bananowaa Re: Porównanie pisarzy 15.08.10, 21:06 Ja osobiscie nie czytałam WP ale film nie przypadł mi do gustu , natomiast Zmierzch jakze inne cześci spodobały mi się jako film i ksiażka tak samo jak HP. ; )) Odpowiedz Link Zgłoś
bombshell Och, uwieerz, czytałam Tolkiena 15.08.10, 21:07 i to była książka(konkretnie moja lektura w szóstej klasie) której NIE-MOGŁAM-ZMĘCZYĆ i z pocałowaniem w nos wolałabym przeczytać może i mało ambitny "Zmierzch" Odpowiedz Link Zgłoś
xizax95 Re: Porównanie pisarzy 15.08.10, 21:11 czytalam tolkiena - hobbit czyli tam i z powrotem, i napisze ze to jedna z najnudniejszych ksiazek jaką czytalam, za dlugie opisy i wgl wszystko strasznie nudne, za to zmierzch i harry potter to rzeczywiscie swietne ksiazki, rowling lepiej pisze od meyer, o ktorej slyszalam ze raczej nienajlepiej to robi (chodzi mi tu o wersje angielską, bo w tlumaczeniu jest ineczej, niekoniecznie lepiej ale niewazne)mimo to jej ksiazki sa wciagające, tak to napisalam ze sama nie wiem o co mi chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
charlotte__ Re: Porównanie pisarzy 15.08.10, 21:16 Wg. mnie najlepszym pisarzem był i będzie Tolkien. Drugie miejsce u mnie zajmuje pani J.K. Rowling. Na uznanie także zasługuje Paulo Coelho (Weronika Postanawia Umrzeć) a także Christopher Paolini (Eragon, Najstarszy, Brisingr). W porównaniu do tych pisarzu pani Mayer wypada miernie. Odpowiedz Link Zgłoś
eego Re: Porównanie pisarzy 15.08.10, 21:25 Cudze chwalicie swojego nie znacie. Oczywiście John Ronald Reuel Tolkien to dla mnie legendarny pisarz(w planach kupienie trylogii WP i przeczytanie rzecz jasna) , Joanne K. Rowling i jej Harry Potter dużo mniej mnie fascynuje( co za dużo to nie zdrowo), a Zmierzch to istna masakra. Miłość/romans to nie powinien być watek główny, to tylko sprawia że fabuła staje się trywialna a co za tym idzie nudna. I teraz pytanie: Czy ktoś z was czyta/ał/ała dzieła polskich pisarzy? Odpowiedz Link Zgłoś
slipknot. Re: Porównanie pisarzy 15.08.10, 21:53 No cóż, całą sagę Zmierzchu czytałam dwa razy. Uważam, że pani Meyer wcale nie pisze fenomenalnie i nie rozumiem tej chorej fascynacji Zmierzchem. Ponadto bawi mnie to, że jest masa osób, które twierdzą, że Stephenie jest najlepszą pisarką nie czytając jej książek. ( Tzn. na podstawie filmu). Bez porównania wolę książki Kinga, Coelho, Rowling, lub właśnie Tolkiena. Odpowiedz Link Zgłoś
free Re: Porównanie pisarzy 16.08.10, 11:04 Meyer nie pokazała na co ją stać w sadze Zmierzch. O wiele lepsza jest książka "Intruz". Powtarzam się, ale to jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
jade Re: Porównanie pisarzy 16.08.10, 11:09 Włady Pierścieni nie czytałam. Ale porównam Zmierzch i Harrego Pottera. I wolę Harrego, chociaż Zmierzch też jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
lady_cat Re: Porównanie pisarzy 16.08.10, 12:09 meyer nie jest wcale dobrą pisarką . jest wiele lepszych od niej. ale faneczki zmeirzchu nie potrafią tego dostrzec . a zresztą ten wątek tak trochę nie ma sensu : ' bo zawsze na świecie, znajdzie się ktoś leszpy od ciebie. ale za nim cię ' dogoni ' bedzie musiał dużo nacierpieć się ' . Odpowiedz Link Zgłoś
ozzy Jesteś wspaniała !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.08.10, 12:16 Nareście znalazłam osobe na kotku , która dostrzegła jakie są naprawde głowne motywy uwielbienia Meyer (R.Pattison). Ciesze się, że wymieniłaś te osoby, bo nie są niesamowite i są to książki dla nas, nastolatek. Mam też dla Ciebie kilka innych propozycji, ja je ubóstwiam : "Czekolada" J.Harris - w ekranizacji książki grał sam J.Depp "Anioły i demony", "Cyfrowa twierdza" - D.Browna "Zbrodnia i kara" F.Dostojewskiego "5 małych świnek" A.Christie Odpowiedz Link Zgłoś
hatterka Re: Porównanie pisarzy 16.08.10, 14:08 Moimi ulubionymi pisarzami są Robert Muchamore ("CHERUB", "Agenci Hendersona"), Andreas Wilhelm ("Projekt Babilon", "Projekt Sakkara", "Projekt Atlantyda"), od niedawna Malcolm Rose (seria "Ślady") i Steve Berry ("Dziedzictwo templariuszy", "Zagadka aleksandryjska", "Tajemnica grobowca"). Jeśli chodzi o Tolkiena, przebrnęłam tylko przez "Hobbita" i to tylko dlatego, że był lekturą w podstawówce. Jego styl mi się podoba, w przeciwieństwie do wielu osób lubię opisy w książkach. W tym przypadku nie podobała mi się historia. Książka może być napisana najpiękniej jak się da, ale jeśli fabuła mi nie odpowiada, nie przeczytam. Nie przepadam za fantastyką typu "Władca Pierścieni" czy właśnie "Hobbit". Wolę, kiedy głównym bohaterem jest człowiek, nawet, jeśli ma jakieś niezwykłe zdolności. Uwielbiam powieści łączące fakty z fikcją. Mimo to uważam, że twórczość Tolkiena należy do arcydzieł literatury fantastycznej. "Harry Potter" był jedną z moich ulubionych książek i nadal mam do niego sentyment, ale nie podobały mi się tam dialogi młodzieży, przyjaciół. Jak dla mnie były zbyt sztywne, sztuczne. Rowling za bardzo je ugrzeczniła, ale w końcu pierwsze tomy były przeznaczone dla dzieci, więc wybaczam. O twórczości pani Meyer nie chcę za dużo mówić, bo przeczytałam tylko kilka pierwszych stron "Zmierzchu" i mnie odrzuciło. Przesłodzone, przypominające słit blogaski słitaśnych dziewczynek, marzących o wielkiej miłości. Nie dla mnie. Ktoś wyżej podał argument, że Meyer nadal pisze, a Rowling nie. To nie ma żadnego sensu. Rowling miała pomysł, napisała dobrą serię książek, więc po co ma dalej to ciągnąć? Wymyśli coś nowego, to napisze. Liczy się jakość książek, nie ich ilość. Z tego, co się orientuję, wszystkie albo prawie wszystkie ("Intruz" chyba nie, nie czytałam więc nie wiem) książki Meyer są w jakimś stopniu związane z sagą "Zmierzch", więc nie można mówić, że się od niej oderwała. Nie można porównywać Meyer z Tolkienem, bo to dwa różne światy. Nie można porównać klasyki, jaką stały się powieści Tolkiena, z chwilowym hitem dla nastolatek. "Władcę Pierścieni", podobnie jak "Harry'ego Pottera" czytają dorośli i dzieci, kobiety i mężczyźni. "Zmierzch" jest książką dla nastolatek, owszem, mogą znaleźć się wyjątki (potwierdzające zresztą regułę). Żaden chłopak nie przeczyta "Zmierzchu", bo to go znudzi, dorosły mężczyzna nawet nie spojrzy na tę książkę, kobiety powyżej 25 roku życia raczej też nie ( jak mówiłam, zdarzają się wyjątki). Czytają to głównie nastolatki marzące o miłości, odnajdujące w Edwardzie swój ideał. Odpowiedz Link Zgłoś
vampirees Re: Porównanie pisarzy 16.08.10, 20:54 Nie wiem dlaczego dla niektórych to takie dziwne, że komuś Zmierzch może sie bardzo podobać. Nie znam się na literaturze, nienawidzę czytać książek i zmusiłam się do przeczytania Zmierzchu. Chciałam zobaczyć czy to naprawdę takie cudowne jak wszyscy mówią. Mnie też saga zauroczyła. Jak na razie uważam, że Stephenie jest genialną pisarką, ale nie mówię że najlepszą ze wszystkich na świecie bo jak wspominałam wcześniej, nie czytałam wielu książek, ale nie znaczy to, że nie czytałam wcale. Niedawno omawialiśmy w szkole lekturę '' Romeo i Julia" - mnie się nie podobało wcale., "Zemsta" też była nudna. Więc dlaczego to takie cholernie trudne do zrozumienia, że każdy ma inny gust? Niektórym podobają się poważne książki, innym dramaty a jeszcze innym romanse. Jeśli ktoś gustuje w takich książkach jak Zmierzch to dlaczego Was tak boli kiedy okrzykują Stephenie Meyer najlepszą pisarką? Bo prostu kochają to, co pisze. Widzę jakich mamy tolerancyjnych użytkowników. Proszę Was, nie obrażajcie już fanów Zmierzchu, czy mają 8 lat czy 40, dajcie z tym spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
llena O ludzie 16.08.10, 21:08 nie chodzi o to, że "czepiam" się zmierzchu tylko o to że nie mogę zrozumieć jak można porównywać takich wspaniałych pisarzy wyżej wymieniony do Meyer, jeżeli nie lubisz czytać nie masz porównania więc radze nie wypowidać się w takiego typu wątkach , dziękuję za uwage , pozdrawiam llena Odpowiedz Link Zgłoś
vampirees Re: O ludzie 16.08.10, 21:20 a może dla mnie Meyer jest wspaniałą pisarką? Odpowiedz Link Zgłoś
llena Re: O ludzie 16.08.10, 23:47 Chodzi o to jak pisze, a nie czy jest wspaniałą pisarką dla ciebie bo mnie to niezbyt obchodzi czy loffciasz Edzia czy Jacoba, bo wy za Zmierzchem nic nie widzicie... człowieku ogranij się... Odpowiedz Link Zgłoś
vampirees Re: O ludzie 17.08.10, 09:49 Myślisz, że ona nie napisała żadnej innej książki po za Zmierzchem? Nie wiem dlaczego kiedy ktoś pisze, że jest świetna to wy wszyscy rzucacie się tylko na Zmierzch, a może są inne powody?! Odpowiedz Link Zgłoś
vampirees Re: O ludzie 17.08.10, 10:01 Zresztą nie chcę się kłócić. Ty masz swoje zdanie, ja mam swoje i jest dobrze ;d. Odpowiedz Link Zgłoś
llena Re: O ludzie 17.08.10, 12:16 Tak rzeczywiście napisała jesze Intruza..., normalnie chyba jakiś rekord bije nie?? Odpowiedz Link Zgłoś
azi1002 @llena 26.08.10, 20:10 Najbardziej dziwi mnie, że Mayer napisała 'Zmierzch' pod wpływem studiów nad 'Hamletem'... A w każdym razie do takiego wniosku doszłam, czytając, że ta kobieta studiowała literaturę angielską.... 'Zmierzch' to nędzne czytadło dla niewymagających mas. Nie za piękny język, nudna i przewidywalna fabuła, bohaterowie - źle wykreowani. Na okrągło tylko 'boski Edzio'. Dlatego nie lubię 'Zmierzcha'. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_arbuza Re: Porównanie pisarzy 16.08.10, 21:37 To szczera prawda,niektórzy przesadzają.Jest dobra.Zmierzch ma to coś , ale jest jeszcze dużo cudownych książek ( w tym kilka lepszych).Jest jedną z bardzo dobrych pisarek,ale nie najcudowniejszą.To tez zależy od gustu.A o gustach się nie dyskutuje.To na tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
pinkax3 Re: Porównanie pisarzy 17.08.10, 10:08 Masz racje . ! Czytałam zmierzch ale nie wiem jaki jest władca pierścienia . Bo ja tego nie lubie . xD . Odpowiedz Link Zgłoś
koteczekdagus Re: Porównanie pisarzy 17.08.10, 10:14 osobiscie zmierzchu nie lubie....a tolkiena czytalam z 5 ksiazek Odpowiedz Link Zgłoś
weronka97 Re: Porównanie pisarzy 17.08.10, 10:25 Tolkien ma przesłanie. Przecież zmierzch przy Władcy Pierścieni to szmira... Pewnie co najmniej połowa osób tutaj nie wie kto to i co napisał... Odpowiedz Link Zgłoś
shevampire Re: Porównanie pisarzy 17.08.10, 10:59 Zgadzam się ja też lubię oprócz Zmierzchu, HP i WP i wcale nie twierdzę że Stephenie Meyer jest już od razu najlepszą pisarką na świecie.Jest jedną z moich ulubionych ale nie mówię że najlepszą. Odpowiedz Link Zgłoś
michaelmontana Re: Porównanie pisarzy 17.08.10, 11:06 Nie lubie ani tego, ani tego ! kocham poezje ! SZYMBORSKA no i Kochanowski. Jeśli chodiz o powieści to lubie romanse Sparksa, horror MasterToma , Odpowiedz Link Zgłoś
klema Re: Porównanie pisarzy 17.08.10, 11:13 Tak. Zgadzam się z Tobą, ale WP nie czytałam i nie zamierzam. Nie spodobał mi się film, więc sądzę, że i książki nie polubię, ale gdy będę miała czas i ochotę to kiedyś przeczytam. Ogólnie uważam, że najlepszą pisarką jest Kate Morton. Autorka 'Zapomnianego ogrodu' czy 'Domu w Riverton'. Pobudza, wyobraźnię jak żadna inna książka. Jeśli chodzi o mnie. Powiem, że wyobraźnię to ja mam dość sporą i pewnie to też dlatego, widziałam wszystko to co czytałam. Ale mam problem z postaciami i ich nie widzę. Np. Stephanie opisała tak zmierzch, że gdy czytałam pierwszy raz przed filmem nie mogłam za nic w świecie wyobrazić sobie jak wygląda Bella, Edward czy Jake. W książkach Kate Morton przychodziło mi to łatwo. Tak więc uważam, że to jedna z najlepszych pisarek. Odpowiedz Link Zgłoś
jumipl Re: Porównanie pisarzy 17.08.10, 12:34 Zgadzam się z Tobą. Czytałam WP, Hobbita i inne książki Tolkiena. Odpowiedz Link Zgłoś
keisha Re: Porównanie pisarzy 17.08.10, 12:36 Nie przepadam za Zmierzchem - przeczytałam pierwszą część nawet chętnie lecz przy Księżycu W Nowiu nie dotarłam nawet do połowy książki, jak dla mnie Bella za dużo użala sie tam nad sobą. Moja mama twierdzi inaczej - jest fanką tej sagi ale nigdy w życiu, ani ja, ani ona nie mogłybyśmy porównać Zmierzchu z HP , a tym bardziej którejś z tych książek z Władcą Pierścieni. Bez obrazy ale Zmierzch czy Hp nie są tak głębokie jak WP, które samo w sobie jest wielką paralelą (nie wiem czy nie jestem w błędzie uzywając tego określenia - człowiek może się mylić) II Wojny Światowej. Oczywiście nie chcę urazić żadnej z fanek powyższych lektur bo ja sama uwielbiam HP. Odpowiedz Link Zgłoś
cllaudia Re: Porównanie pisarzy 17.08.10, 12:46 bardzo lubie Zmierzch ale ostatnio właśnie czytałam HP I jest lepszy;D fajne wątki i wgl.. lepiej napisany ;d a co do tolkiena to właśnie zaczełam czytać Hobbita ale jeszcze nie skończyłam więc nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
mroweczka_xxx Re: Porównanie pisarzy 25.08.10, 22:02 możliwe... ja przeczytałam tylko sagę zmierzch + drugie życie bree turner, więc nie będę mówić, że jest najlepszą Odpowiedz Link Zgłoś
monique18 Re: Porównanie pisarzy 27.08.10, 21:47 Mnie bardzo spodobał się styl Emily Bronte w 'Wichrowych Wzgórzach'. Dzieła Shakespeare'a po prostu kocham, wszystkie bez wyjątków. No i 'Kroniki Wampirów' Anne Rice są świetne. A i Potter'a też całkiem miło się czytało Odpowiedz Link Zgłoś