28.11.11, 00:27
Pozwalam sobie założyć wątek, bo wpisałam w forumową wyszukiwarkę nazwę, ale właściwie bez wyników:) Mam do Was pytanie o stevię - znacie? stosujecie? Interesuje mnie konkretnie wersja w tabletkach, stosowana jako słodzik. Czytałam laurki na temat stevii, że taka dobra, słodka, że nie ma chemicznego posmaku jak inne słodziki (w końcu naturalna jest ponoć:)). Kupiłam więc sobie na Allegro taką pastylkowaną, a po otrzymaniu zrobiłam herbatę i do środka hop dwie tabletki (analogicznie stosuję dwie tabletki słodzika/dwie łyżeczki cukru)... no i kompletne nic. Dokładnie rozmieszałam, ale zero efektu posłodzenia napoju. No to następnym razem dodałam jedną więcej, ale nadal nic.

Zaczęłam się więc zastanawiać, czy ta stevia to jakiś pic na wodę, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, bo nawet całkiem wiarygodna pani w jednym programie o zdrowiej żywności polecała to. Może więc po prostu trafiłam na jakiegoś oszusta, który sprzedał mi jakieś coś niebędące stevią? Moje pytanie do Was zatem brzmi: stosowałyście stevię w tabletkach? Słodkie to to, czy jednak nie?
Obserwuj wątek
    • emilia.gnybek-ciosek Re: Stevia 29.11.11, 15:35
      Stewia jest około 300 razy słodsza od sacharozy. Zatem po posłodzeniu stwią powinna Pani wyczuwać słodki smak. Zależy to jednak od zawartości w słodziku glikozydów pozyskiwanych ze stewi (stewiozyd, dulkozyd, rebaudiozyd), które są źródłem jej słodkiego smaku. Więcej na temat stewi przeczyta Pani w poniższym artykule:

Słodkie ziele paragwajskie - Stewia
    • daeg Re: Stevia 12.06.12, 13:07
      Istotnie o stevii prawie nie ma info, a jeśli już są to wszędzie się powtarzają. Musze przyznać ze dziwny to specyfik aczkolwiek skuteczny. Ja słodzę 'na oko', na litr lemoniady ostatnio dałam mniej stevii niż do litra kawy, a wydawało się ze skoro cytryna w lemoniadzie to i stevii trzeba więcej. Trzeba to sprawdzić metoda prób i błędów, ja właśnie jestem na etapie testowania.
      Mimo to myślę ze warto. Kiedyś jadłam mnóstwo słodyczy, minimalnie czekoladę dziennie....
      Potem okazało się ze mam grzybice pochwy i kiedy przestawałam jeść słodycze objawy się zmniejszały, tak samo było z 'pryszczykami' na twarzy. Stevia nie dość ze zastąpiła mi cukier to jeszcze pomogła w walce grzybkami
      • jo-an-na-29 Re: Stevia 02.08.12, 21:30
        Stewia jest niesamowicie wspaniałą rośliną! :) MOżna nią wszystko słodzić bez kalorii, psucia zębów i sprzyjania grzybicy. Mam nadzieję, ze te produkty, do których dodają teraz aspart. i innych g..ien będą teraz słodzone stewią.
    • Gość: Alana Re: Stevia IP: *.ntlworld.ie 04.08.12, 01:53
      Prawdziwa stevia jest bardzo słodka w tabletkach jest sprzedawana w małym zielonym opakowaniu z dozownikiem a w proszku w słoiku jak inne slodzika.
      Faktycznie jest naturalna i nieszkodliwa ale psuje smak kawy rozpuszczalnej.
      W herbacie jest ok w twarogach i jogurtach tez.
      Ta w proszku polecam do wypiekow.
      Jest stosunkowo droga w porównaniu
      z aspartamem.
      Pozdr
      Alana
      • Gość: kakało Re: Stevia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.12, 12:32

Faktycznie szału ze smakiem nie ma. Nie mogłam się przyzwyczaić. Trwało to trochę, teraz jest już ok.
        • rocambolesca Re: Stevia 05.08.12, 13:56
          Mi smak nie odpowiadał, zrezygnowałam.
    • Gość: Ja Re: Stevia IP: *.189.40.46.azart.pl 26.02.13, 21:29
      Już stare ale może komuś się przyda:)

Ja używam stewii od 2 miesięcy. Daję 1 tabletkę i to jest naprawdę słodkie. W Ince smakuje mi lepiej niż w herbacie. Czuć lekki posmak oprócz słodyczy, ale nie oszukujmy się, tak jak cukier będzie smakował tylko cukier:) Jak dla mnie rewelacja!
    • Gość: Ewa Re: Stevia IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 28.02.13, 14:06
      witam od dzis sie nad tym też zastanawiam ...zakupiłam na alllegro posłodziłam moja ukochaną owsianke i nic......w końcu musialam dosłodzić cukrem do tego pod koniec smak okropny!!!!
      • Gość: kamila Re: Stevia IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.14, 00:41
        Witam.
        Polecam strone krukam.pl
        Zamawiam stale z tej str.produkty i przychodzi w czasie 2dni i jestem mega zadowolona!!;)
        Znajduje sie w niej mnóstwo zdrowych produktów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka