Dodaj do ulubionych

Aron2004 , mam pytanie.

18.08.06, 10:21
Konkretnie , ile Twoim zdaniem powinien zarabiać lekarz dajmy na to z 10
letnim stażem i dwoma specjalizacjami?Czy możesz podać kwotę oraz
uzasadnienie dla niej?
Obserwuj wątek
    • aron2004 Re: Aron2004 , mam pytanie. 18.08.06, 11:20
      patroclos napisał:

> Konkretnie , ile Twoim zdaniem powinien zarabiać lekarz dajmy na to z 10
      > letnim stażem i dwoma specjalizacjami?Czy możesz podać kwotę oraz
      > uzasadnienie dla niej?

Minimalną krajową czyli 900 zł brutto ( ok. 650 zł netto)
      Uzasadnienie : lekarze stoją na niższym poziomie moralnym niż kasjerki z
      marketu czy sprzątaczki.
      Uważam, że lekarz powinien zarabiać mniej niż sprzątaczka czy kasjerka, ale
      mniej się nie da, bo jest minimalna krajowa. To niech mają tą minimalną
      krajową.
      • zizi3 Re: Aron2004 , mam pytanie. 18.08.06, 12:18
        Po pierwsze: Od kiedy płaci sie komuś za poziom moralny?
        Po drugie : Juz widzę mnóstwo chętnych na studia medyczne za taką pensję.
        Jak do minimalnej krajowej dopiszesz 0 (tj.9000) i dorzucisz po terenówce to
        pogadamy.
        • aron2004 Re: Aron2004 , mam pytanie. 18.08.06, 13:12
          zizi3 napisała:

> Po pierwsze: Od kiedy płaci sie komuś za poziom moralny?

tak powinno być. Lekarze łapówkarze powinni mieć niskie pensje.

> Po drugie : Juz widzę mnóstwo chętnych na studia medyczne za taką pensję.

są chętni do pracy na kasie za takie pieniądze to i będą chętni na pracę
          lekarza.

> Jak do minimalnej krajowej dopiszesz 0 (tj.9000) i dorzucisz po terenówce to
          > pogadamy.

do wojska.
          • travel_wawa Drogi Aronie. 18.08.06, 13:20
            Ja jestem specjalistą z 15 letnim stażem, otrzymuje netto 1476 PLN za etat,
            wiec dwukrotnie wiecej niz Ty bys mi przyznał.
            Niestety ceny w Warszawie są takie, ze musze pracować w wymiarze 2 etatów (w
            przeliczeniu na godziny), żeby utrzymać rodzinę.

Nie jeżdżę na wczasy do Grecji tylko do Czech (taniej niż w Polsce, bo sa
            zniżki rodzinne, których w Polsce nie ma), nie mam terenówki (fiat Albea).

Oświadczam, że w przypadku obniżenia moich honoroariów odejdę od wykonywania
            zawodu. Nie ma przymusu wykonywania zawodu lekarza, gdy sie posiada dyplom i
            specjalizacę.

Ponadto, co już powszechnie wiadomo, nie ma przymusu wykonywania tego i
            jakiegokolwiek innego zawodu (lekarza, budowlańca...) w tym rejonie UE.
            • aron2004 Re: Drogi Aronie. 18.08.06, 13:26
              travel_wawa napisał:

> Ja jestem specjalistą z 15 letnim stażem, otrzymuje netto 1476 PLN za etat,
              > wiec dwukrotnie wiecej niz Ty bys mi przyznał.

No widzisz, zarabiasz 4 razy mniej niż rodzinny spod Lublina. Co ty jeszcze
              robisz w tej Warszawie zamiast wynieść się na podlubelską wieś, gdzie ceny
              niższe?
              • travel_wawa Re: Drogi Aronie. 18.08.06, 15:42
                > Co ty jeszcze
                > robisz w tej Warszawie zamiast wynieść się na podlubelską wieś, gdzie ceny
                > niższe?

Boję się Arona, bo obniżyłby mi pesje do 650 netto ;)
                • aron2004 Re: Drogi Aronie. 18.08.06, 16:30
                  travel_wawa napisał:

> Boję się Arona, bo obniżyłby mi pesje do 650 netto ;)

ja myślę, że większość czytelników tego forum ( nie konowałów) uważa, że wam
                  się i 650 netto nie należy.
          • zizi3 Re: Aron2004 , mam pytanie. 18.08.06, 21:16
            Czemu uważasz , że jestem kobietą? Nie jestem.
            Lekarze łapówkarze nie powinni mieć niskich pensji. Oni powinni przebywać w
            więzieniu. A ci ktorych tam nie ma powinni zarabiać bardzo dużo.
            Zapytam jeszcze raz: komu i gdzie płaci się za poziom moralny? Płaci się za
            umiejętności.Często o wiele za mało.Nie tylko lekarzom.
            Nie bedzie chetnych. Ja dziś mogę zastąpić panienke w kasie, a ona mnie
            zastapi nie szybciej niż za 15 lat. Jeśli ma maturę, dostanie się na studia i
            je skończy, zda egzamin specjalizacyjny, zaliczy kilka kursów za własne
            pieniądze. Więc ekonomicznie jej się to nie opłaca. Jeśli tyle od ręki może
            dostać w kasie...
            • aron2004 Re: Aron2004 , mam pytanie. 18.08.06, 21:55
              powinno się płacić za umiejętności?

To powiedz, ile powinien zarabiać lekarz rodzinny który
              1.odmawia pacjentom skierowań na badania
              2.odmawia pojechania na wizytę domową do chorego dziecka
              3. jeździ terenówką ( a nie ma na badania)
              4. spędza wczasy w Grecji ( a nie ma na badania)
              5. mieszka w willi ( a nie ma na benzynę żeby pojechać na wizytę do chorego
              dziecka)

Bo moim zdaniem taki lekarz nie powinien zarabiać nawet minimalnej krajowej.

Co z tego że ma może umiejętności, skoro nie chce pacjentowi zapewnić
              podstawowego poziomu usług medycznych?
              • zizi3 Re: Aron2004 , mam pytanie. 18.08.06, 22:21
                Nie płaci się za poziom moralny tylko za umiejętności. Za to , że wie na jakie
                badania skierować, na wizycie domowej podejmuje prawidlową decyzje: zabranie do
                szpitala czy lewatywa, przepisuje odpowiednie leki. A jeśli jezdzi terenówką,
                pije jak wielbłąd po godzinach pracy, szlaja się po południowej Europie,
                mieszka w pałacu, bije żone , wyrywa panienki albo facetów, kradnie w markcie
                albo u jubilera, pędzi bimber, drukuje fałszywe banknoty, zniewaza słownie
                sasiadów (nie w czasie godzin pracy) to NIE można mu za to obniżać pensji.
                Jesli zna się na tym co robi i jest popyt na jego (jej) usługi to ma zarabiać
                dużo , bo jest lekarzem.
                Natomiast niezguła dająca niepotrzebne skierowania na badania, nieumiejąca
                postawić na wizycie domowej prawidłowego wstępnego rozpoznania, nieumiejąca
                dobrać leków, może mieszkać w namiocie, jezdzić wozem drabiniastym i wakacje
                spedzać w gdzie diabeł mowi dobranoc . I taki lekarz moze zarabiać 7zł. Jesli
                ktos mu tak duzo za jego poziom moralny zapłaci.
                Wierz mi , tez wolisz lekarza o dużych umiejętnościach i niskim poziomie
                moralnym , niż takiego co niewiele umie (bez względu na jego moralność).
              • lohengrin4 Re: Aron2004 , mam pytanie. 16.09.06, 17:45
                > To powiedz, ile powinien zarabiać lekarz rodzinny który
                > 1.odmawia pacjentom skierowań na badania

Jeśli odmawia tym którzy żądają nienależnych badań powinien dostać premię za
                dbanie o swój zakład pracy.

> 2.odmawia pojechania na wizytę domową do chorego dziecka

Jeśli nie ma wskazań medycznych do wizyty powinien dostać premię za pełnienie w
                ramach swej pracy jeszcze innej roli - edukacyjno-wychowawczej.
      • savar Re: Aron2004 , mam pytanie. 18.08.06, 12:20
        Ciekawe kryterium. Pomijając to, że generalizujesz, to przecież ludziom nie płaci się za moralność
        (choć często płaci się za niemoralność), tylko za pracę. Podaj proszę na czym polega wg Ciebie
        moralność. Domyślam się że nie chodzi Ci o to, że lekarze są ogólnie niemoralni (np. że cofają liczniki
        przed sprzedażą samochodu), bo to już zupełnie nie ma znaczenia dla pracodawcy, tylko o brak
        moralności zawodowej. Więc jak powinien się zachowywać lekarz?
        Poza tym jestem ciekawy, czy sądzisz że znalazłoby się choć 100 specjalistów, który zgodziliby się
        pracować za 650PLN na rękę bez liczenia na łapówki. Napisałem o 100 specjalistach, bo są przecież
        hobbyści, którzy mają pieniądze z innych niż medycyna źródeł, a lubią tę robotę i mogą pracować
        nawet za darmo.
      • vlad podziękowanie dla arona 18.08.06, 22:36
        Serdecznie dziękuje za sugestie dotyczące spędzania wakacji. Faktycznie Grecja
        to jest to . Piękna pogoda, przyjemne morze, surfing w Prasonisi (AFAIK w
        Parchatce ta rozrywka jest niedostępna), wspaniałe widoki - jeszcze raz dzięki.
        BTW, nie spotkałem tam lekarzy rodzinnych, chyba wzięli 5* hotele.
        Terenówkę też wypożyczyłem na pare dni, w końcu lekarze mają jeździc
        terenówkami, no nie?

jaki poziom adrenalinki, aronku?
    • aloalo2001 Re: Aron2004 , mam pytanie. 18.08.06, 15:01
      Aron wykreowała się na forumowy autorytet od pracy konowała i jej wartości...
      Bardzo smutne, bardzo
      • catch_ya Re: Aron2004 , mam pytanie. 18.08.06, 15:27
        Siedzi pewnie w tych Puławach,obgryza paznokcie przed komputerem i ma za złe że niektórzy ludzie skończyli medycynę a on zarządzanie i marketing w Puławskiej Szkole Wyższej.
        • felinecaline Re: Aron2004 , mam pytanie. 18.08.06, 16:02
          Ten, watek jako dublujacy watek Arona "1400 zl" zostanie z nim polaczony a
          Wasze posty przeniesione.
          Na przyszlosc prosze o zastanowienie sie, czy warto karmic trolla.
    • felinecaline Re: Aron2004 , mam pytanie. 18.08.06, 16:39
      Poniewaz to forum nie dotyczy problemow srodowiskowych sprzataczek i kasjerek
      twoj watek zostanie wykasowany.
      • marcinoit propozycja dla administratora :-) 18.08.06, 19:06
        mam propozycje aby stworzyc specjalny watek zatytułowany np. " śmietnik" i umieszczac w nim wszystkie bez wyjątku posty arona. i jesli ktos bedzie chciał pobabrac sie w guwienku bedzie mogł sobie popisac z aronkiem - debilkiem
        • felinecaline Re: propozycja dla administratora :-) 18.08.06, 20:23
          Swietny pomysl, zwlaszcza, ze nic nie trzeba zakladac, wystarczy tylko ten
          watek chociazby przypiac w naglowku
      • aron2004 Re: Aron2004 , mam pytanie. 18.08.06, 19:25
        felinecaline napisała:

> Poniewaz to forum nie dotyczy problemow srodowiskowych sprzataczek i kasjerek
        > twoj watek zostanie wykasowany.

ja chciałem tylko pokazać, że sprzątaczki i kasjerki są o niebo uczciwsze od
        chciwych i skorumpowanych konowałów. Kasowaniem wątków nie zmienisz prawdy.
        • viprk Re: Aron2004 , mam pytanie. 18.08.06, 19:28
          Czlowiek jest uczciwy lub nieuczciwy niezaleznie od zawodu, mnozeniem watkow
          nie rozmnozycz nieuczciwych lekarzy i nie sprawisz, ze nie bedzie kasjerek
          podkradajacych z kasy.
          • aron2004 Re: Aron2004 , mam pytanie. 18.08.06, 20:33
            viprk napisała:

> Czlowiek jest uczciwy lub nieuczciwy niezaleznie od zawodu

Tak tak, każda salowa bierze łapówki.
            • jadwiga_r Re: Aron2004 , mam pytanie. 18.08.06, 20:52
              Bo salowej nikt nie daje łapówek.
              Nie wiem,co by zrobiła salowa, gdyby otrzymała kopertę z łapówką od pacjenta
              np.za częste wynoszenie/opróżnianie kaczki.
              Myślę, że zwróciłaby dającemu, bo jej moralność wg Arona nie pozwala na
              łapownictwo.
              • irys28 Re: Aron2004 , mam pytanie. 04.10.06, 10:47
                I tu jesteś w błędzie droga jadwigo_r ,począwszy od salowej ,pielęgniarki ,lek
                arzy wszyscy biorą łapówki za wszystko co się da,ale to nikt inny jak ludzie
                ich tego nauczyli bo myślą że jak dają to wzsystko za to załatwią.
            • danklaman5 Re: Aron2004 , mam pytanie. 18.08.06, 21:15
              Sama jestem wściekła na kilku lekarzy, ale znam takich, co potrafią naprawdę
              zrobić tyle, że aż wstyd do nich przychodzić. Pielęgniarki te co mogą, to
              biorą "łapy" zwłaszcza na porodówkach.Znam taką panią doktor, co ma naprawdę
              willę (Jej mąż ma firmę) Ona jest ord oddz dziecięcego, chodzi do pracy pieszo,
              a jak mnie spotyka na ulicy, to zawsze pyta o moje dzieci. Często przyjmuje
              mnie w szpitalu powiedzmy prywatnie, ale nigdy nie bierze pieniedzy czasami uda
              mi się zostawić jej 20 złotych( ale z wielką szarpaniną-zostawiam i uciekam).
              Nigdy nie odmawia pomocy, potrafi poruszyć swoje kontakty aby zaradzić. Lekarze
              to ludzie, a jak Masz problem, to jest od tego prokuratura. W sklepach, bądz
              marketach oszukują: biją dwa razy ten sam towar, oszukują na wadze....Szkoda,
              że tak dużo u nas złodziejstwa, obłudy, plotkarstwa, ale szukaj tych dobrych,
              wspaniałych i nie nastawiaj się na "NIE" Powodzenia.
              • lidja28 Re: Aron2004 , mam pytanie. 19.08.06, 16:23
                Zależy od człowieka,ale w każdym zawodzie się to zdarza wierzcie mi w
                środowisku akademickim,prawnicy,policjanci,prokuratorzy,można mnożyć.Wszędzie
                trzeba się odwdzięczyć.Ale może zdefiniujmy co to jest łapówka? czy jest to
                podziękowanie za leczenie w formie jakiegoś dobrego alkoholu? jak można
                podziękować /wyrazić swoją wdzięczność za uratowanie życia?
            • dyzurna1 Re: Aron2004 , mam pytanie. 27.08.06, 19:18
              Też mam pytanie do Arona,Ile wg Ciebie powinna zarabiać pielęgniarka po
              studiach z 12 -letnim stażem pracy?
              • aron2004 Re: Aron2004 , mam pytanie. 03.09.06, 20:07
                dyzurna1 napisała:

> Też mam pytanie do Arona,Ile wg Ciebie powinna zarabiać pielęgniarka po
                > studiach z 12 -letnim stażem pracy?

co najmniej średnią krajową.
      • are.1 Re: Aron2004 , mam pytanie. 28.10.06, 01:55
        felinecaline napisała:

> Poniewaz to forum nie dotyczy problemow srodowiskowych sprzataczek i kasjerek
        > twoj watek zostanie wykasowany.

Tym "stwierdzeniem" potwierdzasz to co pisze ten Aron.
    • zizi3 Re: Aron2004 , mam pytanie. 18.08.06, 22:53
      Jesli badania był potrzebne diagnostycznie ( i nalezało się babci w ramach
      świadczen gwarantowanych przez NFZ) i nie dał to go dyskwalifikuje , ale nie
      moralnie, tylko zawodowo. Moralność nie ma tu żadnego znaczenia. I jeśli ktoś
      potrafi mu udowodnić że popełnił błąd w sztuce to wogóle może nie zarabiać. Ale
      Ci którzy potrafią to udowodnić (prawnicy specjalizuja sie w błędch lekarskich)
      moralność mają w głębokim poważaniu i każą sobie słono pacić. I tak długo , jak
      nie zostaly lekarzowi przedstawione zarzuty popełnienia błędu i udowodnione , a
      on skazany , powinien zarabiać DUŻO. Utrzymanie terenówki kosztuje.
    • vlad Re: www.medicalenglish.pl 27.08.06, 11:18
      jeszcze jeden post spamerze i polecisz do Adama Buse
    • greengrey TY, ARON- fajny jesteś..... 08.11.06, 19:29
      ... ale z rozumem to Ci się troszku pomieszało...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka