27.08.05, 19:30
Juz pisalam na ten temat ale zainteresowanych nie bylo o dziwno.
Wiele z was ma ochote na slodkie a w dodatku mysl o tym ze musicie sie
powstrzymywac juz cale zycie nie brzmi interesujaco.
Jest tak zwany cukier sevia z ziola ktory nie ma nic wspolnego z naszym
stolowym cukrem.Jedna z najwazniejszych jego cech jest to ze grzyb sie nim
nie zywi!!!!!!
Obserwuj wątek
    • andrzej.janus Re: Stevia 27.08.05, 19:36
      Polecam cukier Xylitol/ksylitol/ cena okolo 50 zl za 1 kg.
      • monikx2 Re: Stevia 27.08.05, 20:06
        Ksylitol,poczytajcie;
        www.xorceria.com/teksty/artur/jak_slodko.html
        • monikx2 Re: Stevia 27.08.05, 20:07
          www.xorceria.com/ogloszenia/ksylitol_naturalny_slodzik.html
    • artur737 Re: Stevia 27.08.05, 20:39
      Stevia jest dobra i wielu amerykanskich pacjentow ja stosuje - jak nie moga zyc bez slodkiego oczywiscie. Np 3-4 krople dosc dobrze slodza szklanke herbaty.
      Dobrze sie tez nadaje do slodzenia bitej smietany bo rowniez wystarcza zaledwie pare kropel.

Niektorzy nawet na niej pieka, ale tak po prawdzie to lepiej tego nie robic bo stevia jest jednak troche rakotworcza w wiekszych ilosciach. A do wypieku ciast trzeba jej dac calkiem sporo.
      • monikx2 Re: Stevia 27.08.05, 21:00
        Mam pytanie ,czy Stevia to to samo co Ksylitol?
        • misiaczekmoj Re: Stevia 27.08.05, 22:21
          Nie wiem skad ta informacja ze stevia jest rakotworcza .
          Stevia wlasnie jest rowniez dla ludzi ktorzy maja raka , jest jedna z produktow
          ktore daja zdrowie.Nie uszkadza systemu immunologicznego , nie karmi grzyba ,
          jest przyswajalna przez organizm .Mom zdaniem ze wzgledu na to ze zwykly cukier
          wlasnie tego nie ma to predzej wlasnie on mogly byc nazwany rakotworczy.
          • sylviane Re: Stevia 27.08.05, 22:27
            ja wtrącam tylko drobną konkluzję: oba specyfiki (stevia i ksylitol) są
            zdecydowanie za drogie jak na polskie realia. Ja raczej pozostanę przy słodkich
            migdałach (podobno dozwolone). Pozdrawiam
            • misiaczekmoj Re: Stevia 27.08.05, 23:26
              Jak ten produkt xylitol jest za drogi to zaspakajajcie swoje ciadotki guma do
              zucia bez cukru ktora zawiera wlasnie ten xylitol
            • palinodia Re: Stevia 28.08.05, 19:53
              No własnie, jak to jest z tymi migdałami??? Bo ja sobie własnie chcę zrobić to
              maslo migdałowe, o którym słyszałam gdzies tu na forum. Jak sie je dokładnie
              robi?? Prosze o szczegółowy przepissmile)
              • artur737 Re: Stevia 28.08.05, 20:02
                Nie robilem, ale zdajes sie, ze musisz miec bardzo silny blender do ktorego wsypujesz migdaly (chyba obrane) i rozcierasz na miazge.

Mleko migdalowe natomiast robi sie tak:
                Migdaly namoczyc i zdjac z nich skorke
                1 czesc migdalow 4 czesci wody
                Jakims mikserem lub blenderem dobrze rozetrzec i utworzyc zawiesine.
                Ewentualnie przelac przez sito dla otrzymania bardziej delikatnej konsystencji.
                Uzywac zamiast zwyklego mleka.
          • artur737 Re: Stevia 28.08.05, 08:34
            Informacja jest ode mnie smile

Tak wychodzi w badaniach na zwierzetach i to na wiecej niz jednym gatunku.

W duzych ilosciach jest dla zwierzat rakotworcza i bardzo duza szansa, ze dla ludzi tez. Ale bym sie tym nie przejmowal jezeli ktos chce ja uzywac przez kilka miesiecy w malych ilosciach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka