Dodaj do ulubionych

paniczny strach przed...

05.03.10, 21:31
szkołą! strasznie się boję. przez cały tydzień tam nie byłam bo na samo słowo
"szkoła" albo "lekcje" zaczyna mnie boleć głowa no i wiadomo, że zostaję w
domu. wiecie może jak mam się przekonać do tego, że szkoła nie boli i, że
trzeba do niej chodzić, żeby się kształcić? zgłosiłam już wszystkie
nieprzygotowania z polskiego i boję się, że o czymś zapomnę zupełnie nie
naumyślnie i dostanę jedynkę. myślę, że muszę iść do psychologa, ale co ja
powiem : "boję się szkoły"? wyjdę na wariatkę. nikt nie zrobił mi żadnej
krzywdy, ani nic mi nie ubliżał. mam tak od nie dawna... staram się sprawdzać
wszystkie lekcje codziennie wieczorem i rano przed szkołą, ale to nie uspokaja
mojego strachu! miałyście tak kiedyś? jak sobie z tym radzić?

proszę tylko bez komentarzy " żal & lol " itp. jeśli nie wiecie - nie
wypowiadajcie się proszę.
Obserwuj wątek
    • nie_taka_slodka . 06.03.10, 00:09
      nie wiem co ci poradzić. może pij jakieś herbatki uspakajające czy coś? O____o
    • mruffkaxd Re: paniczny strach przed... 06.03.10, 00:11
      Ja panicznie boję się odpowiedzi ustnej ; \
    • zp.my Re: paniczny strach przed... 06.03.10, 00:15
      U mnie w szkole jest taka dziewczyna , która na mysl o szkole mdli i ma zajęcia
      indywidualne.
    • losers odpowiedź jest prosta *__* 06.03.10, 00:20
      nigdy nie bałam się szkoły, ale często nie chciało mi się do niej iść. mam to
      szczęście, że w mojej szkole są ciekawi dość ludzie i często można się z czegoś
      pośmiać, jak u każdego wychodzą jakieś "jaja". rano myślę : okej, teraz nie chce
      mi się wstawać, ale za 15 minut będę zebrana, założę plecak na ramię, lada
      moment będę w szkole i spotkam się z ludźmi, nie zdziczeję, będzie fajnie.
      ZAWSZE pomaga. pomyśl o przyjaciółkach, chłopaku, na którym zawiesiłaś teraz
      oko. nie myśl o kartkówkach, ale w miarę możliwości się do nich przygotuj. nie
      sprawdzaj nerwowo lekcji, bo wejdzie ci to w nawyk. będzie dobrze, bo w szkole
      mogą być też przyjemne chwile. w poniedziałek dzień kobiet, łiii ;*
    • starberry Re: paniczny strach przed... 06.03.10, 00:24
      a mamie mówiłaś ?
      • cold69 Re: paniczny strach przed... 06.03.10, 00:26
        ja też tak miałam tongue_out tylko, że wiesz, mi nauczyciele ciągle ubliżali i w
        ogóle... i zmieniłam szkołę i już jest ok wink
    • goda24 ;] 06.03.10, 00:42
      Masz normalną nerwicę... Nie piszę tego, żeby Ci ubliżać czy coś... Ostatnio
      byłam u lekarza i kiedy powiedziałam mu, że mam zawroty głowy i duszności,
      stwierdził, że mam nerwicę... Wgl nie zauważył, że mam katar, kaszel, boli
      mnie gardło itp... W każdym razie... Czytałam potem dużo o nerwicy (ja
      oczywiście takowej dolegliwości nie posiadam. Ciężko by było się jej nabawić,
      prowadząc tak bezstresowe życie, jak ja^^). No i hmm... Ta Twoja fobia szkolna
      doskonale do tego pasuje. No ale dobra... Hmm... Ja nigdy nie miałam problemów
      z zapominaniem o zadaniach domowych czy coś... W gimnazjum zaczęłam zapisywać
      sobie w kalendarzu wszystkie kartkówki, sprawdziany itp. Może Ty też spróbuj?
      Zapisuj sobie wszystkie zadania domowe itp. Wtedy będziesz miała pewność, że o
      niczym nie zapomniałaś^^. A z nerwicą najlepiej udaj się do lekarza^^. To nic
      strasznego^^;].
    • wiola7767 Re: paniczny strach przed... 06.03.10, 00:48
      wydaj mi się, że masz fobię na punkcie szkoły (troche nie poskładane słowa, ale nie
      wiedziałam jak to napisać) niedawno w "Rozmowach w toku" była taka dziewczyna, która
      na samą myśl o szkole się pociła... i nawet trafiła do szpitala, miała właśnie taką fobię
      myślę, że powinnaś się zgłosić do jakiegoś psychologa i opowiedzieć o wszystkim, na
      pewno nie uzna Cię za wariatkę, bo słyszał o takich przypadkach...
    • rosalie . 06.03.10, 00:50
      nie mam tak. ja zawsze czegoś nie mam i robię na przerwie albo na lekcji. : d po co mam
      się stresować odpowiedziami ustnymi i pracami domowymi. ?
      • cold69 Re: . 06.03.10, 12:49
        no, ja też uważam, że powinnaś iść do psychologa. wcale nie jesteś wariatką !
        psycholog wyda Ci specjalne zaświadczenia, że się boisz szkoły, bla bla bla, Ty
        przekażesz to swojemu wychowawcy, on pokaże innym nauczycielom, i nawet jak
        będziesz odpowiadać ustnie, to będą starać się trochę... rozluźnić sytuacje,
        żeby Cię nie stresować. albo w ogóle nie będziesz odpowiadać ustnie. tylko
        będziesz pisać kartkówki. ja tak miałam. a psycholog dodatkowo będzie z Tobą
        rozmawiać, rozmawiać i jeszcze raz rozmawiać. nie ma się czego bać wink
    • jonas_love Re: paniczny strach przed... 06.03.10, 13:05
      też tak miałam przez pewien czas w tamtym roku.na samą myśl o szkole lub
      lekcjach było mi niedobrze.ale moja mama nie pozwalała mi siedzieć w domu i do
      szkoły musiałam iść....
      to niedługim czasie mi przeszło^^
    • akira Re: paniczny strach przed... 06.03.10, 13:18
      Fobia szkolna.
      Jest często spotykana i nie wolno jej mylić ze zwykłym lenistwem i wagarowaniem.
      Z tym idzie się do psychologa, który wcale cię nie wyśmieje. Z takową dolegliwością spotykał się nie raz. Zresztą wpisz sobie w googlach fobia szkolna ; ))
      • akira Re: paniczny strach przed... 06.03.10, 13:23
        Znalazłam to na googlach. Opis pasuje do ciebie?

Fobia szkolna
        Lęk, panika rozpacz przed pójściem do szkoły- informowanie o tym rodziców
        Objawy somatyczne - bóle brzucha, głowy, mdłości, duszności, itd
        Przejmują się sprawami nauki , rodziców
        Niechętnie opuszczają dom
        Nie mają problemu z zachowaniami aspołecznymi (niszczenie mienia szkolnego, wulgaryzmy, itd)
        Skarżą się na szkołę i kolegów

• mikamala13355 Re: paniczny strach przed... 06.03.10, 14:28
      Zmień stosunek do szkoły <br />
      Szukaj w niej pozytywów<br />
      Wstając mów sobie O fajnie dzisiaj w sql jest to i to smirk
      To naprawdę pomaga <br />
      Po prostu trzeba mieć dobre nastawienie wink

• mweezy . 15.04.10, 16:44
        fobia albo prawdopodobniej nerwica. powiedz mamie żeby poszła z tobą do psychologa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka