patroclos 18.08.06, 10:21 Konkretnie , ile Twoim zdaniem powinien zarabiać lekarz dajmy na to z 10 letnim stażem i dwoma specjalizacjami?Czy możesz podać kwotę oraz uzasadnienie dla niej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aron2004 Re: Aron2004 , mam pytanie. 18.08.06, 11:20 patroclos napisał: > Konkretnie , ile Twoim zdaniem powinien zarabiać lekarz dajmy na to z 10 > letnim stażem i dwoma specjalizacjami?Czy możesz podać kwotę oraz > uzasadnienie dla niej? Minimalną krajową czyli 900 zł brutto ( ok. 650 zł netto) Uzasadnienie : lekarze stoją na niższym poziomie moralnym niż kasjerki z marketu czy sprzątaczki. Uważam, że lekarz powinien zarabiać mniej niż sprzątaczka czy kasjerka, ale mniej się nie da, bo jest minimalna krajowa. To niech mają tą minimalną krajową. Odpowiedz Link Zgłoś
zizi3 Re: Aron2004 , mam pytanie. 18.08.06, 12:18 Po pierwsze: Od kiedy płaci sie komuś za poziom moralny? Po drugie : Juz widzę mnóstwo chętnych na studia medyczne za taką pensję. Jak do minimalnej krajowej dopiszesz 0 (tj.9000) i dorzucisz po terenówce to pogadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Aron2004 , mam pytanie. 18.08.06, 13:12 zizi3 napisała: > Po pierwsze: Od kiedy płaci sie komuś za poziom moralny? tak powinno być. Lekarze łapówkarze powinni mieć niskie pensje. > Po drugie : Juz widzę mnóstwo chętnych na studia medyczne za taką pensję. są chętni do pracy na kasie za takie pieniądze to i będą chętni na pracę lekarza. > Jak do minimalnej krajowej dopiszesz 0 (tj.9000) i dorzucisz po terenówce to > pogadamy. do wojska. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Drogi Aronie. 18.08.06, 13:20 Ja jestem specjalistą z 15 letnim stażem, otrzymuje netto 1476 PLN za etat, wiec dwukrotnie wiecej niz Ty bys mi przyznał. Niestety ceny w Warszawie są takie, ze musze pracować w wymiarze 2 etatów (w przeliczeniu na godziny), żeby utrzymać rodzinę. Nie jeżdżę na wczasy do Grecji tylko do Czech (taniej niż w Polsce, bo sa zniżki rodzinne, których w Polsce nie ma), nie mam terenówki (fiat Albea). Oświadczam, że w przypadku obniżenia moich honoroariów odejdę od wykonywania zawodu. Nie ma przymusu wykonywania zawodu lekarza, gdy sie posiada dyplom i specjalizacę. Ponadto, co już powszechnie wiadomo, nie ma przymusu wykonywania tego i jakiegokolwiek innego zawodu (lekarza, budowlańca...) w tym rejonie UE. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Drogi Aronie. 18.08.06, 13:26 travel_wawa napisał: > Ja jestem specjalistą z 15 letnim stażem, otrzymuje netto 1476 PLN za etat, > wiec dwukrotnie wiecej niz Ty bys mi przyznał. No widzisz, zarabiasz 4 razy mniej niż rodzinny spod Lublina. Co ty jeszcze robisz w tej Warszawie zamiast wynieść się na podlubelską wieś, gdzie ceny niższe? Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Re: Drogi Aronie. 18.08.06, 15:42 > Co ty jeszcze > robisz w tej Warszawie zamiast wynieść się na podlubelską wieś, gdzie ceny > niższe? Boję się Arona, bo obniżyłby mi pesje do 650 netto ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Drogi Aronie. 18.08.06, 16:30 travel_wawa napisał: > Boję się Arona, bo obniżyłby mi pesje do 650 netto ;) ja myślę, że większość czytelników tego forum ( nie konowałów) uważa, że wam się i 650 netto nie należy. Odpowiedz Link Zgłoś
zizi3 Re: Aron2004 , mam pytanie. 18.08.06, 21:16 Czemu uważasz , że jestem kobietą? Nie jestem. Lekarze łapówkarze nie powinni mieć niskich pensji. Oni powinni przebywać w więzieniu. A ci ktorych tam nie ma powinni zarabiać bardzo dużo. Zapytam jeszcze raz: komu i gdzie płaci się za poziom moralny? Płaci się za umiejętności.Często o wiele za mało.Nie tylko lekarzom. Nie bedzie chetnych. Ja dziś mogę zastąpić panienke w kasie, a ona mnie zastapi nie szybciej niż za 15 lat. Jeśli ma maturę, dostanie się na studia i je skończy, zda egzamin specjalizacyjny, zaliczy kilka kursów za własne pieniądze. Więc ekonomicznie jej się to nie opłaca. Jeśli tyle od ręki może dostać w kasie... Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Aron2004 , mam pytanie. 18.08.06, 21:55 powinno się płacić za umiejętności? To powiedz, ile powinien zarabiać lekarz rodzinny który 1.odmawia pacjentom skierowań na badania 2.odmawia pojechania na wizytę domową do chorego dziecka 3. jeździ terenówką ( a nie ma na badania) 4. spędza wczasy w Grecji ( a nie ma na badania) 5. mieszka w willi ( a nie ma na benzynę żeby pojechać na wizytę do chorego dziecka) Bo moim zdaniem taki lekarz nie powinien zarabiać nawet minimalnej krajowej. Co z tego że ma może umiejętności, skoro nie chce pacjentowi zapewnić podstawowego poziomu usług medycznych? Odpowiedz Link Zgłoś
zizi3 Re: Aron2004 , mam pytanie. 18.08.06, 22:21 Nie płaci się za poziom moralny tylko za umiejętności. Za to , że wie na jakie badania skierować, na wizycie domowej podejmuje prawidlową decyzje: zabranie do szpitala czy lewatywa, przepisuje odpowiednie leki. A jeśli jezdzi terenówką, pije jak wielbłąd po godzinach pracy, szlaja się po południowej Europie, mieszka w pałacu, bije żone , wyrywa panienki albo facetów, kradnie w markcie albo u jubilera, pędzi bimber, drukuje fałszywe banknoty, zniewaza słownie sasiadów (nie w czasie godzin pracy) to NIE można mu za to obniżać pensji. Jesli zna się na tym co robi i jest popyt na jego (jej) usługi to ma zarabiać dużo , bo jest lekarzem. Natomiast niezguła dająca niepotrzebne skierowania na badania, nieumiejąca postawić na wizycie domowej prawidłowego wstępnego rozpoznania, nieumiejąca dobrać leków, może mieszkać w namiocie, jezdzić wozem drabiniastym i wakacje spedzać w gdzie diabeł mowi dobranoc . I taki lekarz moze zarabiać 7zł. Jesli ktos mu tak duzo za jego poziom moralny zapłaci. Wierz mi , tez wolisz lekarza o dużych umiejętnościach i niskim poziomie moralnym , niż takiego co niewiele umie (bez względu na jego moralność). Odpowiedz Link Zgłoś
lohengrin4 Re: Aron2004 , mam pytanie. 16.09.06, 17:45 > To powiedz, ile powinien zarabiać lekarz rodzinny który > 1.odmawia pacjentom skierowań na badania Jeśli odmawia tym którzy żądają nienależnych badań powinien dostać premię za dbanie o swój zakład pracy. > 2.odmawia pojechania na wizytę domową do chorego dziecka Jeśli nie ma wskazań medycznych do wizyty powinien dostać premię za pełnienie w ramach swej pracy jeszcze innej roli - edukacyjno-wychowawczej. Odpowiedz Link Zgłoś
savar Re: Aron2004 , mam pytanie. 18.08.06, 12:20 Ciekawe kryterium. Pomijając to, że generalizujesz, to przecież ludziom nie płaci się za moralność (choć często płaci się za niemoralność), tylko za pracę. Podaj proszę na czym polega wg Ciebie moralność. Domyślam się że nie chodzi Ci o to, że lekarze są ogólnie niemoralni (np. że cofają liczniki przed sprzedażą samochodu), bo to już zupełnie nie ma znaczenia dla pracodawcy, tylko o brak moralności zawodowej. Więc jak powinien się zachowywać lekarz? Poza tym jestem ciekawy, czy sądzisz że znalazłoby się choć 100 specjalistów, który zgodziliby się pracować za 650PLN na rękę bez liczenia na łapówki. Napisałem o 100 specjalistach, bo są przecież hobbyści, którzy mają pieniądze z innych niż medycyna źródeł, a lubią tę robotę i mogą pracować nawet za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
vlad podziękowanie dla arona 18.08.06, 22:36 Serdecznie dziękuje za sugestie dotyczące spędzania wakacji. Faktycznie Grecja to jest to . Piękna pogoda, przyjemne morze, surfing w Prasonisi (AFAIK w Parchatce ta rozrywka jest niedostępna), wspaniałe widoki - jeszcze raz dzięki. BTW, nie spotkałem tam lekarzy rodzinnych, chyba wzięli 5* hotele. Terenówkę też wypożyczyłem na pare dni, w końcu lekarze mają jeździc terenówkami, no nie? jaki poziom adrenalinki, aronku? Odpowiedz Link Zgłoś
aloalo2001 Re: Aron2004 , mam pytanie. 18.08.06, 15:01 Aron wykreowała się na forumowy autorytet od pracy konowała i jej wartości... Bardzo smutne, bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
catch_ya Re: Aron2004 , mam pytanie. 18.08.06, 15:27 Siedzi pewnie w tych Puławach,obgryza paznokcie przed komputerem i ma za złe że niektórzy ludzie skończyli medycynę a on zarządzanie i marketing w Puławskiej Szkole Wyższej. Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: Aron2004 , mam pytanie. 18.08.06, 16:02 Ten, watek jako dublujacy watek Arona "1400 zl" zostanie z nim polaczony a Wasze posty przeniesione. Na przyszlosc prosze o zastanowienie sie, czy warto karmic trolla. Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: Aron2004 , mam pytanie. 18.08.06, 16:39 Poniewaz to forum nie dotyczy problemow srodowiskowych sprzataczek i kasjerek twoj watek zostanie wykasowany. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinoit propozycja dla administratora :-) 18.08.06, 19:06 mam propozycje aby stworzyc specjalny watek zatytułowany np. " śmietnik" i umieszczac w nim wszystkie bez wyjątku posty arona. i jesli ktos bedzie chciał pobabrac sie w guwienku bedzie mogł sobie popisac z aronkiem - debilkiem Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: propozycja dla administratora :-) 18.08.06, 20:23 Swietny pomysl, zwlaszcza, ze nic nie trzeba zakladac, wystarczy tylko ten watek chociazby przypiac w naglowku Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Aron2004 , mam pytanie. 18.08.06, 19:25 felinecaline napisała: > Poniewaz to forum nie dotyczy problemow srodowiskowych sprzataczek i kasjerek > twoj watek zostanie wykasowany. ja chciałem tylko pokazać, że sprzątaczki i kasjerki są o niebo uczciwsze od chciwych i skorumpowanych konowałów. Kasowaniem wątków nie zmienisz prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
viprk Re: Aron2004 , mam pytanie. 18.08.06, 19:28 Czlowiek jest uczciwy lub nieuczciwy niezaleznie od zawodu, mnozeniem watkow nie rozmnozycz nieuczciwych lekarzy i nie sprawisz, ze nie bedzie kasjerek podkradajacych z kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Aron2004 , mam pytanie. 18.08.06, 20:33 viprk napisała: > Czlowiek jest uczciwy lub nieuczciwy niezaleznie od zawodu Tak tak, każda salowa bierze łapówki. Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re: Aron2004 , mam pytanie. 18.08.06, 20:52 Bo salowej nikt nie daje łapówek. Nie wiem,co by zrobiła salowa, gdyby otrzymała kopertę z łapówką od pacjenta np.za częste wynoszenie/opróżnianie kaczki. Myślę, że zwróciłaby dającemu, bo jej moralność wg Arona nie pozwala na łapownictwo. Odpowiedz Link Zgłoś
irys28 Re: Aron2004 , mam pytanie. 04.10.06, 10:47 I tu jesteś w błędzie droga jadwigo_r ,począwszy od salowej ,pielęgniarki ,lek arzy wszyscy biorą łapówki za wszystko co się da,ale to nikt inny jak ludzie ich tego nauczyli bo myślą że jak dają to wzsystko za to załatwią. Odpowiedz Link Zgłoś
danklaman5 Re: Aron2004 , mam pytanie. 18.08.06, 21:15 Sama jestem wściekła na kilku lekarzy, ale znam takich, co potrafią naprawdę zrobić tyle, że aż wstyd do nich przychodzić. Pielęgniarki te co mogą, to biorą "łapy" zwłaszcza na porodówkach.Znam taką panią doktor, co ma naprawdę willę (Jej mąż ma firmę) Ona jest ord oddz dziecięcego, chodzi do pracy pieszo, a jak mnie spotyka na ulicy, to zawsze pyta o moje dzieci. Często przyjmuje mnie w szpitalu powiedzmy prywatnie, ale nigdy nie bierze pieniedzy czasami uda mi się zostawić jej 20 złotych( ale z wielką szarpaniną-zostawiam i uciekam). Nigdy nie odmawia pomocy, potrafi poruszyć swoje kontakty aby zaradzić. Lekarze to ludzie, a jak Masz problem, to jest od tego prokuratura. W sklepach, bądz marketach oszukują: biją dwa razy ten sam towar, oszukują na wadze....Szkoda, że tak dużo u nas złodziejstwa, obłudy, plotkarstwa, ale szukaj tych dobrych, wspaniałych i nie nastawiaj się na "NIE" Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
lidja28 Re: Aron2004 , mam pytanie. 19.08.06, 16:23 Zależy od człowieka,ale w każdym zawodzie się to zdarza wierzcie mi w środowisku akademickim,prawnicy,policjanci,prokuratorzy,można mnożyć.Wszędzie trzeba się odwdzięczyć.Ale może zdefiniujmy co to jest łapówka? czy jest to podziękowanie za leczenie w formie jakiegoś dobrego alkoholu? jak można podziękować /wyrazić swoją wdzięczność za uratowanie życia? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna1 Re: Aron2004 , mam pytanie. 27.08.06, 19:18 Też mam pytanie do Arona,Ile wg Ciebie powinna zarabiać pielęgniarka po studiach z 12 -letnim stażem pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Aron2004 , mam pytanie. 03.09.06, 20:07 dyzurna1 napisała: > Też mam pytanie do Arona,Ile wg Ciebie powinna zarabiać pielęgniarka po > studiach z 12 -letnim stażem pracy? co najmniej średnią krajową. Odpowiedz Link Zgłoś
are.1 Re: Aron2004 , mam pytanie. 28.10.06, 01:55 felinecaline napisała: > Poniewaz to forum nie dotyczy problemow srodowiskowych sprzataczek i kasjerek > twoj watek zostanie wykasowany. Tym "stwierdzeniem" potwierdzasz to co pisze ten Aron. Odpowiedz Link Zgłoś
zizi3 Re: Aron2004 , mam pytanie. 18.08.06, 22:53 Jesli badania był potrzebne diagnostycznie ( i nalezało się babci w ramach świadczen gwarantowanych przez NFZ) i nie dał to go dyskwalifikuje , ale nie moralnie, tylko zawodowo. Moralność nie ma tu żadnego znaczenia. I jeśli ktoś potrafi mu udowodnić że popełnił błąd w sztuce to wogóle może nie zarabiać. Ale Ci którzy potrafią to udowodnić (prawnicy specjalizuja sie w błędch lekarskich) moralność mają w głębokim poważaniu i każą sobie słono pacić. I tak długo , jak nie zostaly lekarzowi przedstawione zarzuty popełnienia błędu i udowodnione , a on skazany , powinien zarabiać DUŻO. Utrzymanie terenówki kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
vlad Re: www.medicalenglish.pl 27.08.06, 11:18 jeszcze jeden post spamerze i polecisz do Adama Buse Odpowiedz Link Zgłoś
greengrey TY, ARON- fajny jesteś..... 08.11.06, 19:29 ... ale z rozumem to Ci się troszku pomieszało... Odpowiedz Link Zgłoś