16.12.05, 19:32
Chciałam zacząć pić na czczo tran, ale po pierwszym dniu wymiękłam. Po wypiciu
łyżeczki mało co nie zwymiotowałam - dosłownie. Czy tran w tabletkach ma takie
samo działanie? A może jest lepszy smile?
Moja 4letnia córka pije codziennie pół łyżeczki tranu z kilkoma kroplami soku
i ona nawet tego nie popija ! Nie wiem jak ona moze to przełknąćsmile!
Obserwuj wątek
    • artur737 Re: tran 16.12.05, 21:42
      Tak naprawde to bardziej zalecam olej rybny niz tran. Kapsulki latwo polknac i jak dobrze wybrac firme to sie nawet nie odbija stara ryba.

Tran ma bardzo duzo witaminy D i A, wlasciwie ilosc tych witamin w tranie jest wrecz trujaca, dlatego mozna go spozywac tylko okresowo i w malych ilosciach.
      Jest paradoksem, ze producenci tranu dokladaja jeszcze do tranu wiecej witamin syntetycznych by wyrownac ich poziom do wysokiego przemyslowego standardu.

Olej rybny natomiast zawiera mniej witaminy D i A a wiecej korzystnych nienasyconych kwasow tluszczowych i mozna go zazywac na okraglo.
      • fiska1 Re: tran 17.12.05, 08:59
        A w aptece należy pytać o olej rybny? Bez problemu można to dostać? I jakie
        firmy lub nazwę polecasz?
        • andrzej.janus Re: tran 17.12.05, 11:02
          W 1 stołowej łyżce tranu jest 12 kaps a w małej 6. Łykanie tego w postaci
          kapsułek jest niekonowmiczne. Uważem, że zapotrzebowanie organizmu na wit.A, E
          i D jest tak duże i takie są ich niedobory w organizmie, że nie istnieje
          możliwość ich przedawkwania, o ile stosuje sie go w rozsądnych dawkach tzn. dla
          dziecka 1/2 -1 łyżeczka a dla dorosłych 1 łyżka stołowa.
      • artur737 Re: tran 17.12.05, 16:30
        konkretnych preparatow oleju rybnego nie jestem w stanie podac. Po pierwsze mieszkam w Kanadzie, po drugie na rynek wchodza ciagle nowi producenci lub nowi dystrybutorzy a ja nie mam czasu by sie w to ciagle wgryzac.

W kazdej ksiazce medycznej wymieniane sa objawy toksycznosci nadmiaru witamin A i D a nadmiar tych witamin rozpuszczalnych w tluszczach nie moze byc z organizmu wydalony.
        • andrzej.janus Re: tran 17.12.05, 21:00
          Ja natomiast nie zetknąłem sie do tej pory w praktyce z objawami zatrucia
          witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach.
          • artur737 Re: tran 18.12.05, 20:21
            Np kiedys dosc ladnie udowodniono, ze duze dawki witaminy A zwiekszaja szanse na raka. Badania byly robione na palaczach tytoniu, ale przypuszczam, ze te same zaleznosci pomiedzy wysoka dawka witaminy A i rakiem sa obecne takze u niepalaczy.
            • aranea Re: tran 25.12.05, 17:58
              >> duze dawki witaminy A zwiekszaja szanse na raka.

To prawda, ale te badania dotyczyły syntetycznej witaminy A.
    • zosiad Re: tran 20.12.05, 15:28
      Ja kupuję tran z Kirkmana (USA) ale byc może są też inni producenci, którzy
      gwarantuja, że tran nie zawiera zadnych sztucznych dodatków i nie jest
      zanieczyszczony metalami cięzkimi.
      Ważne jest aby tran zawierał tylko naturalna witaminę A (cis) a nie zawierał
      jej w formie palmitynianu, którym go czesto "wzbogacają". Tylko naturalna
      witamina A może byc odpowiednio wchłonieta przez organizm i własciwie
      wykorzstana. Warto tez przy tranie dawać dzieciom dodatkowo spore dawki
      witaminy C (tez najlepiej naturalnej) i witamine E.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka