10.08.09, 11:48
Hej czy zauważyliście jak polscy mieszkańcy są nietolerancyjni dla innych kultur, religii czy narodowości?! Denerwuje mnie stwierdzenie, że polacy uważają iż są tolerancyjni. Czemu w szkoła, mniejszych miejscowościach czy nawet w galeriach handlowych tępi się i przezywa "innych". Każdy z nas jest taki sam nie różnimy się zbytnio. Co wy możecie powiedzieć o waszej postawie względem różności.
Obserwuj wątek
    • dolce89 Re: Rasizm 10.08.09, 11:55
      Nie tylko Polacy są nietolerancyjni. Moja babcia miesza w Wiedniu, i wyobraź sobie ze tam
      do tzw. „lepszych szkół” nie chcą przyjmować dzieci pochodzenia tureckiego , tak samo
      jest z restauracjami czy klubami.
      • tinn Re: Rasizm 10.08.09, 12:14
        to się nazywa hipokryzja. xd uważamy sie za tolerancyjnych, ale w praktyce
        wygląda to inaczej. Wielu ludzi potępia murzynów, mulatów, chińczyków, każdego
        kto wygląda inaczej niż on sam. To jest nie fair, bo przecież to nie ich wina, i
        nie każdy kto inny musi być zły. cd tego co napisała dolce89 - u nas takiej
        dyskryminacji nie widać, ale na pewno coś takiego w polsce sie znajdzie.
        Ostatnio byłam w Wilnie, koleżanka mojej mamy tam mieszka, i własnie opowiadała,
        że w polskich szkołach, dzieci nie maja podręczników, bo ceny tych poslkich są
        tak kosmiczne, że tylko nielicznych na nie stać. Więc niektórzy mają polskie,
        niektórzy litewskie, i jak tu się uczyć?
        • nygus_95 Re: Rasizm 10.08.09, 13:01
          to jest taki trochę paradoks, bo biali stanowią mniejszą część społeczeństwa na
          świecie. większością są czarnoskórzy, azjaci, hindusi i tak dalej.
          poza tym czytałam w takim bardzo mądrym ;p magazynie "wiedza i życie", że
          potencjalny kowalski, twój sąsiad z naprzeciwka, może mieć więcej wspólnego z
          mieszkającym 4 tysiące kilometrów stąd ahmedem, niż z tobą. tak więc segregacja
          rasowa jest całkowicie powierzchowna- trochę z dupy jak dla mnie.
          poza tym rasizm jest dowodem na tępotę człowieka i takim właśnie gardzę po
          prostu. inaczej tego nazwać się nie da.
          a i założycielko wątku, ja bym powiedziała, że właśnie każdy jest inny, a nie
          taki sam.
          • nygus_95 Re: Rasizm 10.08.09, 13:08
            baj de łej, na jakimś serwisie widziałam takie zdjęcie przedstawiające białego,
            który bije czarnego. i obok sytuację odwrotną- gdzie czarny bije białego. pod
            zdjęciem był podpis "biały bije czarnego- bójka. czarny bije białego- obrona."
            to miało taką wymowę, nie pamiętam dokładnie jak szło. autor miał na celu
            przedstawić, że niby w dzisiejszych czasach czarni są traktowani ulgowo.
            no sorry bardzo, może warto by spojrzeć na to przez pryzmat kolonizacji afryki,
            kiedy przez całe wieki czarnych zmuszano do pracy niewolniczej. nie będę się
            rozpisywać, niech główki popracują.
            to zdjęcie uświadomiło mi jeszcze bardziej, jakie płytkie jest myślenie
            niektórych ludzi (polaków?) i totalnie się załamałam.
            • dolce89 Re: Rasizm 10.08.09, 16:18
              nygus_95 napisał(a):

że niby w dzisiejszych czasach czarni są traktowani ulgowo.
              > no sorry bardzo, może warto by spojrzeć na to przez pryzmat kolonizacji afryki,
              > kiedy przez całe wieki czarnych zmuszano do pracy niewolniczej. nie będę się
              > rozpisywać, niech główki popracują.
              Z Twojej wypowiedzi wynika, ze ludzi o czarnym kolorze, lub innym trzeba traktować
              ulgowo przez wzgląd na historie. Nie chce wyjść na rasistkę, ale nie zgodzę się z tą tezą
              ponieważ takie zachowanie może doprowadzić do jeszcze większego pogłębienia przepaści
              między przedstawicielami różnych ras czy kultur. Podziwiam Cię ze masz swoje zdanie na
              ten temat dość naiwne, ale masz. Trzeba pamiętać, ze w tej nazwijmy to "wojnie ras"
              ofiary tak jak sprawcy są po dwóch stronach barykady, nie tylko po jednej. Pozdrawiam
    • nikawika Re: Rasizm 10.08.09, 14:30
      No niektórzy są niemili do obcokrajowców...Alr cóż,ja do nich nic niemamsmile
      • majli. Re: Rasizm 10.08.09, 16:37
        Jedna rzecz, która mnie irytuje. Niby wszystkie użytkowniczki są takie
        tolerancyjne, a wystarczy poczytać komentarze na kotku.

O Tokio Hotel, na przykład. Nabijają się z Billa, nazywają go pedałem,
        dziewczyną... przykre, na prawdę przykre.

Tak samo jest z US5, Jonas Brothers...

dziewczyny, dajcie se na luz, i nie piszcie czegoś, co nie jest prawdą.
        • montanacyrus Re: Rasizm 11.08.09, 16:25
          Ja tam nic nie mam do innych kolorów skór czy religi.....
          • oobeatka Re: Rasizm 13.08.09, 17:18
            Ja nic do nich nie mam.
            Brat mojego kolegi przyjaźni się z ciemnoskórym kolegą. I co z tego? Kto tam patrzy nna
            kolor skóry? Liczy się dusz wink
            • shila_115 Re: Rasizm 14.08.09, 00:27
              Ja nie mam nic do osób innej rasy smile Tak jak osoba wcześniej powiedziała liczy
              się dusza smile)
              • punk_rock_girl Re: Rasizm 14.08.09, 07:54
                uważam,iż śmianie się z tego,że ktoś ma inny kolor skóry,wierzy w innego Boga itd.
                jest po prostu żałosne. nie sądzicie?
                w końcu każdy jest taki jak go Pan Bóg stworzył i przecież nie jego wina,że jest taki a nie inny.
                Wręcz można stwierdzić,że ludzie nie szanują siebie nawzajem.
                dlaczego?!
                bo takie są już te popier*olone czasy XXI w...
                nabijanie się z tego,że ktoś mówi innym językiem,wyznaje inną wiarę,jest grubszy, niższy,czy ma inny kolor skóry to po prostu w tych czasach normalka,ale to chamskie i niesmaczne żarty. jednych bawią,a ofiarę doprowadzają do płaczu,chęci pozbawienia się życia... nie wiem czy nasze pokolenie doczeka się czasów kiedy będzie można spokojnie wyjść na ulicę,bez żadnych wstrętnych zaczepek...
                tyle stwierdzam.
      • gucik13 Re: Rasizm 25.08.09, 20:46
        Wg. mnie rasizm to idiotyzm sciana
        Bo co to za różnica czy ktoś jest biały, czarny, wysoki, czy niski !
        To nie znaczy że jest GORSZY !
    • an_gie Re: Rasizm 15.08.09, 16:07
      KOCHAM obcokrajowców. Przez 2 lata mieszkałam w Anglii i wróciłam. Tam było
      super, no oprócz pogody... Ludzie byli bardzo mili. Dało sie z nimi pogadać(
      przydał sie kurs języka angielskiego od 9 roku życia- heh,) Oni są naprawde
      świetni.. a no wiecie jak tutaj jest w tej dziurze. smile
      • miless Re: Rasizm 15.08.09, 16:14
        tak , rasim w Polsce jest często spotykany ;/
        nie lubię tego. Człowiek to człowiek . nie zależnie
        od tego gdzie mieszka czy jaki ma kolor skóry.

ja KOCHAM , KOCHAM , KOCHAM obcokrajowców.
        zawsze można z nimi pogadać , są mili i wgl. wink
      • madziia Re: Rasizm 15.08.09, 16:14
        mi by to nie przeszkadzało smile
        co z tego ze ktoś ma inny kolor skory czy jest innej religi . ? indifferent
    • najaranazyciem Re: Rasizm 15.08.09, 16:28
      No wlasnie ja mam tak samo ;NieNAwidze Tego !
      Dlaczego jak zobacza chinczyka to od razu ;Zoltak patrzcie patrzcie idzie Zoltko !
      Albo czlowieka z brazowe karnacja ; CZekolada ! kupa!
      Wk * rwia mnie takie cos serio !
      jakos moj wujek byl w Chinach a jest bialy to nikt na niego nie mowil ;Bialas czy cos !
      Pzdr wink Dla tych ktorzy sa przeciwko RasiZmowi ;p
      PS.Watek taki juz jest ;D
      • miqusia Re: Rasizm 15.08.09, 16:38
        a tam, człowiek jak człowiek.
        nie powinien być też traktowany lepiej, ulgowo.
        powinniśmy być na równi . a co to za rasizm, że biali
        nie lubią czarnych i czarni tacy biedni. jak równo to równo .
        wgl. nie powinno być tego podziału ale tak jest i tego nie
        zmienimy ; d
        i do dziewczyny, która opisywała obrazek, znam go:
        https://demotywatory.pl/uploads/1247946039_by_wuja.jpg
        i się z tym obrazkiem zgadzam, bo ten rasizm to już zwykła obrona.
        • miqusia Re: Rasizm 15.08.09, 16:42
          bo się źle wkleiło ;
          /

wprawdzie to może to i inny obrazek, ale od razu wpadł mi na myśl ten ; )
          • claudunia Re: Rasizm 15.08.09, 19:06
            W mojej szkole/klasie sa rasisci...bynajmniej w stosunku do mnie sad Nie wiem ,czy mnie nie lubią za to jaka jestem ,czy za to ,że jestem czarna..sad
            • autre Re: Rasizm 16.08.09, 00:17
              claudia, jesteś mulatką ?! Ja.. pierniczę. Jeżeli tak, to.. kurcze, możemy sobie powiedzieć na
              GG o głupawych sytuacjach. ;p Heh, niestety, rasistów jest pełno na tym po...
              przepraszam, na tym świecie. Mam dwie siostry, jedna starsza o rok, a druga dopiero mały
              dzieciak poznający powoli świat. Moja sis kiedyś mi powiedziała, że kiedy byłyśmy jeszcze
              noworodkami, podczas spaceru do wózków zaglądały nam jakieś staruchy i niektóre
              próbowały ukryć wstręt czy zmieszanie, ale najczęściej mówiły 'o, jakie dziwne dzieci'.
              Błagam Was.. W przeszłości, kiedy byłam mała bardzo bolały mnie komentarze na temat
              tego, że jestem mulatką. Chociaż częściej nazywały mnie murzynem... komus by się tu
              przydała powtórka z lekcji historii o czasach po odkryciu Krzśka Columba.. W każdym
              razie. Obecnie, owszem, gdzieś tam w środku bolą mnie te ich przykre komentarze, ale
              większym uczuciem jest złość. Przysięgam, nie raz miałam ochotę takiemu jednemu (albo
              jednej) wystawić fucka albo kopać. Wiem, dzikie ze mnie dziecko, ale w kńcu się mnie
              określa jako tą impulsywną, tą którą łatwo wkurzyć. A tak po za tym od nie dawna
              zastanawia mnie jedno: czego te dzieci wołają za ciemnoskórymi Bambo ? Co do cholery
              takiego zrobiłyśmy ? Jak chcą się popisać przed tłumem, no to sorry. Nie kosztem
              drugiego człowieka, szczególnie takiego który już jako mały brzdąc nieźle się nacierpiał...
    • natasia14 Re: Rasizm 15.08.09, 23:45
      W szkole podstawowej jest taka dziewczynka , jest ona mulatką . Raz widziałam jak inne
      dzieci się z niej śmieją , dokuczają , bo jest "czarna'' . To nie robiły tylko dzieci z
      pierwszych klas ,ale nawet Ci starsi.
      Więc czy to jak się odnosimy do osób pochodzących z innych krajów nie wynosi się z
      domu.?
      Bo gdyby rodzice nie komentowali przy dzieciach "a ta jest gorsza bo ma inny kolor skóry''
      to dzieci nie chodziły i nie obrażały ich ,bo niby skąd takie ośmioletnie dzicko myślało, że
      źle robi skoro jego rodzice tak robią .
    • slodziutkafanka Re: Rasizm 16.08.09, 14:34
      Co do rasizmu to masz racje, czasami zdaje się to już chore. Ja mam dość tekstów typy:
      Spiepszaj szwabie, nie chcemy w polsce hitlera. Niektórzy powinni się leczyć;/
      • dolce89 Re: Rasizm 16.08.09, 15:15
        slodziutkafanka napisał(a):

> Co do rasizmu to masz racje, czasami zdaje się to już chore. Ja mam dość tekstó
        > w typy:
        > Spiepszaj szwabie, nie chcemy w polsce hitlera. Niektórzy powinni się leczyć;/
        Co ciekawe Adolf H. był Austryjakiem (ur. się Braunau am Inn), nie Niemcem (Szwabia
        leży w Niemczech) . Uważam ze już w 1 klasie podstawówki powinny bić zajęcia
        poświęcone problemowi jakim jest rasizm, bo wiecie "czym za młodu skorupka nasiąknie,
        tym na starość trąci".
    • jabluszko Re: Rasizm 16.08.09, 17:07
      mieszkam w okolicy gdzie nie mieszka żaden człowiek innej rasy, nowiec czesto kiedy szlam
      ze szkola na wycieczke po ulicy szzedl ktos innego koloru skory, chinczyk czy tam
      obojetnie
      i wtedy wszystkim leci glowa za nim
      chyba my w Polsce jesteśmy nie wiem czy nietolerancyjni to dobre slowo
      u nas nie mowi sie gorszy (jesli chodzi o mija klase, szkole) tylko wszystkich wtedy traca
      cyba taka ciekawośc czegos nowego, do czego nie jesteśmy przyzwyczjeni
      co prawda do Krakowa przyjeżdza dużo turystów, ale tak rzadko się ich widuje , no bo
      nikt chyba przecież nie chodzi np. na Wawel codziennie
      u nas w szkole mowi sie nam ze polacy sa malo tolerancyjni, ale czy to znaczy ze wszyscy?
      wszystko siem strasznie uogolnia
      ja na przyklad nie znam nikogo, kogo moglabym posadzic o to ze mogłby być rasisa
      ja tez nie zachowałabym sie nigdy jak rasista
      i myśle ze rzeczywiscie
      jesli dzieci dorastają w takim srodowisku, że wszyscy obok nich mowia: murzyny, zolci, to
      one sa takie samesad
      no i nie oszukujmy sie
      inteligentny czlowiek, ktory choc troiche zna swiat , nie jest takim idiota żeby wytykać
      palcami ludzi innej rasy, rasizm przeważnie jest cechą tepakow (przep;raszam za wyrazenie)

ale sie nazbierało teraz tego. wink
      • autre Re: Rasizm 20.08.09, 13:50
        Hmm.. a tak w ogóle, to czemu, tutaj w Polsce, za kolorowymi wołają Murzyn. NIe mogą
        tak jak w U.S. ? Czarny ? Bo gdy słyszę słowo na M., czuję się... jakbym była tą gorszą..
        Jkabym była... no nie wiem... nie umyta. Czy coś. Czarny tylko określa nasz kolor skóry.
        Mimo, ze nie mam aż tak zupełnie czarnej skóry. Jako mulatka raczej w kolorze lodów
        orzechowych..
        • katsuumi_17 Re: Rasizm 20.08.09, 14:09
          Powiem szczerze, że w moim otoczeniu i w mieście bardzo rzadko spotykam oznaki
          rasizmu. Mieszka tutaj troche Azjatów i Czarnoskórych, czasami się spotyka, ale nie widzę,
          żeby ktoś krzywo na nich patrzył. Owszem, ludzie zwracają uwagę, ale obywa się bez
          przykrych komentarzy. smile

Ja sama jestem tolerancyjna i dziwi mnie podejście niektórych osób do obcokrajowców,
          wszak według mnie są oni bardzo sympatyczni (nie raz miałam okazję z nimi rozmawiać),
          mężczyźni bardzo przystojni smile. Pozdrawiam.
    • sol Re: Rasizm 24.08.09, 21:20
      Tak, Polacy są nietolerancyjni ale cóż... Ja osobiście jestem na wszelki nowości
      otwarta. Jeżeli spotkam na swej drodze murzyna, to się na niego patrze. Wiem że
      to nieładnie i co on sobie może pomyśleć, ale uwielbiam murzynów. Może dlatego
      że są tacy różniący się od nas białych. Chcę być czarna smile
    • hellonora Re: Rasizm 25.08.09, 13:00
      Tak, to jest okropne. Ludzie są totalnie nie tolerancyjni. Polacy szczególnie.
      Ja akurat uwielbiam azjatów i murzynów. No po prostu kocham. Gdy ich widzę to
      mam ochotę do nich podejść i powiedzieć, że są cudowni. I boli mnie jak ludzie
      ich nie tolerują.
      Albo to... To co, że ktoś jest gejem, lesbijką albo jest bi? Przecież to ich
      sprawa, nie? Ja mam siostrę, która jest bi i mi to nie przeszkadza. A tylu ludzi
      tego nie chce przełknąć...
      O tym jak ludzie nie tolerują subkultur nie wspomnę.
    • xxxxnatixxxx Re: Rasizm 25.08.09, 22:16
      W polsce jest duzo rasistów i tego nie zmienimy. Dziwie sie dlaczego ludzie dzielą je na
      różne grupki. Może różnimi się kolorem skóry nie którzy są biali, czarni czy żółci. Ale czy to
      coś zminia? W głębi duszy jestesmy tacy sami.... To chore, ale co Polska już taka jest,
      chociaz nie tylko ona...
    • kardolina wiem coś o tym -.-' 25.08.09, 22:26
      ohh u mnie są tacy. chodzi mi o religię. ja sama jestem chrześcijanką ale nie katoliczką. a u
      mnie w klasie niektórzy zagorzali katolicy nie potrafią tego zaakceptowac. jednak ja sobie
      nie pozwalam w twarz pluc i wyzywac.
    • kardolina chociaż... czy ktoś jest w pełni tolerancyjny? nie 25.08.09, 22:28
      nikt tak na prawde nie jest tolerancyjny. bo, zeby takim byc, trzeba wszystko tolerowac! a
      powiedzcie mi czy tolerujecie zabojcow? pedofili? odpowiedzcie sobie na te kilka pytan a
      sami zobaczycie, ze nie ma ludzi tolerancyjnych; tak nam tylko się wydaje, ze są i tak siebie
      nazywamy, niestety omylnie.
    • kana_94 Re: Rasizm 27.08.09, 00:04
      Nie rozumie jedmego! Co ma kolor skóry do człowieka?? Mi to nie
      przeszkadza czy ktoś jest czarny czy żółty? Przecież np. w Azji to my jesteśmy
      Ci Inni. Ale im to nie przeszkadza. Oglądałam dzis uwage i to co sie
      dzieje w Białym Stoku to jest poprostu obraza całego narodu polskiego! CZemu w
      innych miastach nie mam takiej przemocy wobec czarnoskórych ludzi?

Bądźmy TOLERANCYJNI
      • kardolina Re: Rasizm 27.08.09, 09:40
        do pełnej tolerancyjności jeszcze każdemu daleko ^^
        • skrzacina Re: Rasizm 30.08.09, 15:18
          to straszne. ;/ . rasizm jest beznadziejny. ;d
          dziwne że wogóle murzynów np. się wytyka palcami. Sama też tu nie rozumiem czemu się
          wyżywają niektórzy na M. Jacksonie. Przecież wiele osób się opala żeby się zbrązowieć, a
          wszyscy się wyżywali na Michaelu tylko dlatego że ma vitiligo. ;/ . Żal po prostu.
          • kardolina Re: Rasizm 30.08.09, 16:34
            akurat on może miał chorobę, ale też się wybielał.
            owszem, ludzie się opalają, ale jeśli robią tą w sposób natralny (opalanie się na SŁOŃCU; nie
            solarium), to ok, a wybielanie się jest sory, ale chemiczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka