01.04.11, 22:24
Nie wiedziałam gdzie to wrzucić. Wybaczcie. Od razu uprzedzam, że nie chcę komentarzy typu "poszukaj", "było" itp. Nie szukałam. Przyznaję.sad

Przechodzę do rzeczy. Mam kilka pytań dot. psów.
1. Mieszkam w bloku, mogę codziennie wychodzić z psem na kilka godzin, jednak jest problem, bo przez kilka godzin zostawałby sam (szkoła) ewentualnie ktoś z rodziny opiekowałby się nim pod moją nieobecność. Jaką rasę wybrać?
2. Kupić psa z hodowli czy zaadoptować ze schroniska?
3. Ogólnie mam uraz do piesków. Jakieś skrzywienie z dzieciństwabig_grin Więc chciałabym w miarę łagodnego psiaka. Rasa?

Z góry dzięki i liczę na poważne odpowiedzi kiss
Obserwuj wątek
    • iamvegas Re: Piesio 01.04.11, 22:35
      1. pies do bloku nie powinien wymagać ekstra ruchu (mam na myśli rasy typowo 'energiczne' jak husky czy charty), najlepiej sprawdziłaby się spokojna rasa. nie wiem jakie psy lubisz, duże czy małe, jaka długość sierści itd., więc trudno ci doradzić.
      2. a na czym ci zależy? bezgranicznym oddaniu i wdzięczności czy ładnym piesku z 'czystą kartoteką', którego możesz sobie wychować? no i w jakim wieku ma być pies?
      3. uraz? nie bardzo rozumiem. mogłabyś to rozwinąć?
    • serduchowo Re: Piesio 01.04.11, 22:47
      weź beagle, super piesek wink
      • k_laudii Re: Piesio 02.04.11, 09:53
        Ale beagle nie lubią zostawać same ,wszystko będą rozwalać i gryźć ,wiem bo mam big_grin <br />
        Ja bym poradziła pieska ze schroniska bo one najbardziej są przystosowane do zostawania samemu i nic nie będą rozwalać .No jeżeli chciałabyś rasowego to na pewno odpadają psy myśliwskie ,gończe ,pasterskie raczej też .Najlepiej wybierz ,użytkowe lub teriery. jeżeli chcesz moge podac kilka ras pasujących do ciebie tylko napisz czy miałaś już kiedyś psa bo jeżeli nie miałaś to trzeba psy proste w wychowaniu żebyś nie miała problemów smile
    • katsuumi_17 Re: Piesio 02.04.11, 09:28
      1. Myślę, że z wychodzeniem z psem mieszkając w bloku nie miałabyś problemu. Wystarczy wyjść 3- 4 razy (chociaż jak jest młody, to troszkę więcej) na ok 20 minut. Nie ma konieczności trzymania psa tylko na dworze wink

2. Adoptuj. Im więcej piesków adoptujemy, tym więcej z nich będzie szczęśliwszych.

3. Labradory są łagodne.

przy okazji zapraszam tu:
      pustamiska.pl
      • kasiczek Re: Piesio 02.04.11, 19:59
        1. nigdy nie miałam psa - ten będzie pierwszy tongue_out
        2. wolałabym raczej niedużego, coś jak beagle, spaniel?
        3. uraz - hm. po prostu boję się psów, i chcę to przezwyciężyć właśnie biorąc psa
        4. zapomniałam dodać, że biorę odpowiedzialność za niego i wiem na co się pisze big_grin
      • klaudia_25 Re: Piesio 02.04.11, 20:01
        Adoptuj jakiegoś! =D Mieszkanie w bloku to nie problem. Pies z wiekiem zacznie się przyzwyczajać ^^ Golden Retrivery są łagodne, dobrze się je stresuje i mogą przebywać z dziećmi =D
    • iamvegas Re: Piesio 02.04.11, 21:39
      www.pedigree.pl/page/143-najlepszy_pies_dla_ciebie
      zrób sobie ten test, podpowie ci kilka ciekawych ras, jest naprawdę sensownie skonstruowany.
      • kasiczek ;p 02.04.11, 22:34
        dzięki wielkie wszystkimkisskiss
    • cute_princess Re: Piesio 02.04.11, 22:42
      sznaucer miniaturowy. GENIALNA RASA wink Spokojne psiaki wink) lubią leniuchować, lubią dzieci, w ogole nie gryzą, przyjaznie nastawione wink) polecam, bo mam! smile)
      • k_laudii Re: Piesio 03.04.11, 09:32
        Prawda sznaucerki super są .<br />
        Ale możesz też wziąć basset'a albo walijski springer spaniel lub cocer spaniel - spanielki są kochane , a może shar-pei ? shih tzu , bichon frisee albo west highland white terrier( mi się bardzo podobają ,ale trzeba dbać bardzo o sierść bo jest biała i trzeba pod oczkami przemywać żeby nie było brudnych plamek) serce
        Jeżeli nie wybierzesz sobie z tych ras to jeżeli bedziesz chciała moge jeszcze kilka podać ,ale mam nadzieje że pomogłam i że niedługo będziesz miała swojego kochanego pieska big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka