Dodaj do ulubionych

ciekawe dane o czasie pracy

14.09.10, 20:37
otrzymałem informację o ofercie pracy w Holandii dla internisty.
Informacja jest oficjalna i wiarygodna.

Wynagrodzenie miesięczne - tak jak podawano na forum pisząc o zachodnich płacach, rzędu 4000 euro (max 4800 przy dobrych kwalifikacjach).
Ale wymiar - uwaga 36 godzin tygodniowo!!!!!!

I ja cały czas o tym pisałem. Nie oczekuję miliona euro rocznie. Nie oczekuję zbijania bąków w pracy.
Ale oczekuję jednego - normalnego czasu pracy - i jak widzę jest to możliwe.
Nie oczekuje się od lekarza w Holandii pracy rzędu 50, 60, 70 godzin tygodniowo!
Obserwuj wątek
    • oby.watel Re: ciekawe dane o czasie pracy 14.09.10, 21:10
      No to szerokiej drogi. Napisz jak się urządzisz jak tam jest.
    • qwas12 Re: ciekawe dane o czasie pracy 14.09.10, 21:53
      nie wiem jak jest w holandii, ale ja tez mam 40 godzin tygodniowo. tylko ze te 40 godzin to jest od 8 do 18.00, albo dluzej.
      ale- jesli w pl lekarz opiekuje sie srednio 7 pacjantami- to jest jak najbardziej ok- ze sie wychodzi po 4 godzinach. wiecej- nie potrzeba. lepiej zeby to bylo oficjalnie- i np z przesunieciem godzinowym- lekarz co 2 godziny, zeby w szpitalu nie byl tylko dyzurny. mi sie bardziej podoba system mieszany taki jak w posce - pol klinika- pol gabinet- niz taki jak jest w niemczech- albo / albo.
      jesli ja mam- 15-20 pacjentow- do opieki- to siedze tez odpowiednio dluzej. no i dokumentacja niemiecka - chyba jest bardziej czasochlonna od polskiej.
      jesli lorafen i lekarze z landow wschodnich maja 30-40- 50 pacjenotw to zasuwaja na prawde niezle za te swoje- dobrze platne nadgodziny; nalezy im sie jak najbardziej; powiem wrecz- ze sa wykorzystywani- dwoch lekarzy kosztowaloby wiecej (lorafen pisal chyba o 28 intensywnych; wspolczuje; u nas standard- jest 10 pacjentow intensywnych na lekarza; jest to w miare przejrzyscie- chociaz zdecydowanie nawet przy 10 czlowiek sie nie nudzi).
      aha- do tych 4000- 4800 spokojnie mozesz dodac 1-2 tys za dyzury i rozne inne dodatki.
      - troche mnie dziwi ze tak malo; wydawalo mi sie ze w holandii lekarze zarabiaja wiecej niz w niemczech- byla nawet mowa ze 2x wiecej. moze im placa za nadgodziny np?

• qwas12 pytanie do young doc 14.09.10, 23:28
        jesli dobrze rozumiem- robisz specjalizacji z anestezjologii- intensywnej terapii. jakie jest u Was obozenie pacjentow na lekarza? tak z ciekawosci.
        a jekie w polscie? kto jest intensywny? o,9? practicant?
        • young_doc Re: pytanie do young doc 14.09.10, 23:33
          W Wielkiej Brytanii byłem sam na 14 pacjentów (plus konsultant pod telefonem)
          W Polsce gdzie obecnie pracuję - na 12 pacjentów jest specjalista - szef dyżuru i drugi lekarz (zwykle w trakcie specjalizacji). Za to pielęgniarek jest trzykrotnie (!) mniej: cztery zamiast dwunastu na nocy.
          • qwas12 Re: pytanie do young doc 14.09.10, 23:44
            > W Wielkiej Brytanii byłem sam na 14 pacjentów (plus konsultant pod telefonem)

mowisz o dniu, czy nocy. bo u nas- dzien to standardowo 2ch lekarzy /20 pacjento (nie zawsze;(czasem 1 lekarz na 20p powidzmy 2/3 czasu dwcoh do 1/3 jeden ) plus - ordynator.
            noc to 1 lekarz na 20 pacjentow + konsultant pod telefonem.

> W Polsce gdzie obecnie pracuję - na 12 pacjentów jest specjalista - szef dyżuru
            > i drugi lekarz (zwykle w trakcie specjalizacji). Za to pielęgniarek jest trzyk
            > rotnie (!) mniej: cztery zamiast dwunastu na nocy.

tzn ilu- 2ch czy 3ch lekarzy? w dzien czy w nocy?

u nas tez nie bylo 12 pielegniarek. na 20 pacjentow- w nocy jest- nie pamietam -cztery albo 5 pielegniarek. w dzien troche lepiej.
            • young_doc Re: pytanie do young doc 14.09.10, 23:51
              Opisywałem sytuację dyżurową.

W Polsce jest nas 4 na dniu, 2 na nocy. Intensywna najwyższego stopnia referencyjności, nie nudzimy się.
              • qwas12 Re: pytanie do young doc 15.09.10, 00:04
                2ch lekarzy w nocy /czterech w dzien na 12 pacjentow? to mimo wszystko luksusy macie w polsce. czyli 3 pacjentow na lekarza w dzien? 6ciu w nocy? plus pewni ordynator?
                pogadaj z lorafenem sam na 28 pacjentach.
                28:3 = ok 9. lorafen powinien zarani 9x tyle co ty.

czyli te moje samotne 20 pacjentow w nocy tez nie tak malo.
                niby to neurologiczna- ale komplet internistyczny mamy- z hemofiltrem w nocy, dialyza oczywiscie tez (ale to obsluguja internisci) wsrzasami septycznymi. tyle ze jescze mierzenie cisnienia srodczaszkowego dochodzi. no i moze ostra kardiologia odpoda- chociaz interwencje- typu kardiowersja jak najabardziej. chociaz- ciezkei niewydolnosci serca monitorujemy.
                • young_doc Re: pytanie do young doc 15.09.10, 00:09
                  Tak z ciekawości - ilu z Twoich pacjentów jest zaintubowanych?
                  • qwas12 Re: pytanie do young doc 15.09.10, 00:18
                    musze sie zastanowic- ale jesli tracheostomie liczyc jako respirator - to jest to wiekszosc pacjentow. powiedzmy na 20 srednio 3-5 zaintubowanych, 10 tracheostoma, 2-5 na cpapie
                    • young_doc Re: pytanie do young doc 15.09.10, 00:28
                      Mogę tylko odpowiedzieć że nie tak dawno zdarzyło się nam przyjąć sześciu pacjentów w ciągu czterech godzin - więc czasem naprawdę i dwie osoby to mało. Z dużej ilości tracheostomii wnoszę że spora cześć pacjentów jest hospitalizowana powyżej tygodnia - więc to chyba stanowi różnicę. Świeże przyjęcie z miasta wyłącza jednego lekarza na kilka godzin z pracy przy pozostałych pacjentach. Niemniej z cała pewnością stwierdzenie że praca na takim oddziale jak Twój jest bardzo intensywna to i tak niedopowiedzenie.
                      • qwas12 Re: pytanie do young doc 15.09.10, 00:53
                        to prawda,
                        to neurologia czyli sporo pogorszenia chorob miesniowych - jak mystenia, gbs. jesli trzeba intubowac- to z gory zaklada sie utrudniowny weaning- i stad szybka trachostomie. podobnie krowotki, urazy mozgu. nie oczekujesz szybkiego powrotu do zdrowia-
                        jesli u was jes 6 przyjec nadyzur- to rzeczywisci- inna kategoria.
                        u nas zaklada 1-2 przyjecia /lekarza.
                        czyli w miare.
                        • marcinoit Re: pytanie do young doc 15.09.10, 01:14
                          qwas w Polsce szpital powiatowy, 1 dyzurny na blok i poloznictwo oraz 6 lozkowy OIT . interwencje na bloku nieczeste chyba ze uraz wielonarzadowy, przyjecia na oit czestsze bo szpital choc powiatowy z duza stacje dializ jedyna w bylym wojewodztwie ( swoja droga kuriozum byle miasto wojewodzkie bez dializ ostrych)
                          hiszpania 1 lek na blok 1 na poloznictwo . na oit pracuja tzw intensywisci :)
                  • qwas12 Re: pytanie do young doc 15.09.10, 00:23
                    a mnie fascunuje lorafen z 28 pacjentach intensywnymi.
                    lorafen. zwierz sie nam ze swoich doswiadczen
                    • loraphenus no więc... 15.09.10, 02:02
                      mam 28 łóżkowe intensiv - od elektywnych chirurgicznych ileusów, zustandów nach Hueft-TEP do coma diabeticum i wstrząsu kardiogennego. Stacji dializ nie mamy. W międzyczasie na Ruefsdienstcie mam Chefarzta lub Ltd. Oberarzta jak musz eiśc ząłożyć PDK lub znieczulić do czegoś ostrego.

pracuję od 07:00 teraz do 17:30. Ale - jak byłem w szpitalu o 17:40 i miałem asystolię na OIT to zostałem w pracy, potem o 21:30 przyszła druga asystolia i zostałem do 4 rano, bo ..ostatecznie o 2giej, kiedy pacjent zamigotał i okazało się, że więcej zrobić się nie da (a sciągnałem w trakcie i specjalistę od echo), założyłem rozrusznik wcześniej - to trzeba było powiadomić Kripo i przygotowac dokumentację.

o 03:00 musiałem isc znieczulić do cięcia. Prace zacząłem o 7 rano, do 17:30 w niej byłem, a 15.09. mam 07:00- 17:30 plus rufdienst.

pensja mi rośnie, przekroczę 5tkę spokojnie.

internisci u mnie mają dobrze, 160 łózek, dwóch oberarztów,4ech sopecjalistów, chefarzt i 10 asystentów.

PS. Ze wschodu się wyleczyłem., jak robiłem dziennie minimum 160 periradicular therapy/ facett joint injections/ i okolo 15 stellatum... Danke, nie wieder ddr. Dzis w NRW.
          • qwas12 Re: pytanie do young doc 15.09.10, 00:27
            a co Cie sklonilo do powrotu do polski?
    • qwas12 Re: ciekawe dane o czasie pracy 14.09.10, 22:05
      a jesli znasz niemiecki:

to masz 40 stron ofert pracy dla internistow:

www.aerzteblatt.de/v4/stellen/stellentreffer.asp?Taetigkeit=2&fachgebiet=x9x&funktion=x6x&funktion=x2x&funktion=x7x&volltext=&umkreis=&umkreisPLZ=
      w
      www.aerzteblatt.de/
      aha, w ärzteblatt oglaszaja sie tylko zdesperowane szpitale, bo jest drogo ;)
      mozna tez pisac po prostu po adresach szpitali- wg lokalizacji np albo wchodzic na ich strony.
      • igor14141 Re: ciekawe dane o czasie pracy 14.09.10, 22:19
        qwas12 napisał:

> a jesli znasz niemiecki:
        >
        > to masz 40 stron ofert pracy dla internistow:

qwas12 ,przestań namawiać pct3 do wyjazdu ,to jeden z najlepszych lekarzy na forum ,w realu też.
        • young_doc Re: ciekawe dane o czasie pracy 14.09.10, 22:24
          W kwestii technicznej - to nie Qwas, to Obywatel życzy Pctowi szerokiej drogi...
          • oby.watel Re: ciekawe dane o czasie pracy 14.09.10, 22:32
            A czego się życzy jak ktoś wyjeżdża? Stu lat? Bo chyba nie szuka ofert po to, żeby się jeszcze bardziej dołować i narzekać na nędzne zarobki?
            • pct3 Re: ciekawe dane o czasie pracy 15.09.10, 15:18
              Bo chyba nie szuka ofert po to, żeby się jeszcze bardziej dołować i narzekać na nędzne zarobki?

No nie, ale także po to by dementować pogłoski że polski lekarz pracuje mniej od zachodniego za to więcej zarabia.
        • pct3 Re: ciekawe dane o czasie pracy 15.09.10, 15:15
          ,przestań namawiać pct3 do wyjazdu ,to jeden z najlepszych lekarzy na forum ,w realu też.

nie ironizuj.
      • qwas12 Re: ciekawe dane o czasie pracy 14.09.10, 23:12
        > aha, w ärzteblatt oglaszaja sie tylko zdesperowane szpitale, bo jest drogo ;)

no to tylko jedna uwaga informacyjna- w ÄB- raczej znajdziesz niewiele ofert z bardziej atrakcyjnych landow- jak bawaria, badenia. tutaj tez szuakaje- ale desperacja jest mniejsza- bo mimo wszystko fajnie sie w tych landach mieszka i zawsze jakis student daje sie tutja zwerbowac. prawie jak w krakowie :) :)
        dlatego trzeba albo zerkac na bayerisch ÄB, albo klikac na strony poszczegolnych szpitali.

aha- od specjalisty internisty wymagaja tu wszystkiego- gastroskopii, bronchoskopii, echo serca, sonografia ogolna- - to wiadomo. nie wiem jak jest w polsce.
        • qwas12 Re: ciekawe dane o czasie pracy 14.09.10, 23:34
          no ,ale np mühldorf am inn- barzdo sympatyczne miejsce miedzy monachium a alpami-
          tez via ÄB szuka.
          czyli desperuje:

www.aerzteblatt.de/v4/stellen/stellentreffer.asp?Taetigkeit=2&fachgebiet=x9x&funktion=x6x&funktion=x2x&funktion=x7x&mode=single&pg=21
        • young_doc Re: ciekawe dane o czasie pracy 14.09.10, 23:38
          Nie wiem jakie zna języki Pct, ale widzę że angielski jest jednak bardziej opłacalny, przynajmniej na dzień dzisiejszy - płacą tu jednak lepiej. Wyjaśnia to czemu jeden z chirurgów z którymi tam pracowałem miał na imię Hans, a drugi Heindrich...

A tak na marginesie - zakrztusiłem się czytając stwierdzenie "mieszka się fajnie jak w Krakowie". De gustibus non est disputandum - ale dla niektórych brzmi to jak oksymoron. Na ten przykład dla mnie.

Pozdrawiam.
          • qwas12 Re: ciekawe dane o czasie pracy 14.09.10, 23:54
            eee tam, krakow zawsze wspomina sie z nostalgia. niekoniecznie krakowek.

a jesli chodzi o angielski- tez mi nie obcy- de gustibus.... ja tam wole gory bawarii niz deszcze londynu :) :)
            nawet jesli mi te pare euro mniej zaplaca. ostatecznie - tez zerkam na moj ostatni kwitejk- 5,9 brutto 3,2 netto - nie majatek, ale za w miare spokojna prace i narty w sezonie- - nawet po pracy.....warto . w przyszlym roku poprobujem negocjacji ;)
            • marcinoit Re: ciekawe dane o czasie pracy 15.09.10, 01:19
              a ja tam wole cieplejsze klimaty :) choc pieniadz nie taki jak w Londynie. A na nartach tez jest gdzie pojezdzic
            • loraphenus czyli qwas12 15.09.10, 02:12
              ma TVA z komunalnego szpitalika...plus jakis tam teilzeit w innym.

qwas12, widzę że cenisz spokój. Norymberga fajna, mimo siarkowodoru w jeziorkach obok działa alberta Sperra pełno karpii i kaczek.

PS. W pażdzierniku mam 9 dyzurów bereitschaft, 18 rufdienste i ueberstunden. Ciekawie będzie.

A finansowo nie narzekam. PS. Tym co czekają na młodych w Polsce- wiesz, mojej żonie dyrektor szpitala zaoferował wolontariat -teoretycznie chciała robić onkologie, bo w Polsce onkologów podobno brakuje - no więc - wolontariat, rozpoczęcie specjalizacji za 3 lata (miała pracować 3 lata na oddziale onkologii nie otrzymując wynagrodzenia i czekac 3 lata na rozpoczecie specjalizacji, plus chciał aby specjalizację robiła za darmo).

jak mu odpowiedziała co o jego pomyśle sądzi - to zaniemówił.

a ubezpieczanie oc dla lekarzy według pana dyrektora miała zapłacić sobie sama. Zapytała hipotetycznie, co jej jest w stanie zaoferować dyrektor w Polsce, dla porównania.

ja u siebie mam 29 dni płatnego urlopu, 17 dni urlopu szkoleniowego, wytargowałem 6 miesiecy opłacania mi mieszkania, potem szpital mi dopłaca do mieszkania tak, że nie płacę więcej niż 300 E warm, o kosztach przeprowadzki z PL nie wspominajac. Koszty biletów lotniczych, hoteli - w przypadku konferencji pokrywa szpital.

tak więc - niech w Polsce czekają na młodych, którym dyrektorzy oferuja wolontariaty, bez żadnych szkoleń, lub mówią - prosz ena dszkolenie pojechac sobie na bezpłatnym urlopie - za swoje.

doczekają się młodych.

• cccykoria Re: buhaha 15.09.10, 21:42
                Lorafen żebrał o dopłatę do mieszkania, sami mu nie zaproponowali;)?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka