vivi2kiwi 22.08.09, 17:44 ten wątek jest głównie dla osób, które noszą okulary, soczewki itd. chciałabym się zapytać jakie macie wady wzroku? jesteście krótko czy dalekowidzami? ja jestem krótkowidzem i na oboje oczu mam już -2,25. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vivi2kiwi Re: Wada wzroku. 22.08.09, 17:45 jeszcze dodam, że mam okulary i soczewki. na co dzień w wakacje nosze okulary, a jak gdzieś jadę i do szkoły noszę szkiełka kontaktowe. Odpowiedz Link Zgłoś
najt. Re: Wada wzroku. 22.08.09, 17:48 ja też jestem krótkowidzem , mam wade w jednym oku -1 a w drugin -2 ... i nosze okulary , bo na soczewki jestem za młoda ... Odpowiedz Link Zgłoś
vivi2kiwi Re: Wada wzroku. 22.08.09, 17:50 a ile masz lat? ja mam 14 i baaardzo długo prosiłam rodziców o soczewki. kiedy zaczęłam ich obsypywać informacjami, że są jednorazowe itd. to tata w końcu zabrał mnie do okulistki i ona od razu się tym zajęła. u niej założyłam takie pierwsze na próbę żeby się nauczyć i wg., a teraz mam już swoje opakowanie jednorazowych. tam jest 15 par, na razie wykorzystałam koło 5-4 chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
elanor Re: Wada wzroku. 22.08.09, 17:55 Ja też mam wadę wzroku. Jestem krótkowidzem. Odpowiedz Link Zgłoś
tinn Re: Wada wzroku. 22.08.09, 18:37 nie można być za młodym na soczewki.! chyba że masz do 8 lat. ;/ bo takie dzieci raczej same nie założą i nie zadbają o odpowiednią higienę. ja mam wade wzroku od 3 klasy podstawówki . teraz -2,75 w jednym, a w drugim chyba -2,5.. ale okulary mam oba szkła na -2,75, a soczewki na -2,5, bo zawsze musi być ćwiartka mniej. Soczewki noszę 30 dni bez przerwy, czyli w dzień i w noc, potem zdejmuje na 1 łikend i w niedzielę wieczorem zakładam nowe 30dniowe, żeby do szkoły już mieć i tak dalej.. ;D okulary noszę tylko w wyjątkowych sytuacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
agnes_cerk Re: Wada wzroku. 22.08.09, 18:51 krótkowidz mam -1,25 a raczej miałam rok temu teraz czuję, że wzrok mi się pogorszył, pewnie dlatego, że nie noszę okularów a raczej zakłam je tylko wtedy gdy oglądam telewizje (1godz dziennie) albo musze coś zobaczyć z tablicy w szkole Odpowiedz Link Zgłoś
valhalla Re: Wada wzroku. 22.08.09, 19:25 Ja mam krótkowzroczność i astygmatyzm. Na lewe oko -1,75, na prawe -1,5. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi2kiwi Re: Wada wzroku. 22.08.09, 19:26 mój tata ma astygmatyzm, ja na szczęście nie. jeszcze, bo nigdy nic nie wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
kostka Re: Wada wzroku. 22.08.09, 23:24 Ja okulary noszę wieczorem bo w dzień jeszcze sobie jakoś radzę beż nich. Odpowiedz Link Zgłoś
natalka_xd Re: Wada wzroku. 22.08.09, 23:30 jestem krotkowidzem, wada to -3, mam soczewki i okulary ;d Odpowiedz Link Zgłoś
countrycutie. Re: Wada wzroku. 23.08.09, 18:57 widzę, że większość z was jeśli nosi okulary lub soczewki, to ma wadę -. a ja jestem inna i jestem dalekowidzem :d ale wadę mam straszną, na prawe oko +1,5 a na lewe +5,0. wiem, straszna różnica. do końca życia zostanę z tą wadą (chyba, że zdecyduję się na operację). Mam i soczewki i okulary. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi2kiwi Re: Wada wzroku. 23.08.09, 19:40 nie martw się, plusy mogą się cofnąć. minusy mają gorzej, bo wzrok już mi się nie polepszy. i też planuję operację, jak będę dorosła. Odpowiedz Link Zgłoś
pink_girl. Re: Wada wzroku. 25.08.09, 14:09 ja noszę okulary jakies 3 lata.. kiedyś miałam po -3,5 u obu, a teraz mam tylko -1,5 a w drugim -0,5 .. coraz lepiej.. jeszcez jakiś roczek mi został Odpowiedz Link Zgłoś
ladyy Re: Wada wzroku. 23.08.09, 19:02 Ja jestem krótkowidzem mam na jedne 2,25 a na drugie 2 Nie jest aż tak źle Odpowiedz Link Zgłoś
blacky Re: Wada wzroku. 25.08.09, 14:02 krótkowidz -3,25 na oba i uwierz ze ja tam sie tym nie przejmuje wcale nosze soczewki wiec wygladam jak wygldalama moja kumpela ma juz -6,5 na oboje oczu wiec naprawde jezeli masz tylko -2 nie ma sie czym przejmowac chodz tylko naprawde co 4 miesiace do okulisty na badania i mowie serio oczy to najwazniejsza rzecz tak jak zdrowie warto czesto zjawiac sie u okulisty bo bedziesz na biezaco Odpowiedz Link Zgłoś
mileyanddemi Okulary 25.08.09, 14:08 Ja mam okulary . W prawym oku mam +1,5 a w lewym astygmatyzm i +1.75 .Bym chciała soczewki ale sie nie oplaca , ponieważ za rok bedę miała okulary tylko do telewizji kompa i do czytania Odpowiedz Link Zgłoś
ashleyandmiley Re: Wada wzroku. 25.08.09, 14:09 ja jestem krótkowidzem mam jakieś -0,75 na lewym a 0,50 na prawym.. narazie mam okulary ale soczewki moze bede miala kiedys.. Odpowiedz Link Zgłoś
tulla Re: Wada wzroku. 25.08.09, 14:09 Ja jestem krótkowidzem i mam wadę ponad 3 - nie pamiętam ile dokładnie. Mam okulary, ale praktycznie to chodzę w nich po domu, czasem je zakładam jak nie widzę na tablicę. Zawsze je mam przy sobie, ale raczej ich nie zakładam. Bez okularów czuję się lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
rollercoaster. Re: Wada wzroku. 25.08.09, 14:48 w porównaniu do mnie masz łagodną wadę wzroku. może i mi nie uwierzysz ale ja mam prawie - 5,0 i od miesiąca noszę soczewki, wcześniej nie chciałam nosić okularów. w dodatku na jedno oko mam astygmatyzm. koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
independent_ Re: Wada wzroku. 25.08.09, 14:57 ja mam wade wzroku, ktotkowidzem jestem. musze nosic okulary, ale ich nie nosze. bo wygladam glupio. Odpowiedz Link Zgłoś