nick_jonas_jb Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 14:27 Nie. Jeśli moi rodzice coś ode mnie chcą to to robię Odpowiedz Link Zgłoś
trufla Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 14:34 Muszę sprzątać swój pokój, a od czasu do czasu zmywam nacyznia. Pieniądze dostaję od rodziców wtedy kiedy mam taką potrzebę (na bilety, jakiś batonik chociaż na razie to dość trudne bo mam aparat)... Odpowiedz Link Zgłoś
mini7 Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 14:39 ja nie lubię sprzątać chociaż zawsze muszę Odpowiedz Link Zgłoś
happy_girl27 Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 14:44 Jasne że mam. Sprzątanie pokoju, zmywanie naczyń (rzadko) Ale nie wyobrażam sobie dostawania za to kieszonkowego. To przecież mój pokój i równie dobrze mogłabym go nie sprzątać i żyć w "chlewie". Chcę pomóc zmywać, sprzątać, odkurzać i nie tylko swój pokój. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy_jonas Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 14:43 Nie. nie mam. Mimo, ze rodzice pracują, nie spadają na mnie przez to żadne obowiązki. Mówią mi ze po prostu mam się uczyć, a na sprzątanie przyjdzie jeszcze czas.. Odpowiedz Link Zgłoś
asia3ii Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 14:53 Ja muszę codziennie zamiatać mieszkanie, minimum 1 raz w tygodniu zrobić obiad, robić też kolację, prasować ubrania (wszystkich) ,myć naczynia minimum raz dziennie,wieszać pranie, prać, sprzątać kuchnię gdy będzie brudno, oczywiście wycieranie kurzy w całym mieszkaniu, mycie okien co jakiś czas i oczywiście sprzątanie swojego pokoju do perfekcji. Nie dostaję kieszonkowego za to, bo przecież trzeba się jakoś odwdzięczyć rodzicom za tyle lat opieki, ja im kieszonkowego nie płaciłam, gdy sikałam w pampersy Uważam, że obowiązków nie mam, aż tak dużo. Na pewno inni mają więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
misio Re: Pomagam... 15.09.10, 14:58 Pomagam mamie kiedy mogę, ale nie robię tego z jakąś tam wielką chęcią... Mama dużo pracuje i potem w domu chce odpocząć, więc przeprasuje ubrania albo odkurzę, zmyję podłogi albo zetrze kurze, żeby miała mniej roboty. Robię to zazwyczaj z nudów, i choć czasami mi się strasznie nie chce robię to... Dla mamy Odpowiedz Link Zgłoś
pattii Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 15:03 Co tydzien muszę posprzątać mieszkanie od góry do dołu, czyli umyć łazienkę, toaletę, wytrzeć kurze w czterech pokojach, odkurzyć, pozmywać podłogi, sprzatan na balkonie. czasem muszę powiesić prania, czy wstawić i powyjmować naczynia ze zmywarki. Kiszonkowych jako takich nie mam, ale jak powiem jednego dnia, że potrzebne jest mi 30 zł, a drugiego, że 40 to dostaję : ) Odpowiedz Link Zgłoś
werix3 Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 15:06 są obowiązki , kieszonkowe ( małe ) ale zawsze coś . . ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
czarownica_xd Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 15:09 no sprzątanie pokoju, wynoszenie śmieci, różnie Odpowiedz Link Zgłoś
poziomka123 Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 15:25 Ja strasznie nie lubię sprzątać. Jak już to posprzątam swój pokój i pomogę w kuchni. Nie dostaję za to kieszonkowego, bo ja w ogóle nie mam kieszonkowego. Dostaję za to ochrzan od mamy, że za mało robię w domu. Co ja na to poradzę, że nie lubię sprzątać. Już taka jestem nic na to nie poradze Odpowiedz Link Zgłoś
blyszczaca Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 15:31 No ja co piątek sprzątam cały dom <dosłownie xD> Odpowiedz Link Zgłoś
tokio__hotel Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 15:35 Ja co sobote zamiatam i zmywam podloge,albo czyszcze lazienki(3)...kasy za to nie dostaje =s Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoria_ Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 15:38 ja z siostrą sprzątam całe mieszkanie rodziców + schody i ja nie dostaje za to nic a moja siostra 50 zł. bo ma szkołe dalej chociaż na bilet miesięczny dostaje osobno Odpowiedz Link Zgłoś
olcissia_1998 Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 15:42 Cóż...ja sprzątam swój pokój, pomagam mamie w zmywaniu naczyń, wynosze śmieci i pomagam mamie z praniem Odpowiedz Link Zgłoś
daruss_x3 Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 15:43 ja nie mam o takich obowiązków . muszę tylko co jakiś czas posprzątać swój pokój , chociaż czasem mama mi coś poukłada . a kieszonkowe - mama co miesiąc przelewa mi 15o zł na własne konto ; ] Odpowiedz Link Zgłoś
cudo40 Obowiązki domowe 15.09.10, 15:53 Niestety musze: -myć okna -podłogi -zmywać -gotować w każdy wtorek i sobotę -chodzić z psem(na spacer) i wyprowadzać brata Ciężkie jest życie kiedy dwoje rodziców pracuje Odpowiedz Link Zgłoś
bellss Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 15:54 Obowiązki domowe wykonuję z własnej nie przymuszonej woli. Głównie dziele się pracą z mamą... nikt mi za to nie płaci ,bo uważam ,że to są moje obowiązki. Jeśli potrzebuję gotókwi idę do rodziców i ich o nią proszę. Zwykle nie mam z tym problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
lovesick Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 16:10 Mam dość dużo obowiązków , bo rodzice codziennie pracują. - Muszę raz w tygodniu odkurzyć (nie licząc soboty w sobotę tata odkurza) - Myję naczynia - Czasem gotuję - palę w piecu -.- - Sprzątam w moim pokoju - Co sobotę myję podłogę - sprzątam całe 2 piętro. Oprócz tego robie jeszcze coś jeżeli rodzice mi każą. Odpowiedz Link Zgłoś
chusteczka_aha Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 16:08 Na parterze mieszkam sama i sama go sprzątam. Kuchnia, 2 łazienki i 4 pokoje. Muszę odkurzyć, zmyć podłogę, zetrzeć kurze i co jakiś czas umyć okna. Nie dostaję za to kieszonkowego, ale jak potrzebna mi kasa to ją dostaję + raz w miesiącu "wypłata" od 20-100zł. Odpowiedz Link Zgłoś
alisou Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 16:18 muszę wietrzyć popołudniu psa i wiadomo, dbać o porządek w pokoju, co mam raczej w głębokim poważaniu, mój pokój, nikomu nie każę do niego wchodzić. nie dostaję za to żadnego kieszonkowego, bo dostaję na początku miesiąca z taty wypłaty 100 zł, i na koniec miesiąca z mamy wypłaty 50 zł. także nie narzekam. Odpowiedz Link Zgłoś
music11 Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 16:16 ja też mam obozwiązki domowe. Na zmiane z bratem.Od poniedziałku do piątku.Np. wyrzucam śmieci,sprzątam kotu,sprzątam biurko,odkurzam itp . i za miesiąc tej ,,pracy" dostaję 50 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
kiwi Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 16:17 w zasadzie to nie mam obowiązków, noale jednak nauka i sprzątanie mojego pokoju c; Odpowiedz Link Zgłoś
basket_girl Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 16:28 Ja muszę co sobotę cały dom sprzątać i nie dostaje kieszonkowych bo nie chcę... Próbuje jak najwięcej pomagać rodzicom Według mnie płacenie dziecku za to ze posprząta to zły pomysł ale to moje zdanie ;P Odpowiedz Link Zgłoś
harvester Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 16:29 ja musze.... nienawidzę sprząttać!!!! ledwo z moim pokojem wyrabiam xDDD Odpowiedz Link Zgłoś
hayles Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 16:32 odkurzam dom, myję całą łazienkę, ścieram kurze, prasuję. mogę robić wszystko byle nie myć naczyń. Odpowiedz Link Zgłoś
piratka13 koszmar 15.09.10, 16:33 za obowiązki mama mi nie płaci ,tyko krzyczy ; / a ja i tak często robie swoje Odpowiedz Link Zgłoś