Dodaj do ulubionych

Pomocy ; Praca Domowa :(

11.09.10, 13:47
Bilogia

Wyjaśnij, dlaczego,
- tasiemce pozyskuja energię na drodze oddychania komórkowego beztlenowego???
Prosze pomóżcię .
Bo ja nie wiem jak to odrobić , męczyłam się z tym cały piątek i aż do teraz... sad
Obserwuj wątek
    • pynia Re: Pomocy ; Praca Domowa :( 11.09.10, 14:15
      Hallo ? Czy ktoś jest ?
    • kakaa13 Re: Pomocy ; Praca Domowa :( 11.09.10, 14:18
      eee ..
      powiedz że nie umiałaś ;d
    • dusssia Re: Pomocy ; Praca Domowa :( 11.09.10, 14:24
      poszukaj moze w swojej książce do biologi,
      przecież jak wam to zadala , to musieliście coś brać na ten temat.

ja niestety nie wiem ,
    • paulina987 tuu! 11.09.10, 14:36
      google nie gryzą.

zadane.pl/zadanie/1106671
      zapytaj.com.pl/Category/006,001/2,1089997,tasiemce_pozyskuja_energie_na_drodze_oddychania_komorkowego_beztlenowego.html
      zapytaj.com.pl/Category/015,006/2,1213302,Dlaczego_tasiemce_pozyskuja_energie_na_drodze_oddychania_komorkowego_beztlenowego_Dlaczego_drozdze_wykorzystu
      je_sie_do_produkcji_wina.html
      zadane.pl/archiwum/1-Biologia/strona-4313
      zadane.pl/zadanie/1106671
    • pynia Re: Pomocy ; Praca Domowa :( 11.09.10, 14:43
      Dziękuję za pomoc !
      A może ktoś jeszcze wie dlaczego ?
    • milejdi hm.... 11.09.10, 14:44
      Oddychanie beztlenowe = fermentacja
      Cukier ulega częściowemu rozpadowi, powstaje mało energii i produkt pośredni, w którym
      znajduje się reszta energii.
      Tasiemiec jest pasożytem wewnetrzym,więc nie jest mu potrzebne dużo rozwiniętych
      narządów.Jest pasozytem wolnożyjącym.
      pasożyty takie nie potrzebują do oddychania tlenu, gdyż w ich środowisku go brakuje.
      Tak więc przeszły one na oddychanie beztlenowe - wykorzystują energię powstałą w
      rozkładzie glukozy.
      Istnieją dwa sposoby oddychania: tlenowe i beztlenowe. Oddychanie tlenowe polega na
      rozkładzie związków organicznych, przy udziale tlenu na proste związki nieorganiczne -
      dwutlenek węgla i wodę, w wyniku czego jest uwalniana energia.
      cukier + tlen + dwutlenek węgla + woda + (energia)
      Oddychanie beztlenowe polega na rozkładzie związków organicznych, bez udziału tlenu.
      Istnieje kilka odmian oddychania beztlenowego (fermentacji) m.in. fermentacja
      alkoholowa, która zachodzi w komórkach drożdzy:
      cukier= alkohol etylowy + dwutlenek węgla + energia
      Beztlenowe oddychają więc pasożyty, jelitowe np. tasiemiec oraz niektóre bakterie.
      Skoro tasiemiec jst pasożytenm wolnożyjącym, praktrycznie nie rusza się,nie powoduje
      więc swoim trybem zycia strat energii, która musi być przetworzona na ruch w przypadku
      zwierząt aktywnych, np ssaków,płazów itp.Jak zauwazyłaś, do oddychania tlenowego
      ptrzebny jest tlen, a wśrodowisku zycia tasiemca tlenu nie ma, musi więc oddychac
      beztlenowo.Ponadto oddychanie beztlenowe jest mniej wydajne od tlenowego, lecz
      wystarcza formom wolozyjącym do wytwarzania energii.

Wiesz co? To wcale nie było trudne, wystarczyło tylko trochę pomyśleć.Myśle, że
      przeczytanie tematu z podręcznika i uważanie na lekcjach pomogłoby ci przy tym
      zadaniu.Nauczycielka nie bierze zadań z kosmosu. Na przyszłość polecam słuchanie na
      lekcjach i plną naukę, Pozdrawiam.piwo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka