Gość: gość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 23:02 Jakie wrażenia po programie "po prostu pytam?"- na jedynce?odnośnie nas królików doświadczalnych. Jesteśmy jednak niedouczonym społeczeństwem... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosia Re: badnia kliniczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.06, 09:14 Co to był za film? I gdzie go można jeszcze zobaczyć? Rozumiem, że badania kliniczne przedstawiono w konwencji thillera... Odpowiedz Link Zgłoś
brrr3 Re: badnia kliniczne 06.04.06, 09:17 Cos Ty ! Raczej horroru, na początek info o zamordowaniu setek pacjentów a później napięcie zaczyna rosnąć........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: badnia kliniczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.06, 13:54 Może przynajmniej wiecie, w jakiej telewizji leciał i o której? Znów rekrutacja spadnie, a własnie ruszamy z nowym badaniem :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xy Re: badnia kliniczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.06, 13:57 Witam. Czy pracuje Pani moze w CRO?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ankaK Re: badnia kliniczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 22:40 po prezesie Masełbasie spodziewałam sie czegoś więcej, przecież to taka medialna osoba , piękny styl wypowiedzi , ogromne doświadczenie i telewizja tego niewykorzystała ! można by było tyle rzeczy wyjaśnić i uzmysłowić tym ludzim... Odpowiedz Link Zgłoś
jozica Re: badnia kliniczne 12.04.06, 22:17 też byłam zaskoczona. Ale to chyba-obawiam się-nie telewizja nie wykorzystała, tylko pan Masełbas. Jakis taki stremowany był, czy jak. Moze to nie takie proste wystepować w telewizornii. Szkoda wielka. A widzieliscie raport z wydarzeń londyńskich? Gość portalu: ankaK napisał(a): > po prezesie Masełbasie spodziewałam sie czegoś więcej, przecież to taka > medialna osoba , piękny styl wypowiedzi , ogromne doświadczenie i telewizja > tego niewykorzystała ! można by było tyle rzeczy wyjaśnić i uzmysłowić tym > ludzim... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ankaK Re: badnia kliniczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 22:13 Żal mi pacjentów , którzy w wielu przypadkach ( np w badaniach prowadzonych nad zwalczaniem chorób nowotworowych)mogliby odnieść i odnoszą rzeczywiste pozytywne odpowiedzi,.niestety atmosfera nad badaniami jest niedobra. A wystarczyłby jeden mądry człowiek , nie zawsze lekarz w ośrodku który mogłby poświęcić pacjentowi trochę zainteresowania i uwagi , wyjaśnić na czym to wszystko polega , że pacjent w kazdej chwili może z badania sie wycofać , że nad słusznościa prowadzenia badania opekę soprawuje Komisja Etyczna ,i CEBK, ale pacjenci niestety ciągle za mało o tym wiedzą , ba , niestety sami lekarze poświęcaja swoim pacjentom za mało czasu i tym sami sobie szkodzą bo rzeczywiście jak obserwuję rekrutacja w różnych badaniach niestety spada... Odpowiedz Link Zgłoś
jozica Re: badnia kliniczne 09.04.06, 22:23 taaa, ogladałam to.W Jedynce. Dla mnie żenada. Super temat-króliki doswiadczalne-ale to brzmi, nie? Zwłaszcza na fali historii w Londynie. W programie wystapił prezes Masełbas, ale według mnie sie nie popisał. Dziennikarz, dosć agresywnie zapedzał go systematycznie w kozi róg, a wydaje mi sie, ze mozna było rzeczowo i w miarę prosto obalic jego argumenty (chociaż pewnie łatwo mówić). Potem były pytania do ochotników: po co, dlaczego, czy sie nie boją itp. Nastepna nagonka. Tylko czy ci ludzie naprawdę nie mają swiadomości tego co robią. A jest to kolejna niedzwiedzia przysługa dla pacjentów. Czemu nikt sie nie zająknął, ze w naszym kraju to często jedyna droga do nowatorskiego leczenia, ba do porządnej diagnostyki. Czemu nikt nie mruknął, ze nie ma bezpiecznych leków i takze pan redaktor korzysta z leków przebadanych. W końcu czemu nikt się nie oburzył, ze ludzi biorących udział w badaniach i dzieki którym mamy leki nazywa sie obraźliwie królikami doswiadczalnymi. I tak dalej i tak dalej Gość portalu: gość napisał(a): > Jakie wrażenia po programie "po prostu pytam?"- na jedynce?odnośnie nas > królików doświadczalnych. > Jesteśmy jednak niedouczonym społeczeństwem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ankaK Re: badnia kliniczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 22:37 rzeczywiście , w programach np "medycznych " w państwowej telewizji brakuje i jest wielka dziura tego typu programów. Ale rzeczywiście wyjaśniających realne zagrożenia jak również realne korzusci jakie pacjenci odnoszą z tego typu badań. Społeczeństowo tak naprawdę nic nie wie na ten temat , oprócz tego ze;" na pewno lekarz na tym nieźle zarobi", pacjencji sa niedouczeni, a i często bywa tak , że ci co są douczeni i z różnych pobudek nie chcą uczestniczyc w badaniach są ... delikatną perswazją , szntażem zmuszani .... Kiedyś Iwona Schymala miała takie programy pt od A do Z drowia, mogła by podjąć ten temat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: badacz Re: badnia kliniczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 09:05 Jak słysze co poniektore wypowiedzi to wlosy deba staja.... LUDZIE, czy wy nie zdajecie sobie sprawy z tego, ze bez badan klinicznych srednia wieku wynosilaby 30 lat a angina konczylaby sie smiercia!!!! Bez badan klinicznych powstaja -owszem- "wspaniale" leki - to tak zwane generyki, czyli zerzniete leki firm, ktore wykonaly badania kl;iniczne i potwierdzily tym samym skuteczność leków. Jednak zastanowiwszy sie chwile mozna stwierdzic ze generykow bez oryginalnych lekow również by nie było. Prowadze badania od wielu lat i z usmiechem na twarzy obesrwuje jak nasi pacjenci wracaja dzieki iinowacyjnym lekom do zdrowia. Prawda jest taka, ze badanie kliniczne jest niejednokrotnie bezpieczniejsze od normalnego leczenia - nad pacjentem czuwa masa procedur i specjalistów. Jest to jedno z nielicznych przedsiewziec gdzie pacjent sie na prawde liczy!!! A nawiazujac do komentarza "lekarz niezle na tym zarabia" - owszem zarabia godziwe pieniądze takie jakie należa mu sie za jego dorobek naukowy i doświadczenie - nie każdy bowiem lekarz badania może prowadzić. Na przyszłość, jeżeli poruszacie temat horroru - poszukajcie go we własnych głowach... Odpowiedz Link Zgłoś