Dodaj do ulubionych

Problem z młodszą siostrą!Pomocy!!!

24.04.11, 19:53
Witam! Na początku chcę zaznaczyć, że przeglądałam forum i nie znalazłam takiego wątku więc bardzo proszę nie usuwać!
Mam wielki problem z moją młodszą siostra. Jest wredna, dożarta, złośliwa i ciągle mi dokucza. Zawsze zrobi ze mnie najgorszą. Mam 16 lat i w wakacje i np. przed świętami pracuję bo chcę sobie dorobić żeby mieć kasę na lepsze ciuchy czy dobry sprzęt. Ona nic nie robi. Gdy mama z nia szykowała święta i ja wieczorem przyszłam po pracy chciałam sobie tylko coś zjeść i iść posprzatać pokój czy pomóc jeszcze coś przygotować. Na wejściu od razu od niej usłyszałam że już mam coś robić (chociaż wiedziałam że mama ją o to prosiła). Mama jej powiedziała że ona ma to zrobić na co ona odpowiedziała że ,,ja nic nie łam i teraz ja mam robić. Pracuje fizycznie i na prawdę nie miałam siły żeby więcej robić a ona że muszę.
Gdy nasza mama miała wyjazd służbowy byłyśmy same przez tydzień. Ona spała u mamy w pokoju, naspraszała koleżanek i zrobiła wielki syf. Prosiłam ją żeby posprzątała a ona mi na to żebym się pie*******. Wiem, że mama jest zmęczona więc przed jej przyjazdem posprzatałam wszystko żeby się nie denerwowała a sis powiedziała że to ona zrobiła. II tak jest za każdym razem. Nie wspomnę już o tym, że ona ciągle bierze moje ciuchy i to bez pytania. Najgorsze jest to że nigdy ich nie oddaje a często niszczy. Kilka razy wzięła sobie moje nowe rzeczy jeszcze z metkami i sobie je przywłaszczyła. Często mnie wyzywa i bije. Ja już nie mam siły. Powtarzam że tak nie wolno, proszę żeby tak nie robiła ale to na nic. WIele razy zdarzało się że ośmieszła mnie przed moimi koleżankami (mówiąc nie prawdę) lub fajnymi kolegami(przez nią straciłam chłopaka bo ona mu powiedziała że ja mam już chłopaka i on jej uwierzył. A jak mu wyjaśniłam że to kłamstwo to on już miał dziewczynę)

Dziewczyny błagam pomózcie! Już nie mam pomysłu co robić a na prawdę już tego nie mogę wytrzymać.
Obserwuj wątek
    • ewa12 Re: Problem z młodszą siostrą!Pomocy!!! 24.04.11, 20:08
      Twój problem jest poważny . A czy Twoja mama wie o tym ? może powiedz jej to perfekcyjnie tak jak napisałaś w tym poście .To musi zadziałać. A jeśli nie spróbuj porozmawiać z siostrą . Bez złości przy kawce .Powiedz jej szczerze , nie robiąc zarzutów to co Ci przeszkadza .Zapytaj co jej zrobiłaś . Powiedz że mogłybyście się naprawdę kochać i dogadywać. To może pomóc . Spróbuj .
    • swancullen Re: Problem z młodszą siostrą!Pomocy!!! 25.04.11, 12:17
      Szczerze to ja bym jej wpie...ła i zjechała jak psa ... no ale ja to ja , sprzeciw jej się i nie ustępuj , postaw na swoim , niszczy ci ubrania to ty zniszcz jej ulubione rzeczy , rób to bez skrupułów ... Powiedz starszej o wszystkim , nie sprzątaj po niej , nigdy przenigdy tego nie rób ! Ona wtedy będzie wiedziała, że za każdym razem tak będziesz robić , no i wtedy ona dostanie opie...! I nie pozwalaj , żeby ona sobie przypisywała twoją prace ! Nie pozwól ! A jak ci zabiera ciuch , to powiedz jej , że jak tak będzie robić to któregoś dnia zrobisz jej taki syf , że nawet gaci nie będzie miała w szafie !smirk
      • ewa12 Nie ! 25.04.11, 18:22
        Swancullen troszkę mylisz się z prawdą .
        Jeśli chocolate posłucha Twoich rad stworzy się błędne koło !
        Ona zniszczy rzecz siostry , siostra jej i tak w kółko aż w końcu się zabiją .problem musi być rozwiązany a nei pogłębiony
      • kama96 Re: Problem z młodszą siostrą!Pomocy!!! 25.04.11, 18:24
        Ile twoja młodsza siostra ma lat? (Nie było chyba napisane, albo nie doczytałam). Problem jest poważny. Porozmawiaj z mamą. Po prostu twoja siostra uważa, że jest pępkiem świata, ponieważ jest młodsza. Wielu rzeczy nie rozumie, a kłótnie z nią, mogą pogorszyć sprawę. Oko za oko, to chyba nie najlepszy pomysł. Może naskarżyć twojej mamie i zwali całą winę na ciebie.
        • weard_girl tutaj 25.04.11, 18:28

ile ta twoja siostra ma lat ?
          a tak w ogóle to ja bym się nie cackała, tylko wpieprzyła porządnie i już.
          na szczęście moja młodsza siostra (ja mam 15, ona - 13 lat) jest naprawdę fajna i wspaniale się z nią dogaduje ; D
          • wonka @weard_girl- zgadzam się :) 01.05.11, 18:49
            Albo po prostu powiedz o tym mamie !! I jak ona jest mlodsza to jak przeklina do ciebie (a twoja mama o tym nie wie) to ją szantażuj że jeśli czegoś tam nie zrobi to powiesz o tym mamie... ja tak zawsze robiłam z moim bratem xD tylko najgorzej jak on miał coś na mnie... uncertain ale łatwo było go przekupić albo mówiłam ze jak on powie to ja tez xD
    • buziaczek1995 Re: Problem z młodszą siostrą!Pomocy!!! 25.04.11, 18:52
      1. powiedz o tym mamie
      2. zamątuj zamek w drzwiach i noś klucz ze sobą
      3. każdego swojego ziomka którego do domu sprowadzasz ostrzegaj żeby jej nie słuchać
    • estera102 Re: Problem z młodszą siostrą!Pomocy!!! 25.04.11, 19:15
      no właśnie , ile ona ma lat ? jeśli nie masz zamka w drzwiach pokoju , to załóż , a jeśli masz pokój z siostrą załóż zamek w szafie z twoimi ubraniami . no i po pierwsze porozmawiaj z rodzicami - co to wogóle jest że twoja siostra bierze twoje ciuchy ?!! ja to bym jej po prostu zabrała je z powrotem . myśle że ona zasługuje na porządne lanie bo niektóre bahory ( jak też moja siostra ) po prostu nie rozumieją jak się do nich mówi
      • green_alien Re: Problem z młodszą siostrą!Pomocy!!! 25.04.11, 19:52
        Dziewczyny wyżej dobrze ci poradziły, a ja dodam tylko, że twoja siostra jest potworem. Współczuję, że straciłaś przez nią chłopaka.
    • cotton.caandyy. Re: Problem z młodszą siostrą!Pomocy!!! 25.04.11, 19:58
      nawet jeśli to byłoby błędne koło, to co z tego? w końcu się gó...arze (za perzeproszeniem, choć pewnie jest w moim wieku ;p) znudzi xp jak np. zaprosi koleżanki to kiedy pójdzie np do wc to powiedz im że hmm... np. słyszałaś jak gada z jakąś inną i obrabia im tyłki. no i najważniejsze : NIGDY PRZENIGDY JEJ NIE WYRĘCZAJ! raz posprzątasz za nią , to jej się w głowie poprzewraca! będzie ciągle Ci kazać coś robić , a ty z dobrego serca np. dla mamy będziesz to robić. a potem to już NIC nie będzie robić tylko tobie kazać. Sory że tak nieogarnięcie napisałam kiss
    • uga0 Re: Problem z młodszą siostrą!Pomocy!!! 25.04.11, 20:06
      Sama mam młodszą siostrę z tym że to ona mi każe sprzątać i zachowuję się jak moja druga mama , rządzi sie jak nie wiem co , tylko sie za każdym razem skarży i jest lizusem , cóż mogę ci poradzić , moze zacznijmy od tego ile twoja siostra ma lat , bo moja 10 to jak cos to mogę ją trochę jeszcze zatrzymać siłą albo cos ...
      porozmawiaj z mamą ale nie rób sobie nadziei ze to cos pomoże , bo moi na moją sis pokrzyczą , pokrzyczą i potem nie zwracają uwagi a ona robi dalej to samo .
      najlepiej ją ignoruj i wez ten cały syf który zrobiła i wsadź do łóżka jak bedzie sie kładła spać , to i tak bedzie musiała to zabrać , a tak , jak bedzie cos chciała od ciebie to jej tego nie dawaj tylko niech se sama zrobi a jak bedzie cie męczyć to mów do niej: - Wyżyłaś sie ?! i jezeli ona na ciebie kabluje rób to samo : D
      nie wiem co wiecej mam nadzieje ze pomogłam
      3maj się i pozdrawiam guśka : D
    • chocolate27 Wiek sis 26.04.11, 16:31
      Dziękuję za wszystkie rady!kiss
      Będe sobie teraz zamykać pokój na klucz. Mam nadzieje, że to coś pomoże. Moja siostra ma 14 lat a ja 15. Róznica bardzo mała ale co z tego skoro lepiej niż z nią dogaduje się z młodszymi od niej kolegami....
      Moja mama wie o tym, że ona tak się zachowuje i zwracała jej uwagę ale ona nic sobie z tego nie robi. Często jest też nie miła (lekko powiedziane) dla mamy czy babci, chociaż wiele razy z nią o tym rozmawiały.
      No i ostatnia sprawa to to, że nie mogę jej przywalic bo niestety jest ode mnie silniejsza. sad
    • monia12xd Re: Problem z młodszą siostrą!Pomocy!!! 30.04.11, 23:26
      wiesz co zrób jak będzie takie coś to powiedz że jesteś jej siostrą, że powinnyście się dogadywać, żeby przestała bo ci wtedy przykro, nawet się rozpłacz dla lepszego efektu. Jeśli nic nie pomoże to udawaj że ci się coś stało. np: spadnij ze schodów ale takich małych czy w ogólne nie spadaj tylko weź może coś ciężkiego żeby spoadło a ty leż na podłodze że to niby ty spadłaś i że sb coś zrobiłaś na pewno ma uczucia i odezwie się w niej pomoc siostrzana. smile
    • slodkiporanek Re: Problem z młodszą siostrą!Pomocy!!! 01.05.11, 16:25
      Dziwię się, że na to pozwalasz, skoro jesteś starsza.

Zrób jej wielka awanturę, nawrzeszcz na nią, albo obraź się śmiertelnie - nie wiem co, po prostu pokaż, że nie można Tobą pomiatać.
    • lovelaas Re: Problem z młodszą siostrą!Pomocy!!! 01.05.11, 16:52
      Ile twoja siostra ma lat ? A jak cię bije nie umiesz jej oddać ?
    • ashley148 Re: Problem z młodszą siostrą!Pomocy!!! 01.05.11, 16:59
      Może spróbuj na początek dojrzale podejść do sprawy? Np. wytłumaczyć siostrze, że tak nie powinna robić, podzielić obowiązki, czy nawet poinformować o całej sytuacji mamę. Jednak na Twoim miejscu bym dała gó...arze popalić devil
      Mam nadzieję, że jakoś znajdziesz na nią sposób. Wybacz, tylko tyle mogę pomóc gdyż nie mam rodzeństwa. Trzymaj się ;-*

Powodzenia. smile
      • mary_ Re: Problem z młodszą siostrą!Pomocy!!! 01.05.11, 17:29
        Spróbuj coś na to poradzić z mamą. Np. jeśli niszczy twoje rzeczy to niech mama 'odcina' jej kasę z kieszonkowego, albo niech nie daje jej pieniędzy przez jakiś okres czasu. Niech ma szlaban np. jak cię uderzy. Poza tym powinnaś zamykać swój pokój na klucz. Jeśli nie podziała to pogadaj z nią.
        Może to trochę nieodpowiednie zachowanie, ale gdyby ona mnie uderzyła to zapewne bym ją spoliczkowała.
    • elena98 Re: Problem z młodszą siostrą!Pomocy!!! 01.05.11, 17:47
      Musisz powiedzieć mamie! Przecież ona nie ma prawa tak Cię traktować! Twoja mama coś na to poradzi. A jeśli nie poproś o pomoc innego członka rodziny. Coś na pewno da się zrobić! Załóż sobie zamek do drzwi w pokoju. Wtedy siostra nie będzie do Twojego pokoju wchodzić. Zastanów się jeszcze dlaczego tak postępuje. Może się na coś na Ciebie pogniewała, czy ma jakiś problem, z którym nie może sobie poradzić. Postaraj się jej pomóc.
      Mam nadzieję, że Twoje relacje z siostrą się poprawią. Powodzenia! 3maj się kwiat
    • marsjanka115 x__x 01.05.11, 18:04
      zaczęłabym od powiedzenia jej : nie rób drugiemu co tobie nie miłe i jeśli nie zmieni swojego dziecinnego zachowania będziesz postępować w stosunku do niej tak, jak ona do ciebie .
      a i uprzedzaj swoich znajomych o tym że twoja siostra lubi kłamać . jak zaczyna bić najlepiej złapać ją i powiedziec : skończyłaś ? taka dziecinna jesteś żeby używać przemocy ? pewnie nic mądrego nie umiesz powiedzieć . bym ją olewała aż nie podrośnie i nie zmieni się jeśli jeszcze bedzie taka to usiądź w weekend z mamą i opowiedz jej wszystko ona jej przypilnuje wink
      a i imprezki... najlepiej zapuść głośną muze żeby jej przeszkadzać [ takiej jakiej ona nie lubi nie wiem screamo czy metal . przyłaź do niej możesz też czasem rzucić głupią uwagę ale wiesz musisz przygotować jakiś tekst jakim zgasisz ją np jak spyta się co ci odwala . odpowiedz np " mi ? a co ja takiego robię?ah masz urojenia. pewnie znów odezwała się twoja choroba .. oh siostrzyczko " no wiesz nie daj sobie w kasze dmuchać skoro nie da się z nią pogodzić.
    • lovevampires Re: Problem z młodszą siostrą!Pomocy!!! 01.05.11, 18:07
      pogadaj z nią, jeśli zrozumie i nie będzie tak więcej robił ato kup jej cos czasami n.p czekolade czy coś powiedz jeej że jeśli ona tak będzie robiła to w końccu pożaluje , potem pogadaj z twoją mamą , niech ci pomoże ! Jęśli tak będzie co siora nadal robiła zniszcz jeje jedna żecz i powiec że nastepnym razem to będa wszystki żeczy (najlepiej porozmawiaj z mama czy może ci pomóc ) jak bedziecie sami i narobia syfu najlepiej nagraj jak sie bawia i syfia nastepnie pospprzątaj (równiez to nagrywajac)jak twoja mama przyjedzie to pokaz to mamie !! W ten sosób zniszczysz twoją siore....
    • ololz Re: Problem z młodszą siostrą!Pomocy!!! 01.05.11, 18:13
      Idź do swojej mamy, powiedz jej to wszystko co tu napisałaś, niech zawola tez twoja siostre. usiadzcie we trojke i porozmawiajcie o tym, nie kloc sie z mala w czasie tej rozmowy, daj dosc mamie do slowa, nie jakos wplynie na twoja siotre, byc moze sie uspokoi. udawaj starsza, mocna, twardza siostre i nie dawaj sie malej.
    • rokokoo . 01.05.11, 18:33
      proszę cię , to żałosne , żeby nawet twoja mama nie dawała sobie rady z dzieckiem . wpie...ć jej raz czy drugi i koniec , niech sobie nie myśli. sory za takie mocne słowa
      • autre Re: Problem z mlodszą siostrą !!! Pomocy ! 01.05.11, 18:55
        Śmiem stwierdzić, po tym co napisałaś, że kochasz swoją siostrę, bez względu na to jak się zachowuje i jakie piekło Ci robi. Że jesteś trochę takim Kopciuszkiem, który sprząta, jest troskliwy i w ogóle. Ja ogólnie staram sie być miła, jestem tolerancyjna itd., ale gdybym miała taką siostrę jak Ty... wybacz, ale jak bym nie wytrzymała, wpie...ła i ostrzegła, że jak jeszcze raz zrobi taki numer - np. z tymi koleżankami albo z Twoim byłym - to radziłabym jej sobie zważać, bo następnym razem tak ją skopie, że nie będzie czuła dupy przez tydzień. ogólnie, przesłanie dla niej - bez kija nie podchodź. choć i tak na nie wiele się jej zda.
        będąc Tobą, powiedziałabym mamie. a jeśli mama nic w tej sprawie by nie zrobiła: no cóż, przeszłabym do ręcznych czynów i ostrzeżeń. nie gróźb.
        • song Re: Problem z mlodszą siostrą !!! Pomocy ! 01.05.11, 18:56
          Na co ty czekasz?! Przywal jej w ryj! To takie trudne? uncertain
          Ale szczerze ci współczuje uncertain
    • bizzbee Re: Problem z młodszą siostrą!Pomocy!!! 03.05.11, 18:59
      Współczuję ci strasznie!
      Porozmawiaj z twoją mamą, powiedz jej jak się czujesz. Mieć tylko nadzieję, że zrozumie. Na twoim miejscu puściłyby mi już dawno nerwy.
      Masz może drzwi zamykane na klucz? Jak tak to zawsze zamykaj twój pokój, a mame na wszelki wypadek o tym powiadom. Jeśli pokój macie wspólny postaraj się jakoś zablokować drzwi od szafy, zamykaj na klucz, a najważniejsze dla ciebie rzeczy chowaj do miejsca gdzie twojej siostrze nie przyszłoby na myśl zajrzeć. Z czasem powinna się zmienić i zrozumieć swoje zachowanie.
    • klaudia10621 Re: Problem z młodszą siostrą!Pomocy!!! 03.05.11, 21:18
      No właśnie ile lat ma twoja sis .. ?
      A probowałyście we 3 pogadać , o tym nie wiem może rozdzielcie jakieś dane rzeczy np jedna wyciera kuże , druga odkurza , tak zeby każda miała równo . ?
      najlpiej bedzie jeżeli najpierw o tym pogadać , zapytaj sis czemu ci bierze ubrania , ? i czy ona była bby zadowolona jeżli ty byś brała jej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka