hermiona. 17.03.12, 22:18 Macie jakiś sposób na zapamiętanie rodzajników z j.niemieckiego Ja nie mogę znaleźć żadnego sposobu na zapamiętanie rodzajników z niemca ... może wy macie jakiś .podzielicie się?? ) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wikass Re: Najprostszy sposób... 17.03.12, 23:38 ... to według mnie pisanie w kółko np.: Ich bin, Du bist... i tak dalej, i tak dalej. W kółko to trzeba pisać, aż się zapamięta. Jak raz to przeczytasz to Ci nic nie da. Na następny dzień wystarczy, że przeczytasz ze dwa razy i gotowe! Skąd to wiem? Gdyż uczyłam się francuskiego cztery lata i to było najłatwiejszy sposób na zapamiętanie słówek oraz zdań (sama pani o tym nam non stop gadała >.<. A według mnie, niemiecki jest o wieeeele łatwiejszy. : ) Jest jeszcze jeden sposób, że czytasz sobie zdania w kółko, aż potem bierzesz kartkę, przesuwasz ją tak, żeby zakryła połowę zdań i musisz je dokończyć. To mi akurat pani od niemieckiego poradziła. : ) Tyle, że na następny dzień musisz jeszcze parę razy tak porobić, żeby sobie przypomnieć i utrwalić, ewentualnie by zobaczyć do czego musisz się bardziej przyłożyć. Mam nadzieję, że pomogłam! Odpowiedz Link Zgłoś
bouche2 Re: Najprostszy sposób... 18.03.12, 02:10 koleżance chodziło o rodzajniki... mi się wydaje, że nie ma dobrego sposobu, trzeba po prostu wykuć na blachę i tyle, a sama mam z tym wielki problem. mówię to jako studentka germanistyki z anglistyką powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
madzi.anna Re: Rodzajniki z niemieckiego. Macie jakiś sposób 20.03.12, 16:55 U mnie też z tym kiepsko, jedyne co robię to słowa rodzaju męskiego piszę na czerwono, żeńskiego na niebiesko, a nijakiego na zielono, po za tym nie uczę się całego rodzajnika ale tylko ostatniej litery (r, e, s) Odpowiedz Link Zgłoś
kociara561 Re: Rodzajniki z niemieckiego. Macie jakiś sposób 20.03.12, 17:05 ja się ucze tak, np: pan krzesło, pan szafa etc, i wtedy wiem, ze jak jest pan, to bedzie der Odpowiedz Link Zgłoś
abbey_girl Re: Rodzajniki z niemieckiego. Macie jakiś sposób 20.03.12, 18:05 Też mam z tym problem. Na lekcjach mamy czasami tabelki, wpisujemy rzeczowniki pod rodzajnikiem i nawet pomaga. Podobno dobre jest też przyklejanie małych karteczek ze słówkami np. nad biurkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
xxlilyxx Re: Rodzajniki z niemieckiego. Macie jakiś sposób 06.04.12, 19:11 wkuć na pamięć. inaczej się nie da. chociaż uczyłam się ich już z milion razy to i tak nadal mi się mylą. Odpowiedz Link Zgłoś
madisa Re: Rodzajniki z niemieckiego. Macie jakiś sposób 06.04.12, 19:18 niestety nie... ciągle mi się mylą... Odpowiedz Link Zgłoś
katjacarter_ Re: Rodzajniki z niemieckiego. Macie jakiś sposób 06.04.12, 19:58 ja po prostu wkuwam na pamięć. z resztą niemiecki nie sprawia mi wgl problemów, bo ja słucham niemieckiej muzyki i czasami jak w piosenkach pojawia się jakiś rzeczownik z rodzajnikiem to łatwiej mi później zapamiętać ogólnie dużo zagranicznych słów kojarzę z piosenek. Odpowiedz Link Zgłoś
martuskac jh 06.04.12, 20:28 prawie wszystkie zakończone wyrazy na e mają rodzajnik die Odpowiedz Link Zgłoś
magic1504 Re: jh 24.04.12, 22:02 Ja mam z tym mały problem. Ja się uczę i cały czas powtarzam, np. gdy robię coś innego to powtarzam,to co uczyłam się. Najgorzej jest,gdy trzeba odróżnić przypadki Odpowiedz Link Zgłoś
noicomipowiesz Re: jh 28.04.12, 19:02 cóż.. ja tez tego nie lubię.. to trzeba po prostu wykuć .. same rodzajniki to pół biedy.. ale jak je trzeba przez przypadki odmienić to już jest większy problem... Odpowiedz Link Zgłoś
asia0987 Zrób tabelę! ;D 18.05.12, 20:40 Ja robię sobie tabelę na 3 części : 1. z rodzajnikiem der, 2. z die i 3. z das. I tam wpisuję słówka wraz z tłumaczeniem. Uczę się słówek i przy okazji zapamiętuję, która to kolumna. I potem wiem i sobie myślę: "o, Buch. Trzecia kolumna, czyli das" ;D Odpowiedz Link Zgłoś