Dodaj do ulubionych

TYLKO dla `okularnic` !

27.08.10, 18:20
Nie nosisz okularów? Nie nosiłaś? Więc nie komentuj.choinka

Drogie `brylowe` Kotkowiczki!
Jak wam się żyje z okularami? Dla mnie życie to koszmar. Brzydko w nich wyglądam,
chłopaki się ze mnie śmieją, właściwie tylko kilka dziewczyn mnie toleruje i tyle...
W dodatku rodzice powiedzieli, że soczewki - OK - ale dopiero po 18. ; /

W dodatku przez okulary tracę wiarę w siebie i i tak już niskie poczucie wartości!
Co w takim wypadku robić? Macie jakieś sposoby? Rady... ?

A poza tym czy chłopakom nie przeszkadzają takie ... cosie ?
No i czy da się w nich całować ... ? - , -
Obserwuj wątek
    • yumpey_ Kurczaczek! Tylko ja jestem tak poszkodowana? ; o 27.08.10, 18:28
      • jarelo ja nosiłam . 27.08.10, 18:31
        i miałam dokładnie takie same zdanie o sobie jak ty. żaden chłopak nie umówi się
        z tobą itp. więc przestałam nosic, najpierw w szkole nie nosiłam, i tylko w domu
        miałam, później je złamałam i powiedziałam rodzicom ze nie musze nosic, i jakos
        to zakceptowali. a noisłam jakies 9 lat ;P tyle ze teraz zaczynam miec 'zeza' i
        chyba bede musiała znowu zaczac.
        • crezyyy noszę.. 27.08.10, 18:35
          i ładniej wyglądam w nich, niż bez..
          • elwira. Re: noszę.. 14.09.10, 20:56
            crezyyy napisał(a):

> i ładniej wyglądam w nich, niż bez..

tak ja też, ale to zależy czy kształt okularów do cb pasuje. Posprawdzaj rożne salony
            optyczne, może znajdziesz jakieś ładne i pasujące do ciebie
      • spokolga Re: Kurczaczek! Tylko ja jestem tak poszkodowana? 29.08.10, 17:31
        Ja nosze okulary jakoś od roku i wcale nie jest źle bo nikt się ze mnie nie śmiejea ja
        miałam gorzej bo jeszcze noszę aparat na zębach to sobie wyobraź normalna
        kujonica ;/ a jak gadałam z tatą to powiedział, że spokojnie mogę soczewki nosić a
        mam 14 lat mój kolega też nosi soczewki więc wcale nie jest tak, że po 18 wink
    • szukajmnie Re: TYLKO dla `okularnic` ! 27.08.10, 18:34
      ja również noszę okulary , ale nie na stałe tylko do komputera, telewizora i będę musiała
      (niestety) nosić również na lekcach w szkole confused okulary zaczęłam nosić w te wakace więc
      nie wiem aka będzie reakcja koleżanek i kolegów indifferent ale z drugiej strony to pierwsze dni
      będą najgorsze a potem już się przyzwyczają wink i dlatego trzymam się pozytywnego
      myślenia smile

Pozdrawiam wink
      • caroline13 Re: TYLKO dla `okularnic` ! 28.08.10, 13:43
        ja nosze.
        na początku miałam do pół zabudowane czerwone potem czarne <podobne>
        a teraz mam kujonkibig_grin
        hahahahahwink
        lepiej w nich wyglądam niż bez nichkisskisskisskisskiss
        a morze kup sobie takie okulary które będą ci najlepiej pasowac i które ci sie
        podobajaserceserceserce
        pozdrawiam Caroline13sercekwiat
    • selenka89 Re: TYLKO dla `okularnic` ! 27.08.10, 18:34
      Ja noszę okulary tylko do czytania i do komputera.. Też wygladam jak debilka
      wiem o tym, taka dziewczyna się śmiała ze mnie że ja nosze okulary powiedzialam
      jej coś tam powiedziałam smile
    • sander Re: TYLKO dla `okularnic` ! 27.08.10, 18:34
      nigdy nie nosiłam okularów.
      i może to się wydać dziwne ale bardzo chciałabym nosić.
      nie przeszkadza mi, że ktoś ma okulary.
      smile
    • dominikax3 Re: TYLKO dla `okularnic` ! 27.08.10, 18:35
      ja zakładam tylko na lekcjach i do komputera, a tak na dworze to nie noszę.
    • linda Re: TYLKO dla `okularnic` ! 27.08.10, 18:37
      soczewka na jedno oko wink kwiat
    • truuu Normalnie. 27.08.10, 18:37
      Znajomi tylko na początku się ze mnie wyśmiewali, ale nie przesadzajmy- to
      było w 3 klasie tongue_out.
      Po za tym nie przejmuj się chłopakami, pewnie niektórzy z nich sami noszą okulary.

A co do życia z okularami- jakoś nie widzę problemów, tyle że okulary
      strasznie zaokrąglają mi twarz.
    • ciastko_kremik Tu nie po to się tak rozpisałam żebyś nie czytała 27.08.10, 18:38
      JA nie mam tego problemu... Nosze okulary i nie mam żadnego problemu z tym... Chociaż
      i tak uważam ze wygladam debilnie ale bez nich wygladam jeszcze gorzej... Musisz jakoś to
      przetrwać... Jak uważasz że źle wyglądasz zmień oprawki... Mam nadzieje że pomogłam... I
      raczej pomysł jarelo jest głupi bo bez okularów jest gorzej... JEdnego dnia bez nich nie
      umiem wytrzymać... Chyba że masz małą wadę ale jak masz genetycznie zepsuty wzrok
      to będzie rosła razem z toba... MAm nadzieje że troche pomogłam...

serceserceserce
      • xxannabethxx Re: Tu nie po to się tak rozpisałam żebyś nie czy 27.08.10, 18:42
        Ja nosze tylko jak jestem w domku wink nigdy na miasto nie założe bo jak debilka w nich
        wyglądam smile Ale jakoś się zyje ze szkiełkami....
    • sweet94 Re: TYLKO dla `okularnic` ! 27.08.10, 18:44
      ja noszę. nikt się ze mnie nie śmieje a jak już to mówię spier.dalaj chu.ju. i
      mam z głowy.

bardzo dobrze ci rodzice mówią. ale tak właściwie to już możesz jakiś rok
      wcześniej. oko ci rośnie jeszcze, rozwija się a przez takie kontakty mogą być
      komplikacje.
    • monikajb TYLKO dla `okularnic` ! 27.08.10, 18:45
      Ja noszę od 2 lat ;d Na początku to była jakaś masakra ^^ Ale szybko sie
      przyzwyczaiłam i myślę, że lepiej wyglądam z nimi, niż bez.
      W tym momencie będę szczera: chłopaki i tak na mnie lecą xD
      Nie przejmuj się złośliwymi ludźmi wink
      A co do soczewek.. z tym wiążą się różne choroby, uczulenia itd.. A jednemu
      gościowi soczewka nie chciała z oka zejść... ;/
      Pozdrawiam kwiat
    • fankazmierzch3 Re: TYLKO dla `okularnic` ! 27.08.10, 18:45
      Ja nosze od 7 roku życia,przyzwyczailam sie i nie przeszkadzają mi.Ze mnie sie nikt nie
      śmieje i mnie tolerują.
      Też chciałabym miec soczewki i może bede miała.
    • rin Re: TYLKO dla `okularnic` ! 27.08.10, 18:47
      W obecnej chwili domagam się nowych okularów, bo te które mam są już za słabe ^^"
      U mnie było tak, że sama zauważyłam, że z moim wzrokiem jest coś nie tak i na
      siłę zaciągnęłam mamę do okulisty. Szłam z nastawieniem, że będę musiała mieć
      okulary - to było jakieś 3 lata temu więc miałam jakieś 16 lat. Oczywiście
      miałam lekkie obawy, że będę wyglądać jak 'kujonka', jednak szybko się ich
      wyzbyłam, przecież zdrowie jest ważniejsze od tego co pomyślą inni. Chodź
      noszenie okularów jest nieco męczące i czasami zdarza mi się o nich zapomnieć
      (bywało, że oddalałam się o kilka ulic od domy nim zorientowałam się, że coś nie
      wyraźnie widzę) to jak dla mnie soczewki nie są dobrym pomysłem.
      Ty masz dopiero 13 lat i powinnaś zdawać sobie sprawę, że chłopcy w twoim wieku
      to jeszcze dzieci i brak im taktu, większość nie potrafi jeszcze myśleć zbyt
      logicznie.
      Do okularów trzeba się przyzwyczaić, jeśli myślisz że wyglądasz w swoich brzydko
      to pomyśl nad zmianą oprawek, na pewno znajdą się takie które będą pasowały do
      twojego kształtu twarzy.
      Co do chłopaków to sądzę, że jesteś jeszcze za młoda aby przejmować się ich
      opinią. Wierz mi, że są tacy którym podobają się okularnice.... ale na takie
      rozważania przyjdzie jeszcze czas, prawda?
      • kasia94 Re: TYLKO dla `okularnic` ! 27.08.10, 18:59
        Rozumiem CIę bo też jestem posiadaczką okularów. również nie lubię ich nosić. ale na
        szczęście istnieją soczewki kontaktowe :] wcześniej nosiłam non stop okulary (bo muszę
        cały czas, nie tylko do komputera, czytnia itp) i nie za bardzo się sobie podobałam w nich.
        ale od marca zaczęłam nosić soczewki, a okulary tylko jak w domu siedzę. naprawdę
        uwielbiam soczewki, założenie ich zajmuje mi chwilkę i w ogóle nie czuję,że je mam. moi
        rodziece na początku trochę się bali, ale zgodzili się i jest wszystko ok. chociaż wszyscy
        mówią mi, że dobrze mi w okularach to ja i tak obstaję przy swoim i noszę soczewki tongue_out i tak
        się ostatnio zastanawiałam nad nowymi oprawkami, podobają mi się ray bany, w vision
        express są ciekawe big_grin i w takich to mogłabym się publicznie pokazać ;P
        tak patrzyłam własnie ile masz lat i widzę że masz 13. chyba rzeczywiście na soczewki to
        trochę za wcześnie. jakby co to ja mam 16 i w tym roku właśnie dopiero zaczęłam nosić.
        w salonach optycznych jest ogromny wybór oprawek. na pewno znajdziesz jakieś które
        będą Ci się podobały i będziesz dobrze w nich wyglądać wink okulary czasami mogą
        podkreślać urodę, trzeba tylko dobrze wybrać. poszukaj jakiś ciekawych i poproś kogoś o
        radę w doborze. a za jakiś czas możesz pomęczyć rodziców o soczewki wink
        ps: proszę, nie opowiadajcie takich rzeczy o soczewkach xd choroby, uczulenia? aby to się
        stało, trzeba NAPRAWDĘ się postarać.. tzn nosić np czyjeś soczewki o_O albo źle
        dobrane, stare... po prostu trzeba umieć je użytkować i wtedy wszystko jest ok suspicious
    • ania_96 Re: TYLKO dla `okularnic` ! 27.08.10, 18:58
      Ja noszę okulary... Na początku zakładałam je tylko, jak rodzice patrzyli i na lekcjach w szkole... Ale teraz nauczyłam się w nich chodzić, niektórzy nawet twierdzą, że jest mi w nich do twarzy i lepiej wyglądam w okularach, niż bez... Ale mi i tak się nie podoba;/
      Poza tym to kłopot... A soczewki też mogę dopiero od 18 roku życia nosić... Tak mi rodzice powiedzieli... Że na razie dojrzewam, że to kłopot i blablabla;/
      • miirinda666 Re: TYLKO dla `okularnic` ! 27.08.10, 19:05
        ja sie wczoraj dowiedziałam że muszę nosić okulary na stałe, ale nie przeszkadza mi to.
        znajomi mnie widzieli w szkole w nich (wcześniej nosiłam tylko jak siedziałam daleko w ławce
        albo do komputera) i się nikt nie śmiał, więc raczej będzie ok. tylko trochę mi czasu zajmie jak
        się do nich przyzwyczaje xd
    • jonasi Re: TYLKO dla `okularnic` ! 27.08.10, 19:03
      Hm... Też nie lubiłam chodzić w okularach.
      Czułam się taka... Inna niż wszyscy.
      Większość się do mnie przyzwyczaiła, bo nosiłam je 4 lata. Od drugiej klasy podstawowej.
      Teraz w wakację wzięłam soczewki i jestem zadowolona. Są lepsze niż okulary. Lepiej w
      nich widzę i wgl.
      Nie wiem jakie dać rady... Ja np. wyglądałam w okularach poważniej.
      Może zmień oprawki, na takie które będą pasować do Ciebie?
    • kama96 Re: TYLKO dla `okularnic` ! 27.08.10, 19:24
      Noszę okulary. Od roku. No cóż przyzwyczaiłam się. Jest jak jest. Czytałam w
      Bravo Girl i była ankieta i okazało się, że chłopakom podobają się dziewczyny w
      okularach.
      Wiesz, na pocieszenie dodam, że niektóre dziewczyny specjalnie kupują zerówki bo
      taka jest moda. Jeżeli czujesz się niewygodnie w okularach to namów rodziców na
      kupno nowych.
      U mnie też soczewki nie wchodzą w grę. Chyba, że dopiero jak skończę 18 lat uncertain
      No nic. Życzę powodzenia i zacznij siebie akceptować. A co do całowania, to nie
      wiem uncertain
      • buniaczek541 Re: TYLKO dla `okularnic` ! 27.08.10, 20:03
        Mam okulary od 7 lat i dużo zależy od oprawki .
    • karolcika2205 nosze. 27.08.10, 21:10
      jeju. normalnie sie czuje i wgl. lepiej miw okularach . ale nie nie przeszkadza
      w calowaniu . i czemu miały by przeszkadzac dla chlopakow
      • mweezy . 27.08.10, 22:01
        może po prostu poproś rodziców, żeby kupili ci inne oprawki? na pewno znajdziesz
        takie, które podkreślą twoją urodę, zapewniam C: ja noszę od dwóch lat, ale
        takie do czytania, choć w domu bardzo często w nich chodzę, za to w szkole ich
        nie mam.
    • hektor18 Re: TYLKO dla `okularnic` ! 27.08.10, 22:30
      też miałam z tym problem ale już się przezwyczaiłam bo noszę okulary od
      pierwszej klasy podstawówki. Ostatnio na początku wakacji zmieniałam oprawki i
      szkła. Był to koszmar bo się uparłam że nie chce okularów tylko soczewki ale
      okulistka powiedziała żebym w następnym roku kupiła soczewki a i tak muszę mieć
      takie cylindryczne a one są strasznie drogi wieć nie wiem czy cos z tego wyjdzie
      i na razie mam oprawki dobrane przez bardzo miłego (i ładnego) pana w optyku i
      jestem z nich zadowolona. Wyglądam dużo lepiej niż w poprzednich i szkła nie
      pomniejszają mi już tak oczu, ale i tak jak skończę 21 lat i wada mi się
      ustabilizuje to zrobie korekcje wzroku tongue_out wink wink sorry za taki długi post i
      pozdrowienia dla wszystkich kotkowiczek noszących okulary wink tongue_out kiss
    • joasiiaa Nosiłam przez jeden dzień po domu, ale.. 28.08.10, 12:21
      stwierdziłam że nie będę nosić i kropka.. 300 złotych poszło na grzyby, a ja
      nawet nie myślę o okularach ; P
    • jb.0la Re: TYLKO dla `okularnic` ! 28.08.10, 12:28
      ja nosze. wygladam ladniej niz bez. chlopaki na pewno maja tak tylko chwilowo!
      potem im sie znudzi. a tymi dziewczynami, ktore cie nie toleruja to se gitary
      nie zawracaj widac sie nie znaja bo ksiazki nie ocenia sie po okladce jak to
      niektorzy mowia.
      calowac sie w nich na 100% da haha
      a i moze po prostu masz zle dobrane okulary? bo jak masz jasna buzie
      tj.wlosy,cere brwi,oczy niebieskie to musisz miec ciemne okulary np.czarne ja
      tak wlasnie mam a jezeli jestes na buzi "ciemna" to jakies fajne delikatniesze
      okularki smile
      oksy sa spoko przyzwyczisz sie wink kiss
    • temptation Ja nosze soczewki ;D 28.08.10, 13:11
    • madziabe6 Re: TYLKO dla `okularnic` ! 28.08.10, 13:21
      ja już nie noszę ale nosiłam i wszyscy mówili mi że ładniej wyglądam w okularach
      to kwestia oprawek tak mi się zdaje
    • nearlaify Re: TYLKO dla `okularnic` ! 28.08.10, 13:26
      Noszę stałe okulary od 4 lat. Mam coraz większą wadę. Obecnie - 2,5 w lewym oku
      i -2,25 w prawym.
      Jestem do nich tak przyzwyczajona, że źle się bez nich czuję. Nie będę owijała w
      bawełnę - bardziej niepewnie czuję się gdy zwyczajnie gorzej widzę. Denerwują
      mnie tylko moje oprawki,bo mam je prawie od dwóch lat. Mają kolor miedziany, z
      boku są kolorowe. Nie do każdego stroju pasują. Ale, przeboleje i może w
      przyszłym roku wymienię na czarne.
      Chciałam soczewki, ale mój tato się nie zgodził. Twierdzi, że są mi
      niepotrzebne. Teraz stwierdzam, że może i ma rację. Okularki dodają mojej twarzy
      charakterubig_grin
      Jak to jest z całowaniem nie mam pojęcia.Kiedyś wszystkie się dowiemycool
      • meva_ Re: TYLKO dla `okularnic` ! 28.08.10, 13:31
        nosiłam okulary przez 2 lata, nienawidziłam ich i więcej nie założę nawet jeśli
        mi karzą. zgodzę się jedynie na soczewki.
    • leesh Re: TYLKO dla `okularnic` ! 28.08.10, 13:33
      Noszę okulary od 5lat i już się przyzwyczaiłam wink nie przeszkadzają mi.!
      Po prostu pogódź się z tym że je nosisz, one naprawde nie są złe, przyzwyczaisz
      się. wink

Jeśli dobierzesz odpowiednie oprawki to naprawde mozesz w nich wygladać ładnie,
      a kiedy już je ponosisz odpowiednio długo to będzie ci się wydawać, że bez
      okularów wyglądasz głupio ( przynajmniej ja tak mam, już sie nie umiem obejść
      bez okularów).!

Okulary naprawde nie są takie złe big_grin
    • karolcia741 Re: TYLKO dla `okularnic` ! 28.08.10, 13:40
      Okulary to nic złego. Ja noszę ale do czytania. W szkole chłopaki się nie śmieją
      tylko mnie komplementują ale ja jestem już w 3 klasie liceum to chłopaki są
      trochę dojrzalsi. Nie przejmuj się jak spostrzegasz siebie tak spostrzegają Cię
      inni. Więc zmień swoje nastawienie i wszystko będzie ok smile Nie przejmuj się
      uwagami innych bo robią Ci tylko na złość i dla zaczepki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka