Gość: wstan IP: 212.244.84.* 23.08.04, 06:25 Za 800 zl? Panie Balicki poszukaj porady u psychiatry. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: noname Re: pielegniarki z za Bugu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.04, 13:58 Balicki zapowiedział, że zwiększy ilość kształconych w Polsce pielęgniarek o 50 %. Ten debil nie rozumie, że i tak będą wyjeżdżać do Unii i do USA, jeśli nie zwiększy się im wydatnie pensji w Polsce ( w USA brakuje aż 500 tyś. ! pielęgniarek ). Gdyby Balicki i inni politycy byli mądrzejsi to by rozumieli, że wielokrotnie taniej jest utrzymać w Polsce już wykształcone, aniżeli wydawać masę forsy na kształcenie nowych. Tak może być tylko w Polsce. Kiedy wreszcie w Polsce zacznie się badać psychiatrycznie polityków i ministrów ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Halina Re: pielegniarki z za Bugu IP: *.ip-pluggen.com 23.08.04, 17:56 Skoro polskie pielegniarki pracuja za tyle, to dlaczego te zza Buga nie beda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patryk Re: pielegniarki z za Bugu IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 23.08.04, 18:08 Bo one nie przyjezdzaja tu "byc pielegniarka".Przyjezdzaja zarobic pieniadze! A wiecej zarobia sprzatajac prywatne domy w Polsce...lub jadac dalej na zachod Europy. Podobnie z lekarzami ze wschodu.Juz teraz Litwa,Lotwa,Estonia placi im wiecej niz w Polsce,a i na Ukrainie lekarzom nie jest gorzej niz w Polsce.To nie ma co sie pocieszac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xsw Re: pielegniarki z za Bugu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.04, 18:59 Jeżeli nadal najniższą niby gwarantowaną stawką będzie 0,74 euro na godzine to z tego chlewa nigdy nie wyjdziemy. W USA minimum gwarantowane przez rząd to 8$a w unii około 10 euro, jak to się ma do naszych stawek przy cenach unijnych a czasem wyższych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alina Re: pielegniarki z za Bugu IP: *.anhmca.adelphia.net 23.10.04, 22:31 Skad te pomysly o $8 dolarach zagwarantowanych przez rzad w Stanach??? Kerry twierdzi, ze jezeli wygra to bedzie sie staral podniesc minimalny zarobek do 7 dolarow a Bush nawet nie chce o tym slyszec. A do tego dodajcie koszty przezycia dobre prywatne mieszkanie w Warszawie ( kawalerke) mozna wynajac za 300 dolarow w duzum amerykanskim miescie bzdzie to kosztowalo 1,200!! Nie miejcie zludzen kochani, wszedzie jest cholernie trudno, mieszkam w kalifornii od dwudziestu czterech lat i ciagle widze tych rozczarowanych ludzi z Polski. Tu jest tak samo jak wszedzie: jak masz to masz a jak nie masz to tyrasz. Przestancie narzekac i wezcie sie do roboty, tu ludzie latami nie biora wakacjii, pracuja na dwoch, trzech pracach i dlatego czasem sie dorabiaja (a czesto dochodza tylko do emerytury, ktora nawet nie pokrywa kosztow mieszkania. Opamietajcie sie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patryk Re: pielegniarki z za Bugu IP: *.oc.oc.cox.net 24.10.04, 00:14 A kto się pcha do Kalifornii,by pracować za 7,75 $ na godzinę?Z roznoszenia gazet się tu nikt nie utrzyma.Ale RN z płacą 60 tys dol rocznie spokojnie.Edukacja i wysokie kwalifikacje popłacają. Odpowiedz Link Zgłoś
magosiaa Re: pielegniarki z za Bugu 23.08.04, 22:41 Mam nadzieję, że może wreszcie ktoś zacznie myśleć i wymyśli, że zawód pielęgniarki jest trudny, odpowiedzialny, potrzebny i że bez pielęgniarek praca w szpitalu jest niemożliwa. A na razie wyjeżdżajcie dziewczyny, im szybciej tym lepiej bo tu jak na razie nic dobrego was nie czeka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarka Re: pielegniarki z za Bugu IP: *.chello.pl 25.08.04, 07:54 Czarno to widzę. Przyjadą pielęgniarki niedouczone, które beda nadawały sie do.....podawania basenów. Zetknęłam sie ze szpitalem na Wschodzie i włos mi sie zajeżył. Życzę zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka AM Re: pielegniarki z za Bugu IP: *.osk.pl / *.osk.pl 25.08.04, 16:06 Jestem ciekawa ile zarabiają polskie pielegniarki za granica. Wiem, ze sporo, ale chcialabym wiedziec ile mniej wiecej. No i czy łatwo jest polskiej pielegniarce wyjechac, czy musi znac perfekcyjnie jezyk? Studiuje pielegniarstwo, ale chcialabym pracowac w Polsce. Wiem, ze wiele kolezanek chce wyjechac po studiach za granice. Moze czyta to jakas pielegniarka pracujaca za granica i odpowie mi. Dziekuje i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_rn Re: pielegniarki z za Bugu 25.08.04, 18:38 Gość portalu: studentka AM napisał(a): > Jestem ciekawa ile zarabiają polskie pielegniarki za granica. Wiem, ze sporo, > ale chcialabym wiedziec ile mniej wiecej. No i czy łatwo jest polskiej > pielegniarce wyjechac, czy musi znac perfekcyjnie jezyk? Studiuje > pielegniarstwo, ale chcialabym pracowac w Polsce. Wiem, ze wiele kolezanek chce > > wyjechac po studiach za granice. Moze czyta to jakas pielegniarka pracujaca za > granica i odpowie mi. Dziekuje i pozdrawiam. Powinnas bardziej sprecyzowac - o jaka "zagranice" Ci chodzi ? Wschod, zachod, Europa, Ameryka Pln, Australia ? Tutaj mozesz sie zapoznac ze stawkami godzinowymi pielegniarek zrzeszonych w zwiazkach zawodowych (ONA) w Ontario, Kanada: www.ona.org/faq/index.html Pytanie 17: w tabeli - stawki godzinowe wedlug obecnie obowiazujacego kontraktu w prowincji Ontario (ktory NB jest od marca niewazny i trwaja negocjacje nad nowym). Pytanie 19: tabela przedstawiajace min. i max stawki z wszystkich prowincji w Ontario (kazda prowincja ma swoj wlasny zwiazek zawodowy ktory zajmuje sie negocjowaniem kontraktu. Dlatego stawki sa rozne od prowicji do prowincji). To jest tylko podstawowa stawka, dochodza jeszcze dodatki za prace wieczorna/nocna/weekend, premia (dla pol etatowcow ktorzy nie dostaja benefitow), pare centow na godzine dodatku "funkcyjnego". To tak bardzo ogolnie. Dotyczy tylko pielegniarek ktore pracuja w instytucjach w ktorych sa zwiazki zawodowe. Istnieja szpitale w ktorych ONA nie ma (podobnie jak agnecje, domy opieki, gabinety prywatne, itp.) - tam powyzszy kontrakt nie obowiazuje. Pozdr. AgaRN Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: pielegniarki z za Bugu 25.08.04, 23:11 Pensja na pewno jest duzo wyzsza niz w Polsce, ale sa tez wyzsze koszty utrzymania. Przykladem tego byl poczatkowy ped szwedzkich pielegniarek do pracy w Norwegii, gdzie zarabialy o kilka tysiecy wiecej. Coz z tego? Jesli policzyly w skali roku ile ich kosztowalo utrzymanie w Norwegii i ile wydaly pieniedzy na wyjazdy w celu odwiedzenia rodziny, to w sumie ledwo wychodzily na plus! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: judym Re: pielegniarki z za Bugu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.04, 01:45 Czy myślicie, że pensja 700-800 zł zatrzyma je w kraju ? Oczywiście, że nie. Jak by nie liczyć koszty utrzymania gdziekolwiek, to i tak bilans będzie na ogromnym plusie. Gdyby tak w kraju zarabiały tyle, co pielęgniarki w Szwecji, to pewnie też by się do Norwegii czy USA nie wybierały. Ale ile wtedy musieliby zarabiać lekarze, o zgrozo? Do tego nikt jednak w tym kraju nie dopuści. Znacznie taniej jest przecież ponarzekać sobie na opiekę zdrowotną. No i dobrze jest mieć takiego dyżurnego chłopca do bicia jak służba zdrowia ! Pokarze się jakiś błąd w sztuce w TV i już gawiedź tylko o tym mówi, a nie o milionowych przekrętach polityków-biznesmenów. Jakie to wygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kargul Re: pielegniarki z za Bugu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.04, 07:27 No i dobrze jest mieć takiego dyżurnego chłopca do bicia jak służba zdrowia ! > Pokarze się jakiś błąd w sztuce w TV i już gawiedź tylko o tym mówi, a nie o > milionowych przekrętach polityków-biznesmenów. Drogi Judymie przekręty robią wszyscy w tym kraju tylko raz jest głośno o jednych raz o drugich zależnie od potrzeb, ale to jest tylko głośno bo nic się poza tym nie dzieje. Nikt nie chce zrobić czystki w szeregach własnych kumpli a jak kumple z jednej grupy zawodowej mają kumpli w innej grupie to jedynie można się samemu zastrzelić bo kolesiostwo i towarzystwa wzajemnej adoracji to domena tego narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: pielegniarki w Norwegii? 28.08.04, 02:54 A tak faktycznie, to pare lat temu byla w Szwecji moda na wyjazd do Norwegii. Wyjezdzaly na roczne kontrakty mlode, nie zwiazane obowiazkami dziewczyny. Pensja byla o kilka tysiecy wyzsza, ale okazalo sie ze i koszty utrzymania tez wyzsze, i to co zarobily nie bylo warte spedzenia roku w zapadlej wiosce gdzie diabel mowil dobranoc ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIELEGNIARZstudent Trzeba wyjechać i tam żyć i pracować do emerytury IP: 212.244.128.* 27.08.04, 10:24 Nie jestem żonaty ani nie mam rodziny na utrzymaniu. Pieprze i wyjeżdzam. Odpowiedz Link Zgłoś