28.10.10, 16:51
Hej Koty
Uczę w pierwszej klasie LO, o profilu historyczno społecznym (his, ang,wos).
Jestem w grupie osób, które twierdzą, że lepiej o studiach myśleć wcześniej.
Więc ja, jako taka zapobiegliwa dziewczynka chciałabym wiedzieć z jakich
przedmiotów bardziej się przykładać, a które mogę sobie "olać". Lubię
historię, angielski i biologię. Tę ostatnią bardzo, coraz bardziej kręci mnie
czytanie o tych wszystkich amylazach i takich tamsmile Tylko nie znoszę fizyki,
ani chemii. Jestem z nich słaba, więc studia medyczne odpadają. Angielski? Nie
znajdę pracy. Podobnie jak i po historii bo co mogłabym robić? Uczyć w szkole?
Nie wyobrażam sobie tego. Wkurza mnie to, że niektórzy mają prosty obrany
kierunek. A ja nie mogę sobie z tym poradzić. Jestem dobra z polskiego, lubię
czytać książki, interesuję się polityką, łatwo uczę się języków obcych...
Doradźcie coś proszę, bo sama nie daję sobie z tym rady sciana
Obserwuj wątek
    • katsuumi_17 Re: STUDIA 28.10.10, 17:08
      Masz jeszcze trochę czasu na wybranie studiów, jednak warto pomyśleć o tym
      wcześniej. Większość twojej grupy myśli pewnie o psychologii, dziennikarstwie,
      filologii jakiejś... zgadłam? Ty, jeśli lubisz biologię, wybierz coś bardziej
      przyszłościowego, na co nie będzie pchać się połowa szkoły i jeszcze więcej. Idź
      na studia inżynierskie, po takich zwykle masz pracę (ja idę z biologią na
      technologię żywności i żywienia człowieka- nazwa nie kusi, ale to naprawdę
      przyszłościowy kierunek, po którym możesz robić sporo specjalizacji. Z tym że i
      ścisłe przedmioty będziesz miała. Ale nigdy nie będzie osobnych studiów, gdzie
      jest tylko wyłącznie biologia bez powiązania z chemią, a nawet fizyką. Nie ma co
      na to liczyć. Na akademiach medycznych z samą biologią na maturze możesz
      startować na dietetykę, a nawet fizjoterapię. Przejrzyj informatory, a nóż coś
      znajdziesz dla siebie.
    • pola16 czemu nie znajdziesz pracy z ang.?! 28.10.10, 17:12
      Przecież trzeba znać języki, a jeśli masz do tego smykałkę to czemu nie chcesz być
      tłumaczem ( nie wiem jak $), pracować w filii ang. w Polsce jeśli nie chcesz wyjechać.
      • nearlaify Re: czemu nie znajdziesz pracy z ang.?! 28.10.10, 17:23
        Bo rynek jest przepełniony. Masa ludzi poszła na filologie angielskie. I masz
        rację, że trzeba znać język, ale obecnie, trzeba znać go w każdej pracy. Chyba,
        że jesteś kasjerką w Biedronce.
        • scarrlet Re: czemu nie znajdziesz pracy z ang.?! 28.10.10, 20:01
          Teraz język to podstawa, jeden to wręcz obowiązek. Dlatego ja uczę się angielskiego,
          niemieckiego i teraz zaczynam rosyjskiego.
    • apollyona Re: STUDIA 28.10.10, 18:20
      zobaczysz ze jeszcze sie sprecyzujesz poniewaz z czasem coraz wiecej sie dowiesz
      jedno ci bardziej przypadnie inne nie, pozatym orinetuj sie w specjalizacjach
      jest ich multum. A jak to sie mow "lepiej byc najwyzszym wsrod najnizszych niz
      najnizszym wsrod najwyzszych"

Pozdrawiam.
      Apollyona.
    • scarrlet Re: STUDIA 28.10.10, 19:59
      to na pewno odpowiednie będą jakieś kierunki humanistyczne

Może politologia, dziennikarstwo, albo psychologia? masz jeszcze trochę czasu, poczytaj, o
      kierunkach i dowiedz się jakie są na nich przedmioty, i o czym w ogóle one są.
      • titka Tutaj przyszła studentko ;d 28.10.10, 23:14
        Ja od 6 lat mam wybrany kierunek ,a mianowicie : archeologia . Interesuję się
        historią,a poza tym jest moim zdaniem ciekawa. Na twoim miejscu wybrałabym
        np.przewodnik w muzeum (głupie trochę),dziennikarstwo,konserwator
        zabytków,może coś z polityki (tutaj z WOS-u) trzeba się przyłożyć lub teologia
        ;p .
        • nearlaify Re: Tutaj przyszła studentko ;d 31.10.10, 10:13
          za teologię wielkie dzięki, ale nie dla mnie big_grin :p
          • wyobraznia Re: Tutaj przyszła studentko ;d 31.10.10, 19:18
            prawo? zawsze możesz wyjechać za granicę na studia skoro języki nie sprawiają Ci
            trudności.
    • lejdi.dmq Re: STUDIA 31.10.10, 19:26
      ja osobiście polecam psychologię, skoro interesuje Cię z jednej strony biologia,
      a z drugiej - przedmioty humanistyczne.
      wbrew pozorom studia psychologiczne nie są trudne (studiowałam tam czas jakiś wink
      ), ale trudno jest się dostać, więc maturę trzeba mieć zdaną bardziej niż
      dobrze. z tego, co pamiętam, wymagana jest matura z biologii lub matematyki (do
      wyboru), język polski i obcy nowożytny. przynajmniej tak jest na Uniwersytecie
      Warszawskim - a Ciebie jaka uczelnia interesuje?
      • nearlaify Re: STUDIA 31.10.10, 19:45
        Uniwersytet byłby super smile Pewnie KUL, bo UJ raczej za drogi...
        • nasti. Pewnie wiedziałaś... 31.10.10, 21:55
          Wybierając profil humanistyczny zapewne zdawałaś sobie sprawę, że kierunki
          studiów nie będą raczej przyszłościowe. Najlepiej zdecyduj się na coś co cie
          naprawdę interesuje.
          Studiami raczej nie warto się zamartwiać, one niczego dzisiaj nie gwarantują,
          liczy się
          pracowitość i zaradność.
          • olusia... STUDIA 31.10.10, 22:15
            Może prawo??
    • magduusia Z ang nie znajdziesz pracy?! 31.10.10, 22:19
      • magduusia Teraz to podstawa! 31.10.10, 22:19
    • kamila_1355 może... 31.10.10, 22:21
      • kamila_1355 może... 31.10.10, 22:22
        prawo? ja idę do liceum do klasy dyplomatycznej i będę miała rozszerzony WOS,historię i
        geografię. xd po tym chciałabym studiować prawo. ;d
    • light Re: STUDIA 31.10.10, 22:28
      Od razu odradzam Ci to, co radzą Ci poniektóre, czyli prawo. Prawo jest tylko dla ludzi, którzy
      mają wyrobione nazwiska.
      I zgadzam się co do tego, że po anglistyce trudno znaleźć pracę, moja kuzynka ledwo-ledwo
      dostała pracę w podstawówce, po znajomościach.
      Co powiesz na dziennikarstwo? Tam i angielki jest potrzebny, i wos, i polski.
      • olusia... Re: STUDIA 31.10.10, 22:34
        Nie trzeba, wystarczy być dobrym Zależy też czy karne czy takie do biura
        • elisss92 tylko nie psychologia 01.11.10, 23:22
          Teraz każdy bez pomysłu na siebie pcha się na psychologię, pedagogikę i tym podobne
          kierunki, przez co jest teraz przepełnienie na rynku pracy psychologami. I co możesz potem
          zrbić? Chyba tylko pracowac w szkole, w ośrodku wychowawczym albo otworzyć własną
          klinikę.. Więc chyba nie warto iść na niepewny kierunek.
          Osobiście marze o germanistyce, ale co zrobię okaże się kiedy odbiorę wyniki matury.
          • elisss92 Re: tylko nie psychologia 01.11.10, 23:24
            właściwie to poradnię, nie klinikę ;P
    • negeilf_ Re: STUDIA 02.11.10, 11:59
      skoro jesteś dobra z polskiego i z języków obcych , to możesz być tłumaczem ?
    • renooo17 ja decydowałam na ostatnią chwilę... 03.11.10, 12:40
      Oj ja się do końca wahałam.
      Ostatecznie w sierpniu miałam jeszcze poprawkę z angielskiego ustnego i po niej
      dopiero zdecydowałam się że idę na Administracje.
      Rzeczywiście radzę wcześniej się decydować szczególnie gdy chcesz iść na studia
      państwowe. Jeśli na prywatne to możesz się zastanawiać do końca trwania
      rekrutacji xD

Słyszałam że najlepszym rozwiązaniem jest skończenie chociaż by nawet i tej
      głupiej administracji i nauczenia się języka. Jeszcze lepiej jak dwa języki. np.
      Angielski i chiński. albo Angielski i niemiecki. i wtedy na pewno znajdziesz
      prace smile
      • hellokiciara Re: ja decydowałam na ostatnią chwilę... 03.11.10, 12:53
        wybierz to co ci serce mówi : 3

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka