centrum wszechświata.Czasami to potrafi być naprawdę wkurzające. Odpowiedz Link Zgłoś
renesmee_ Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 17:27 Mam przyjaciółkę, która jest jedynaczką. Nie chcę tu nic pisać bo ma tutaj konto .... xD Ale ja trochę uważam, że jest rozpieszczona. Ona na coś, na co ja muszę czekać np. do urodzin, ma od ręki. Albo ja na coś zbieram kasę a ona to od razu ma. Ale znam dużo jedynaków i nie każdy musi taki być Odpowiedz Link Zgłoś
disturbia Re: Co sądzicie o jedynakach? 01.01.10, 22:16 Nie rozumiem stereotypu "rozpieszczony jedynak". Ktoś kto ma rodzeństwo może być równie rozpieszczony, a nawet bardziej. To nie zależy od tego, ile się ma rodzeństwa. To zależy od rodziców i ich wychowania. Ja jestem jedynaczką i przyznam, że może jest trochę tak, że jedynacy zazwyczaj mają trochę lepiej pod względem materialnym, ale bez przesady - mi na przykład rodzice nie kupują wszystkiego, co sobie zażyczę. Odpowiedz Link Zgłoś
annie__ Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 17:33 Sma jestem jedynakiem wiec sie nie wypowiadam Odpowiedz Link Zgłoś
oliviajonas Re: Co sądzicie o jedynakach? 28.12.09, 17:34 czasami im zazdroszczę, ale mama mi wtedy mówi, że gdyby nie moja młodsza siostra kiedyś nie miałabym komu się wygadać, bo mamie nie zawsze będzie tak zręcznie. Mój kuzyn jest jedynakiem jest paskudnie rozpieszczony. Każdego tak wkurza, że aż się nóż w kieszeni otwiera. tak mnie dobija, że to szok. moja przyjaciółka także nią jest, ale ona zawsze była wychowywana tak, aby nie zostać małym wrednym człowiekiem, który w dzieciństwie wszystko miał, a teraz nie ma nic. Odpowiedz Link Zgłoś