Dodaj do ulubionych

jakie leki homeop. na regenerację błony sluzowej ?

16.10.05, 02:57
Jakie leki homeopatyczne można podać dziecku (5,5 lat) na regenerację błon
sluzowych ?
Jest leczona na candidę od lat (teraz jest ok, nie dostaje żadnych leków
homeopat. ani innych), ma ścisłą dietę, odrobaczona, dostaje minerały,
probiotyki i chlorelle.

Może dr. Janus mógłby cos doradzić ? smile
Obserwuj wątek
    • andrzej.janus Re: jakie leki homeop. na regenerację błony sluzo 16.10.05, 09:55
      Poproszeę o wyjaśnienie jaki jest aktualnie problem z jelitami.
      • zosiad Re: jakie leki homeop. na regenerację błony sluzo 16.10.05, 20:04
        W tej chwili jest w miare dobrze, stolce są prawie uformowane chociaż nadal
        dość jasne i "puchate". Jednak tak juz było kilka razy w czasie tych lat
        leczenia i to świństwo dośc podstępnie co jakiś czas wraca. Dieta jest trzymana
        cały czas ale czase, przeciez musze dać jakieś ziemniaki czy inne produkty
        zawierające skrobię (oczywiście bezglutenowe) i wtedy zawsze jest pogorszenie.
        Dodatkowo "nietoleracji" i alergii pokarmowych przybywa zamiast ubywać.
        Homeopatka do której czasem chodzimy sugerowała, że jak długo nie podleczy się
        błon sluzowych to ten problem zawsze będzie wracał.
        Stąd moje pytanie.
        • zosiad Re: jakie leki homeop. na regenerację błony sluzo 16.10.05, 20:07
          Acha, no i dodatkowo w ostatnim badaniu kinezjologicznym wyszło, że mała ma
          helicobacter, boreliozę (wrodzoną ? czy to możliwe ? przeciez nigdy nie ugryzł
          ją kleszcz ) i nadal "dziurawe jelita" .
          • paszczak44 Re: jakie leki homeop. na regenerację błony sluzo 16.10.05, 20:54
            Na pewno nie w badaniu kinezjologicznym.
            Nie wiem jakie badanie miało robione Twoje dziecko ale chyba jakieś z rodzaju
            "oberonu".
            • zosiad Re: jakie leki homeop. na regenerację błony sluzo 17.10.05, 02:58
              Paszczaku, byłam kiedyś na Oberonie (ja a nie dziecko) i uważam, że to jest nic
              nie warte. Trochę podobne i często niestety z tym mylone jest badanie aparatem
              MORA, byłam na tym kilka razy (z dzieckiem też) i bardzo sobie cenię to badanie.

Ale w poście powyżej pisałam o badaniu kinezjologicznym i właśnie takie badanie
              miała niedawno robione moja córeczka. Na pewno się nie pomyliłam. Nie wiem
              dlaczego masz wątpliwości ?
              • paszczak44 Re: jakie leki homeop. na regenerację błony sluzo 17.10.05, 08:31
                Droga Zosiu:
                W takim razie, napisz mi proszę, na czym polegało to badanie kinezjologiczne.
                Bo nie wiem ,co kinezjologia ma wspólnego z diagnostyką Borrelia burgdorferi i
                Helicobacter pylori.
                Aparat Mora-to ten od alergenów? Jeśli tak to byłem nim badany (w Vega medica).
                Może nie jest to aż tak wielkie i widoczne na pierwszy rzut oka przegięcie jak
                Oberon, ale jednak.
                W przychodniach medycyny alternatywnej lubią wymyślać nowe, trudne nazwy dla
                swoich pseudobadań i pseudoterapii. Często tworzą nazwy podobne do terminów
                używanych w medycynie. Przykładem niech będą testy alergiczne robione przy
                pomocy biorezonansu, co nasuwa laikowi myśl o rezonansie magnetycznym.
                • zosiad Re: jakie leki homeop. na regenerację błony sluzo 17.10.05, 15:18
                  Pszczaku, nie wiem jakie badanie robią w Vega Medica i nie wiem czy to jest to
                  samo co MORA sad
                  Właściwie, można powiedzieć, że to równiez badanie alergenów ale w sumie to
                  raczej tylko jeden z elementów tego badania. U nas badanie polegało przede
                  wszystkim na diagnostyce całego organizmu, stanu wszystkich narządów
                  wewnetrznych i ich obciążeń (ale inaczej to wygląda niż na Oberonie). MOże
                  najlepiej wejdż sobie w wyszukiwarkę, powinno Ci sporo na ten temat wyskoczyć.
                  Wiem, że to badanie jest bardzo mało znane w Polsce, natomiast bardzo popularne
                  w Niemczech. Słyszałam również, że posługują sie nim niekyórzy lekarze DAN!.

O badaniu kinezjologicznym też chyba nie ma sensu, żeby tu dokładnie pisała. W
                  kazdym razie jest to badanie, które opiera się na kontakcie lekarza z pacjentem
                  i nie ma do tego żadnych urządzeń. KInezjologię na pewno znasz od Dennisona.
                  Jest kinezjologia edukacyjne i kinezjologia diagnostyczna. To zupełnie inne
                  sprawy, choc powiązane. Można zbadać reakcję organizmu na różne substancje w
                  dość prostu sposób. My to robiliśmy u dr Ziembowskiego w Swarzędzu. O dpktorze
                  też jest sporo w internecie.
    • wallis Re: jakie leki homeop. na regenerację błony sluzo 16.10.05, 09:55
      Mucosa compositum, Heel
      • homeopatkaqq Re: jakie leki homeop. na regenerację błony sluzo 17.10.05, 04:49
        no wlasnie, czekamy na odpowiedz pana Andrzeja Janusa, bo to pytanie odnosi sie
        do wiekszosci z nas...Moze my tez powinnismy sie naszymi blonami sluzowymi
        zajac.
        • homeopatkaqq Re: jakie leki homeop. na regenerację błony sluzo 17.10.05, 04:52
          Nie znam leku na te sluzowki, ale mysle, ze olejami mozna sobie pomoc.
          Nie zapominajmy o olejach : olej z oregano i siemienia lnianego + z oliwek
          (virgin)
    • andrzej.janus Re: jakie leki homeop. na regenerację błony sluzo 17.10.05, 11:22
      Praktycznie nie ma szansy na regenerację błon śluzowych i surowiczych przewodu
      pokarmowego. Można stosować Beladonna 9 CH 4 x dz. 5 granulek pod język.
      Najważniejsze jest przejść na długi okres czasu na dietę bezglutenową.
      Aparat Oberon jest zwykłym głupim urządzeniem elektronicznym i nie do niego
      należy interpretacja wyników. Miałem już do czynienia z wieloma wynikami
      badania tym aparatem i większość rzeczywiście kazałem wyrzucić do śmieci.
      Badanie to powiniem wykonywać i interpretować brdzo doświadczony lekarz. Mam
      zaufanie tylko do 2 ludzi w Palsce, którzy to badanie robią dobrze. Miałem też
      możność porównać wyniki analizy pierwiastkowej włosów z wynikami Oberona.
      Wyniki obu świetnie uzupełniają sie. Kierując się wynikami tych badań
      przygotowywałem sportowców miepełonsprawnych na ME i prawie wszyscy zajęli
      złote i srebrne medale.
      • wallis do zosiad 17.10.05, 14:28
        Jestem ciekawa, gdzie robiłaś badanie na MORZE i kto je wykonywał? Poza tym
        jeszcze raz powrtórzę, że najlepszym lekarstwem na regenerację błon śluzowych
        jelit jest Mucosa comp. w ampułkach. A może już ją znasz?
        • zosiad Re: do zosiad 17.10.05, 15:09
          Badanie MORA robiłam w Poznaniu (robiła je lakarka)i w Suchym Lesie koło
          Poznania tu aparat obsługuje chyba fizyk ale z wynikami poszłam jeszcze do
          lekarki).
          Możesz powiedzieć więcej o tym leku ? Jakie wartości stosowac dla dziecka w tym
          wieku i jak dawkowac ?
      • zosiad Re: jakie leki homeop. na regenerację błony sluzo 17.10.05, 15:05
        Bardzo dziękuję za odpowiedzi smile
        Zmartwił mnie Pan , Panie doktorze tym, że nie ma szans na regenerację błon
        śluzowych i że tylko dieta może pomóc. Mała jest już na diecie (ścisłej od 4
        lat i skoro to nadal jest problem to ręce mi juz opadają sad
        Co może być bardziej odpowiednie - Beladonna czy podany przez wallis (dzięki
        wallis) Mucosa Compositum ?
        Badanie MORA robię co ok pół roku i raczej ufam tym wynikom (oczywiście
        interpretuje je lekarz z doświadczeniem), tym bardziej, ż epokrywają się z
        wynikami innych badań, między innymi badania włosów i ostatnio
        kinezjologicznego. Według tych wyników w ciągu ponad dwóch lat systematycznie
        schodzą metale cięzkie i zatrucia toksynami, pod tym względem jest coraz
        lepiej, jednak nietolerancji pokarmowych nie ubywa a wręcz przeciwnie. Ostatnio
        candida nie wyszła juz podwyższona co mnie bardzo cieszy, jednak wiem, że do
        równowagi organizmu jeszcze daleko.
        Co mnie jeszcze bardzo martwi to fakt, że wbadaniu włosów poziom tręci
        wychodzi 0,0 a z tego co wiem, oznacza to, że mechanizm usuwania tego świństwa
        po prosu zupełnie nie działa a nie jak myśłałam, że tręci nie ma sad U zdrowych
        ludzi zawsze jakiaś tręć we włosach wychodzi bo usuwają ją sprawnie z
        organizmu, kontaktu z tym świństwem nie da się wyeliminować szczególnie
        mieszkając w dużym mieście sad
        • wallis Re: jakie leki homeop. na regenerację błony sluzo 17.10.05, 20:21
          Moje dziecko ma 2,5 roku i już dwukrotnie brało Mucosę. Za pierwszym razem brała 1 ampułkę
          doustnie podzieloną na 5 czyli raz dziennie 1/5 ampułki (w opakowaniu jest 5 ampułek) pomogło
          BARDZO. Zniknęły wysypki i świąd. Potem niestety skusiłam się na kurację przeciwgrzybiczą Sanum
          (zupełnie niepotrzebnie, dziecko po tej Mucosie było już zdrowe, ale to inna historia) i w czasie tej
          kuracji alergia wyszła ze zwielokrotnioną mocą. Obecnie podaję ją w dawce 1/3 ampułki co 2-gi dzień.
          Ale zdaje się, że trzeba będzie wyeliminować WSZYSTKIE alergeny, nie tylko gluten, żeby jelita się
          zregenerowały. Mucosa jest tutaj bardzo pomocna. Nawet w ulotce jest o tym mowa.
          A nie myślałaś o odczulaniu na tej MORZE? Przecież jest to możliwe. Podobno przynosi bardzo dobre
          efekty.
          • zosiad Re: jakie leki homeop. na regenerację błony sluzo 18.10.05, 00:39
            Rzeczywiście, myślałam o odczulaniu tym aparatem ale niestety należę do klubu
            BCP (bardzo chudy portfel wink), wymaga to wielu wizyt a poza tym terminy tez są
            odległe. MOja mała nie ma już od dawna nic na skórze a żadne badania ani moje
            obserwacje nie wskazują na to, żeby miała jakies alergie typu pyłki,
            detergenty, kurz czy sierść. Raczej "tylko" problemy i nietolerancje pokarmowe
            związane z cancidą, metalami itd.
            Dzięki za więcej o Mucosa smile A jeszcze jedno pytanko - drogie to jest ? można
            kupić w większości aptek ?
            • wallis Re: jakie leki homeop. na regenerację błony sluzo 18.10.05, 19:01
              Jeśli kupujesz Mucosę w aptece to potrzebna jest recepta. Czasem bywa w aptece
              internetowej www.aquavitae.com.pl i wtedy bez recepty się uda, jeśli akurat
              będzie. Ja chyba się zdecyduję na to odczulanie Morą. Musimy się pozbyć tych
              wszystkich uczuleń. A coś wiesz o skuteczności tej metody?
              • zosiad Re: jakie leki homeop. na regenerację błony sluzo 19.10.05, 02:17
                Mogę coś pokręcić bo dawno temu rozmawiałam na ten temat i nie wszystko
                pamietam ale to jest chyba nie takie zwykłe odczulanie na zasadzie blokowania
                reakcji alergicznych. To chyba bardziej leczenie za pomocą "częstotliwości".
                Nie wiem na jak długo wystracza taki zabieg, na zawsze czy tylko najakiś czas ?
                Może to zalezy od organizmu i problemów ? Może ma większy sens jesli reakcje
                alergiczne na tyle utrudniają normalne funkcjonowanie, że poprawa chociaz na
                krótko - ma sens i pzrynosi dużą ulgę ?
                Jednak myślę, że aby zająć się tym wszytskim naprawdę sensownie, trzeba w
                miare dokładnie zdiagnozowac problemy i leczyć cały organizm, po prostu
                likwidować przyczyny.
                Ale to wszystko pewnie zalezy od indywidualnej sytuacji, skali problemów itd.
                Nie wiem, po prostu tak sobie głśno myslę... Im dłużej siedze w tych tematach -
                tym mniej wiem uncertain Zwariować można sad

Dzięki z ainformacje o Mucosa smile
      • bastet7 Re: jakie leki homeop. na regenerację błony sluzo 19.10.05, 08:14
        Panie doktorze, to bardzo pesymistyczne, co pan pisze i az mi sie nie chce w to
        wierzyć. Bardzo dobra na ergenerację błony śluzowej jest gotowana marchewka.
        Oweszem, ma wysoki indeks glikemiczny, ale jest rewelacyjna na problemy
        jelitowo-żołądkowe. Zgadzam sie natomiast z przejściem na dietę bezglutenową,
        która eliminuje podrażnianie jelita. Pozdrawiam.
        • asiabed Re: jakie leki homeop. na regenerację błony sluzo 19.10.05, 11:21
          O gotowanej marchewce gdzies juz pisalismy na tym forum, takze pan Janus sie na
          ten temat wypowiadal. I jak dobrze pamietam - polecal marchewe gotowana - ale
          nie w pierwszej fazie kuracji antygrzybicznej. opiero po zaglodzeniu grzyba i
          zalatwieniu go naturalnymi lekami (wzglednie farmaceutykami).

A przejsc na diete bezglutenowa juz na samym poczatku - moim zdaniem naprawde
          warto, to chyba znacznie przyspiesza przebieg kuracji (tak mysle).
          pozdrawiam
    • nowajulka Re: jakie leki homeop. na regenerację błony sluzo 19.10.05, 10:16
      A może zwykłe siemie lniane ? Łyżke siemienia gotuj ze szklanka wody......i
      podaj dziecku do picia...............doskonale osłania śluzówki............
      • zosiad Re: jakie leki homeop. na regenerację błony sluzo 20.10.05, 00:30
        Tak, siemie lniane jest światne. Znam i uzywam od lat smile Jednak chyba to za
        mało sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka