Dodaj do ulubionych

książka;]

20.03.10, 13:24
hej dziś rano wpadłam na pomys aby napisać książke lub opowiadanie.Możecie ocenic czy
się nadaję na pisarkę? Tylko prosze nie piszcie zal.

Idę do szafki po matematyce, gdy nagle ktoś ciągnie mnie za ramie. Odwracam
się na piecie i staje jak wryta. Właśnie stoi przede mną szkolne ciacho. Idealnie piękny.
Mówią ze to jedyny taki przystojniak w naszym mieście. Dopiero wczoraj przyszedł do
naszej szkoły. A jest uznany za najpiękniejszego.
-Hej…- wybąkałam. Patrzy się na mnie swoimi idealnie zielonymi oczami, a usta miał lekko
wygięte w przyjaznym uśmiechu.
- Możesz mi pokazać sale biologiczną?- zapytał, a ja dalej stałam jak słup soli. Oniemiała
jego wyglądem.
- Tak … to są pierwsze drzwi za zakrętem.- powiedziałam wskazując palcem na drzwi. A on
dalej się patrzy na mnie swoimi wielkimi oczami.
-Dzięki, do zobaczenia w stołówce.- powiedział i odszedł. Ja oparłam się plecami o moją
szafkę i westchnęłam. Dlaczego wszystkie ciacha na mnie tak działają? Pomyślałam.
Odwróciłam się, otworzyłam szafkę i wyjęłam książkę.
W drodze na lekcje dogania mnie Erin. Jak zwykle szczerzy zęby w przyjaznym
uśmiechu. Jej krótkie blond faliste włosy skakały razem z nią w czasie biegu w moim
kierunku.
-Cześć.-mówi swoim wysokim głosikiem. Idzie zemną do sali, oraz w miedzy czasie
przygląda mi się uważnie swymi małymi bursztynowymi oczami.
-Co ci jest, wyglądasz jakoś inaczej. Może to te oczy?- zastanawia się. Drapie się palcem po
głowie i myśli.

I co o tym myslicie??smile
Obserwuj wątek
    • oola Re: książka;] 20.03.10, 13:29
      mogłabyś pisać albo cały czas w czasie teraźniejszym, albo w przeszłym, bo
      według mnie trochę dziwnie to brzmi.. i jest niepoprawnie.
      • oola Re: książka;] 20.03.10, 13:31
        a tak ogóle, to ta cała " książka " mi się nie podoba, to moje zdanie, prosiłaś
        o nie więc się wypowiadam. no i hm.. na bestseller to się nie zapowiada. xD
        • kasix_14 Re: książka;] 20.03.10, 14:08
          mi się jakoś średnio to podoba tongue_out Główna bohaterka jest jakby trochę...
          przygłupia xD bez urazy
      • fanka96 Re: książka;] 20.03.10, 13:33
        nie zbyt dobre...uncertain
      • seluniek Re: książka;] 20.03.10, 14:21
        Zgadzam się z "oolą" Trochę nie tak z tymi czasami.. Ale ogólnie spoczko. smirk
      • theolcik Re: książka;] 20.03.10, 16:04
        Nie bardzo. Takie nijakie to Twoje dzieło. 'Odwróciłam się na pięcie' - To się często powtarza w
        sadze zmierzchu.
    • cynamon_ Będe szczera... 20.03.10, 13:31
      Hm... indifferent
      Sama też troche piszę i muszę Ci zwrócić uwagę na jedną rzecz.
      Bądź ORGINALNA.smile
      Czytając Twoje " opowiadanie ", miałam wrażenie, że czytam " Zmierzch ".tongue_out
    • hermiona13 Re: książka;] 20.03.10, 13:32
      co myśle ? mysle , ze cholernie przypomina mi to zmierzch. Szkolne ciacho + spotkanie
      w szkole + lekcja biologi ^^ radzę wymyśleć coś bardziej oryginalnego i swojego. po za
      tym jest okey, ale dialogi jak dla mnie sztuczne i akcja za szybko sie dzieje.
    • primavera_ Re: książka;] 20.03.10, 13:34
      dobrze, mam nadzieje, że oczekujesz poważnej krytyki.
      1. Trochę to dziwne, że od tak sobie pomyślałaś, że napiszesz książkę. Do tego trzeba
      czasu.
      2. Postanowiłam jednak to przeczytać i muszę przyznać, że nie jest tragiczne. Oczywiście
      błędy stylistyczne, ale jak na pierwszą próbę nieźle.
      3. Próbuj dalej. Pamiętaj, że nie od razu Rzym zbudowano, więć ćwicz, ćwicz i ćwicz.
      • naarysowanaa. to jest jak zmierzch, ale o wiele gorsze :/ 20.03.10, 13:40
        no sory ale to moje zdanie...

ściągnełaś ze zmierzch wiele faktów i je napisałaś po swojemu co C inie wyszło uncertain
        • klek Re: to jest jak zmierzch, ale o wiele gorsze :/ 20.03.10, 14:15
          czytałaś w ogóle zmierzch ?
          tam niema nic podobnego do zmierzchu !
      • florcia08 Re: książka;] 20.03.10, 13:40
        Podchodzi pod Zmierzch..
    • heyyeah Cynamonie- , że pisze się orYginalna 20.03.10, 13:38
      • babi_ Re: Cynamonie- , że pisze się orYginalna 20.03.10, 13:45
        trochę rad :
        1 . wszystko toczy się za szybko . więcej opisów i rozmyśleń .
        2 . kopiujesz z innych książek a nawet jeśli nie to to jest typowa
        książka amatorów : zaczyna się od przeprowadzki ...
        3 . lepiej pisz w czasie przeszłym bo to lepiej brzmi .
        4 . przeczytaj jeszcze raz i zapamiętaj . ; ]
    • szalona_fanka46 Re: książka;] 20.03.10, 13:42
      No, no... Nieźle ;p
    • violet_ książka. 20.03.10, 13:44
      pierwsze zdanie widzę w czasie teraźniejszym, więc powinnaś się go trzymać. nie mieszaj
      czasów. opowiadanie nudne. jak się domyślam, główna bohaterka prawdopodobnie będzie
      bardzo blisko z tym chłopakiem. ideały nie istnieją. marysuizm. nie idealizuj wszystkich,
      każdy ma jakieś wady. nie lubię tego typu romansideł. oczywiście koleżanka-anioł, która
      zawsze pomoże. przykro mi, według mnie powinnaś jeszcze trochę popracować.

ale nie zrażaj się, pisz dalej, zaskocz nas czymś. chętnie przeczytam jeszcze coś z Twojej
      twórczości i mam nadzieję, że moja opinia Cię nie uraziła. :c
      • theblair bez urazy 20.03.10, 15:41
        Bez urazy, ale to jest nudne i przewidywalne....szkolne ,,ciacho'' bla bla
        bla...jeśli chcesz na serio napisać książkę to bądź oryginalna. I najlepiej
        pozbądź się marysuizmu. Napisz coś ciekawego, a nie kolejne badziewie...taka
        moja opinia. Bez urazy.
        • violet_ bez urazy. 20.03.10, 19:13
          jak można pozbyć się marysuizmu?
          • theblair Re: bez urazy. 21.03.10, 16:28
            normalnie ?? np. przestając idealizować bohaterów swojego opowiadania itp. ;p
    • enjoy Re: książka;] 20.03.10, 13:45
      jeśli mam być szczera to muszę przyznać , że nie najlepiej wyszło . Może gdybyś nie pisała w czasie teraźniesjzym wyszłoby lepiej.
    • xxlilyxx Re: książka;] 20.03.10, 13:49
      a mi Zmierzchu nie przypomina wgl.
      oczywiście błędy ortograficzne, stylistyczne.
      w sumie nieźle, ale nie potrafię ocenić czegoś po tak krótkim fragmencie. ;p
    • kaziutka Re: książka;] 20.03.10, 14:02
      przede wszystkim opowiadanie polega na opisach uczuć, sytuacji czy wykonywanych
      czynności. nie tylko na dialogach. może i to przypomina 'Zmierzch', ale przecież
      każdy ma inny styl, choć może on być podobny do czyjegoś innego. nie zrażaj się
      niezbyt pochlebnymi komentarzami, tylko przemyśl to i próbuj pisać dalej. w
      końcu podczas ćwiczenia poprawiasz jakość pisania ;]
      • suomi ee ? 20.03.10, 14:05
        nie robie tego złośliwie, ale przepraszam bardzo, nie masz talentu do pisania. Zmierzch ? uncertain
    • delicious ....x3 kilka uwag... 20.03.10, 14:04
      Ok, "żal" nie napiszę...
      Ale nie ściągaj pomysłów z innych książek,
      Styl pisania jak S.Meyer,
      za dużo wyszukanych opisów, akcja toczy się za szybko,
      pisz w jednym czasie, najlepiej chyba wychodzi w przeszłym.
      Ja osobiście strasznie uważam, żeby nie skopiować z jakiejś książki chociaż
      jednego zdania.
      Powodzeniakisskiss
      • szatynka. . 20.03.10, 19:44
        nie, nie, nie, nie podoba mi się .
    • agus2341 Re: książka;] 20.03.10, 14:06
      Podoba mi sie ^^ jak ja skończysz daj znac,z chęcią przeczytam ;P Bo ja molek
      książkowy xdd
    • yzz. Opinia. 20.03.10, 14:06
      Po pierwsze to jeśli chcesz zacząć w ogóle pisać polecam opowiadania. Załóż
      bloga i tam pisz o tym co ci w głowie siedzi. Ludzie będą komentować, a ty pisać
      coraz lepiej i może coś z tego wyjdzie.
      Co do tego kawałku no to... Po pierwsze "szkolne ciacho" tak się raczej w
      książkach nie pisze. Jeśli już to: najprzystojniejszy chłopak w szkole -
      a przynajmniej coś w tym stylu. Poza tym powinno być trochę więcej opisów żeby
      można się było wczuć w treść, wyobrazić sobie miejsce, w którym toczy się akcja.
      Po drugie: nie możesz zmieniać czasów, kiedy piszesz! Weźmy na przykład
      to zdanie: "Patrzy się na mnie swoimi idealnie zielonymi oczami, a usta miał
      lekko wygięte w przyjaznym uśmiechu." Powinnaś utrzymywać wszystko w jednym
      czasie, zdecyduj się czy chcesz pisać w przeszłym czy teraźniejszym, bo to
      naprawdę ważne dla czytelnika. (Według mnie osobiście, to łatwiej pisać w
      przeszłym, ale to jak kto woli) Poza tym dochodzą znaki interpunkcyjne, nad
      którymi musisz popracować, bo też trudno czytać, kiedy widzi się co chwila
      jakieś błędy.
      To tyle z mojej strony. Musisz jeszcze trochę popracować, ale coś może z tego
      wyjść. Na razie napisz jakieś opowiadanie, a dopiero kiedy uznasz zarówno ty jak
      i twoi czytelnicy, że opowiadanie wciąga i warto je przeczytać, pomyśl nad czymś
      więcej.

Pozdrawiam, yzz.

PS
      Jeśli spotkasz się z krytyką, nie reaguj na nią jakby to były obelgi. Każda
      krytyka jest złotem, kiedy piszesz. Uwierz mi, ja też pisałam i to przez 3 lata.
      Znam się na tym.

• klek Re: książka;] 20.03.10, 14:19
      Zdecydowanie akacja toczy się za szybko
      nie widzę w tym podobieństwa do zmierzch tak jak inni
      złóż sobie bloga na onecie i tam pisz wtedy dowiesz się wiecej o swoim pisaniu
    • angelina5 Re: książka;] 20.03.10, 14:22
      Powiem Ci, że sama piszęsmile Tylko, że dawno zaczęłam. Już od 9 roku życia coś tam sobie
      w zeszycie skrobałam. Miałam nawet propozycje od pewnego aktora, żebym napisała
      scenariusz. Właśnie nad nim pracujęwink
      Tyle o mnie, po prostu nie chiałam, abyś myślała, że wypowiadam się o czymś, co jest mi
      nie znane.
      1. Unikaj powtórzen ( "Idealnie PIĘKNY" "A jest uznany za NAJPIĘKNIEJSZEGO" )
      2. Pisz w jednym czasie, bo przeskakiwanie z czasu teraźniejszego na przeszły to
      karygodny błąd!
      3. Twój tekst nie powinen być banalny, nie pisz ot tak, byle było. Rozumiesz? Wszystko
      musi być dopracowane.
      To tak na początek. Jeszcze jedna rada. Dobrze by było, żebyś stworzyła sobie PLAN
      ZDARZEN.
      Jak na początek nie jest tragicznie, musisz ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyćbig_grin
    • laska.bieberaxd Re: książka;] 20.03.10, 14:23
      Nawet fajne . Ale szału nie ma . xDserce
    • lady_cat Re: książka;] 20.03.10, 14:27
      sorry, ale dla mnie - porażka .
    • iheartjustinb Re: książka;] 20.03.10, 14:34
      dużo błędów, np .
      usta miał lekko wygięte w przyjaznym uśmiechu. - uśmiechał się przyjaźnie.
      mówi swoim wysokim głosikiem. Idzie zemną do sali, oraz w miedzy czasie
      przygląda mi się uważnie swymi małymi bursztynowymi oczami.
      - jeśli już
      upierasz się na to drugie znanie, to lepiej brzmi - "Patrzy na mnie uważnie."
      zastanawia się. Drapie się palcem po głowie i myśli. - po prostu -
      zastanowiła się, zastanawia się czy coś.
      i zdecyduj się, w jakim czasie chcesz pisać, o na przykład tutaj zobacz:
      Patrzy się na mnie swoimi idealnie zielonymi oczami, a usta miał lekko
      wygięte w przyjaznym uśmiechu.
      - patrzy - teraźniejszy, miał - przeszły.
    • zakurzona Re: książka;] 20.03.10, 14:51
      kolejna love story, których nie nienawidzę, więc beznadzieja!
    • aneciaa_15 Re: książka;] 20.03.10, 14:56
      No niby ok, ale :
      1. WIELE ściągnięte ze Zmierzchu i widac, że się na tym wzroujesz, a uważaj, by Cie nie
      posądzili o plagiat!
      2. Niepoprawnie gramatycznie! Raz czas teraźniejszy, raz przeszły! To błędy i wogólne bez
      sensu.
      3. Trochę mozolne i naciągane opisy crying
      To moje zdanie, a jestem raczej dobra z polaka kiss
      • zuuzaa12 Re: książka;] 20.03.10, 15:36
        Błędy gramatyczne
        Mozolne. BARDZO DUŻO jest opowiadań, gdzie "szkolne ciacho" zakochuje się właśnie i
        akurat w tobie.
        Ale ćwicz. I radzę zmień fabułę, bo coraz mniej ludzi lubi opowiadania o wielkiej miłości -
        szkolnej gwiazdy z szarą myszką.
    • desires Re: książka;] 20.03.10, 15:31
      niby się nadajesz ,ale jedno zastrzeżenie ,jeśli piszesz w jednym zdaniu ja ,a w
      drugim zdaniu ona ,zmień to ,nie może tak być
    • mady_ Re: książka;] 20.03.10, 15:46
      ogólnie spoko jak na początek . smirk
      • panna_muminkowa Re: książka;] 20.03.10, 15:52
        ten fragment akurat jest kiepski , ale próbuj dalej .
    • myszkaa Re: książka;] 20.03.10, 15:50
      jakoś mi się nie podoba .

to jest takie ... proste , puste , przereklamowane i nudne . : x

sorry , takie jest moje zdanie .
    • chmurka_ hahahahhahahah. 20.03.10, 15:54
      Jeszcze długa droga to tego, żebyś została pisarką. Książka rodem z Pamiętnika
      Księżniczki. Szkolne ciacho? Eee, w której jesteś klasie? 4?
      • rosaliee. ha , 15.04.10, 16:38
        czy to nie jest podobne do zmierzchu ? ; x

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka