Dodaj do ulubionych

Zwierzęta - co myślicie o rodowodach?

24.02.10, 14:45
Czy was pies, kot ma rodowód? Jeśli ktoś nie wie co to jest, to zapraszam na google,
zanim zaczniecie pisać bezsensowne posty.
Co myślicie o "papierach" dla zwierząt? Jesteście za, przeciw?

Dla mnie głupotą jest kupowanie zwierząt (zwłaszcza psów) z pseudohodowli, allegro,
bazarów. Rozpowszechniane są w ten sposób pseudohodowle. Ludzie, którzy chcą zarobić
kasę, hurtowo dopuszczają psy, a szczeniaki, które się potem rodzą, wyrastają na
AGRESYWNE, CHORE I NIEPODOBNE do wzorca rasy psy. Chcecie kupić psa? Dajcie
1500 złotych i cieszcie się z tego, że was pies przypomina daną rasę i jest zdrowy. O wiele
więcej kasy dacie na to, żeby go wyleczyć z chorób odziedziczonych po niewiadomych
rodzicach.
Nie chodzi tu o szpan papierkiem, ale o dobro waszego zwierzęcia. Wiele przecierpicie jeśli
zachoruje albo będzie sprawiał tak straszne problemy wychowawcze przez swoją
agresywność, że strach będzie do niego podejść.

RASOWY = RODOWODOWY!
Obserwuj wątek
    • chmurka_ Re: Zwierzęta - co myślicie o rodowodach? 24.02.10, 14:53
      Hejloł . . . -.-'
    • ailey Re: Zwierzęta - co myślicie o rodowodach? 24.02.10, 15:08
      I jesteś w błędzie!!!!!!
      Niedawno była wzmianka na ten temat i właśnie osoby, które mają psy z
      rodowodem są bardziej stratne... Nie dość, że mają wymóg jeździć z nimi na
      wystawy CO KOSZTUJE to na dodatek osoby, które prowadzą hodowle psów
      rasowych z rodowodem w cale nie są takie jakie być powinny... Psy z rodowodem
      nie są i nie wyglądają na takie jakie wyglądały ich przodkowie mają
      zdeformowane nosy, częste choroby stawów oraz mnóstwo, mnóstwo innych chorób,
      gdyż właściciele starają się stworzyć niby "doskonałą" rasę, jednak zwierzęta
      tylko cierpią, ponieważ są dopuszczane matka z synem, brat z siostrą przez co
      rodzą się psy odbiegające od swego prawowitego wzoru. Teraz na wystawach
      liczy się, który pies ma krótszy nos bardziej wciśnięty w czaszkę i to powoduje
      choroby dróg oddechowych u psów takich jak np. mopsy, pekińczyki. Więc jesteś w
      błędzie! Ten temat był poruszany w telewizji i gazetach.... Czytaj więcej a
      nie pleciesz jakieś głupoty...
      • natalia_ Re: Zwierzęta - co myślicie o rodowodach? 24.02.10, 15:29
        nie ma wymogu jeżdżenia z psem na wystawy! gdy masz psa z rodowodem nie jesteś
        zobligowany, aby go wystawiać. owszem, jeśli chcesz założyć hodowle, chcesz aby
        Twój pies miał szczeniaki, powinieneś to robić, aby uzyskać uprawnienia
        hodowlane/uprawnienia reproduktora (aby szczeniaki miały rodowód). Jeśli nie
        chcesz możesz schować sobie rodowód (albo metrykę) do szuflady, nikt Cię nie
        zmusi, abyś jeździł na wystawy.

W tych wszystkich dyskusjach chodzi przede wszystkim o to, że PIES NIE JEST
        TOWAREM. Nie można handlować psami na bazarach, nie można traktować suczek jak
        maszyn do produkcji szczeniaków. Najczęściej robią to Ci, którzy "obracają"
        psami bez rodowodu. Hodowle podlegają pod ZK i mogą być w jakiś sposób
        kontrolowane (oczywiście, są też wyjątki, ale jest to mniejszy odsetek niż w
        pseudohodowlach, fabrykach psów).

Przeczytajcie np. ten tekst -
        KLIKNIJ
        TUTAJ
        • natalia_ Re: Zwierzęta - co myślicie o rodowodach? 24.02.10, 15:30
          ailey, to o czym piszesz to zupełnie inny temat. Owszem, niektóre rasy są
          "przerasowione", zostało to stwierdzone, trwają dyskusje itp. - fakt. Ale nie
          zmienia to faktu, że rasowy=rodowodowy
          • ailey Re: Zwierzęta - co myślicie o rodowodach? 24.02.10, 15:41
            natalia_ ja do tego całkiem inne podejście jak dla mnie to jest w ogóle nie
            ważne rasowy czy nie z rodowodem czy bez i każdego trzeba kochać takiego
            jakiego się wzięło. I ja słyszałam jednak co innego, że jeśli pies posiada
            rodowód to trzeba z nim jeździć na wystawy. I zdecydowanie tak jak ty nie
            popieram żeby wykorzystywać suki do rozpłodu dla własnych korzyści = pieniędzy...
      • chmurka_ Do drogiej ailey. 25.02.10, 12:49
        Ach, jakie głupie i niedoinformowane dzieci można tu spotkać, aż miło ^^
        Moja matka prowadzi hodowlę West Highland White Terrier. Spotykam się na co dzień z
        wieloma hodowcami, gdyż sama wystawiam mojego rodowodowego psa. Nie będziesz
        mnie pouczać, ponieważ chyba nie masz styczności z żadną hodowlą.
        Po pierwsze: PIES Z HODOWLI PRAWDZIWEJ NIE MUSI BYĆ WYSTAWIANY! Tak, widać,
        jaka jesteś wielcemądra. Kto ci za głupstwa dziecko opowiedział, że pies z rodowodem
        musi być wystawiany? Robisz sobie co zechcesz ze swoim psem.
        Po drugie: W NORMALNYCH HODOWLACH NIE DOPUSZCZA SIĘ BRATA Z SIOSTRĄ etc.
        Chyba że mówisz o pseudohodowlach. Ale jak zauważyłaś, poruszany jest tutaj temat
        HODOWLI.
        Po trzecie: HODOWLA = JEŻDŻENIE NA WYSTAWY. A ŻADEN SĘDZIA NIE DA STATUSU
        HODOWLI (KTÓRA WYRABIA RODOWODY SZCZENIAKOM, DROGIE DZIECKO)
        HODOWLI, KTÓRA MA PSY NIEZGODNE ZE WZORCEM. WYMÓG WYSTAW MA
        HODOWLA, KTÓRA CHCE, ŻEBY ICH PSY BYŁY RASOWE I MIAŁY METRYKI, A CO ZA TYM
        IDZIE - RODOWÓD. SĘDZIOWIE NIE POZWOLĄ, ABY STATUS REPRODUKTORA MIAŁ
        PIES, KTÓRY JEST NIEZGODNY ZE WZORCEM. A WZORCE BYŁY USTANIOWIONE JUŻ
        DAWNO TEMU.

PRZYKRO MI, ŻE MUSZĘ UŻYWAĆ TAKICH SŁÓW W SWOJEJ WYPOWIEDZI, ALE BĘDĘ
        BRONIŁA SWOICH PRAW I NIE POZWOLĘ, ŻEBY JAKIEŚ NIEDOINFORMOWANE
        STWORZENIE WCHODZIŁO MI NA GŁOWĘ. CHYBA SAMA POCZYTAJ TROCHĘ O
        HODOWLACH ZANIM ZACZNIESZ GADAĆ GŁUPOTY O PSEUDOHODOWLACH!
      • virginkaa Re: Zwierzęta - co myślicie o rodowodach? 25.02.10, 13:02
        Dla mnie głupotą jest kupowanie psa za 1500 zł , dlatego bo jest rasowy! Nie macie co zrobić z pieniędzmi? Są psy w schroniskach, które na prawdę potrzebują pomocy, ale nie rozpuszczone dzieci muszą mieć psa z rodowodem... Na prawdę... uncertain
      • wazniara Re: Zwierzęta - co myślicie o rodowodach? 25.02.10, 13:26
        ja mam psa rasowego ale nie będe jezdzic z nim na wystawy :]
        ale niestety niektórzy chca miec psa rasowego z hodowli ;/
    • mrrau Re: Zwierzęta - co myślicie o rodowodach? 24.02.10, 15:39
      zgadzam się z tobą! ja mam kotkę z rodowodem rasy maine coon i przynajmniej znam
      jej przodków i wiem że jest zdrowa.
      a z ailey nie zgodzę się całkowicie ponieważ znam się na tym i bardzo dużo o tym
      czytam. znaczy o hodowli kotów a psów to mniej. oczywiście zdarzają się
      nieuczciwi pseudohodowcy ale większość jest raczej nastawiona na dobro kociaków.
      Mówię o hodowli, a nie pseudohowli, bo to zupełnie inne rzeczy! Zwierzewa
      przed oddaniem do domów są wielokrotnie przebadane przez weterynarzy i rodowody
      nie będą wydane jeśli będą miały jakieś "wady". Może nie do końca wady, ale nie
      wiem jak to dokładnie określić. A już na pewno w hodowli nie są dopuszczane
      matka z synem itp!
      to absolutnie! hodowce przed dopuszczeniem zwierząt dokładnie sprawdzają
      przodków aby koty nie miały ze sobą bliskich powiązań, ponieważ prowadzi to do
      bardzo poważnych wad genetycznych!

i jeszcze o wystawach. to już całkowita bzdura. po urodzeniu hodowca może
      określić które koty sprzedaje tylko "na kolanka" (czyli nie chodzą one na
      wystawy i nie mogą się rozmnażać i zazwyczaj są sterylizowane lub kastrowane)
      lub do hodowli czyli mogą chodzić na wystawy i się rozmnażać lub w
      niektórych hodowlach jest jeszcze opcja tylko na wystawy. więc właściciel nie ma
      obowiązku chodzenia na wystawy!

całkowicie popieram:
      rasowy=rodowodowy!
      • ailey Re: Zwierzęta - co myślicie o rodowodach? 24.02.10, 15:48
        Gdy to czy tam widzę że dla was większe znaczenie ma papierek... Kupiłam
        cocker spaniela bez rodowodu i właściciele sprzedali mi bardzo dobrego pieska
        suczka jest zdrowa i w ogóle nie choruje ma wszystkie szczepienia wczesniejsi
        opiekunowie nawet zabrali pieski do psiego psychologa. Jakoś nie mam z nią
        żadnych problemów (fizycznych i psychicznych) .
        Pies jest bez rodowodu a zdrowy jak koń. I nie wymieniłabym jej na żadnego
        innego rodowodowego psa...
      • jd Re: Zwierzęta - co myślicie o rodowodach? 24.02.10, 16:10
        Maine Coon- piękne koty..
        Rodowód to bardzo dobra sprawa. Jeżeli pies rasowy to tylko z rodowodem.
        Przynajmniej wiadomo, że nie są rozmnażane wśród rodziny, że są zdrowe, bez wad,
        no i miło jest wiedzieć kto jest babcią czy dziadkiem naszego pupilka
    • thuskawka Re: Zwierzęta - co myślicie o rodowodach? 24.02.10, 16:23
      mój kot jest rasowy lecz nie ma rodowodu ... pomimo to bardzooooo go kocham ;
      - P
      • dream Re: Zwierzęta - co myślicie o rodowodach? 24.02.10, 17:02
        thuskawka napisał(a):

> mój kot jest rasowy lecz nie ma rodowodu ... pomimo to bardzooooo go kocham
        > ;
        > - P

W takim razie nie masz rasowego kotka. :3
        Rasowy = Rodowodowy !
        • kwiatekxd Yyy...?!?! 24.02.10, 17:10
          To nieprawda, że jak nie ma rodowodu to nie jest rasowy!!!
          To jest tylko dokument świadczący o tym, żeby zwierzak mógł swobodnie wyjeżdżać
          za granicę, lepiej się sprzedawał i BRAŁ UDZIAŁ W WYSTAWACH!!!

To prawda, że lepiej jak pies ma rodowód, bo wtedy mamy 100% pewności, że
          rodzice byli oceniani na wystawach i są idealni, ale RASOWE TO NIE TYLKO
          RODOWODOWE! uncertain
          • dream Re: Yyy...?!?! 24.02.10, 17:22
            kwiatekxd napisał(a):

> To nieprawda, że jak nie ma rodowodu to nie jest rasowy!!!
            > To jest tylko dokument świadczący o tym, żeby zwierzak mógł swobodnie wyjeżdżać
            > za granicę, lepiej się sprzedawał i BRAŁ UDZIAŁ W WYSTAWACH!!!
            >

RASOWE PSY TO TYLKO TE Z RODOWODEM!!!!!!!!!!!
            lub psy z metryką, rodowód można sobie wyrobić we własnym zakresie.
            Ale pies bez metryki/rodowodu nie jest rasowy.
            Poza tym widać, że zupełnie nic nie wiesz o tego typu sprawach. Poczytaj troche! >.<
    • dream Chmurka_ 24.02.10, 16:58
      Kocham Cię za ten wątek. :3
    • waniliowakawa Re: Zwierzęta - co myślicie o rodowodach? 25.02.10, 12:59
      Ja mam psa bez rodowodu i 2 suczki z rodowodem. I powiem szczerze, że mi to różnicy nie
      robi. Lubię się z nimi bawić, wychodzić na spacery itp. To czy pies "ma papiery" czy też nie
      mi osobiście żadnej różnicy nie robi. tongue_out

Pozdro kiss
      • virginkaa Re: Zwierzęta - co myślicie o rodowodach? 25.02.10, 13:04
        To nie prawda!
        • virginkaa Re: Zwierzęta - co myślicie o rodowodach? 25.02.10, 13:05
          Za sam rodowód zapłaci się połowe ceny psa ... ;/
        • pysia11 Re : ......... 25.02.10, 13:57
          Pomyślcie chwilę :
          lablador + bernardyn = kundelek, mieszaniec
          lablador + lablador = noo... lablador tongue_out

Na podstawie tego "równania" NIE można stwierdzić, że pies bez rodowodu, ale poczęty
          przez dwa psy tej samej rasy, NIE jest rasowy. JEST RASOWY!!!! RODOWÓD NIE MA NIC
          DO RASY!!!
          Skoro mieszaniec jest z rodowodem to znaczy, że jest rasowy? NIE JEST! RODOWÓD
          POZWALA TYLKO NA JAKIEKOLWIEK WYSTAWY ITP.
    • violet_ Zwierzęta - co myślicie o rodowodach? 25.02.10, 13:06
      ktoś tam na początku nie miał racji, to, iż pies ma rodowód nie wymaga od razu jeżdżenia
      z nim na wystawy. mój pies ma rodowód, jest rasowy, z tego wynika. sznaucerek
      miniaturka. na wystawę raczej się z nim nie wybiorę, za bardzo go utuczyłam. c:
    • rispekt Re: Zwierzęta - co myślicie o rodowodach? 25.02.10, 13:14
      Jaki w ogóle jest sens posiadania rasowego psa?

Rozumiem, niektóre rasowe są ładniejsze, ale poza tym to żadna różnica. Pies będzie taki,
      na jakiego go sobie wychowasz bez względu na rase.
      • chmurka_ Re: Zwierzęta - co myślicie o rodowodach? 25.02.10, 13:20
        Tu nie chodzi o to, żeby pochwalić się papierami czy mówieniem, że przez rodowód pies nie
        stanie się potulny.
        Rodowód to papier, na którym wypisani są przodkowie naszego psa. W prawdziwej
        hodowli mamy wręcz obowiązek poznania rodziców psa, zobaczenia jak wyglądają, jak się
        zachowują. Często śledzimy ciążę, widzimy, jak zachowuje się hodowca, w jakich
        warunkach trzymane są zwierzaki.
        Każda hodowla, aby mieć status hodowli, która wyrabia rodowody szczeniakom, musi
        wystawiać swoje psy na wystawach. Sędzia nigdy nie dadzą statusu reproduktora psu,
        który nie jest zgodny ze wzorcem.

W pseudohodowlach prawie zawsze nie mamy możliwości poznania przodków naszego
        psa. Mogą to być psy nierasowe, agresywne, niewychowane, z chorobami genetycznymi,
        które przejdą na naszego psa. Taka jest różnica między hodowlą a pseudohodowlą.
        Niestety, są też takie pseudohodowle, które dopuszczają psy raz za razem i nie dają suczce
        wypocząć od ciąży. Może zachorować.
        O wiele więcej pieniędzy wydamy na psa, który będzie chory, agresywny. Pies nie jest
        agresywny z powodu niewychowania, ale też GENÓW! Tak często jest w rasach husky,
        amstaff, gdyż te psy muszą mieć naprawdę porządnych przodków i rodziców, żeby
        wyrosnąć na mądre, ułożone psiska.

Często w pseudohodowlach jest tak, że psy jako szczeniaki konkretnej rasy wyglądają OK -
        są podobne. A wyrastają na zupełnie niepodobne zwierzaki.

Znam dużo psów, które zdechły z powodu choroby genetycznej i nie miały metryki.
        Oczywiście to nie jest tak, że pies który ma papiery nigdy nie zachoruje. Ale o wiele
        bardziej narażone są na to psy, które pochodzą z pseudohodowli!

Już nie mówiąc o tym, że w normalnych hodowlach zatwierdzonych przez związek
        kynologiczny jest naprawdę wszystko wery lowli. Psy mają odpowiednie warunki, mają
        kochających właścicieli, a szczeniaki są tam wprost rozpieszczane. Naprawdę, wiem co
        mówię bo poznałam już wiele, wiele hodowli.

Hodowcy to nie ludzie, którzy myślą tylko o kasie ze szczeniaków. Hodowanie to ich wielka
        pasja, a psy traktują jak przyjaciół.

Dlatego sądzę, że rasowy = rodowodowy. I nie chcę się już kłócić z nikim z was,
        naprawdę. Ale jeśli nie macie styczności z hodowcami to nie gadajcie głupot, bo to
        doprowadza mnie do szewskiej pasji.
      • kaila. Re: Zwierzęta - co myślicie o rodowodach? 25.02.10, 13:24
        pies z rodowodem, to według mnie to samo przecież co zwykły kundel.
        i tak będziesz go kochać bez względu jaki by był.
        ja miałam w życiu tylko dwa psy, jeden był owczarkiem niemieckim, ale zdechł
        dość szybko chyba 2 lata tylko miał, zachorował na nosówkę.
        a w 4 kl. pies przyplątał się, koło szkoły w podstawówce, duży z jasną sierścią
        i na pysku takie kłaczki i taka mała bródka, jak wracałam ze szkoły to poszedł
        za mną uczepił się i nie chciał odejść i do dziś go mam nazywa się Rex i już
        jest u nas 4 lata. ; )
        • chmurka_ Re: Zwierzęta - co myślicie o rodowodach? 25.02.10, 13:34
          Tak, oczywiście, że będziesz go kochać. Dopóki będzie żył albo cię nie zagryzie z powodu
          swojej agesji...
          Czy ktoś tu powiedział, że kundelki są gorsze? Ja właśnie przekonuję, że lepiej nie popierać
          pseudohodowli (albo inaczej - dochodowni) i przygarnąć psiaka ze schroniska, który będzie
          jedyny w swoim rodzaju!
    • pysia11 Re: Zwierzęta - co myślicie o rodowodach? 25.02.10, 13:30
      Mam rasowego labladora retrivera jednak bez rodowodu. Nie ma żadnych genetycznych,
      ale przyznam, że trzeba uważać na jego zdrowie. Kiedyś zjadł jakiegoś flaka z metalowym
      końcem i ten metal rozdzierał mu jelita. Miał 3 operacje i prawie zdech kochany mój... No,
      ale nie będę się tu rozpisywać.//
    • lorente Re: Zwierzęta - co myślicie o rodowodach? 25.02.10, 13:39
      Dla ludzi liczy się najwyraźniej tylko papierek, rasa.
      Wolę iść do schroniska i przygarnąć jakiegoś kundelka z wielkim sercem..
    • werka197 Re: Zwierzęta - co myślicie o rodowodach? 25.02.10, 13:40
      jestem przeciw . ludzie wydaja kupe kasy na rasowe i z rodowodem psy a te biedne pieski w
      schronisku , bez rodowodu i rasy .. nikt je nie bierze bo ludzie wola rodowodowe psy sad
      dla dobro zwierzat ? kupowac rasowe z rodowodem ? glupota !! bo te nie rasowe tez zyja i
      tez musza miec wlascicieli ! dla dobro zwierzat lepiej brac te ze chroniska i je
      wychowac , 'uratowac' a te z jakis tam chodowli , niech se beda w chodowli ... tam jest im
      napewno lepiej niz w schronisku tamtym .
      • chmurka_ Re: Zwierzęta - co myślicie o rodowodach? 25.02.10, 13:45
        A DLACZEGO TE NIERASOWE BEZ RODOWODU TEŻ MUSZĄ ŻYĆ? BO TYLE OSÓB
        KUPUJE PSY Z PSEUDOHODOWLI! JAKBY PSEUDOHODOWLE MIAŁY MNIEJ KLIENTÓW,
        TO "HODOWCY" NIE ROZMNAŻALI BY TYCH BIEDNYCH PSÓW MASOWO!

CHCECIE PSA? - PRZYGARNIAJCIE ZE SCHRONISKA, A JEŚLI TAK WAM ZALEŻY NA
        RASOWYM, TO BIERZCIE TE Z RODOWODEM!

Poza tym rasowe z rodowodowem nie są aż takie drogie przecież. Cena waha się od 1500
        do niekiedy 4000 zł, ale te najdroższe mają najlepszych przodków (z innych krajów, np.
        francuskich czy niemieckich)
        • rikki Re: Zwierzęta - co myślicie o rodowodach? 25.02.10, 13:50
          Ja nie mam z rodowodem i jakoś nic mu nie jest.
          A poza tym to tylko świstek, jak pies ma być agresywny
          to i tak będzie, z papierkiem czy bez.
        • jd może dla Ciebie to nie aż tak drogo... 25.02.10, 14:00
    • liveincolor Re: Zwierzęta - co myślicie o rodowodach? 25.02.10, 13:49
      Ja mam psa bez rodowodu , dla mnie niema różnicy miedzy psem z rodowodem czy bez
      ... Pies to pies.
      Moja suczka ma już 5 lat i jest cała i zdrowa. Zachowuje się jak na haskiego
      przystało.
      • rikki Re: Zwierzęta - co myślicie o rodowodach? 25.02.10, 13:51
        p.s. a zwierzęta bez rodowodu mają być mniej kochane niż te z ?
        • rikki Re: Zwierzęta - co myślicie o rodowodach? 25.02.10, 13:54
          kurde usunęło mi komentarza -.-
          chodzi o to, że
          z papierkiem czy bez pies jak ma być agresywny
          to i tak będzie.
          ja mam psa bez rodowodu, zupełnie nie wiem jak wyglądali jego rodzice,
          i jest zdrowy i nie jest agresywny.
          a agresja pochodzi od tego, że właściciele psów ich tego uczą.
          gdybym ja tak uczyła mojego psa byłby na prawdę groźny,
          bo to duże cielsko. x3
    • mandy_jonas Re: Zwierzęta - co myślicie o rodowodach? 25.02.10, 13:54
      Hmm... nie miałam nigdy psa, i mieć w najbliższym czasie nie zamierzam.
      Ale dla mnie jakieś głupie papiery nie odgrywają żadnej roli.
      • chmurka_ Dzieci drogie, czy wy czytacie co ja piszę? O_O 25.02.10, 14:11
        Czy ja mówię, że macie wyrzucać swoje nierasowe (bo rasowy = rodowodowy, a nie że
        mam rasowego psa, ale bez metryki) psy przez balkon, bo nie mają papierka? NIE! Każde
        stworzenie powinno być kochane, niezależnie od papierka!
        Mówię o tym, że jak ktoś z was decyduje się na psa, to niech lepiej weźmie szczeniaka czy
        dorosłą psinę ze schroniska, a nie rozpowszechnia pseudohodowle!

1500 zł tak drogo? O wiele więcej wydasz, lecząc swojego psa na choroby, przez które
        pewnie i tak zdechnie!
        AGRESJA TO TEŻ WINA GENÓW, CHODZĄCE INTELIGENCJE. WYCHOWANIE MA
        ZNACZENIE, ALE JEŚLI PIES JEST AGRESYWNY W GENACH I TAK WYJDZIE TO NA JAW,
        NIEZALEŻNIE OD TEGO, CO BĘDĄ ROBIĆ WŁAŚCICIELE!

WIDAĆ, ŻE WIĘKSZOŚĆ Z WAS NIE MA O TYM ŻADNEGO POJĘCIA I PRZYCZYNIACIE SIĘ
        DO ROZWOJU PSEUDOHODOWLI I KUPUJECIE PSY ZA 600, 700 ZŁ ZAMIAST ZA DARMO
        ALBO PRAWIE ZA DARMO PRZYGARNĄĆ JAKĄŚ PSINĘ W POTRZEBIE!

WEŹCIE NIE GADAJCIE GŁUPOT BO ŻAL DUPĘ ŚCISKA.
        • jd Re: Dzieci drogie, czy wy czytacie co ja piszę? O 25.02.10, 15:54
          No też fakt, jeżeli chodzi o rasowe.. lepiej więcej wydać niż później z psiakiem
          po weterynarzach chodzić. Z moją pierwszą psinką (przygarniętą) się nachodziłam
          i niestety dużo pieniędzy się wydaje.
    • louise_ . 25.02.10, 17:43
      Nie, mój to zwyczajny kundelek.
    • zania02 Re: Zwierzęta - co myślicie o rodowodach? 25.02.10, 17:51
      pff... ja mam yorka i moge isc i w 1 godz bede miala rodowod. tylko ze ja chce miec psa
      do kochania a nie do szpanowania. w ogole kto powiedzial ze rasowe leprze?! ja co prawda
      psy mam rasowe ale kot nie i jest bardzo kochany. Mamy z nim wielka przygode... godna
      do zapamietania...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka