Dodaj do ulubionych

dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumiem

• beautiful_ Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 25.10.09, 20:10
      Ja powiem tak, chyba tylko raz przeczytałam całą lekturę a tak to zawsze
      streszczenia a jak to zaczęłam czytać (czyli Zmierzch) to mnie tak jakoś
      wciągnęło i ta chęć poznania tego jak to się skończy więc czytałam kolejne części smile
      Po prostu to jest rzecz gustu wink
      Pozdrawiam
      • siemaxdd .; x 25.10.09, 20:14
        bla, bla, bla. pogadam sobie. XD
        a więc pierwsza część i druga ( o dziwo , ale 2 może dlatego, że edward powiedział papa )
        w miare mi się podobały. fanką nie jestem , ale film był spoko. przy 3 części książki
        zasypiałam i nie mogłam jej doczytać w pół roku, a to dziwne, bo czytam książki
        maksymalnie 5 dni ! zgadzam się z niektórymi wypowiadającymi się, fabuła i pomysł niezłe,
        ale wykonanie nie do końca fajne. ; x
        dzięki , pa XD
      • beautiful_ Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 25.10.09, 20:15
        A i właśnie po przeczytaniu kilku wypowiedzi prędzej innym mogą się podobać
        innego typu książki które fanom sagi się nie podobają tak jak właśnie jest z
        Sagą Zmierzchu niektórych to pochłonie a niektórych nie , nie wiem co tu jest do
        rozmyślania smile
        • zu.charch Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 25.10.09, 20:18
          zgadzam się z beautiful_
          • ocean.bez_dna Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 25.10.09, 20:21
            kazdy lubi
            to coo chce .
            na swoj sposob.
            Dlaczego lubisz
            swoja kolezanke?
            Bo nie rozumiem.

-'-
    • zelkojadek Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 25.10.09, 20:25
      Mi ta książka po prostu się podoba.Nie dlatego bo Edward/Jacob są piękni czy cos ale dlatego że po pierwsze:lubie tego rodzaju(gatunku) książk, a po drugie:uwarzam żę historie które przydarzają się Belli,wampirom i wilkołakom są ciekawie opisane lecz to tylko moje zdaniewink
      • oleska940 Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 25.10.09, 20:29
        Ta książka poprostu jest świetna.....postacie są spoko i ta ich miłość taka
        prawdziwa....naprawde warto poczytać
    • martf Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 25.10.09, 20:28
      to zrozum . ;/
    • miley_love. ! 25.10.09, 20:32
      także nie rozumiem fascynacji tą książką, szmeyer to kiepska pisarka,
      • martf Re: ! 25.10.09, 21:41
        Mądra się znalazła. Ty lepsza jesteś , a twoja Miley to już napewno z tą piękną
        , a wręcz powalającą twarzą. ;p Może ty mi wytłumacz dlaczego ją lubisz ...
        jest brzydką , głupią i kiepską aktorką ... a więc nie rozumiem sciana
        • miley_love. ! 25.10.09, 22:02
          no więc wiesz, co czuję! : D
          dla ciebie miley to kiepska aktorka, dla mnie meyer to kiepska pisarka,
          fajnie, że się uzupełniamy, naprawdę ;]
          nie robi mi to na złość, że obsmarowujesz miley, mam wyjebane na to, uwierz ^^
          • martf Re: ! 26.10.09, 13:35
            No masz racje . I nie chce robić ci na złość mówiąc , że nie lubie Miley . Każdy
            ma własne zdanie ... A tak szczerze mówiąc to ja ciebie rozumiem ... może lubisz
            ją np za to , że jest zawsze uśmiechnięta itd. Więc ty też spróbuj zrozumieć
            dlaczego ja np. lubie zmierzch . ;]
    • kalunia dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumiem 25.10.09, 20:34
      ja to uwielbiam sage za to ze jest po prostu ahhh....
      nie mowiac juz o tym ze edward jest bosski bo tego nie chcialas uslyszec
      ale ta historia cala, ich milosci, ich przyjazni(edwarda i belli) jest tak
      piekna ze az......nie moge...
      i wogole cala saga zmierzchu jest swietna...nie umiem tak wprost opwiedziec
      czemu...ale to takie dziwne uczucie zachwytu
    • apokalipsa_ Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 25.10.09, 20:41
      Wydawała się po prostu inna. ciekawsza ..
      Cztałam, oglądałam..
      Nie było takie złe.xd
      Nawet miałam małego fioła.. ale stety przeszło.
    • katniss__ Akcja... Jaka akcja?! 25.10.09, 20:47
      Tam się NIC nie dzieje... Bella przez 50 stron zastanawia się nad tym, czy
      może usiądzie, a resztę książki autorka postanowiła poświęcić opisowi oczu
      Jedynego Boskiego Edwarda.
      Cullen'owie to rodzina iście słodziutka, nie jedzą ludzi, lubią zwierzątka,
      jakie to wspaniałomyślne, humanitarne i genialne z ich strony!
      Żenada...
      A autorka nie ma za grosz talentu i oryginalności.
      • green_lejdi13 Re: Akcja... Jaka akcja?! 25.10.09, 20:57
        zgadzam się. Rozdział bez zachwycania się jaki to Edward jest boski i
        umięśniony, że jego skóra jest zimna i twarda jak marmur. Nie no, to rozdział
        stracony! Porównajcie sobie Harry'ego Pottera z Edwardem Cullenem. Harry może i
        jest czarodziejem, ale zachowuje się normalnie, a Edwardzio jest taki "piękny" i
        taki silny i taki dobry, bo nie ugryzie Belli.. litości uncertain. WTF? A Bella.. jaka
        nastolatka tak się zachowuje? Masakra uncertain
        • nasty Harry, a Edward... 25.10.09, 21:29
          Wiecie... Edward to może najwyżej Harry'emu buty czyścić... Chociaż nie wiem,
          czy pan Potter by takiemu wampirkowi na to pozwolił.
          • green_lejdi13 Re: Harry, a Edward... 26.10.09, 14:25
            hahah xD.. zgadzam się xD big_grin.. <lol2> świetnie to ujęłaś xD
    • jusiia xD 25.10.09, 20:51
      Filmu nie widziałam, Robert mnie wpienia. xD
      Ale książki są naprawdę ok.
      Mam 14 lat, to mi się podobają, za jakiś czas bd szukała czegoś
      ambitniejszego. ; d
      • kkk277 Re: xD 25.10.09, 21:08
        Czytałam zmierzch poniewaz moja kolezanka strasznie sie nad tym rozplywala...edward to,
        edward tamto(chwała Bogu ze jej przeszlo)podchodzilam do niego sceptycznie i nadal tak
        do niego podchodze.Przeczytałam wszystkie czesci ale mysle ze to tez zasluga tego ze po
        prostu lubie czytac.Zgodze sie z wszystkim co powiedziala autorka tego watku, mimo to
        saga mnie zaciekawila(zwlaszcza 5 czesc.)nie rozumiem jednak calej obsesji, nicków typu-
        bella,alise.Bella jest po prostu wku.... mysle ze bardziej pododbalo mi by sie gdyby bella
        miala troche charakteru a Edward nie byl taki idealny...
        • mweezy Re: xD 25.10.09, 21:28
          książka mnie nie zachwyciła . ale nie jest najgorzej xd trochę za banalna i
          przewidywalna akcja . być może zmierzch jest taki popularny bo napisany dość
          prostym językiem? Harry Potter jest o wiele lepiej napisany . i ciekawszy .
          • nasty Ylkhym. 25.10.09, 21:32
            Harry Potter to klasyka! A Zmierzch to zwykły badziew...
            • martf Re: Ylkhym. 25.10.09, 21:44
              Ja się nie zgadzam z tym . Uważam , że oba filmy (książki) są dobre . wink
            • shili Re: Ylkhym. 25.10.09, 21:48
              No to ja przytoczę wypowiedź kogoś z góry xD ( tego tematu )

"Bo wciąga.
              Bo dziewczyny się zakochują w "idealnym" Edwardzie.
              Bo można pomarzyć o takiej miłości."

Jak najbardziej się z tym zgadzam. Co do rozpływania się nad "doskonałym"
              tłumaczeniem czy coś w tym stylu, to według mnie to wcale nie jest prawda,
              tłumaczka trochę to spiep.rzyła, może dlatego nie do końca wam się podoba. W
              oryginale brzmi lepiej big_grin. No to teraz czemu mi się podoba, oprócz wyżej
              przytoczonych argumentów. Czytało mi się dobrze i wciągnęło mnie to smile, co jest
              dużym plusem, bo dużo książek mnie po prostu nudzi i nie jestem w stanie
              doczytać do końca, jednak z tym jakoś mi się udało, więc wbrew pozorom nie było
              źle cool. Co do idealnego Edwarda, to czasami był trochę zbyt idealny,
              przydałoby mu się kilka "ludzkich" odruchów tongue_out np. mógłby być trochę bardziej
              zazdrosny o B., a nie, że pozwala jej sobie wziąć z niego to co chce i nie każe
              jej wybierać pomiędzy sobą i J. xD...no proszę...aż tak "uroczo" nie powinno
              być. Ale ogólnie mi się podobało, było okay, może nie jakieś tam arcydzieło, ale
              całkiem nieźle wyszło S. Meyer big_grin. Ojej...ciuu...ależ mi wyszedł długi
              komentarz xD, się wysiliłam, chociaż nie wiem czy komuś zechce się czytać smile.
              • martf Re: Ylkhym. 25.10.09, 21:57
                Mi się zechciało wink W pełni się z tobą zgadzam . ^^
    • miley112 Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 25.10.09, 21:45
      ` bo ludzi interesuje co np. będzie dalej w filmie a książka ; hmm . nie wiem !!
    • margulosiaczek Ma w sobie to coś :)) 25.10.09, 21:47
      Mi się podoba w książce (książka jest lepsza niż film) to, jak Edward kocha Belle... W ogóle
      miłość ukazana jest tam dość fajnie, nie do końca idealnie. Edwart jest romantykiem i
      gentelmenem, więc pewnie dlatego podoba się wszystkim. To jest jak połączenie ludzi z
      dwóch epok. Bella jest wkurzająca co prawda, ale ta książka ma w sobie to coś. Czyta się
      ją lekko i szybko. Mam bzika na jej punkcie, ale patrze na nią obiektywnie. W książkach
      tych się praktycznie nic nie dzieje, tylko na koniec, no może pomijając 1 i 4, bo w nich
      jakoś tak ciekawiej. Pomimo to całą sage przeczytałam już 3 razy wink
      • buntowniczkaxd Re: Ma w sobie to coś :)) 25.10.09, 21:49
        nie czytałam książek [ bo nie nawidzę czytac [

ale oglądałąm film i dla mnie typowy normalny film nic nadzwyczajnego więc też nie wiem
        czym ludzie się tak zachwycają ; cc : /
        • nasty Re: Ma w sobie to coś :)) 25.10.09, 21:51
          Bo jakbyś CZYTAŁA książki, to pewniie wiedziałabyś czym ludzie się zachwycają
          [bądź, co ich denerwuje] w Zmierzchu.
        • pixi_14 ... 31.10.09, 14:21
          Jezu, każdemu podoba się co innego, tobie się podoboba zielona bluzka , a mi nie.
      • nasty Re: Ma w sobie to coś :)) 25.10.09, 21:50
        Edward jest tak idealny, że aż mdły.
        Nie ma wad.
        To nienormalne. [jeśli w ogóle można mówić tutaj o normalności]
        I wkurza...
        • olive Re: Ma w sobie to coś :)) 31.10.09, 15:29
          Nasty - myślę, że mówisz o marysuiźmie.
    • dhampir_ Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 25.10.09, 21:57
      Ja jestem fanką całej sagi.
      W sumie to dziwne pytanie zadałaś. Wiesz ja uważam , ze każdy lubi co innego
      jedni uwielbiają hanne ( której ja nie znoszę , ale szanuję jej fanów) a inni
      zmierzch ( który uwielbiam) i każdy ma jakieś powody dla których uwielbia
      to.więc nie mogę pojąc dlaczego tego nie rozumiesz.
      A co do zmierzchu to lubię go za to , że fajnie mi się go czytało. Przeczytałam
      go od deski do deski i mi się nie znudził.
    • lilii_95 Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 25.10.09, 22:08
      więc tak.

na początku... mi się podobało. nie tak bardzo jak potter (serce) ale zawsze.
      bella była dla mnie fajna bo przypominała momentami mnie. oczywiście kwn
      szczerze nienawidzę do dziś ( nuda nuda nuda nuda nuda nieskonczonosc nuuuda)...
      także do chwili obecnej wkurza mnie mowienie, ze przed switem jest
      megamegamega x1000 zboczona. pf.

ale teraz tak dużo się o tym mówi... zbrzydło mi ewidentnie.

koleżanka chce mnie namówic na nju mun do kina. ale ja nie chcę.
    • vaniney odp 26.10.09, 14:03
      nawet nie wiem dlaczego.to powinno być zaskoczenie,ponieważ nie cierpię książek o
      miłości.wtedy jest tylko 'a romek jest taki piękny,taki inteligentny,kocham
      goooooooooo'.podobne teksty toczyły się przez CAŁĄ sagę zmierzchu,bo belka ciągle
      oszołomiona boskością eddyego słodziła go i słodziła.zatem książka powinna być polecana
      rozmarzonym nastolatką poszukującym księcia z bajki[w tym wypadku
      edwarda.pomijając,że takowych edwardów nie ma].no więc ja-bezuczuciowa
      wredota,oszalałam na punkcie roberta pattinsona[jakież to żałosne,prawda?].I SAMA NIE
      WIEM DLACZEGO.jest wdg mnie przystojny[i mam w dupie jego krzywy nos] i taki
      zabawny!po wywiadach z jego udziałem leżę na podłodze.facet gada jak naćpany,aż miło
      posłuchaćbig_grin po obejrzeniu filmu[za pierwszymi dwoma razami w ogóle mi się nie spodobał]
      jakieś 5 razy doszłam do wniosku,że facet grający edwarda jest świetny,a dziewczyna
      grająca belle do dupy.następnego dnia z ciekawości kupiłam pierwszą
      część.przeczytałam,trochę wynudziłam i uznałam[ciągle wyobrażając sobie pattinsona],że
      książka jest świetna[czemu?nie wiem xD].nazajutrz poleciałam po drugą część wynudziłam
      się strasznie,bo mojego ukochanego nie było przez więcej niż pół książki,ale końcówkę
      czytałam 1948194053 razy[bo tam już był edward serce].znienawidziłam jacoba bo stał
      na przeszkodzie szczęściu mojego wampira[a przecież ja lubię książki gdzie jest zuo!te
      wampiry nawet nie miały kłów!!].następne 2 częsci też przeczytałam,uwielbiam sagę i
      wychodzi na to,że przez wzgląd na pattinsona/cullena[chociaż w necie naczytałam się
      mase lepszych fanfiction gdzie,uwagauwaga,były baaaaaaaaaadwardy].w tym jakże
      długim komentarzu,niczym bella,rozwiodłam się na temat urody roberta pattinsona.i broń
      boże nie lubię takich książek,tylko ten nieszczęsny zmierzch XD
      • maddie2909 Re: odp 26.10.09, 14:25
        ja akurat nie lubie sagi zmierchsmile
      • roseline Re: odp 26.10.09, 14:28
        lubię, bo to odzwierciedlenie tego, co każda z nas chciałaby mieć -
        nieziemskiego, zakochanego po uszy, młodego amanta! Romantyka, wrażliwego, ale
        czujnego i odważnego. Ideał. Mnie książka nie zachwyca, momentami nawet nudzi,
        ale czyta sie bardzo łatwo i w zasadzie przyjemnie. To jedna z tych książek,
        które się czyta choć nie mają większego przekazu. Zdarzają się momenty śmieszne
        lub smutne. Ot, zwykłe romansidło, tylko w wampirzej wersji.
    • softy_girl Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 26.10.09, 14:08
      będąąc "obiektywna" powiem ci ze ma ciekawą fabułęę ale przekazanie jej już nie
      jest takie znowu super... ;/ Tzn. film popsuł mi trochę wizerunek Jacoba w
      książce był zupełnie inaczej opisany a w filmie inaczej .
    • lara12 Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 26.10.09, 14:38
      no wesz, tobie to sie nie podoba, ale nam tak;]
      każdy woli co innego, nie ma dwóch osób, które by lubiły wszystko to samo.!
      może ty wolisz inne książki..
      gusta sa rożne, a o gustach się nie dyskutuje ;p xdd
    • jadziaxd Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 26.10.09, 14:42
      Najpierw obejrzałam film, podobał mi się, chociaż nie było w nim jakoś dużo
      akcji czy coś. Po nim przeczytałam książkę, jakoś mnie wciągnęła, bo było
      całkiem inaczej niż w filmie. Od koleżanki pożyczyłam drugą część i byłam
      ciekawa co będzie dalej. Przeczytałam do ostatniej. I właśnie w ostatniej działo
      się najwięcej i moim zdaniem była najciekawsza. I teraz czekam na ekranizację
      drugiej części, a dlaczego mi się tak spodobał to nie wiem sama. Może po prostu
      dlatego, że Stephenie Meyer fajnie pisze, przeczytałam też jej inną książkę
      "Intruz" i chociaż to fantastyka to też mi się podobała xD
    • asica_ Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 26.10.09, 15:48
      ja bardzo lubię sagę gdy czytam książki to jak bym się przenosiła do miejsca w którym się
      to dzieje.Niektóre dialogi są zabawne a niektóre wzruszają.smile
    • akira Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 28.10.09, 20:09
      Uwielbiałam, ale szybko mi się znudziła xD
      Cała historia jest taka płytka... Niedorzeczna smile
      A film tylko pogorszył sprawę.
      Musze powiedzieć, że Intruz jest dużo lepszysmile
    • vanella Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 28.10.09, 20:29
      Wiesz, to chyba zależy od gustu. Niektórzy wolą ramantyczne książki, inni mroczne a
      jeszcze inni typowo problemowe dla nastolatek. Zmierzch to coś pomiędzy I a II wersją.
      Prawda jest taka, że często osoby lubią tę sagę bo jest na fali albo wyłącznie dlatego że
      występują w niej przystojniacy. Tak na serio tylko osoby, które naprawdę są wrażliwi i
      wierzą w prawdziwą wieczną miłość są w stanie prawdziwie pokochać sagę. Ja taka jestem,
      (choć nie twierdzę że to całkowicie dobrze a reszta osób jest do bani wink). To też zależy po
      prostu od charakteru człowieka. Bardziej zabawowe dziewczyny, żyjące chwilą raczej nie
      zainteresują się sagą(przynajmniej nie wczują się zbyt mocno). Każdy dostrzega inne
      zalety książki-niektórzy zwracają uwagę na samą treść, inni tylko na dialogi itp. Ja raczej
      doszukuję się przesłania, wczuwam w powieść i nie zwracam uwagę na choćby nawet
      nierealizm sytuacji czy coś w tym stylu. Dla mnie związki między ludźmi i nie tylko(smirk) to
      największy plus sagi. Po prostu niepoprawna romantyczka ze mnie, która lubi mrok wink A
      każdy przecież patrzy na powieść inaczej...
    • haru Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 29.10.09, 16:34
      brawa dla tej pani za taki temat! ja też kompletnie nie rozumiem, na czym polega
      fenomen "Zmierzchu"... a może raczej wiem - bo dzisiejsza młodzież wprost
      ubóstwia zmyślone historie o pięknych facetach i dziewczynach, które trzeba
      wciąż ratować z opresji. wszystko oczywiście przedstawione w nowoczesnym
      świecie, w pip scen miłosnych plus grupka nudnych, schematycznych bohaterów. ot,
      przepis na książkę, która nie wymaga od człowieka myślenia.
    • antikowa Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 29.10.09, 20:26
      Książka nie wymagająca myślenia.
      • apocalypse Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 29.10.09, 20:32
        Bo:
        a) ciągnie się.
        b) świetnie się przy niej słucha The Cure (to akurat mój własny pogląd, cały czas miałam "Lullaby" i było dobrze)
        c) film też się ciągnie, więc wiesz...
        d) za bardzo się ciągnie, więc ją lubisz
        e) jeśli oglądałaś/eś film najpierw, masz obraz w wyobraźni, jacy aktorzy, gdzie, itd.

Szczerze mówiąc, to nawet wciąga i się ciągnie, jak srajtaśma (dosłownie).
        Powtarzam się? No cóż, moje zdanie czasami się ciągnie jak repeat the track.
        I mówię to ja, posiadaczka ebooków ze źle ustawionym kontrastem. suspicious
      • antikowa Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 29.10.09, 20:36
        zapomniałam napisać, że ta książka ma jakies swoje plusy.

- fajnie sie przy tym słucha alice nine., jakiegoś ich dolujacego utworku.
        - mozna sie nabijac z belli, ze jest taka niekumata.
        • mweezy Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 29.10.09, 21:24
          antikowa , ahh big_grin ty też zbijasz sie z belli? xD no dobra , wiem że uraziłam
          fanów, ale też sie z niej z przyjaciółkami zbijamy xD
    • fanka.twilight love twilight 29.10.09, 20:40
      poprostu jest cudowna jest w niej coś tak magicznego, że nie da sie tego opisać jak
      zaczniesz czytac to nie mozesz skonczyc wszyscy którzy przeczytali je to wiedza o czym
      mowie serceserceserceserce
    • kararock Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 29.10.09, 20:40
      mi po prostu przypadła do gustu
      i żeby nie było nie widziałam wtedy zdjęć czy jakiś tam zwiastunów filmu, więc wyobraźnia
      sama mi działałą i np. bella w mojej głowie wyglądała jak łucja z opowieści z narnii he he
      • renesmee_cullen Bo jest wspaniała 29.10.09, 21:04
        Ponieważ to piękna,wspaniale napisana saga,o wielkiej miłości,która jest w
        stanie pokonać wszystkie przeciwności.I nie jest to jednocześnie ckliwe
        romansidło.Zawiera też wątek akcji,przyjaźni z Jacobem...Każdy może znaleźć coś
        dla siebie.
        I rozumiem,że nie wszystkim może się ta książka podobać,lecz nie powinno się
        krytykować czyiśch upodobań...
    • klaudia7 Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 29.10.09, 21:03
      ja kocham tę książkę, bo pokazuje to czego ja nigdy nie zaznam, prawdziwej, nieskazitelnej
      miłości, bez względu na wszystko, a nie dlatego "że Edwardek jest taki piękny", ale nie
      mogę powiedzieć że Edwardek nie ma tam swojej roli, jest wampirem, cały czas chce
      skosztować jej krwi, a jednak MIŁOŚĆ PRZEWYCIĘŻA STRACH, jeśli chcesz przeczytać coć
      naprawdę wartościowego to polecam Stowarzyszenie umarłych poetów, jest pierwsza
      moja szkolna lektura ktorą przeczytałam bo chciałam a nie bo musiałam, pozdrawiam,
      mam nadzieję że teraz twoje nastawienie do całej sagi chociaż troszeczke się zmieniwink
    • merrs Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 29.10.09, 21:24
      bo mnie toi kręci? ;x
      nie wszystkich musi, nie wszystkim sie to samo podoba, a mi tak.
      i wierz mi, nie lubie czegoś 'bo jest na topie', bo pod tym względem jestem wybredna, ale
      akórat to mi sie podoba.
      ahhafgfg i ch.!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka