Dodaj do ulubionych

Obowiązki Domowe

• nick_jonas_jb Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 14:27
      Nie.
      Jeśli moi rodzice coś ode mnie chcą to to robię tongue_out
    • trufla Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 14:34
      Muszę sprzątać swój pokój, a od czasu do czasu zmywam nacyznia. Pieniądze dostaję
      od rodziców wtedy kiedy mam taką potrzebę (na bilety, jakiś batonik chociaż na razie to
      dość trudne bo mam aparat)...
    • mini7 Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 14:39
      ja nie lubię sprzątać chociaż zawsze muszęsadsciana
      • happy_girl27 Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 14:44
        Jasne że mam. Sprzątanie pokoju, zmywanie naczyń (rzadko) Ale nie wyobrażam
        sobie dostawania za to kieszonkowego. To przecież mój pokój i równie dobrze
        mogłabym go nie sprzątać i żyć w "chlewie". Chcę pomóc zmywać, sprzątać,
        odkurzać i nie tylko swój pokój.
    • mandy_jonas Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 14:43
      Nie. nie mam. Mimo, ze rodzice pracują, nie spadają na mnie przez to żadne
      obowiązki. Mówią mi ze po prostu mam się uczyć, a na sprzątanie przyjdzie
      jeszcze czas..wink
    • asia3ii Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 14:53
      Ja muszę codziennie zamiatać mieszkanie, minimum 1 raz w tygodniu zrobić obiad,
      robić też kolację, prasować ubrania (wszystkich) ,myć naczynia minimum raz
      dziennie,wieszać pranie, prać, sprzątać kuchnię gdy będzie brudno, oczywiście
      wycieranie kurzy w całym mieszkaniu, mycie okien co jakiś czas i oczywiście
      sprzątanie swojego pokoju do perfekcji.
      Nie dostaję kieszonkowego za to, bo przecież trzeba się jakoś odwdzięczyć
      rodzicom za tyle lat opieki, ja im kieszonkowego nie płaciłam, gdy sikałam w
      pampersy wink
      Uważam, że obowiązków nie mam, aż tak dużo. Na pewno inni mają więcej.
    • misio Re: Pomagam... 15.09.10, 14:58
      Pomagam mamie kiedy mogę, ale nie robię tego z jakąś tam wielką chęcią...
      Mama dużo pracuje i potem w domu chce odpocząć, więc przeprasuje ubrania albo
      odkurzę, zmyję podłogi albo zetrze kurze, żeby miała mniej roboty. Robię to
      zazwyczaj z nudów, i choć czasami mi się strasznie nie chce robię to... Dla mamy
      serce
    • pattii Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 15:03
      Co tydzien muszę posprzątać mieszkanie od góry do dołu, czyli umyć łazienkę, toaletę,
      wytrzeć kurze w czterech pokojach, odkurzyć, pozmywać podłogi, sprzatan na balkonie.
      czasem muszę powiesić prania, czy wstawić i powyjmować naczynia ze zmywarki.
      Kiszonkowych jako takich nie mam, ale jak powiem jednego dnia, że potrzebne jest mi 30 zł, a
      drugiego, że 40 to dostaję : )
    • werix3 Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 15:06
      są obowiązki , kieszonkowe ( małe ) ale zawsze coś . . ; )
    • czarownica_xd Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 15:09
      no sprzątanie pokoju, wynoszenie śmieci, różnie
    • nicoole Mam, ale bez wynagrodzenia...;( 15.09.10, 15:13
    • poziomka123 Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 15:25
      Ja strasznie nie lubię sprzątać. Jak już to posprzątam swój pokój i pomogę w
      kuchni. Nie dostaję za to kieszonkowego, bo ja w ogóle nie mam kieszonkowego.
      Dostaję za to ochrzan od mamy, że za mało robię w domu. Co ja na to poradzę, że
      nie lubię sprzątać. Już taka jestem nic na to nie poradze big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
      • brokatowa_ Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 15:31
        ja w sobotę muszę i to dużo ;o
    • blyszczaca Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 15:31
      No ja co piątek sprzątam cały dom <dosłownie xD>
    • tokio__hotel Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 15:35
      Ja co sobote zamiatam i zmywam podloge,albo czyszcze lazienki(3)...kasy za to nie
      dostaje =s
    • wiktoria_ Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 15:38
      ja z siostrą sprzątam całe mieszkanie rodziców + schody i ja nie dostaje za to
      nic a moja siostra 50 zł. bo ma szkołe dalej chociaż na bilet miesięczny
      dostaje osobno
    • olcissia_1998 Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 15:42
      Cóż...ja sprzątam swój pokój, pomagam mamie w zmywaniu naczyń, wynosze śmieci i
      pomagam mamie z praniem wink
    • daruss_x3 Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 15:43
      ja nie mam o takich obowiązków . muszę tylko co jakiś czas posprzątać swój pokój
      , chociaż czasem mama mi coś poukłada . a kieszonkowe - mama co miesiąc przelewa
      mi 15o zł na własne konto ; ]
    • cudo40 Obowiązki domowe 15.09.10, 15:53
      Niestety musze:
      -myć okna
      -podłogi
      -zmywać
      -gotować w każdy wtorek i sobotę
      -chodzić z psem(na spacer) i wyprowadzać bratasmirk
      Ciężkie jest życie kiedy dwoje rodziców pracuje sad
    • bellss Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 15:54
      Obowiązki domowe wykonuję z własnej nie przymuszonej woli. Głównie dziele się pracą z mamą... nikt mi za to nie płaci ,bo uważam ,że to są moje obowiązki. Jeśli potrzebuję gotókwi idę do rodziców i ich o nią proszę. Zwykle nie mam z tym problemów.
      • lovesick Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 16:10
        Mam dość dużo obowiązków , bo rodzice codziennie pracują.
        - Muszę raz w tygodniu odkurzyć (nie licząc soboty w sobotę tata odkurza)
        - Myję naczynia
        - Czasem gotuję
        - palę w piecu -.-
        - Sprzątam w moim pokoju
        - Co sobotę myję podłogę
        - sprzątam całe 2 piętro.

Oprócz tego robie jeszcze coś jeżeli rodzice mi każą.

• chusteczka_aha Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 16:08
      Na parterze mieszkam sama i sama go sprzątam. Kuchnia, 2 łazienki i 4 pokoje.
      Muszę odkurzyć, zmyć podłogę, zetrzeć kurze i co jakiś czas umyć okna. Nie
      dostaję za to kieszonkowego, ale jak potrzebna mi kasa to ją dostaję + raz w
      miesiącu "wypłata" od 20-100zł.
      • alisou Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 16:18
        muszę wietrzyć popołudniu psa i wiadomo, dbać o porządek w pokoju, co mam raczej w
        głębokim poważaniu, mój pokój, nikomu nie każę do niego wchodzić. nie dostaję za to
        żadnego kieszonkowego, bo dostaję na początku miesiąca z taty wypłaty 100 zł, i na koniec
        miesiąca z mamy wypłaty 50 zł. także nie narzekam.
    • music11 Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 16:16
      ja też mam obozwiązki domowe.
      Na zmiane z bratem.Od poniedziałku do piątku.Np. wyrzucam śmieci,sprzątam
      kotu,sprzątam biurko,odkurzam itp . i za miesiąc tej ,,pracy" dostaję 50 zł.
    • kiwi Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 16:17
      w zasadzie to nie mam obowiązków, noale jednak nauka i sprzątanie mojego pokoju c;
    • basket_girl Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 16:28
      Ja muszę co sobotę cały dom sprzątać i nie dostaje kieszonkowych bo nie chcę...
      Próbuje jak najwięcej pomagać rodzicom wink

Według mnie płacenie dziecku za to ze posprząta to zły pomysł ale to moje zdanie ;P
      smile
    • harvester Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 16:29
      ja musze.... nienawidzę sprząttać!!!! ledwo z moim pokojem wyrabiam xDDD
    • hayles Re: Obowiązki Domowe 15.09.10, 16:32
      odkurzam dom, myję całą łazienkę, ścieram kurze, prasuję. mogę robić wszystko
      byle nie myć naczyń.
    • piratka13 koszmar 15.09.10, 16:33
      za obowiązki mama mi nie płaci ,tyko krzyczy ; / a ja i tak często robie swoje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka