Dodaj do ulubionych

Archiwizacja?

25.02.10, 10:56
Czy mi się wydaje, czy jakoś mało wątków się zrobiło na forum?

Półtorej strony zaledwie - chyba po roku wątki są archiwizowane, tak?
W dodatku mało nowych wątków - smutno mi się zrobiło nagle, że taka cisza tu
zaległa (chociaż sama nie jestem bez winy, o nie :))
Obserwuj wątek
    • lykka1 Re: Archiwizacja? 25.02.10, 21:09
      jesli cisza, to na pewno nie na dlugo. kwestie dotyczace ani chyba
      zawsze beda kogos na nowo interesowac :)

ja weszlam pare dni temu pierwszy raz - chce skompletowac anie dla
      coreczki - i stanely mi wlosy na glowie. z powodu ilosci tlumaczen
      (nie wiedzialam oczywiscie, ze jest az tyle), jakosci tlumaczen,
      brakujacych zdan, rozdzialow, pozmienianych imion.. o rany.

to jak mam znalezc to tlumaczenie, ktore sama czytalam? kupic
      wszystkie mozliwe i probowac sobie przypomniec??

mialabym wiecej do napisania, ale na razie musze troche poczytac i
      jakos sobie uporzadkowac ten chaos :)
      • supervixen Re: Archiwizacja? 25.02.10, 22:04
        A jakie czytałaś? Z Naszej Księgarni? Jeśli tak, to:

Ania z Zielonego Wzgórza, Ania z Avonlea - Rozalia Bernsteinowa

Ania na uniwersytecie, Dolina Tęczy, Rilla ze Złotego Brzegu - Janina
        Zawisza-Krasucka

Wymarzony dom Ani - Stefan Fedyński

Ania z Szumiących Topoli, Ania ze Zlotego Brzegu - Aleksandra Kowalak-Bojarczuk
        • lykka1 Re: Archiwizacja? 27.02.10, 17:55
          dzieki, musze je teraz tylko gdzies wyczaic i kupic :)
    • pontecorvo Re: Archiwizacja? 12.03.10, 11:26
      supervixen napisała:

> Czy mi się wydaje, czy jakoś mało wątków się zrobiło na forum?

O taaaak! Nie się nie zauważyć, że forum "obumiera" :(

> Półtorej strony zaledwie - chyba po roku wątki są archiwizowane, tak?

Strasznie mi żal tych "utraconych" wątków, wielu przecież bardzo ciekawych. Żeby
      do nich dotrzeć, trzeba wyszukać po słowach kluczowych, a to często nierealne na
      dokopanie się do starych rzeczy. Może co ciekawsze wątki by podciągać, gdy grozi
      im zaginięcie w czeluściach archiwum?

> W dodatku mało nowych wątków - smutno mi się zrobiło nagle, że taka cisza tu
      > zaległa (chociaż sama nie jestem bez winy, o nie :))

Mnie też martwi ta cisza, i też mam żal do siebie, bo faktycznie prawie nic już
      nie piszę. Po prostu akurat teraz nie czytuje nic LMM:( A off-topików boję się
      zaczynać, bo mnie wytną (????).
      • supervixen Re: Archiwizacja? 12.03.10, 11:57
        >Może co ciekawsze wątki by podciągać, gdy groz
        > i
        > im zaginięcie w czeluściach archiwum?

I tak trzeba będzie zrobić, szkoda tylko, że wcześniej na to nie wpadłyśmy:(

> Mnie też martwi ta cisza, i też mam żal do siebie, bo faktycznie prawie nic już
        > nie piszę. Po prostu akurat teraz nie czytuje nic LMM:( A off-topików boję się
        > zaczynać, bo mnie wytną (????).

Wyciąć to pewnie zaraz nie wytną;) Czy nasza moderatorka biljana tu zagląda i
        się wypowie na temat wycinania?:)
        • pontecorvo Re: Archiwizacja? 12.03.10, 12:19
          supervixen napisała:
          > Wyciąć to pewnie zaraz nie wytną;) Czy nasza moderatorka biljana tu zagląda i
          > się wypowie na temat wycinania?:)

No właśnie tez się zastanawiałam!
        • pontecorvo Re: Archiwizacja? 12.03.10, 12:22
          > >Może co ciekawsze wątki by podciągać, gdy groz
          > > i
          > > im zaginięcie w czeluściach archiwum?
          >
          > I tak trzeba będzie zrobić, szkoda tylko, że wcześniej na to nie wpadłyśmy:(

Przyznam się, że o tym kiedyś pomyślałam, ale nie chciałam wyjść na jakąś
          wychodzącą przed szereg. Nie wiem, czy takie działania mogę podejmować z pozycji
          zwykłego szaraczka, czy coś trzeba uzgadniać z moderatorem? Czyli co, podciągamy
          te wątki z tyłu?
          • pontecorvo Re: Archiwizacja? 12.03.10, 14:29
            Nie uzyskawszy oficjalnej zgody, samowładnie "podciągnęłam" wątki, które
            kończyły się na marcu ub. r i jeden wątek kwietniowy. No i mam nadzieję, że nikt
            mi głowy za to nie urwie. Po prostu żal mi, że przepadłyby tak fajne
            spostrzeżenia, obserwacje itp.
            • pontecorvo Re: Archiwizacja? 12.03.10, 14:53
              No i rozzuchwaliłam się - zaczęłam po słowach kluczowych przeszukiwać dane
              archiwalne i okazało się, że wątki zakończone w 2008 r. da sie jeszcze
              odświeżyć. Te ciekawsze, wg mnie oczywiście, podciągnęłam.
              Przy okazji natknęłam się na wiele super fajnych wątków-tematów, ale
              zakończonych w 2007 r. - i tych już nie dało sie przywrócić, bo miały
              informację: archiwizowany. Strasznie niektórych żałuję, szkoda, faktycznie, jak
              pisze Supervixen, że wcześniej nie rozpoczęłyśmy takiej akcji.
              • supervixen Re: Archiwizacja? 12.03.10, 16:46
                Z tymi zarchiwizowanymi na dobre to można zrobić jeszcze inaczej, żeby nie
                zaginęły całkiem w gazetowych odmętach. Stworzyć osobny watek, do niego wrzucić
                linki do zarchiwizowanych- i tak powstaje taki zbiorczy odnośnik. Wątek taki
                można ewentualnie przyszpilić, ale tu już konieczna jest pomoc moderatora.
                • pontecorvo Re: Archiwizacja? 12.03.10, 18:01
                  O naprawdę super pomysł. Do linków można by dodać ogólny przewodni temat, w
                  przypadku, gdy tytuł wątku był niejasny: typu "rozczarowanie" itd.
                  Myślę, że sporo osób mogłoby podopisywać, może jest tak, że różne osoby
                  zapamiętały różne, warte odświeżenia ich zdaniem, rzeczy.
    • supervixen Re: Archiwizacja? 12.03.10, 16:47
      A, i dzięki za szybką akcję, pontecorvo:)
      • pontecorvo Re: Archiwizacja? 12.03.10, 17:58
        supervixen napisała:

> A, i dzięki za szybką akcję, pontecorvo:)

Miło, że ktoś docenił :)))) Pękam z dumy:)))))
        • filifionka-listopadowa Re: Archiwizacja? 02.11.10, 17:15
          Biljana raczej nie będzie wycinać ani surowo karać za oftopy bo... nie ma na to czasu, permanentnie:) Życie bywa bardzo absorbujące, a my możemy sobie tu harcować i balować.
          • pontecorvo Re: Archiwizacja? 06.11.10, 18:29

filifionka-listopadowa napisała:

> Biljana raczej nie będzie wycinać ani surowo karać za oftopy bo... nie ma na to
            > czasu, permanentnie:) Życie bywa bardzo absorbujące, a my możemy sobie tu harc
            > ować i balować.

Czasem chętnie bym tu pobalowała i poharcowała, bo tematy czysto LMM są mi obecnie trochę dalsze (wymagane by było odkurzenie od początku tomów), a na to absolutnie czasu brak:(((
            Jak ktoś chętny, to czemu nie? :)
            • filifionka-listopadowa Re: Archiwizacja? 07.11.10, 14:33
              pontecorvo napisała:
              Jak ktoś chętny, to czemu nie? :)

Ja też bym była chętna. Udzielam się również na Forum MM, które pełne jest offtopów i... dzięki temu coś się dzieje.
            • ciotka_paszczaka Re: Archiwizacja? 16.11.10, 16:55
              pontecorvo napisała:

>
              > Czasem chętnie bym tu pobalowała i poharcowała, bo tematy czysto LMM są mi obec
              > nie trochę dalsze (wymagane by było odkurzenie od początku tomów), a na to abso
              > lutnie czasu brak:(((
              > Jak ktoś chętny, to czemu nie? :)

Ja NIE.
              Wole jednak forum tematyczne, na ktorym ktos moze cos napisze raz na jakis czas, ale na temat; a nie jeszcze jedno bezladne miejsce w sieci.
              Ale jestem jak widac w mniejszosci.

To, co sie zaczelo dziac, po wprowadzeniu coraz bardziej absurdalnych "off topic"; (a pewnie i dalej dzieje) na forum MM skutecznie mnie do niego zniechecilo.
              • pontecorvo Re: Archiwizacja? 15.11.11, 22:50
                Pozwoliłam sobie dziś popodnosić stare wątki. Szkoda, gdyby miały przepaść w niebycie:)
    • fettinia Re: Archiwizacja? 26.10.10, 10:25
      Coz-chyba admini zrobili prezent:)Na wielu prywatnych forach stare zarchiwizowane watki wrocily-tu tez:)
    • pontecorvo Re: Archiwizacja? 02.06.12, 19:51
      Kontynuuję podciąganie wątków, przeważnie z miesiąca na miesiąc.
      I to nie tylko wypełnianie podjętego zobowiązania, ale faktycznie żal, że miałoby przepaść tyle fajnych wypowiedzi, pomysłów, interpretacji:)
      • pontecorvo Re: Archiwizacja? 29.06.12, 09:48
        znowu trochę wątków wciągnęłam, tych z lipca ub. roku
        • pontecorvo Re: Archiwizacja? 05.11.12, 19:11
          up
          • pontecorvo Re: Archiwizacja? 13.02.13, 17:16
            Wybaczcie, chyba przepadło kilka lutowych wątków. Miałam urwanie głowy i ... zapomniałam, że już luty i pora na archiwizacje. Niestety nie pamiętam, co przepadło, aby ew. wyciągnąć do wątku o zarch. watkach:(
            • supervixen Re: Archiwizacja? 13.02.13, 21:42
              Nawet jeśli kilka przepadło, to mówi się trudno - odwalasz kawał dobrej roboty, Pontecorvo, i jak widzę podciągnięte wątki, to mi zawsze głupio, że ja nigdy tego nie robię ;)
              • the_dzidka Mam wątpliwości 04.03.13, 14:07
                Zaczynam wątpić, czy sztuczne podnoszenie nieruszanych od dawna wątków ma sens. Poprzednio byłam entuzjastką tego pomysłu, ale mi się odmieniło.

Efekt jest taki, że wchodzi człowiek na forum, widzi, że jakiś starszy wątek podskoczył, ucieszony wpada, żeby poczytać i się dopisać, a tam... już drugie z rzędu "up" i nic więcej.

Nawet reanimacji człowieka po pewnym czasie się zaprzestaje.
    • pontecorvo Re: Archiwizacja? 10.05.13, 11:45
      Zauważyłyście, że archiwum otworzyło swe podwoje i jest dostepnych tyle starych fajnych wątków!
      Czy to tak na zawsze? Wie ktos?
      • supervixen Re: Archiwizacja? 10.05.13, 18:22
        Ale fajnie! Miejmy nadzieję, że tak już zostanie:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka