Dodaj do ulubionych

Super Polska ;)

31.08.10, 12:13
Miałam kiedyś pewne marzenia. Wyjechać, daleko, daleko stąd, do Hiszpanii, gdzie zaznam
niesamowitego gorąca, do Irlandii - najstarszego miasteczka - Amaragh. Byleby się wyrwać
z tej nudnej, nieciekawej Polski, którą zarządza porąbany rząd i w której żyją zawistni
ludzie. Słyszałam opowieści od mojej cioci z Anglii. Opowiadała, że tam ludzie są dla siebie
uprzejmi, dobrzy i mili, nie to co w Posce, gdzie każdy każdego chciałby stępić za każdy,
nawet najmniejszy sukcesik. Chciałam wyjechać. Jak najszybciej...

Zawsze byłam fanką stronki obiezyswiat.org , gdzie mogłam oglądać fotki mojej
ukochanej, upragnionej, wymarzonej Hiszpanii oraz Irlandii. Przeglądałam zdjęcia i
marzyłam o tym, że kiedyś się tam znajdę... Pewnego razu, z czystej ciekawości i za
namową Mamy, stwierdziłam, że zobaczę zdjęcia Polski - mojego rodzinnego kraju. Do
wprowadzania pomysłu w życie podeszłam dość sceptycznie, byłam pewna, że zobaczę
nudne miasta, nieciekawe góry... Po prostu byłam stanowczo na NIE. Jednak moje
zdziwienie i oczarowanie były ogromnie, gdy przekonałm się, że tak naprawde mieszam w
cudownym, niepowtarzalnym i magicznym miejscu. Przykładem tego jest Nieborów, który
posiada wspaniały pałac oraz Arkadię - jedni nazywają ją ogrodem, inni parkiem
romantycznym. Z resztą, co Wam będę opowiadać. Zobaczcie sami:
obiezyswiat.org/index.php?gallery=4439 Arkadia - park romantyczny
obiezyswiat.org/index.php?gallery=4622 Pałac w Nieborowie

I nagle mnie oświeciło! Okazało się, że: mieszkam niesamowitym kraju, miasta w nim nie są
wcale nudne, ale piękne, góry okazały się czymś doskonałym, a nie, jak wcześnie
uważałam - przereklamowanym i nieciekawym. Doszło do mnie, iż jestem wielką
szczęściarą. Jestem dumną ze swojego pochodzenia Polką, szczęśliwą, że mieszka wśród
tylu cudów natury, oraz tych stworzonych przez człowieka.

Byłam kiedyś człowiekiem, żyjącym według powiedzenia "Cudze chwalicie, swego nie
znacie, sami nie wiecie, co posiadacie.". Zrobiło mi się bardzo smutno oglądając zdjęcia
Polski. Przez tak długi okres czasu nie wiedziałam tak naprawdę, gdzie mieszkam... Kocham
Polskę, bez względu, na rząd, bez względu na zawistną część ludzi. Jestem Polką, i bardzo
się z tego powodu cieszę.

Nie po to było tyle wojen, nie po to polscy żołnierze walczyli o Poskę, o to, aby była ona
klajem wolnym, żeby teraz ją opuszczać i spisywać na straty, kompletnie nic o niej nie
wiedząc...

A jakie jest wasze zdanie o Polsce?
Znacie jakieś miejsca warte odwiedzenia?
Czy zgadzacie się z Powiedzeniam "Cudze chwalicie, swego nie znacie...", czy wprost
przeciwnie, uważacie, że jest ono bez sensu
(bo na przykład, jadna z moich
najlepszych koleżanek się z tym powiedzeniam nie zgadza)

Wypowiadajcie się wink

Jeśli wątek był, to sory, jestem tu od niedawna

Obserwuj wątek
    • trzpiotka Re: Super Polska ;) 31.08.10, 12:32
      1. Polska jest super wink
      2. Miejsca warte odwiedzenia... Sporo ich jest. Choćby sam Kraków, Warszawa, pałac w
      Mosznej, Trójmiasto, Bieszczady, Inwałd (świat miniatur).... Sporo tych miejsc. Też
      oglądam Polskę na obieżyświecie, i również tą stronkę polecam wink
      3.Zdecydowanie się z tym powiedzeniem zgadzam.

Powpieram prawie całą twoją wypowiedź, ale czepiłabym się dwóch rzeczy:
      1. Polski rząd nie jest wcale aż taki tragiczny, zalezy z jakiej strony się na niego patrzy... wink
      Ale masz rację, w większości Polską rządzi niezbyt porządny rząd.
      2. Nie wszycy ludzie sa tacy zawistni, choć napewno mniej jest tych dobrych. Smutne, ale
      prawdziwe sad

Ogólnie rzecz biorąc, jestem Twoją fanką i zapraszam cię do znajomych wink mam
      nadzieję, że przyjmiesz zaproszenie
      • nimfa_wodna Re: Super Polska ;) 31.08.10, 12:35
        Pewnie, że przyjmuję wink
      • dyziek Re: Super Polska ;) 31.08.10, 15:35
        Ja mieszkam w małym miasteczku, które ma tylko 15 tys. ludzi i czasami mam go dosyć, ale jak nawet wyjeżdżam do siostry do Warszawy to i tak marze, aby w końcu sie wyrwać z tego kraju i mieć go daleko za sobą.sciana Dużo podruzuje i będąc w każdym nowym kraju mysle jak by było fajnie tam mieszkać. Najlepiej by było gdyby te kraje które podobaja mi się pod względem historycznym, kulturowym, czy rządami prowadzonymi przez dane władze, połączyly się. big_grinW tedy powstałby kraj idealny, o którym zawsze marzyłam, ale oczywiście jest to nei mozliwe.wink
        • alice.... dziex 06.11.10, 17:35
          co do Polski wciąż jestem złego zdania, ale znalazłam na tej stronie wspaniałe zdjęcia Egiptu.
          dziex big_grin
      • bolekxd Re: Super Polska 01.09.10, 07:55
        A był ktoś może w jedynych w Europie podziemiach kredowych które znajdują się w Chełmie
        (woj. LUBELSKIE) ?? są naprawdę cudowne, naprawdę polecam to miejsce smirk
    • quelle Re: Super Polska ;) 31.08.10, 12:32
      no fajne są te miejsca ,
      ale mnie to nie przekonuje,
      zamierzam wyjechać.
    • nimfa_wodna Może ktos jeszcze się wypowie? 31.08.10, 12:41
      • nimfa_wodna Re: Może ktos jeszcze się wypowie? 31.08.10, 12:44
        smile
        • onaa123 Re: Może ktos jeszcze się wypowie? 31.08.10, 15:28
          uważam że Polsce jeszcze bardzo daleko do innych państw europerjskich tj.np Szwecja .
          Wiem bo byłam tam ostatnio ... Tam są większe pieniądze , ogólnie lepsze życie z tego co
          zaobserwowałam ... Tam starsi ludzie nie muszą się martwić tak jak u nas czy dorzyją z tej
          naszej marnej amerytury ...
          Polska jest piękna , ale bardzo zaśmiecona ... i to w szczególności od nas zależy jak będzie
          funkcjonować... A nasz rząd to jest tragiczny!~tyle powiem ....
    • fanka_arbuza Hej!!! 31.08.10, 13:46
      Oczywiście że Polska jest piękna,możecie sobie gadać że nie wiem jak jest za
      granica bo nie byłam, ale ja wyznaję zasadę ,że najpierw poznam całą Polskę,a
      potem świat.Znam przepiękne miejsca o których myślę codziennie z tęsknotą.Trzeba
      umieć szukać.A to , że mamy w kraju kilka tępych osób na wysokich stanowiskach
      to nie nasza wina smile To tyle,drodzy rodacy smile
      • diamond_girl12 Re: Hej!!! 31.08.10, 13:52
        Ja kocham Polskę i od zawsze byłam dumna ze swego pochodzenia.
        Nie zwiedzam Polski, ale mimo wszystko uważam, że jest piękna. smile Siedzę sobie tylko w małym województwie świętokrzyskim. smile xD
        • patka1991 Re: Hej!!! 31.08.10, 15:02
          uwielniam Polskę, a najbardziej moje kochane Kielce i woj. Świętokrzyskie (może i małe, ale
          za to naprawde pięknesmile )
      • rob_ed Re: Hej!!! 31.08.10, 19:49
        Myśle że nasz kraj jest naprawdę piękny. Mamy mnóstwo wspaniałych krajobrazów i
        miejsc wartych odwiedzenia. Całkowicie zgadzam się z powiedzeniem.
    • klolcia191 Zamość 31.08.10, 13:47
      Miejscem w którym sie wychowałam i do którego zawsze bd wracać jest moj rodzinny
      Zamość . Jest tam piękna starówka , naprawde warto ją obejrzeć . Za każdym razem jak
      tam jestem , jestem pod wielkim wrażeniem . Naprawde kocham to miejsce i bardzo
      polecam sercesercebrawo
      • suoik ja mieszkam w Zamościu. (: 31.08.10, 13:54
    • linda tutaj ;) !! 31.08.10, 13:51
      kocham Polske obcokrajowcy mowia ze podziwiaja Polakow za to ze sa tacy zorganizowani i w kazdej sytuacji sa wstanie sobie pomoc wink jestem patriotka i uwazam ze to ludziom sie w glowie poprzewracalo mysla sobie aa wyjade bo tam jest lepiej gowno prawdaaa wszedzie jest tak saamoo !!! tylko inne warunki do ktorych mozna sie przyzwyczaic .Aczkolwiek ty tez masz troche racji np. Niemcy sa bardzo mili lecz niestety ciapy i to totalne ciapy oddajace czesc polakom ze wzgledu na kombinatorstwo jakiego uczy nas zycie tutaj bo jestesmy biedniejszym krajem od innych. W Chiszpani mieszkalam jak bylam mala i tez jest pieknie wink a co do ciekawych miejsc to one saa w Polsce jest duzo ciekawych miejsc tylko ludzie nie potrafia ich odnalesc kiss kwiat
      • koteczekdagus Re: tutaj :);););)!!!!!:):) 31.08.10, 15:19
        KochamPolske i jestem dumna ze swego pochodzenia wink A moje miejsce to Niedzica
        naprawde warte obejrzenia miejsce wink piekny zamek i widoki smile ;]
    • natalia13 Re: Super Polska-- ja mieszkam w Ameryce 31.08.10, 13:52
      Ja w Polsce nie mieszkam ale jak byłam na wakacjach w tym roku to warto pojechać na
      Kaszuby do Starego Karpna.. Tam jest super. A miasto ok. 3km oddalone od SK to Lipusz.
      Jest tam super.

Warto tam pojechać
    • suoik Polska jest super. : D 31.08.10, 13:53
      w Polsce jest pięknie, bo jest taka różnorodność wszystkiego. ; )
      może i Polacy nie są uważani za wspaniałych czy coś, ale obcokrajowcy
      przyjeżdżający tutaj są zazwyczaj zachwyceni pobytem i miejscami, które
      zwiedzili. więc nie jest tak źle chyba, prawda? : )
      ja byłam już z 5 razy nad morzem, naszym Bałtyckim morzem, i zawsze kiedy tam
      przyjeżdżam tak samo się nim zachwycam. niby zwykłe, ale i tak jest super. w
      górach byłam już wszystkich i też jest pięknie! big_grin nawet takie zwykłe miasta,
      gdzie nie ma gór ani morza, mają w sobie coś fajnego. : P
      oczywiście marzy mi się podróż do innego kraju (Hiszpania, Grecja, Włochy), ale
      tutaj też jest dobrze przecież. nie rozumiem czego niektórzy ludzie narzekają na
      Polske. tutaj jest pięknie. może i mamy poje... polityków i Polska nie jest
      krajem, gdzie obywatele są kulturalni, ale poza tym wszystkim tutaj jest fajnie. ; d
    • skulls Re: Super Polska ;) 31.08.10, 13:53
      Polska to DNO .!
    • czarna_. ;) 31.08.10, 13:55
      Rzeczywiście, Polska jest pięknym krajem i jestem dumna ,że jestem Polką, ale...
      Tak jak napisałaś polski rząd pozostawia wiele do życzenia, a Polacy mogliby zmienić
      nastawienie do drugiej osoby. Gdyby nie te dwie wady, życie w Polsce byłoby o wiele
      przyjemniejsze. smile Co nie znaczy, że żyje się u nas tragicznie. smile
    • angie2 Re: Super Polska ;) 31.08.10, 13:56
      Myślę, że znam Polskę. I marzę, żeby wyjechać do USA i zrobić karierę jako reżyserka
      • mileyanddemi Re: Super Polska ;) 31.08.10, 14:01
        Murzasichle !
    • pauu26 Polska jest ok ;) 31.08.10, 14:03
      ale i tak chcę zobaczyć Nowy Jork ^^
    • 2468 Re: Super Polska ;) 31.08.10, 14:03
      Podróże są niesamowite, poznawanie nowych ludzi, miejsc. Ale Polska jest w moim sercu!
      Kocham swoje miasto ( warszawę) bardziej niż wszystkie inne! Dlaczego? Ponieważ jest w
      Polsce. Nawet jeśli wyjadę (czego nie chcę) nigdy nie zapomnę kim jestem a jestem Polką. No
      cóż ''Love is Forever'' www.youtube.com/watch?v=p-mibag4tYE&feature=related
    • bellss Re: Super Polska ;) 31.08.10, 14:10
      cóż... w Polsce się urodziłam i wychowałam ,jest taką drugą matką. Nie mogę powiedzieć o niej złego słowa - to mój kraj! Jak każdy kraj ma swoje wady i zalet. Wady... lipna gospodarka ,zarządzanie krajem do najlepszych nie należy. Fatalny stan dróg i niektórych autostrad. Lotniska... porażka! Nawet sport upada... chwała siatkarzom! Brak nowoczesnych szkół ,dostępu do komputerów oraz podręczników (też się tak zdarza). Ogólnie polityka naszego kraju jest do wymiany ,na nowszy model. Zalety... dużo pięknych miejsc turystycznych. Nowe inwestycje ,typu baseny ,centra handlowe ,siłownie ,hale sportowe... Uczelnie całkiem niezłe.

Ludzie podróżują do innych krajów ,bo tam to jest... osiedlają się i wiedzą ,że żyją. Wiedzą za co płacą podatki ,u nas z wszystkim jest problem... nie jest to naszym atutem. Jeśli w przyszłości będę miała duże możliwości to pozostanę w kraju ,jeśli jednak tak nie będzie wyjadę za granicę dokształcać się ,jak to robią miliony ludzi na świecie.

"Cudze chwalicie ,swego nie znacie..." - może i tak ,ale większość Polaków przekonała się czym jest Polska. indifferent
    • karaxx obejrzałam prawie wszystkie piękne miejsca polski 31.08.10, 14:21
      ale nie mogą się równać z gorącym i pięknym kraj obrazem hiszpani byłam w niej 2 razy
      trudno się zgodzić że hiszpania jest piękniejsza od polski ale to prawda i co zrobić
      • fun Re: obejrzałam prawie wszystkie piękne miejsca po 31.08.10, 14:29
        O Nieborow niedaleko mnie oczywiscie polecam dwa razy tam byla jestem dumna z
        ejestem polka w Polsce nie ma zadnych wojen i sercewgl Polska the best!!
    • michelle97 Re: Super Polska ;) 31.08.10, 14:28
      A ja mieszkam w Łodzi i kocham moje miasto i mój kraj - Polskę.
      Jestem patriotką - mówię to otwarcie. Zostałam wychowana w duchu miłości do
      ojczyzny. Cenię Polskę za ludzi, za piękne, niekiedy magiczne miejsca...
      Oczywiście, nasz kraj też ma swoje wady, ale czy istnieje państwo, które ich nie
      ma? smile

Poza tym - jak można nie kochać kraju, za którego wolność zginęło tylu
      wspaniałych ludzi, tylu niezwykłych patriotów, którzy zgodzili się zapłacić
      najwyższą cenę, by następne pokolenia żyły w wolnej Polsce?
      O odwadze polskich żołnierzy powstawały piosenki... nawet takiego zespołu jak
      Sabaton! Posłuchajcie ich piosenki pt. 40-1. wink

Więc w pełni popieram twoją wypowiedź - wierzę w powiedzenie, które zacytowałaś
      i kocham mój kraj. Bo każdy kraj, każde miejsce na ziemi ma w sobie coś
      pięknego, tajemniczego, magicznego. I Polska też. Pod tym względem niczym nie
      różni się od innych państw.
      • dunjaa Re: Super Polska ;) 01.09.10, 11:34
        Polska jest fajnym krajem, bogatym w ciekawe miejsca. Po prostu Polacy są
        beznadziejni.
        Sory za szczerość wink
    • crazy_music Re: Super Polska ;) 31.08.10, 14:28
      Od 14 lat mieszkam w Polsce i wcale nie jest dla mnie aż tak piękna!
      Moja przyjaciółka mieszka w Niemczech i jak opowiada jak tam jest to po prostu lepiej niż tu.
      Tam właśnie chciałabym mieszkać i poznać ten kraj! Może teraz i tak mówie bo jestem jeszcze
      młoda ale Polska nie jest dla mnie niczym specjalnym,ale jak bym już wyjechała gdzieś. Dalej
      bym pamiętała gdzie sie urodziłam i wychowałam
      • avril993 Re: Super Polska ;) 31.08.10, 17:43
        Dla mnie Polska to dno i wgl. Polska jest do dupy! I każdy powie, że Polska jest piękna i
        wgl, ale mnie to i tak nie przekona! Zawsze będę miała takie mniemanie o Polsce. Czasami
        jak w wiadomościach się usłyszy co się w tym cholernynm kraju dzieje to chciałoby się
        zmienić narodowość albo udawać, że nie jest się z Polskitongue_out. Sorry za komentarz ( do
        fanów Polskiwink
    • karate_kotek Re: Super Polska ;) 31.08.10, 14:30
      ja mieszkam w hiszpanii i wcale nie jest tak pieknie, czepiaja sie ciebie stare nieznajome
      babki , ci co przechodza kryzys wieku sredniego sa wredni, dorosli ni ufaja nikomu,
      nastolatki lataja z dupami na wierzchu i nabijaja sie z mlodszych, a dzieci to rasisci.
      szczescie ze moje kolezanki nie maja pogladow rasistycznych.
      i wszedzie pelno nielegalnych obcokrajow ktorzy sa bezdomnni i kradna (zwykle bulgarzy i
      rumuni).sadsadsaddevildevildevilshockshockshock
    • butelka128 Re: Super Polska ;) 31.08.10, 14:32
      1. Kocham Polskę. smile Bez względu na ludzi i problemy. Po to w sumie my jestesmy zeby ten
      kraj byl lepszy. A wczesniej cos wspomnialas, ze wszyscy są dla siebie nie mili. Nieprawda.
      Szlam pieszo ze szkoly do centrum handlowego i mowilam do wiekszosci "Dzien dobry" badz
      usmiechalam sie [mialam wtedy strasznie dobry humor] i odpowiadali mi lub sie
      odusmiechneli xd chociaz byli niektorzy co mnie zignorowali , moze mysleli ze z nich sobie
      zartuje. ale wiesz, w Niemczech jest jeszcze gorzej!!! ;// <br />
      2. Ooo chh . Super miejscem co bym polecala jest Park Narodowy Gór Stołowych. Tam jest
      po prostu cuuuuudownie!! smile))))) I oczywiscie morze, moze jest niezbyt czyste, ale wazne,
      ze nasze, bo inne panstwa go nie maja. xd Tez na wsi są pięknę łąki i lasy. Slicznie jest
      wszedzie! <br />
      3. Oczywiscie, ze sie zgadzam z tym powiedzeniem. Sama prawda<br />
      kwiat
    • star_is_best Re: Super Polska ;) 31.08.10, 14:35
      polska ma przepiękne zabytki i przyrodnicze miejsca
      Tak przyznaję wolałabym mieszkać za oceanem ale Polska jest Happy big_grin
    • kardolina Re: Super Polska ;) 31.08.10, 14:39
      dokładnie. też kocham Polskę i nie chcę stąd wyjeżdżac. jestem dumna z bycia
      Polką. kocham nasz kraj, nasz język, naszą historię, naszą kuchnię, nasze
      tradycje. kocham Polskę.
    • heyyeah Każdy kraj jest super-niesamowity. 31.08.10, 14:42
      Każdy ma piękne krajobrazy i zabytki.
      • ravenhatred To prawda... 09.11.10, 18:40
        Ja też sądzę, że w każdym kraju znajdzie się coś wartego zwiedzania. Każdy kraj jest piękny na swój sposób... Świat jest piękny.
    • haha_xd ;d 31.08.10, 15:02
      Też kocham Polskę! A co do tego życia za oceanem, to sama nie wiem ;D Z jednej
      strony marzę o tym żeby wyjechać do Ameryki i tam mieszkać, bo tam jest w
      cholerę sławnych ludzi, których można spotkać na ulicach, itp, ale z drugiej
      strony to nigdy w życiu bym nie wyjechała z Polski! Dlaczego? Bo czuję się tu
      bezpiecznie! U nas nie ma żadnych wulkanów, trzęsień ziemi, huraganów i wgl!
      Może i jest kijowy rząd, ale cóż poradzisz, jak dla mnie to o politykę niech się
      martwią dorośli i starzy ludzie! Ja jestem "młoda" ;d i mnie to kto rządzi
      kicha! Ja i tak nie głosuję w wyborach i nie interesuje mnie to. Tylko żeby nie
      było gorzej niż jest ;D Kocham Polskę! serce
    • super_star Re: Super Polska ;) 31.08.10, 15:16
      NIENAWIDZĘ POLSKI!!! KONIEC I KROPKA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka