Dodaj do ulubionych

Wredna siostra i problem z rodzicami - HELP ME!!

05.09.10, 13:39
siemka
od pewnego czasu moi rodzice zaczeli mnie poniżać .mama czepia się o to jakie
ciuchy,bieliznę kupuje a tata zaczął mi prowić kazania jakie to ja jestem
niewdzięczna córką
Moja siostra jest oczkiem w głowie rodziny a ja na szarym końcu, wszystkie
obowiazki muszę robić za nią.Zabronili mi zapraszać znajomuch,kumpele do
sibie, bo podobno robimy wielki hałas plotkując.A moja siostra gdy zaprasz
swoje ''psiapsióły'' i drą się śpiewając piosenki z 'Hanci sranci'' to rodzice
się cieszą że ona ma piękny głos.ale to nic najgorsze jest to że muszę dzielić
z nią pokój bo starzy nie chcą wyremontować piętra.Mała zabiera mi wszystkie
moje rzeczy i rwie moje prace które robię w czasie wolnym.Strasznie mnie
wkurza to że nie mogę sobie ćwiczyć tańca, którego zaczełam się uczyć w
wakacje będąc u cioci.Kotkowiczki pomóżcie mi przekonać rodziców ze ja też
potrzebuję własnego kata,mieć czas wolny od obowiązków domowych {chodzi mi o
to zeby siostra tez coś robiła w domu} i chcę rozwijac swoją pasje.Gdy z nimi
o tym
rozmawiam to zawsze słyszę: To ty jesteś starsza i powinnaś robić więcej
rzeczy ,bo twoja siostra jest za mała. JA się pytam czyli że jest za mała aby
posprzatac w swoim biurku, albo w swoich ciuchach gdy ma 10 lat??Jak ja robie
np. zmywam naczynia, prasuje ubrania,myje okna czy sprzatam samochód i jeszcze
robie zakupy babci bo jest chora.
Ona nawet nie pójdzie odwiedzic babci w zwykły dzień, ale gdy potrzebuje kasy
to leci jakby ja gonili.proszę pomózcie!!i i nie usuwajcie tego watkucrycry

PS nie szukałam na forum czy był taki wątek crying
ja naprawde mam trudna sytuacjecrycry
Obserwuj wątek
    • kc_m Re: Wredna siostra i problem z rodzicami - HELP M 05.09.10, 13:41
      https://gwiazdunie.pl/wp-content/uploads/2009/02/miley-cyrus-marchewka-1.jpg
      • kc_m Re: Wredna siostra i problem z rodzicami - HELP M 05.09.10, 16:48
        https://akson.sgh.waw.pl/~ajurko/humor/smiech.gif
    • eeeniemeenie17 Re: Wredna siostra i problem z rodzicami - HELP M 05.09.10, 13:44
      HALO??? ja naprawde sie załamię jeśli nikt mi nie pomoże bo gdy muwie to
      dziadkom ze strony mamy to oni mówia ze przesadzam zreszta ciotki i wujkowie to
      samo.a jeśli chodzi o babcie której robie zakupy to ona jedyna mi wierzy.PROSZĘ
      POMÓŻCIE!!!!!!!!!!!!!crycrying
      • eeeniemeenie17 Re: Wredna siostra i problem z rodzicami - HELP M 05.09.10, 13:48
        to na serio jest ważne
        to nieżarty i jeszcze mi koledzy dokuczają swoimi docinkami to jeszcze i ten
        kłopot z siostra i rodzicami.cryuncertaincrying
      • villa111296 Re: Wredna siostra i problem z rodzicami - HELP M 05.09.10, 13:49
        Doskonale cie rozumiem .! wink
        Też mam młodszą siostre. !
        Ja w twoim wypadku pogadałabm z rodzicami i dałabym im do zrozumienia.. że to mnie
        rani . i czuje sie w ten sposób gorsza .
        I pokaż sistrze na co cie stać .!
        Krzyknij na nią albo coś to może przestanie zachowywać sie jak barbie wink .
      • edward.cullen Re: Wredna siostra i problem z rodzicami - HELP M 05.09.10, 14:31
        eeniemeenie17 wiem co przeżywasz z siostrą bo z moją mam podobnie ale nie wiem
        co ci poradzić jeśli chodzi o rodzice. U mnie w domu nie jest tak że rodzice
        mają mnie gdzieś, dostaję to co chcę gdy oto poproszę, moi rodzice mogą się nie
        zgodzić gdy np. dostanę złą ocenę z kartkówki ale Eliza dostaję wszystko czy
        prosi czy nie, czy ma jedynkę z kartkówki czy piątkę. Prosiłam moją mamę by
        zapisała mnie do szkoły języków obcych i mnie zapisała. Jak będę chciała grac na
        fortepianie no to będę mogła. Po za moją siostrą to w moim domu jest całkiem
        normalnie. Zawsze gdy mojej mamy nie ma w domu to przesyła do nas swoją
        przyjaciółkę ( mieszka nie daleko od nas) co sprawdza co u nas co godzinę i
        gotuje nam obiady, a jak po prostu nie może nam zrobić obiadu mama zawsze
        przywozi nam jedzenie z KFC, jedzenie z innych restauracji albo przywozi nam
        pizze. Jak tylko moja mama ma wolne zabiera nas to ZOO, lunaparku, na basen do
        kina i innych miejsc. Zawsze jadę ja z Elizą bo Wioleta rzadko wychodzi z domu,
        moja mam nazywa ją "wampirem", bo ona nigdy nie wychodzi z domu w dzień, jest
        strasznie blada i zawsze jak chcemy by z nami jechała wskakuję w łóżko i mówi że
        chcę się jej spać. Myślę że ty powinnaś bardzo mocno się postarać i wytłumaczyć
        im że ty też potrzebujesz czasu dla siebie. Powiedz im że jeżeli za swoją ciężka
        pracę nie będziesz dostawała nagród to przestaniesz ją wykonywać ponieważ to nie
        sprawiedliwe.
    • simpson Re: Wredna siostra i problem z rodzicami - HELP M 05.09.10, 13:49
      Ja już od dobrych dwóch lat nie mogę nikogo zapraszać do domu, mama wkurza się,
      jak ktoś zapuka lub zadzwoni do drzwi i uważa, że mogę spotykać się z kumpelami
      na dworze. A jak jest brzydka pogoda to pozostają maile itp. Nie masz jeszcze
      tak źle, bo ja dzielę pokój z małym bratem, który wszędzie rozrzuca swoje
      zabawki. Na szczęście rodzice myślą już o zmianie mieszkania smile

Może wydaje im się, że twoja siostra jest małym dzieckiem (no bo cóż, dzieckiem
      jest, ale może nie takim najmniejszym) i że nie umie robić takich rzeczy. Może
      powiedz siostrze, że jej koleżanki śmieją się z niej, że nie umie sobie nawet
      posprzątać w szafie wink To działa na 10-latki. Powodzenia!!!
      • eeeniemeenie17 do simpson 05.09.10, 14:05
        niby masz rację ale ja nawet nie mogę za bardzo krzyknąć na nią bo ona zaraz w
        bek a rodzice zaczynaj się na mnie wydzierać ze jej coś tam zrobiłam bo ona
        potrafi tak nazmyślać ze szok! ostatnio wymyśliła ze porwałam jej ciuchy a tak
        naprawdę sama widziałam jak z koleżankami nożyczkami je pocieła bo jej się
        znudziły.I co ??mam szlaban na fona i wyjscie na dwór . i cały weekend spedzam w
        domu bo ona z rodzicami pojechała do dziadków na zjazd rodzinny z okazji urodzin
        babci.sad Ja naprawde czasami myśle aby np.rzucić sie pod koła samochodu czy
        podciać sobie żyły.wiem że to są głupie myśli ale ja na serio mam juz takie
        myśli w tym wieku.scianasciana
        • julia1049 Re: do simpson 05.09.10, 16:21
          no ja mam tak samo. tylko ja mam 3 lata młodszego brata ( 10 lat ma) jak cos mu sie
          zepsuje, albo sam to od razu ryk i "julia mi samochodzik zepsuła... powiedz jej cos"
          a na mnie od razu krzyk i wszystko bo adriankowi sie samochodzik zepsuł. o a to jeszcze nic.
          kiedy mnie zaganiają do kucia, to adrian wieczorami do kolegów wychodzi. my starsze mamy
          przerombaneuncertain nie martw sie nie jestes jedynasmile
        • misio Re: posłuchaj... 05.09.10, 16:54
          Porozmawiaj z rodzicami, wytłumacz im, że przez nich czujesz się tą gorszą, że
          powinni traktować was po równo (nawet jeśli siostra jest młodsza).
          Powiedz im od czasu do czasu że ich kochasz, wtedy zrobi im się cieplej w sercu,
          może to z tobą jest problem? może to ty jesteś czasami oschła i ich to boli...
          tego nie wiem, bo może sobie to odrobinę wyolbrzymiasz...
          Najpierw pomyśl jak ty się zachowujesz, młodsze rodzeństwo zawsze denerwuje,
          więc nie łam się! Możesz powiedzieć rodzicom, że jest ci z siostrą niewygodnie,
          że potrzebujesz czasami spokoju, kąta w którym będziesz mogła się odciąć od
          świata gdy tego potrzebujesz, albo że po prostu potrzebujesz trochę prywatności
          jak każda nastolatka...
          Zastanów się czy oni na prawdę nie chcą wyremontować piętra. Może nie mają
          pieniędzy i nie mogą wziąć kredytu?

Jeśli chodzi o siostrę to obchodź się z nią lżej, bądź tą mądrzejszą, nie daj
          sobie wejść na głowę.
          Wiem że są wady i zalety dzielenia pokoju z rodzeństwem, bo sama kiedyś
          dzieliłam, ale myśl o dobrej stronie: możecie między sobą poplotkować, spytaj
          się co robiła, który odcinek "Hanny" jej się najbardziej podobał, niech ci o nim
          opowie, nawet jeśli cię to nie interesuje, przecież może jej to sprawić frajdę,
          że się nią interesujesz. A ty się z nią trochę zaprzyjaźnisz, pośmiej się z nią,
          powygłupiaj czasami, albo naucz ją tańczyć...
          Może sama nucz siostrę sprzątać? włącz muzykę, weź ścierkę, siostrę za rękę i
          sprzątając bawcie się.

Mam nadzieje, że to przeczytasz (albo inni) i pomoże wam to trochę. big_grin
    • edward.cullen Re: Wredna siostra i problem z rodzicami - HELP M 05.09.10, 14:14
      moi rodzice nie dawno się rozwiedli, i też mam siostrę która ma 10 lat. Nigdy
      nic nie robi, bo uważa że jest na to za mała. Ja w jej wieku pomywałam,
      odkurzałam i robiłam mnóstwo innych rzeczy. W dodatku ona potrafi drzeć się o
      wszystko, czegoś jej się nie da to od razu w płacz, jak czegoś nie dostanie to
      jest tak samo. Moja mama pracuję od 18 do 2 w nocy, często gdzieś jeździ
      załatwiając różne sprawy, i zawsze przywozi prezenty jakoś tylko mojej młodszej
      o 4 lata siostrzyce , ja to mam gdzieś ale wku...am się jak moja siostra
      dostając cały czas jakieś prezenty ryczy i drze się na cały głos gdy mama nie
      kupi jej batonika... chodzi teraz do 4 klasy i nie potrafi sama dojść do szkoły,
      ja od drugiej klasy chodziłam sama a ona jest w czwartej i nadal boi się dama
      wyjść z domu. Raz moja mama była chora i nie mogła zawieść Elizy do szkoły a
      moja o rok młodsza siostra została w domu też z powodu choroby, i Eliza miała
      iść do szkoły sama ale oczywiście się bała rycząc przy tym jak nie wiem co i
      ktoś musiał ją zaprowadzić do podstawówki ( nie mieszkamy w centrum, ale do
      szkoły nie jest aż tak strasznie daleko) więc ja nie mogłam jechać do gimnazjum
      ( w innej miejscowości) tylko dlatego żeby zaprowadzić elkę do szkoły.Ja nie
      wiem czego ona się tak boi, zna tą drogę na pamięć mogłaby dojść do szkoły z
      zamkniętymi oczami ale oczywiście nie może ze strachu. Jeszcze jedna
      denerwująca w niej rzecz to taka że jak coś chwyci w swoje ręce za pięć minut
      nie wie gdzie to podziała, i jak zawsze weźmie coś mojego dopiero za tydzień to
      odnajduję. Ela ma jeszcze taki nawyk że jak się jej coś rozkaże np. żeby
      poukładała swoje rzeczy które porozrzucała po pokoju to kopię nas jak zwierzęta
      (jest straszna, głupia blondynka). Zawsze myśli że wszystko wie lepiej, jak się
      chwyci jej jakąś rzecz to wyje wniebogłosy. Taki z niej bachor że to dziwne że
      nie ma urazu mózgu czy coś. A naj naj naj gorsza rzecz to ta gdy zapraszam
      kolegów do domu chodzi za mną i pyskuję mi w dodatku jak jej mówię że ma nas
      zostawić albo opowiadam coś wtrąca się mi i zaczyna gadać o sobie i swoich
      znajomych i mówi też wymyślone historyjki o mnie ale jak ja powiem coś o niej to
      robi się czerwona i przez zaciśnięte zęby gada "wcale że nie" "ja go nie lubię"
      "to nie jest mój chłopak"... opisałam jak potrafię ale to tak nie wygląda jak
      powyżej jest sto razy gorzej... to po prostu mija ludzkie wyobrażenia. ŻALL MI JEJ
      • myoshi Re: Wredna siostra i problem z rodzicami - HELP M 05.09.10, 14:38
        współczuję Ci. nie myśl, że jesteś tą gorszą. rodzice na pewno bardzo Cię kochają. myślę, że trochę to wszystko wyolbrzymiasz. może mają jakiś powód by zwrócić Ci uwagę ?
        a jeśli to jest naprawdę nie fair, to po prostu szczerze i poważnie z nimi porozmawiaj. powiedz, że bardzo się starasz. docenią to i uświadomisz im, że ostatnio trochę Cię zaniedbali. pokaż się z tej, najbardziej dojrzałej strony.
        • happy_girl27 Re: Wredna siostra i problem z rodzicami - HELP M 05.09.10, 15:00
          Dziewczyny powyżej mają rację. Ale jak by nie pomogło ja bym zamieszkała z
          babcią, ale to naprawdę w krytycznej sytuacji.

trzymam kciuki wink
          • jejuu..marian Re: Wredna siostra i problem z rodzicami - HELP M 05.09.10, 15:07
            pogadaj z starymi . sad
          • fantabuu Re: Wredna siostra i problem z rodzicami - HELP M 05.09.10, 15:07
            nie zazdroszcze ,
            z ledwością przeczytałam co napisałas.
            skoro rozmowa nie pomaga to sama niewiem .
            to oczywiste ze jestes starsza i potrzebujesz swojego kąta.
            wiesz mam mlodszego brata , i to zawsze ja slysze : wyrzuc śmieci , poodkurzaj , umyj
            podlooeg itp. , więc wiem jak sie czujesz , podczas mojego sprzatania brat zaprasza
            kolegów, bałaganią , a zas ja sprzątam -.-
            3maj się kochana . ! : **
            • eeeniemeenie17 Re: Wredna siostra i problem z rodzicami - HELP M 05.09.10, 15:14
              dzieki za rady ale gadanie ze starymi nic nie daje.sciana naprawdę
            • geniaaa Re: Wredna siostra i problem z rodzicami - HELP M 05.09.10, 15:18
              no masz niemały kłopot ... : /
              a czy nie mogłabyś porozmawiać o tym z babcią ?
              (chociaż jest schorowana - to niekoniecznie)

mi też się czasem zdarzały podobne sytuacje, że jak uczepiłam się mojego
              młodszego brata to od razu słyszałam: '''Ty jesteś starsza to bądź mądrzejsza''
              - ble ble ble. Miałam też tego dość i gadałam o tym ze swoją babcią - ona mnie
              pocieszała i czasem doradzała.

pozdro: geniaaa ;*
    • ksiaka Re: Wredna siostra i problem z rodzicami - HELP M 05.09.10, 15:15
      ja bym się już dawno do babci przeprowadziła . ucieknij z domu na jakieś 5 dni , pójdź
      do jakiejś kumpeli , której twoi rodzice nie znają , potem wróć i jak się stęsknią za tobą i
      zobaczą , jak łatwo moga cię stracić , może zobaczą jak bardzo cię rania . ale najpierw
      jakiegoś wieczora porozmawiaj z rodzicami i nieech w tej rozmowie uczestniczy siostra .

ja mam 11 lat i jakoś muszę pokój sprzątać , myć okna , śmieci wyrzucać i wogóle . a jak
      twoja siostra się nie usamodzielnie to będzie miała 30 lat i będzie się darła '' mamusiu zrób
      mi kanapkę ! ''

jeśli rozmowa nic nie da , przeprowadź się do babci ( :
      pozdrawiam , powodzenia ( :
    • ziuuta Re: Wredna siostra i problem z rodzicami - HELP M 05.09.10, 15:20
      Spróbuj namówić rodziców na sprawdzian. Zamieńcie się z siostrą rolami na nie wiem 2-3
      dni lub więcej. Może coś zdziałacie.
      Jeśli chodzi o sprawę pociętych ciuchów to zróbcie pokoje na klucz. big_grin
      • honeey Re: Wredna siostra i problem z rodzicami - HELP M 05.09.10, 15:39
        ja na szczęście nie mam takiego problemu bo moja siostra przyjeżdża tylko na
        weekendy ja jestem ta młodszą ale nigdy tak nie było że jak ona coś chciała to
        nie dostawała a jak ja to od razu to miałam rodzice zawsze starali się nam równo
        wszystko dawać ja raczej zazdrościłam siostrze talentu rysowania że ładnie
        pisze i różne takie duperele oczywiście kłóciłyśmy się ale to mijało. Ja na
        twoim miejscu pogadałabym szczerze z rodzicami ale tak żeby to do nich dotarło
        moja mama też nie jest zadowolona jak zapraszam koleżanki bo jest za głośno a
        jak często gdzieś wychodzę to też jest źle ... no przecież jak nie mogę zaprosić
        do siebie koleżanek to spotykamy się u którejś z nich więc nie ma mnie w domu
        ale to nic w porównaniu z twoim problemem... Pozdrawiam i życzę powodzenia kiss
    • kitty_ Re: Wredna siostra i problem z rodzicami - HELP M 05.09.10, 15:37
      współczuję i to bardzo.
      Boże, jak ja nienawidzę tej całej Montany, aż mnie skręca w środku jak słyszę
      ten ryk.

co do Twojego problemu. pogadaj na spokojnie z rodzicami i tak, żeby siostra
      była z wami. nie pozwól jej zaprzeczać tylko postaw ostre warunki i argumenty
      rodzicom. w końcu Ty także musisz mieć prawo do rozwijania pasji, do prywatności
      i do tego, żeby Cię rodzice szanowali. wiadomo, masz młodszą siostrę to oni na
      nią zwracają większą uwagę, ale powiedz starszym, że Tobie jest przykro, kiedy
      ona się leni w pokoju i nie ma żadnych ograniczeń, a Ty musisz zapierniczać za
      nią i w dodatku jeszcze za rodziców. powiedz im, że masz prawo do spokoju i
      prywatności, i żeby przynajmniej Ci ścianką pokój przedzielili. aha, i powiedz
      im, żeby przemówili do rozsądku swojej "kochanej, złotej" córeczce, bo przyjdzie
      co do czego, a w przyszłości będzie rozpieszczonym dzieciuchem bez żadnych
      zahamowań. jeśli chcą ją dobrze wychować, to jej też postawią jakieś warunki i
      obowiązki i niech z Ciebie trochę zrzucą. rodzice dzieci muszą traktować tak
      samo jesli jest niewielka różnica wieku.

powodzenia. kitty_. kiss
      • a.l.i.c.e Ja mam troche inaczej.. 05.09.10, 16:03
        Moja siostra ma 16 lat a ja 14 i to ona ma lepiejuncertain
        Jak ja sobie kupie 3 rzeczy a ona 8 to moja mama mówi że pojechaliśmy na zakupy żeby
        coś kupić Monice a ty sobie tylko kupiłaś(niby jakim cudem?)
        Ja musze zmywać, sprzątać a monika nie !
        mp3 sie popsuło to jedziemy do Janek tylko żeby kupic nowe dla monisi !
        Jak Monika mnie walnie specjalnie to moja mama nic, a jak ja ją walne bo mnie sprowokuje
        to wtedy dostaje taki ochrzan od mamy bo uderzylam jej kochaną córeczkę !

Monika ma imprezę urodzinową to dla niej wszystko koleżanki może zaprosić itd., a ja jak
        mam impreze urodzinowa to moja mama sie wścieka, krzyczy na mnie i sie ze mnie smieje
        przy moich koleżankachsadsadsad

To nie prawda ze młodsze rodzeństwo ma lepiej, czasami jest na odwrót.
        • kitty_ Re: Ja mam troche inaczej.. 05.09.10, 16:15
          mogę Ci powiedzieć to samo co w poprzedniej odpowiedzi.
          pogadaj z rodzicami, żeby Cię traktowali równo z siostrą, bo jest Ci przykro. C;
      • julia1049 w 100 % zgadzam się z kitty_ 05.09.10, 16:16
        Ja mam tak z moim 10 letnim braciszkiemtongue_out mam od niego 3 laa więcej a to on moze
        wychodzic wieczorem (kiedy ja musze zakuwać), on otwiera uliczkę, a ja muszę po całej wsi
        szukać psa. Kiedy on mnie uderzy to jak to mówię rodzicom to oni " napewno niechcący" ale
        jak mu oddam to na mnie krzyk i nie wiadomo co jeszcze. starsi mają gorzej uncertain
    • zozolek.xd Dlatego ja sie ciesze, że jestem jedynaczką ... 05.09.10, 15:58
      Naprawde współczuje ci z całego serca, nie wiem co mam poradzic. Gdybym ja tak miala
      poprostu bym sie do mojej najlepszej przyjaciółki ktora mnie zawsze wspiera. Czasem tak
      mysle ze bym chciala miec rodzenstwo, ale gdy słysze o bitwach i co gorsze o taki sprawach
      to sie ciesze że jestem jedynaczką. No na serio nie wiem co mam powiedziec. Trzymaj sie
      jakoś może z tego wybrniesz. Pozdrawiam.
      • eyeliner... miałam to samo 05.09.10, 16:12
        moja "kochana" sister miała wrócić do domu z koleżankami, ja miałam w jej pokoju
        posprzątać. ale zamiast tego porozwalałam majtki( te które były w koszu na
        pranie teżwink),,skarpetki,miśki po pokoju. kiedy przyszła z ekipą do pokoju tak
        sie zawstydziła, że od tej pory sama se sprząta.smile. pozdówka wiem,że młodsze
        siostry to horroruncertain
        • julia1049 Re: miałam to samo 05.09.10, 16:23
          mocnesmile musze to na swoim bracie wypróbować, bo mam tak samouncertain
    • anusia25 Re: Wredna siostra i problem z rodzicami - HELP M 05.09.10, 16:14
      współczuje ci bardzo .
      na pocieszenie moge powiedzieć a raczej napisać że moja przyjaciółka miała tak
      samo tylko że jej siostra ma 6 lat.
      Karo tzn moja kumpela nawet musiała sprzatać po tej bachorzycy !!!
      pewnego dnia wsciekła się i wytłumaczyła smarkuli kto jest starszy (jak nie było
      rodziców)i młoda się uspokoiła smile
      Musisz wytłumaczyć rodzicom że ty sama w tym domu nie mieszkasz i nie będziesz
      odwalała całej roboty .
      a co do własnego konta to może namów ich żeby powlutku pomyśleli o remoncie bo
      każdy gdy dorasta potrzebuje chodż odrobine prywatności .
      a co do koleżanek ,spróbuj powiedzieć mamie że troche cii głopio że nikt cie nie
      odwiedza i czujesz się samotna :0
    • olcissia_1998 Re: Wredna siostra i problem z rodzicami - HELP M 05.09.10, 16:23
      Są tylko dwa wyjścia...

1.Postaw się rodzicom. To nie fair, że tylko ty charujesz, a twoja siorka wkółko wrzeszczy
      piosenki Hannah Montana!!!! Starsi właśnie powinni mieć więcej praw, a nie młodsi!!!!!
      Powiedz rodzicom, że czujesz się porzucona, zaniedbana itp. Prawdziwi rodzice powinni
      zrozumieć...

2.Ucieknij z domu...Wiem, wiem to zły pomysłindifferent
      Ale skoro rodzice i siostra ciebie nie szanują, to nie masz innego wyjścia. crying
      Idź do koleżanki, znajdż jakiś nocleg co kolwiek, byle by być jak najdalej od rodziców i
      siostry. Wtedy dopiero poczują, że źle zrobili...

Polecam najpierw pierwszy sposób czyli rozmowę. Jeżeli zrozumieją, jak się czujesz to
      problem z głowy wink
      A jeżeli nie...to nie masz inego wyjścia!!!!!!! Idź tam, gdzie napewno cię zrozumieją...

Może pomogłam smile
      • eeeniemeenie17 Re: Wredna siostra i problem z rodzicami - HELP M 05.09.10, 17:00
        nom sprubuję chociaż wątpie czy to się uda.
        a jeśli chodzi o to żeby w pokoju postawić ścianke to ja rodzicom to
        proponowałam a oni tylko ze nie bo pokój jest za mały.to ja na to: ale przecież
        pokój ma wymiary 4x5 metry i to jest mało?? a oni wytrzymasz my przeżyliśmy w
        takim pokoju w twoim wieku.-i to jest koniec rozmowy z nimi, ale do nich nie
        dociera że czasy się zmieniły i każda z moich znajomych ma własny pokój.sad
        • olcissia_1998 Re: Wredna siostra i problem z rodzicami - HELP M 05.09.10, 17:54
          Co to ścianki...ja też mieszkam ze starszą siostrą w jednym pokoju wink

Więc nie jesteś sama...
    • kklaudusia94 Wredna siostra i problem z rodzicami - HELP ME!! 05.09.10, 17:22
      najlepiej spróbuj porozmawiać z rodzicami żeby Cię troche odciązyli z tych obowiązków domowych bo jak pisałaś to rzeczywiście troche zadużo. I powidz im że twoja siostra mając 10 lat da sobie rade sama ogarnąć swój kont do nauki bo to już nie jest malutka dziewczynka. To że twoja siostra może zaprawszać znajomych a ty nie to nie sprawiedliwe ale rodzice raczej tego nie zrozumią więc najlepiej porozmawiaj bardzo spokojnie z rodzicami na temat wszystkiego co ci sie niepodoba. Mam nadzieje że troszeczke pomogłam trudni mi się postawić w takiej sytuacji bo nie jestem wink
    • werka197 Re: Wredna siostra i problem z rodzicami - HELP M 05.09.10, 18:04
      Troche Ci wspolczuje . Podobny problem mam w wakacje z siostrą cioteczną . Troche to
      olewam ale tez sie wkurzam .. Musisz pokazac rodzicom ze robisz bardzo duzo i ze czujesz
      ze nikt tego nie zauwaza ( z placzem ;P) no i ze uwazasz ze twoja siostra jest na tyle duza
      ze moze coniektore twoje obowiazki przejac.. Zeby nie umiala zmywac w tym wieku -.-
      No i gdy przyjda znajomi twojej sis to spytaj czemu ty nie mozesz nikogo zaprosc . Jee nie
      wiem czy Ci pomagam ale mam nadzieje ze TAK . Powodzenia ! ;D
    • seneka4 Re: Wredna siostra i problem z rodzicami - HELP M 05.09.10, 19:25
      ja mam rozwiązanie ,które na pewno Ci pomoże i rozwiąże Twój problem. (;

Po prostu jej zapie...,naskarż na nią ,pokaż kto rządzi. nagrywaj jej wykręty
      i wygłupy z koleżaneczkami. zamień jej życie w piekło w końcu zacznie Cię słuchać.
    • miki_jackson link: 05.09.10, 19:39
      www.kotek.pl/forum/02,3000,116158187,116158187,Kacik_porad_x_.html
      wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka