IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.02.03, 13:36
Czy ktoś może podzielić się informacją, czy w innych krajach (zachodnich)
przychodnie, kliniki i gabinety wprowadzają normy ISO (zarządzanie jakością)
albo pokrewne?. W prasie jest nagonka żeby korzystać ze środków unijnych i
wprowadzać je w każdym zakładzie (obojętnie usługi czy produkcja) ale czy to
ma sens? Tym bardziej że w grę wchodzą duże pieniądze na tzw. consulting...
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: Normy ISO IP: *.165-136-217.adsl.skynet.be 15.02.03, 15:00
      Moj obecny szpital ma certyfikat ISO 9001. Czy to ma sens? Na razie niewiele, pozniej, gdy konkurencja sie zaostrzy, pewnie tak. Np zawierasz umowe na kompleksowa opieke medyczna pracownikow dozej firmy w sasiedztwie- w czasie negocjacji lepiej miec taki certyfikat. Pieniadze na consulting to koszty prowadzenia interesu, wiec sa wolne od podatku.
      • lekarzyna Re: Normy ISO 17.02.03, 06:25
        ISO 9001 nie ma nic wspolnego z liczeniem ile i za co.

Ma tylko wspolne z jednym: jak trzymac kartoteteki, zapisy, dane, jaki jest
        proces przechowywania dokumentacji i jego przestrzeganie, czy i kiedy aparatura
        jest kalibrowana. No, moze jeszcze pasy na podlodze zeby wozkowy wiedzial gdzie
        pchac wozek. Forse kosi sie po staremu, biorac rowniez w naturze. Wiem, jestem
        kawal chama ze to pisze zamiast balwochwalczo czapkowac. A chodz w zamiec o
        misce goracej strawy to bede ci czapkowal.
        • Gość: baba Re: Normy ISO IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.02.03, 07:50
          Nie pytałam co to jest ISO, ani czy ISO ma wpływ na cennik usług, a tylko czy
          jest obowiązkowe , ew. czy ma wpływ na ilość zawieranych umów.

lekarzyna napisał:

> ISO 9001 nie ma nic wspolnego z liczeniem ile i za co.
          >
          > Ma tylko wspolne z jednym: jak trzymac kartoteteki, zapisy, dane, jaki jest
          > proces przechowywania dokumentacji i jego przestrzeganie, czy i kiedy
          aparatura
          >
          > jest kalibrowana. No, moze jeszcze pasy na podlodze zeby wozkowy wiedzial
          gdzie
          >
          > pchac wozek. Forse kosi sie po staremu, biorac rowniez w naturze. Wiem,
          jestem
          > kawal chama ze to pisze zamiast balwochwalczo czapkowac. A chodz w zamiec o
          > misce goracej strawy to bede ci czapkowal.
          • Gość: baba Re: Normy ISO IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.02.03, 07:58
            Doki, dzięki za odpowiedź. Nie orientujesz się przypadkiem jak ma się sprawa z
            małymi gabinetami i pracowniami technicznymi? Czy również wprowadzają normy?
            Odnośnie kosztów, zgadza się ,wszystko można odliczyć, ale wpierw trzeba wydać
            a to już boli.Zrobiłam wycenę:
            -przygotowanie:9-36tyś (w zależności od firmy i zakresu prac)
            -certyfikat (audyty + nadanie)-średnio ok.12 tyś
            -po 3 latach opłata wnoszona co rok-średnio 8-10 tyś
            baba
            • Gość: Doki Re: Normy ISO IP: *.58-136-217.adsl.skynet.be 17.02.03, 08:53
              Na pewno nie ma obowiazku certyfikacji ISO. Co do reszty, to chyba trzeba kierowac sie zdrowym rozsadkiem. Duze placowki ubiegaja sie o ISO, bo im zalezy. ISO ma znaczenie bardziej w kontaktach miedzy firmami niz w kontakcie z pojedynczym pacjentem. Dla gabinetu, w ktorym pracuje tylko jedna osoba to istotnie za duzy wydatek, by bylo to oplacalne, przeciez i tak trzeba spelniac normy narzucone prawem. No i bardziej od certyfikatu ISO liczy sie uznanie w srodowisku, np wsrod lekarzy domowych, ktorzy do ciebie kieruja. Pracownie techniczne, np laboratoria, czesciej ubiegaja sie o ISO, bo dla nich to gwarancja jakosci, ktora proponuja, a koszt niewielki. W Belgii biolog kliniczny (czyli medyczny nadzor nad laboratorium klinicznym) to specjalnosc lekarska, chyba najbardziej lukratywna ze wszystkich obok radiologii.
              • Gość: baba Re: Normy ISO IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.02.03, 07:31
                Dziękuję.
                baba
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka