nesska94 15.09.10, 21:20 Korzystając z dwóch map o rożnych skalach oblicz dł. Wisły? Nie wiem jak obliczyć. *_* Pomożecie? Jeśli ktoś napisze, że nie wie albo sama odrabiaj. To nie piszcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wyobraznia Re: zadanie - Geografia 16.09.10, 12:50 e? to problem polega na tym, że nie umiesz skali. Odpowiedz Link Zgłoś
crezyyy Re: zadanie - Geografia 16.09.10, 13:08 nesska94 : rusz głową. Skala była w 4 klasie na przyrodzie .. ; * xd nie pomogę chociaż to łatwe, a jestem w 5. i nie gadaj na mnie czytając to bo tak nie ładnie :- P dojdź sama i skup się . :pozdro, crezyyy: Odpowiedz Link Zgłoś
katsuumi_17 Tutaj :-) 16.09.10, 13:30 Weź nitkę i rozłóż na całej długości Wisły. Zmierz długość nitki i podstaw do skali. Zrób tak na obu mapach, powinno wyjść to samo, o ile w miare dokładnie wymierzysz Powodzenia! Skalę chyba potrafisz. Odpowiedz Link Zgłoś
montanacyrus Re: zadanie - Geografia 16.09.10, 13:49 Weź dwie różne mapy. Oblicz linijką ile Wiasła ma na każdej cm. Potem oblicz ile bd wynosił 1cm w skali. np: skala 1;5000000 = 1cm = 50 km i potem obl ile ma. Proste Odpowiedz Link Zgłoś
azi1002 Re: zadanie - Geografia 16.09.10, 17:25 Mierzysz sznureczkiem długość Wisły, kładąc go wzdłuż rzeki. Potem mierzysz sznureczek i przeliczasz kilometry na mapie na odległość w terenie. Eee... Ma to, co przed chwilą napisałam, jakiś sens? Odpowiedz Link Zgłoś