Dodaj do ulubionych

Przeprowadzka do USA ! :(

05.07.11, 22:47
W sierpniu, przeprowadzam się do Nowego Jorku, Manhattan. (USA) Rodzice mają tam lepszą pracę. Boję się tego ! Co do języka znam perfekcyjnie, więc nie będzie problemów. Nie wiem jak zareagują nowi znajomi, ze jestem z Polski ?!
Nie jestem z tego, zadowolona ale ja nie mam nic do gadania, wiem tylko tyle że będziemy mieszkać w dużym domu bo tata dostał lepszą pracę ! ; (
A co ze mną ? Wiem, ze dużo ludzi chciałoby tam mieszkać, ale moim marzeniem jest mieszkanie we Francji. A nie w jakimś Nowym Jorku, zaludnionym od przestępców. Co ja mam robić ?
Obserwuj wątek
    • ciamciaramciaaa Re: Przeprowadzka do USA ! :( 05.07.11, 22:57
      odświeżam.
    • olcissia_1998 Re: Przeprowadzka do USA ! :( 06.07.11, 10:09
      Nie przejmuj się smile
      Może w USA nie będzie aż tak źle? A do Francji możesz wyjechać, jak skończysz 18 lat wink
      • mhmm.zuz Re: Przeprowadzka do USA ! :( 06.07.11, 10:15
        Wiadomo, że jest strach przed nieznanym. Ale będąc na Twoim miejscu bardzo bym się cieszyła. Szczególnie znając język, co według mnie jest najważniejsze, a reszta pójdzie gładko.
        • budziara_ Re: Przeprowadzka do USA ! :( 06.07.11, 11:42
          Na twoim miejscu byłabym dość szczęśliwa, oczywiście trzeba zostawić przyjaciół w Polsce, ale chyba nadal możecie utrzymywać kontakty. Zapewniam Cię, Nowy Jork to na pewno super miasto, a jeśli będziesz mieszkać w dobrej dzielnicy itp. to o przestępców nie musisz się tak bardzo martwić.
          A co do nowych kolegów w USA, to na pewno cię zaakceptują jak będziesz sobą, przecież to nic złego że jesteś Polką. ; >>
          będzie dobrze.
          • julcia284 Re: Przeprowadzka do USA ! :( 06.07.11, 11:52
            USA jest bardziej przyjaznym i tolerancyjnym krajem niż polska więc nie musisz się martwić o przyjaciół ^^
            a co do Nowego Yorku tylko jedna część jest nie bezpieczna więc nie zapuszczaj się tam nocą . i tyle .
            a jeśli znasz dobrze język to ci zazdroszczę !!!
            3maj się winkkiss
            • kama96 Re: Przeprowadzka do USA ! :( 06.07.11, 12:02
              Umiesz język, więc to jest już duży plus.Dogadasz się z innymi. Na pocieszenie dodam, że mnóstwo Polaków mieszka w Nowym Jorku. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
      • rosalie007 Moje rady to: 06.07.11, 11:22
        Jestem w połowie Amerykanką. Ja chodziłam do szkoły w Californi, więc nie jestem pewna, czy w Atlancie tak będzie, ale mówię Ci jest inaczej, bo tam nie masz klasy tylko każdy ma indywidualny plan lekcji. Jak nie masz przyjaciół to się nie rzuca w oczy, ale możesz się czuć bardziej samotna, bo trudno jest tak jak w klasie przyjaźnić się tak na luzie ze wszystkimi. W mojej szkole kiedy byłą "New Kid" był jakiś palant, który za mną łaził i się naśmiewał przez pierwsze miesiące, ale go olałam. W mojej szkole nikt mnie nie oprowadzał jak we wszystkich filmach. Nie wiem jak jest gdzie indziej, ale ja chodziłam do bardzo dużej szkoły, więc mało kto rozpoznał, że jestem nowa... Rada: nie przjaźnij się z Amerykankami z typowych rodzin, bo to suki! Chociaż, któraś może być fajna......... Powodzeniaserce
    • luuluu tu. 06.07.11, 11:51
      hej. wielu ludzi oddałoby wszystko , żeby móc mieszkać w Nowym Yorku. nie marudź, tylko znajdź pozytywne strony. po pierwsze. to super miasto , ekstra sklepy , sto razy lepiej niż w POLSCE !!!!!! po drugie. nowi znajomi , nowe przyjaźnie , fajni ludzie. nigdy nie wiadomo na kogo trafisz , ale możliwe że będziesz się świetnie bawić. bądź otwarta, miła i wyluzowana , a polubią cię tam . po trzecie. nowe mieszkanie , nowe państwo. nowe życie. zacznij wszystko od nowa. ciesz się tak wspaniałym miastem, nowymi koleżankami, atrakcjami. nie będzie tak źle. oczywiście , boisz się. ale przełam strach ciekawością świata. popatrz. będziesz mogła urządzić nowy pokój. może nawet rodzice kupią ci wymarzonego zwierzaka? będzie tam mnóstwo atrakcji , super modne sklepy i w ogóle. jest szansa że zobaczysz jakąś GWIAZDĘ . nie smuć się ,ludzie mają poważniejsze przeprowadzki , np. DO BIEDNYCH krajów. Nowy York leży w USA , czyli to bogate i świetne miasto. boisz się przestępczości? daj spokój, a niby w Polsce nie ma złodziejów itd.? musisz po prostu uważać , zaopatrzyć się w gaz pieprzowy i będzie dobrze. pogadaj z rodzicami koniecznie . już teraz. powiedz o swoich zmartwieniach. pogadaj z nimi . oni cię pocieszą najlepiej jak będą umieli. wytłumaczą ci wszystko i w końcu może przestaniesz się martwić z błahostek. myśl pozytywnie. że to świetne , nowoczesne miasto , znajdziesz fajnych znajomych , zadomowisz się w pięknym domu. wszystko pójdzie dobrze , ale musisz najpierw spojrzeć na to pozytywnie.
      pozdrawiam. smile
      • marta.sz hmm 06.07.11, 12:01
        Jeśli dobrze znasz język to się nie martw. Daj znać jak bd sobie radziła. Jak przyjmą to ludzie w new sql...dasz radę. smile
    • zeroplastic Re: Przeprowadzka do USA ! :( 06.07.11, 12:36
      Nie bój się przeprowadzki, jak znasz dobrze język to będzie dobrze. Wiem, że będziesz musiała zostawić tutaj w Polsce swoich przyjaciół ale możesz się nadal z nimi kontaktować i może raz na jakiś czas ich odwiedzić. W szkołach w USA jest na pewno inaczej niż w Polsce, ale jest pewnie i też lepiej, tam wiem że lekcje mają wszyscy indywidualnie i nie ma klas także może ci być trudno znaleźć szybko jakąś fajną dziewczynę ale na pewno ci się uda. A jeżeli by ci ktoś tam docinał i chodził za Tb najczęściej to są te dziewczyny, które myślą że jak mają dużo kasy to mogą wszystko ale olej je bo nie ma po co zawracać sobie nimi głowę. A przestępców się nie bój bo to przecież tak samo jak w Polsce, po prostu nie wychodź w nocy z domu. I porozmawiaj z rodzicami o tym powiedz im że się boisz itd. Oni na pewno to zrozumieją ale nie masz się czego martwić. Im na pewno też nie jest łatwo się przeprowadzać do US bo w Polsce przecież mają rodzinę i też swoich przyjaciół. Także się ni bój i masz naprawdę wielkie szczęście że możesz tam pojechać i że znasz dobrze język. A tam są o wiele lepsze sklepy i jest o wiele lepsze życie. Tylko trzeba uważać na jedzenie bo jest mocno tuczące hehe wink Ja ci bardzo zazdroszczę że znasz język i że możesz tam pojechać.

Pozdrawiam, zeroplastic. kiss
      • holiday ...... 06.07.11, 12:49
        Ja cieszyłabym się z przeprowadzki, gdybym miała kogoś z Polski, przyjaciół blisko siebie...a tak , rzeczywiście wcale by mnie to nie cieszyło...Co innego wyjechać na pare miesięcy, a co innego na zawsze.
        Ale tak jak to inni mówią, może być 100 razy lepiej. Napisz kiedyś jak Ci poszło.
    • lena_ Re: Przeprowadzka do USA ! :( 06.07.11, 14:22
      Po pierwsze; głęboki oddech
      po drugie: de facto w tej sprawie Ty nie masz za wiele do powiedzenia, więc tak czy siak, tam pojedziesz.
      po trzecie; w szkole nie narzucaj się nikomu, bądź sympatyczna etc. to zawsze działa ; )
      po czwarte; możesz zacząć prowadzić bloga, opisywać tam swoje przeżycia, wklejać zdjęcia etc. Może nawet poznasz kogoś też z Manhattanu? wiem, że dużo osób takie blogi czyta, nawet Polki które szukają osób, które również mieszkają zagranicą.
      po piąte; nie bój się, myśl pozytywnie i jak już tam będziesz nie zapomnij o kotku.pl ;d pozdrawiam ;*
    • smileyy776 Re: Przeprowadzka do USA ! :( 06.07.11, 18:51
      ojejku "co ja mam robić?" - no nie wiem potnij się żyletką, bo wyprowadzasz się do USA! Okropne...sciana
      • holiday smileyy776 14.07.11, 21:03
        ciekawe co byś powiedziała , gdybyś miała taką sytuację. Na pewno nie byłoby ci tak lekko i przyjemnie.

Ale z 2giej strony to będziesz miała tyle możliwości!
    • miastowa. Re: Przeprowadzka do USA ! :( 14.07.11, 19:49
      Boże dziewczyno po pierwsze Nowy Jorkserce cudo zawsze chciałam tam jechać marzenia a ty bd tam mieszkać wiesz a twoje pochodzenie myśle ze nie będzie prOblemem ponieważ w N.Y mieszkają ludzie z całego swiata wszystkich wyznań grup etnicznych lub z rożnych państw . Masz wielkie szczęście możesz poznać tam wiele ciekawych osób rożne kultury obyczaje . Dobrze ci . Bd dobrze smile
    • mroweczka_xxx Re: Przeprowadzka do USA ! :( 15.07.11, 13:45
      Zazdroszczę ! serce Zobaczysz, że będzie pięknie. Spodoba ci się tam ;]

A od kiedy uczysz się angielskiego, że go tak perfect znasz? ;D
    • anonimowa.laska A może... 15.07.11, 15:55
      Język znasz. Nie martw się, jakoś będziesmile
      Jeśli naprawdę nie chcesz wyjeżdżać, może możesz np. zostać u babci, a rodzice przysyłaliby ci kasę na studia itp.?
      Powodzenia !!!kiss
    • nikawika Re: Przeprowadzka do USA ! :( 16.07.11, 13:44
      ej, Nowy Jork jest świetny.
      byłam tam kilka razy, chciałabym się tam przeprowadzić.
      poznałam tam kilka osób, nie śmiali się, ani nic jak powiedziałam że jestem Polką. smile będzie dobrze. smilekiss
    • vienna Re: Przeprowadzka do USA ! :( 16.07.11, 13:51
      to cudowna wiadomość ! : ) to Twoja szansa .. na przyszły wyjazd do Francji , naprawdę ! ; ) zmienisz zdanie o Nowym Yorku , gdy tam pojedziesz . czekają Cię nowe przygody , ludzie , środowisko - zupełnie inny ( ale jakże cudowny ! ) świat . gdy staniesz się pełnoletnia , będziesz miała wybór : zostajesz , czy wracasz albo jedziesz właśnie do Francji . uwierz mi : przekonasz się , że chociaż początki mogą być trudne ( na przykład z powodu pochodzenia ) , to będziesz dziękowała rodzicom za tą przeprowadzkę . niedługo się przekonasz ! ; )
      na zakończenie mogę tylko z uśmiechem zawołać : witaj w wielkim świecie i spełniaj swoje marzenia ! : )
    • ser_w_puszce Re: Przeprowadzka do USA ! :( 16.07.11, 14:03
      Czy chcesz, czy nie pewnie i tak pojedziesz. Zwykle nie ma się wpływu na starszych. Szczególnie jeśli klamka już zapadła... No ale cóż, podejdź do tego inaczej. Ile osób chciało by być na twoim miejscu:
      1. Język perfekt
      2. Dopiero co skończyłaś podstawówkę, więc i tak z częścią koleżanek byś się rozstała. I tak i tak musiała byś znaleźć nowych kumpli.
      3. Nowy Jork, najwspanialsze miasto na świecie. Pełne kolorów, przeróżnych ludzi, kultur i bardzo dobrze się kojarzy, a przestępczość jak w każdym dużym mieście.
      4. Typowa amerykańska szkoła...
      Ja bym się chętnie zamieniła z tobą. A co do Francji to możesz przecież tam wyjechać tam po 18-stce. Ciesz się, że przeżyjesz przygodę, a w USA na pewno będzie bardzo fajnie. Staraj się po prostu myśleć pozytywnie! Głowa do góry i życzę powodzenia!
      wink
      • lena_ Re: Przeprowadzka do USA ! :( 16.07.11, 17:09
        popieram ser_w_puszce i Kotkowiczki wcześniej big_grin
      • koloorowa. Re: Przeprowadzka do USA ! :( 16.07.11, 17:51
        kurde ale Ci zazdroszcze!
        nie przejmuj się tak, będzie dobrz. przecież znasz język to bd okej. z tym przestępstwem to nie przesadzaj.. do szkoły pójdziesz napewno spoko. powodzenia wink
    • evanescence24 Re: Przeprowadzka do USA ! :( 16.07.11, 17:37
      ucieknij z domu, albo jeszcze lepiej od razu się pochlastaj. widelcem.
      jakiej rady oczekujesz? co niby mamy Ci powiedzieć? ile razy można czytać "łał, przestań, wiele osób chciałoby mieć taką szansę, zazdroszczę Ci!"? skoro i tak "nie masz nic do gadania", to zachowaj swoje cierpienie dla siebie.

uszy do góry, jakoś to przeżyjesz. c;
    • martini13 Re: Przeprowadzka do USA ! :( 16.07.11, 17:47
      Rozumiem cie, też mieszkałam kilka lat za granicą - w Hiszpanii . Jedyne co mogę powiedzieć to - przywykniesz . Możliwe , ze jak twój tata dostał lepszą prace to będziesz mogła wyjechać do swojej wymarzonej Francji na dłużej [np na wakacje , kilka tygodni , miesiąc] i wtedy będziesz mogła się przekonać czy Francja tak naprawdę jest dla Ciebie . Jak ci się spodoba to możesz zawsze wyjechać tam na stałe po ukończeniu pełnoletnoścismirk
    • gabi_989 Re: Przeprowadzka do USA ! :( 16.07.11, 18:43
      Ja tez ci zazdroszczę. Ale nie bój się. Odwiedzaj często KOTKA. Jesteśmy z Tobą wink poza tym może spotkasz jakąś gwiazdę..smile jbc cyknij fotkę smile
    • estrellaa Re: Przeprowadzka do USA ! :( 16.07.11, 18:56
      nie bój się . na pewno nowi ludzie świetnie cię przyjmą . ; p ahh właśnie tobie spełnia się marzenie co drugiej nastolatki ; D ciesz się z tego .
    • niki_9812 Re: Przeprowadzka do USA ! :( 16.07.11, 19:09
      Hej . przede wszystkim nie martw się . wiem że to dla ciebie bardzo trudne . ale będize okej . gdy już tam będziesz to napewno wszyscy zainteresują się nową więc przyjaciół bedziesz miała dużo . Ale poproś rodziców by odwiedzac Polske np . w wakacje . a do Francji napewno nie raz pojedziesz : ) Powodzenia smile
    • vampiresfan Re: Przeprowadzka do USA 16.07.11, 19:18
      A ja bym chciała przeprowadzić się do NY smile Chyba że mogłabym mieszkać w Paryżu, to nie tongue_out
    • klaudia_25 Re: Przeprowadzka do USA ! :( 16.07.11, 19:41
      Mieszkanie we Francji? to sobie na nie zarób!
      Dziecko jedziesz do USA!
      • fun Re: Przeprowadzka do USA ! :( 16.07.11, 20:05
        Hmm a moze wlasnie duzo osob cie polubi beda chcieli poznac tradycje i obyczaje. A gdzie nie ma przestepcow??
    • serduchowo Re: Przeprowadzka do USA ! :( 16.07.11, 20:09
      napisałaś to w jednym z postów - "Hmmm, jeszcze nie wiem ale chciałabym mieszkać w Stanach Zjednoczonych lub w Australii."
      sama się zastanów dziewczyno czego chcesz, bo chyba masz za dużo. sama sobie przeczysz. a może napisałaś to by się pochwalić?
      link do postu - www.kotek.pl/kotek_forum/02,3000,126532679,126572636,Re_W_jakim_kraju_spedzic_reszte_zycia_.html

sciana facepalm
      • serduchowo Re: Przeprowadzka do USA ! :( 16.07.11, 20:11
        no a z tego co mi wiadomo Nowy Jork jest w STANACH ZJEDNOCZONYCH!sciana
    • jenga98 Ja od 2 tygodni mieszkam w Atlancie i... WEJDŹ 16.07.11, 20:31
      Hej, znam twój ból,strach i panikę. Ja 2 tygodnie temu przeprowadzałam się do Atlanty ponieważ mój tata który jest Amerykaninem dostał tam pracę, o wiele lepiej płatną oraz lepszą...Mój dom jest przecudowny.Sklepy świetne a jeśli chodzi o ludzi to ja już mam swoją koleżankę która oprowadziła mnie po mieście i przedstawiła mnie swoim znajomym.Jesteśmy w tym samym wieku, idziemy do 1 klasy High School. Ma na imię Jamie a jej chłopak Christopher. Najciekawsze jest to że są oni czarni. Ale to nic stwierdzam że murzyni są jeszcze milsi od ludzi białych. Jak na razie jestem tolerowana za to że mam białą skórę. Opowiem ci historię:
      Poszłam do sklepu po płatki na śniadanie i sprzedawczyni zapytała czy jestem nowa bo mnie nie kojarzy, ja odpowiedziałam tak pochodzę z Polski a ona na to surprisedO tam jest Euro 2012... Haha zaczęłam się śmiać i opowiadać jej o polskich tradycjach okazało się że mam syna w moim wieku już się z nim zakolegowałam i może coś z tego wyjdzie...A więc rada ode mnie to:
      -Zagadaj ze swoimi sąsiadami upiecz ciasto i zanieś na powitanie albo coś..Ja tak zrobiłam i wyszło mi na dobrze
      Więc nie martw się wszystko będzie dobrze, mam nadzieję. Pod koniec sierpnia wybieram się do Nowego Yorku... Może się spotkamy ???
      • jessicakaulitz Re: Ja od 2 tygodni mieszkam w Atlancie i... WEJD 16.07.11, 20:56
        Powiem Ci tylko jedno... błogosław niebo i ziemię, bo nie każdy ma takie szczęście jak ty. Zmiana środowiska to także wielki plus, bo poznasz różne osobowości, a z tego co słyszałam, w NY nie brakuje barwnych postaci. No chyba że lubisz tę polską szarość, ale z pewnością takich ludzi też znajdziesz. Zobaczysz, za parę lat nie będziesz mogła się nadziwić, że nie chciałaś się tu przeprowadzać. Ja osobiście niesamowicie Ci zazdroszczę, chętne bym się z Tobą zamieniła.
    • violet412 Re: Przeprowadzka do USA ! :( 16.07.11, 22:52
      SZCZĘŚCIARAsmile Zazdroszczę ci smile Ja się dopiero za 4 lata przeprowadzam na Brooklyn lub Bronx i zmieniam narodowość ,bo polska to takie zadupie ,ze OMG i wstyd tu mieszkać ;/
    • meandyou4ever Re: Przeprowadzka do USA ! :( 17.07.11, 11:08
      łał, ty to masz szczęście też bym tak chciała, spróbuj oswojić się z tą myślą , na pewno nie ty jedna będziesz z innego kraju smile
      poradzisz sobie wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka