Dodaj do ulubionych

Soczewki ;( Pomocy !!!

03.07.11, 20:13
Cześćsmile
Mam taki problem chciałam wymienić moje okulary na soczewki i zastanawiam się jakie jest wasze zdanie na ich temat wink
chodzi mi o to czy polecanie jednodniówki , dwutygodniówki, miesięczne , kwartałowe czy może roczne smile chciałabym nie podrażniać mojego oka smile
czy muszą iść do okulisty aby dopasował mi okulary czy mogę sobie sama kupić bo słuszałam ze zawsze trzeba kupic o -0,5 mniejsze niż ma się wadęsmile
Podobno soczewki z Acuvue są najlepsze ???
jakie jest wasze zdanie i jakie soczewki polecacie ??
wypowiadajcie siębig_grinbig_grinbig_grin
pozdrawiam alicecullen serce
Obserwuj wątek
    • olka1231 Re: Soczewki ;( Pomocy !!! 03.07.11, 20:38
      Ja nosiłam Acuvue, naprawdę wygodne i komfortowe. Nosiłam 2-tygodniowe, miesięcznych, kwartalnych i rocznych pani okulistka mi nie poleciła, bo powiedziała, że mam młode oczy. Jednodniowe to zdecydowanie najzdrowsze, jednak też najdrożej wychodzą. Więc jeśli dysponujesz większą ilością pieniędzy kup jednodniowe. Nie słyszałam o czymś takim, że trzeba kupic -0,5 mniejsze niż ma się wadę. Ja miałam wtedy wadę -1,5 i w okularach i w soczewkach. Więc to chyba bajka, ale nie wiem. Najbardziej opłaca się kupic soczewki przez Allegro, oczywiście masz nowe, zapakowane, taniej wychodzą. U mnie w mieście w optyku są po 100 zł, dwutygodniowe, 6 sztuk, a na Allegro upolowałam za 55 zł. Więc duża różnica. I oczywiście wybierz się do lekarza, nie kupuj sama, bo możesz potem żałowac jak zniszczysz sobie oczy. Jeśli chcesz coś jeszcze wiedziec to śmiało pisz, chętnie Ci pomogę. smile
    • gorzata.14 Re: Soczewki ;( Pomocy !!! 03.07.11, 20:53
      Musisz na początku iść do okulisty on ci powie co i jak i ustali jakie powinnaś nosić. Na początek polecam je jednodniowe do nauczenia się zakładania ich. A potem miesięczne. Wiem jak to jest bo sama nosze smile
    • dosia321 Re: Soczewki ;( Pomocy !!! 03.07.11, 20:55
      Kto Ci powiedział że zawsze trzeba kupic o -0,5 mniejsze niż ma się wadę?? To nieprawda. Najlepsze są jednodniowe, ale i najdroższe, polecam najbardziej 3 tygodniowe wink
      • dosia321 Re: Soczewki ;( Pomocy !!! 03.07.11, 20:56
        i musisz isć do optyka, chyba że wiesz jaki masz promień krzywizny??
    • zajcu soczewki 03.07.11, 21:13
      ja noszę jednodniowe, słabsze, niż mam wadę, ale minimalnie, nie o -0,5.
      nie wiem jak soczewki z acuvue, ja noszę iwear i jestem zadowolona (:

jeśli to twoje pierwsze soczewki, idź do okulisty, żeby ci wybrał/dopasował properly.
      • mhmm.zuz Re: soczewki 03.07.11, 21:35
        Byłam u świetnej okulistki i wystarczyło ze zapytałam ją o zdanie. Powiedziała że oczywiscie, poleca xD Wade nosze taką jak okulary czyli 1,75 i 2.5 minusy . Do -3 dioptrii soczewki mamy o takiej samej mocy jak okulary. Polecam Acuvue.
        Noszę 2 tygodniowe ale przez miesiąc . Posługując sie filmikami z you tuba sama nauczyłam się je wkładac i wyciągac co jest bardzo łatwe i przyjemne smirk Ogólnie bardzo polecam !
    • elena98 Re: Soczewki ;( Pomocy !!! 03.07.11, 22:00
      Na początku nosiłam jednodniowe z Acuvue (niecały rok). Potem jednak zmieniłam na miesięczne. Nazywają się Air Optix. Są bardzo wygodne, mnie się nawet lepiej nosi niż te moje poprzednie jednodniowe. wink Radziłabym Ci iść do okulisty. Powie Ci, które są dla Ciebie najwłaściwsze itd. Nie zawsze trzeba kupować soczewki o -0,5 mniejsze niż ma się wadę. Ja mam na przykład o -0,25 mniejsze. Wadę mam -4,25, czyli soczewki mają -4,0. Soczewki często są o mniejszej sile, gdyż zaraz przylegają do oka, a nie tak jak okulary są w od oka w pewnej odległości. Mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi big_grin Moim zdaniem najlepiej kup soczewki miesięczne.
      Pozdrawiam kwiat
    • gosiaczek_94 Re: Soczewki ;( Pomocy !!! 03.07.11, 22:26
      Ja miałam raz jednodniowe. Ale są droższe niż miesięczne. Mam różną wadę i za miesięczne zaplaciłam za dwa opakowania 180 złuncertain z johsona (czy jakoś tak). Teraz na wakacje kupiłam sobie miesięczne. I zapłaciłam 60zł, czyli się opłaca. 40 + 20 zł za płyn z firmy BAusch&Lomb i nawet są spoko big_grin tylko musisz być bardzo uważać jak czyścisz je. Nie miałam żadnych badań, ale jak mi wada "stanie w miejscu" [mam -4.5 i -4.75uncertainuncertainuncertain] to chyba takie badanie zrobie. Pozdrowionka winkwink
      • alicecullen Re: Soczewki ;( Pomocy !!! 04.07.11, 12:26
        Dzięki Dziewczyny smile
        • kama96 Re: Soczewki ;( Pomocy !!! 04.07.11, 13:00
          Ja też mam wadę wzroku [-1,5 i -1, 5]. Soczewek nie używam chociaż bardzo chciałabym. Niestety rodzice się nie godzą, ale w sumie się nie dziwię bo to spory wydatek. Na razie chcę, żeby moja wada "stanęła w miejscu". Ja słyszałam, że najlepsze są te jednodniowe. Wydaje mi się, że soczewki dobiera się według wady. Pozdrawiam.
    • nikawika !!! 05.07.11, 16:48
      noszę soczewki od kilku lat. xdd
      wiesz, na początek polecam jednorazówki. potem, jak nauczysz się wkładać soczewkę, jak oko się przywyczai- kup miesięczne lub kwartałowe.
      okulista musi ci 'zmierzyć' oko. i podać dokładną wadę. potem już możesz kupić soczewki. ja mam 'acuvue' i są dobre.
      wiesz zaczęłam nosić okulary jak miałam 12 lat. przez kilka miesięcy nosiłam. potem kupiłam soczewki. ;p nauczyłam się ja dobrze i szybko wkładać w ciągu jakiegoś miesiąca, dwóch, wink osobiście polecam soczewki. jedynie czasem jak mi moje nerdy pasują do stroju- to je zakładam. wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka