trzpiotka
12.08.10, 20:41
Podczas, gdy powodzianie pilnie potrzebują domów i pieniędzy, trwa kosztowny, a nawet
bardzo kosztowny remont Pałacu Prezydnckiego! Wyobrażacie to sobie?! Przeztak długi
okres czasu Komorowski będzie musiał mieszkać w jakimś belwederze!!!
Ostatnie zdanie to oczywiście srkazm. Ludzie, czy miejce, wktórym przebywają nie
gó...arze, ale niby to poważne osobistości, należy remontować, kiedy to w Posce wciąż
przewija się słowo KRYZYS? Czy ośrodek, który nie wymaga remontu należy odnawiać,
podczas gdy tak wiele ludzi po powodzi nie ma gdzie się podziać?
Ale czemu tu się dziwić? Przecież "Powódź ma to do siebie, że przypływa, a później
odpływa" jak to pan Bronisław Komorowski powiada. Z takim podejściem, jaki ten
człowiek ma do ludzi, których spotkało tak wielkie nieszczęście, nie trudno się dziwić, że
dba on tylko o własną osobę, aby było jej wygodnie, nowo i bogato... Ale sory, na rzecz
odnowy Pałacu Prezydenckiego, będzie musiał się przenieść do belwedera, można to
odczytać jako pewnego rodzaju poświęcenie...
Zaraz będziecie pisać, że powodzianie otrzymują pewną kwotę pieniężną za szkody, jakie
ich dotknęły. Ja jednak mam do tego dwie odpowiedzi:
1. Co można za te pieniądze zrobić? No, domu raczej za nie nie wyremontujesz, możesz je
wziąść, ale co dalej? Chodzić z nimi koło czegoś, co kiedyś przypiminało dom...? A gdyby
za peniążki, które pójdą na remont, zrobić byle jakie domy dla ludzi, którzy stracili
wszystko? To moim zdaniem byłoby lepsze niż pieniądze, które i tak prawie na nic się nie
zdadzą...
Dobrze jednak, że te pieniądze postanowiono przekazywać. Pozwólcie jednak, że poruszę
stosunek pana Donalda Tuska, do tych drobnych darów. Będzie to moją drugą
odpowiedzią na temat "chęci" oddawania forsy.
2. Tust stanowczo nie jest zadowolony z tego, że powodzianie otrzymają pieniądze, gdyż,
jak sam twierdzi, budżetu państwa na to nie stać... W takim razie kur**, niech zrezygnuje
z połowy swojej pensji, może inni politycy wezmą z niego przykład? Marzenia... Pozatym,
jeśli budżet państwa, nie pozwala jego zdaniem na takie wydatyki, to czy w tym wypadku
remont Pałacu Prezydenckiego powinien mieć miejsce?
No i tradycyjnie się pytam:
Co Wy myslicie o tej sytuacji?