marcinoit 06.09.09, 20:40 wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Znany-anestezjolog-skazany-za-przyjecie-lapowki,wid,11294905,wiadomosc.html?ticaid=1857c Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
practicant Re: nosil wilk ... 06.09.09, 21:48 Niby tak.Ale mi szkoda faceta i smutno mi sie robi,jak mysle o tym z perspektywy calej polskiej rzeczywistosci medycznej:2000 pln.Jak skur...na jest nasza rzeczywistosc,skoro facet ktory jest na samym szczycie w hierarchii ryzykuje caly swoj dorobek za 2000 pln...Ot-kolejny motywator do emigracji... Odpowiedz Link Zgłoś
loraphenus a ja się absolutnie nie zgadzam. 06.09.09, 21:51 pracował nie pod przymusem. znał warunki i zasady. jak warunki pracy i płacy nie odpowiadają to idziesz gdzie indziej a nie - popełniasz czyny które są sprzeczne z prawem. Kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
cccykoria Re: a ja się absolutnie nie zgadzam. 07.09.09, 13:34 loraphenus napisał: > pracował nie pod przymusem. > > znał warunki i zasady. > > jak warunki pracy i płacy nie odpowiadają to idziesz gdzie indziej a nie - > popełniasz czyny które są sprzeczne z prawem. Kropka. Mam takie samo zdanie .Koniec i kropka Odpowiedz Link Zgłoś
st.lucas Re: a ja się absolutnie nie zgadzam. 07.09.09, 13:39 Z punktu widzenia ogolnej etyki nie moge sie zgodzic. Sytem jest monopolistyczny, wiec w pewnej mierze przymusowy. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinoit Re: nosil wilk ... 06.09.09, 22:11 a mnie nie jest szkoda.sku...l sie za marne 2 tys . zrobil to osobiscie i nie zmusiala go do tego zadna "skur... rzeczywistosc" jest zwyczajnie zachlanny na kase a jeszcze bardziej na wladze , zaszczyty. i powszechnie znany ze swojego nepotyzmu. gdyby jeszcze bronil sie swoja merytoryka... mozemy sobie tu opuszki zdzierac stukajac w klawiature w dyskusjach z szlachcicami czy innymi aronami .bez sensu skoro osoba ,ktora jak to ujal practicante ,jest na samym szczycie dostarcza amunicji naszym interlokutorom. Odpowiedz Link Zgłoś
practicant Re: nosil wilk ... 06.09.09, 23:43 Zgoda.Tyle,ze osoba w randze profesora nie powinna miec pensji 4000pln brutto. Jakby facet zarabial powiedzmy z 10k euro,jak to na szczyt hierarchii by wypadalo,wysmialby ludzi przychodzacych do niego z 2k pln w kopercie.Ktos zdaje sie w temacie o nieplaceniu dentyscie cos wspominal nt.nietworzenia okazji ktora rzekomo czyni zlodziejem...Z drugiej strony-owszem,lapowki to skur...two.Ale czy w druga strone-obecne pensje nie sa skur...twem wspanialego narodu polskiego...? Loraphenus-jestes niesprawiedliwy.30 lat temu emigracja nie ograniczala sie jak dzisiaj do kupna biletu na pociag we wlasciwym kierunku;)Choc,prywatnie znam paru 50ciolatkow,ktorzy calkiem niedawno stwierdzili "olewam system" i urzeduja teraz w duzo normalniejszych czesciach swiata... Ps.Zeby bylo jasne:nie bronie goscia-rowniez go potepiam,tylko rownoczesnie-rozumiem /wydaje mi sie/.Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
radeberger Re: nosil wilk ... 07.09.09, 00:13 ty się lepiej o siebie martw, ponieważ tobie na dzień dobry nikt nie da 4 tysięcy oraz stanowiska coby móc "dorobić" Odpowiedz Link Zgłoś
practicant Re: nosil wilk ... 07.09.09, 01:22 radeberger napisał: > ty się lepiej o siebie martw, ponieważ tobie na dzień dobry nikt nie da 4 tysię > cy oraz stanowiska coby móc "dorobić" Wiem.W koncu,skonczylem tylko lekarski na medycznej,a nie az budownictwo na politechnice,czy inna geologie na uniwersytecie-trzeba znac swoje miejsce w szeregu...;) Odpowiedz Link Zgłoś
st.lucas Jaka lapowka? Ludzie to nie lapowka!!! 07.09.09, 13:37 Koledzy kochani opamietajcie sie wreszcie i nie nazywajcie lapowka tego co nia nie jest. Rodzina dala, bo chciala. I wlasciwie powinna (nie mowie czy "az" tyle) cos dac. System jest nienormalny. Fakt, ze podtrzymuja go w sumie glownie przerozni profesorowie. Ale przede wszystkim samo spoleczenstwo. Pracuje w Niemczech. Tutaj rodzina zaplacilaby, oficjalnie najzupelniej, tzw. Chefarztbehandlung - i nikt by nikogo o nic nie zamykal! Na panstwowym bylaby Privatpatientin. Co w tym zlego? Pytam sie: za co kara dla lekarza? Za prace? Przeciez na pewno staral sie ocalic zycie pacjentki. Mniejsza z tym jaki to gosc. Chodzi o zasady. Nie o zasada "nie bierz", bo jest anachroniczna. Tylko o zasade wynagradzania za nasze starania. Odpowiedz Link Zgłoś
cccykoria Re: Jaka lapowka? Ludzie to nie lapowka!!! 07.09.09, 13:40 Dla mnie to tez powinni poniesc kare Ci co wreczali to by bylo najsprawiedliwsze. My jestesmy w Polsce Lukas... Odpowiedz Link Zgłoś
st.lucas Re: Jaka lapowka? Ludzie to nie lapowka!!! 07.09.09, 14:30 No wlasnie, ten sam czyn na wschod albo na zachod od Odry: przestepstwo albo normalne zarabianie... Odpowiedz Link Zgłoś
cccykoria Re: nosil wilk ... 07.09.09, 13:38 practicant napisał: > radeberger napisał: > > > ty się lepiej o siebie martw, ponieważ tobie na dzień dobry nikt nie da 4 > tysię > > cy oraz stanowiska coby móc "dorobić" > > > Wiem.W koncu,skonczylem tylko lekarski na medycznej,a nie az budownictwo na > politechnice,czy inna geologie na uniwersytecie-trzeba znac swoje miejsce w > szeregu...;) Masz wolny wybor to Ty decydujesz ,przeciez mozesz zaczac studiowac inny kierunek nikt Tobie tego nie broni. Odpowiedz Link Zgłoś
cccykoria Re:Practicant 07.09.09, 14:00 etam pociagiem;) zrobie sciepe na samolot;) jakos nie widze Cie w tym srodku lokomocji:)od czego sa przyjaciele;) Odpowiedz Link Zgłoś
0.9_procent Re: nosil wilk ... 07.09.09, 17:08 Kwestia tego ile zarabia, a ile powinien to zupełnie inna sprawa. Zaakceptował określoną umowę o pracę i nie sądzę, by było w niej cokolwiek o ‘dorabianiu na boku’. Gość połakomił się nawet nie o 2500 złotych, bo z artykułu wynika, że to łączna suma wręczonych łapówek, więc przyjmując pierwszą połakomił się na? 500? 700? O ile wręczanie prezentów nauczycielom, napiwków kelnerom czy barmanom, ‘tryngli’ majstrom jest traktowane jako norma, to bombonierka dla doktora to już ‘korzyść majątkowa’. Bardzo szybko zrozumiałem że pacjenci, którzy z uśmiechem wciskają ci koniaczek bazaru i czekoladki za parę złotych to ci sami pacjenci, którzy opowiadają jaką to ciężką kasę musieli dać doktorowi. A robią to zaraz po przekroczeniu bramy szpitala. Nie jest to oczywiście żadne epokowe odkrycie – sprawa jest oczywista. Dziwię się tylko dlaczego lekarze przyjmują takie g…wna ulegając hasełkom typu ‘bo się obrażę’, zamiast pacjenta wypier…lić z oddziału. I niech się obraża, Pan z nim. Dziwię się lekarzom, którzy ryzykują sprawę karną i powszechne potępienie za kilkaset złotych. Wreszcie dziwię się tym, którzy kombinują nie wykazując wszystkich pacjentów po 100 złotych, zamiast grzecznie KAŻDEMU pacjentowi wydać paragon z kasy fiskalnej na 300 złotych. Pacjenci zrezygnują? OK, mogą się zapisać do kolejki na NFZ - terminy ‘polecą’ w postępie geometrycznym i pacjenci wrócą, bogatsi o informację jaką kwotę należy przygotować. Gdyby lekarze zamiast łakomić się na ochłapy od pacjentów wykazaliby odrobinę konsekwencji w zachowaniu zarabialiby LEGALNIE znacznie większe pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
st.lucas Re: nosil wilk ... 08.09.09, 08:53 Zgadzam sie calkowicie z tym, ze zamiast ochlapy spod stolu lekarze powinni jesc oficjalnie i jawnie homary i kawior ze stolu - obslugiwani uprzejmie przez cala reszte. Co do zalozen nie roznimy sie wcale. Jednak kiedy czytam i slysze o poszczegolnych przypadkach, to mysle tez o poszczegolnych przypadkach. A sa to ofiary polskiego "prawa", ktore jest bezprawiem. Poza tym samo okreslenie "korupcja" jest zupelnie nieadekwatne. Prawnicy i dziennikarze lingwistycznie i logicznie kompromituja sie. My przynajmniej tego nie robmy. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz jakbyś miał u niego... 08.09.09, 12:14 > Niby tak.Ale mi szkoda faceta i smutno mi sie robi,jak mysle o tym z perspektywy calej polskiej rzeczywistosci medycznej robić habilitację to by Ci go było mniej szkoda...I też myśle tu o "polskiej rzeczywistości medycznej" pielęgnującej "najlepsze" wzory życia rodzinnego; czyli dbania przede wszystkim o własne dzieci bez względu na koszty jakie ponosza cudze dzieci :-) Bardzo jestem ciekawy co powie i jak zareaguje na ten wyrok NIL... Być może to naiwność ale liczę jednak na ich jakąś reakcję, która da sie nazwać przyzwoitą... Odpowiedz Link Zgłoś
st.lucas Rozumiem, ze trafilo we wlasciwego profesora... 08.09.09, 12:25 ale jest ale. NIL, jezeli mialaby stanac na wysokosci zadania, powinna przyjac moje stanowisko w tej i innych, temu podobnych, historiach! Bez wzgledu na charakter oskarzonego, sad powinien brac pod uwage tylko rzeczywista wine w danej sprawie. Temida powinna byc slepa. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: nosil wilk ... 08.09.09, 17:52 sorry practicant ale jakos żalu nie potrafię w sobie wzbudzić, właśnie przez takich jak ten profesor nigdy nie naprawimy systemu, bo tacy doskonale władzy udowodniaja że lekarzowi mozna płacić grosze a on i tak sobie "poradzi". I tu nie chodzi o kwotę qrevstvo pozostaje qrevstvem niezależnie od stawki co najwyżej różnicuje tirowkę od call-girl. Jak długo będzie w środowisku przyzwolenie na łapówkarstwo tak długo walka o godny poziom wynagrodzeń będzie skazana na straty z powodu oporu tych, którzy z tegoż łapówkarstwa żyją. Doskonale wiem że jest to 10-20% lekarzy ale niestety w większości tych którzy mają dużo do powiedzenia. I to nie jest żadne honorarium tylko chamsko wymuszona poprzez psychiczny szantaż wziątka od rodziny umierającej chorej. A branie od rodzin pacjentów OIOM-wych to wyjątkowe Qrevstvo! Pracuję 14 lat na OIT i wiesz mi że rodzina umierającego dziecka ostatnią koszule by ci oddała żeby je ratować, ale to nie znaczy że należy brać! Ja tez kiedyś zaczynałem, mam życiowy rekord 23 dyżury w miesiącu i 8 pod rząd, jeszcze teraz zapieprzam na 12 w miesiacu i co ? i mam z tego powodu zacząć brać??? Gdy przyszedł moment odpowiedni po prostu powiedziałem dość, strajkowałem, zwolniłem się z pracy uczestniczyłem w 3-dniowej szopce medialnej, straszono mnie prokuratorem, więzieniem, wilczym biletem, ale prawa nie złamałem! A jak nie brać ? bardzo prosto powiedzieć sobie NIE BIORĘ niezależnie od sytuacji, nie ma wyjątków, i nie bój się pacjent się z tego powodu nie obrazi, a bardziej upierdliwych mozna postraszyć policją, działa. Tak że nie usprawiedliwiajmy i żałujmy jaśnie szanownego p. profesora! pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
st.lucas Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 07.09.09, 14:46 obraza inteligencje, o uczciwosci nie wspomniawszy. Odpowiedz Link Zgłoś
cccykoria Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 07.09.09, 14:58 st.lucas napisał: > obraza inteligencje, o uczciwosci nie wspomniawszy. Nieraz inteliGencja nie idzie w parze z wyksztalceniem... Odpowiedz Link Zgłoś
st.lucas Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 07.09.09, 14:59 Moze koledzy sobie to wreszcie przemysla... Odpowiedz Link Zgłoś
marcinoit Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 07.09.09, 15:44 co tu jest do przemyslenia? facet wzial pieniadze czego w swietle obowiazujacego prawa nie mogl byl zrobic i finito. Nie ma co dyskutowac co wolno w Niemczech bo to zdarzenei mialo miejsce w Polsce. Nikt nie kwestionuje ze obowiazujace zasady sa chore ale obowiazuja. Uczciwy czlowiek albo stosuje sie do obowiazujacych zasad albo zmienia miejsce pracy na takie gdzie obawiazuja reguly ktore moze zaakceptowac. Odpowiedz Link Zgłoś
practicant Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 07.09.09, 19:19 ...o ile dobrze pamietam,te obowiazujace zasady sklonily Cie do emigracji bodajze do hiszpanii... Marcinoit,zostajac w polsce przez kolejny rok musza mnie utrzymywac rodzice,pozniej mam dylemat-ciagnac od rodzicow,albo zapierniczac jak dziki wol.Te Twoje "zasady" polegaja na tym,ze moi koledzy po innych,nawet najbardziej gownianych kierunkach nie maja takich dylematow.I nie kupuje pierdzielenia o powolaniu,ze wiedzialem co robie zdajac tutaj-kolejna g... prawda.Prawie zaden 19 latek nie wybiera studiow na zasadzie "po tym najwiecej zarobie". Najpierw zmienic zasady na przynajmniej ciut normalniejsze,a dopiero potem wymagac-czegokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinoit Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 07.09.09, 19:49 drogi practicant dobrze wiem o czym mowisz , mysle ze wszycy to przezylismy wszyscy mielismy podobne dylematy. o powolaniu nawet nie chce mi sie wspominac :) "moje zasady " maja sie nijak do tego jakie dylematy maja twoi koledzy po innych kierunkach. to sa "moje zasady" nie aspiruje nawet do tego zeby byly one zasadami kolegow po studiach medycznych. niech kazdy zyje wadlug wlasnej recepty. apeluje jedynie o to zeby nazywac zeczy po imieniu. chcesz brac na boku -bierz ale nie mow ze ci sie to nalezy bo inni zarabiaja wiecej. zamiast brac 20 dyzurow wolisz dostac cos na boku , ok twoj wybor ale nie usprawiedliwjaj tego "nienormalnymi warunkami". jedni zyja wedlug obowiazujacych zasad ( nawet bardzo glupich) zapierniczajac jak dziki wol nie probujac niczego zmienic i cieszac sie ze moga robic za tego wola. inni zapierniczaja probujac jednoczesnie cos zmienic a jeszcze inni staraja sie obejsc zasady usprawiedliwjajac swoja nieuczniwosc glupota owych zasad. sa tez tacy ktorzy jesli zasady sa nie do zaakceptowania szukaj dla siebie miejsca gdzie obowiazuja akceptowalne reguly.twoj wybor do ktorej grupy sie zapiszesz :) aale nie pitol mi ze cos cie do tego zmusza bo to zawsze jest twoja decyzja . a to ze wyjechalem jest jedynie dowodem na to ze niekoniecznie trzeba sie sku...c zeby zyc na pewnym poziomie przy akceptowoalnym nakladzie pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
dradam121 Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 07.09.09, 21:25 marcinoit napisał: > a to ze wyjechalem jest jedynie dowodem na to ze niekoniecznie > trzeba sie sku...c zeby zyc na pewnym poziomie przy akceptowoalnym > nakladzie pracy. Tak miedzy nami mowiac,kiedy cwierc wieku zdecydowalem sie na wyjazd za granice to moje rozumowanie bylo proste. Moim psim obowiazkiem jest ustawic tak zycie moich dzieci ( a takze moje wlasne), zeby mieli oni zapewnione niezly poziom dochodow, ale rowniez pewien komfort psychiczny, ze ludziska na nich nie zeruja. Mysle, ze mi sie to to udalo, w dosc wielkim zakresie. Nie uwazalem za stosowne, aby sie nastawiac na mieszkanie, prace itd. w warunkach pelnych rozkoszy. Ale jak ciezko zapierniczam te circa 36 godzin tygodniowo to uwazam, ze powinienem miec komfort psychiczny, ze pracuje ciezko i jestem niezle wynagradzany. Zupelnie nie rozumiem kolezanek/kolegow,ktorzy nie chca z Polski wyjechac. Maja oni obowiazki wobec swoich dzieci. I co ? Jest ktokolwiek inny , liczacy na to,ze w przeciagu 20 lat (albo wiecej) sie sytuacja poprawi ? Nie poprawi sie ,przez ostatnie 10 kat mogla sie poprawiac, na zasilkach EU, ale do tych zasilkow wszyscy inni maja pierwszenstwo a nie lekarze/pielegniarki. Odpowiedz Link Zgłoś
st.lucas Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 08.09.09, 08:42 Ja jednak jestem sklonny rozumiec kolegow a zwlaszcza kolezanki, ktorzy nie emigruja. Bywa roznie. Np. starzy rodzice, ktorych nie mozna zostawic. Albo psychiczny blok, niemoznosc zycia poza Polska. Dlaczego wlasciwie mamy patrzec na nich z gory? Kazdy ma prawo zyc we wlasnym kraju. I kazdy ma prawo do wynagrodzenia odpowiadajacego jego pracy. Na pewno musze sie zgodzic, ze lekarze w Polsce sa zbyt bierni. Zbyt bierni w walce o swoje. Ale czy rolnicy sa aktywni? Odpowiadajac natomiast marcinoitowi, stwierdzam, ze ustawianie wszystkiego wylacznie na plaszczyznie obowiazujacych regulacji "prawnych", nie jest w porzadku. Przeciez potepienie dla "bioracych" nie bierze sie z samego naruszenia pseudo-prawa, ale z odium, ktore temu towarzyszy (aura "korupcji"). Tymczasem ci nasi koledzy nie robia moralnie nic zlego. Odpowiedz Link Zgłoś
st.lucas Moznaby nawet odwrocic aksjologie 08.09.09, 09:48 i powiedziec, ze emigracja to ucieczka najbardziej enegicznych jednostek z pola walki... Nie traktuje tej mysli do konca na serio, ale... Wyobrazmy sobie co byloby, gdyby te kilka-kilkanascie najbardziej dynamicznych procent polskich lekarzy nie wyemigrowalo? Zapewne protesty lekarskie bylyby o wiele silniejsze i lepiej zorganizowane - a zatem i efektywniejsze. Moze zmusiloby to narod i rzadzacych w jego imieniu do przeprowadzenia prawdziwej reformy. A tak dalej pozostaje wszystko po staremu. Analogiczne exemplum historicum: Emigracja (zbiegowstwo) polskich chlopow panszczyznianych na Ukraine w wiekach XVI. i XVII. Efektem bylo rozladowanie napiec feudalnych w Polsce wlasciwej i, co zatym idzie, brak reform ustrojowych panstwa. To daje do myslenia. Nie to, zebym pochwalal biernosc nie-emigrantow, ale nie czujmy sie, my emiganci, zwyciezcami systemu! Odpowiedz Link Zgłoś
marcinoit Re: Moznaby nawet odwrocic aksjologie 08.09.09, 11:29 doskonale rozumiem ze mozna nie chciec czy nie moc wyjechac. Absolutnie nei patrze z gory na tych ktorzy zdecydowali sei leczyc w polsce. Nie czeuje sie tez zwyciezca systemu, wrecz przeciwnie przyznaje ze zostalem przez system pokonany. natomiast nie istnieje cos takiego jak pseudo-prawo, dura lex sed lex. Odpowiedz Link Zgłoś
st.lucas Dura lex, sed lex. To lubie, lacina. 08.09.09, 11:53 I jest to niewatpliwie jakis argument. Pytanie brzmi tylko, jak dlugo mozna tolerowac ewidentnie zle prawo i jeszcze wedlug niego karac niewinnych? Poza tym skontruje: to jest naprawde komunistyczna jeszcze regulacja - czyste bezprawie. To tak niemal jakby w Niemczech kultywowac Ustawy Norymberskie. Quamtiva lex... W koncu w tejze samej, pieknej Norymberdze byli sadzeni ci, ktorzy przestrzegali wiernie ustanowionego "legalnie" prawa. Pewne prawa sa po prostu niewazne, bo niezgodne z prawem moralnym. Naturalnie nie zawsze jest to latwo uchwytne, granica bywa zatarta. I prawda jest, ze samo prawo w sobie jest juz jakims dobrem, ktore nalezy szanowac. Niemniej powyzsze "prawo" juz w prostym odruchu moralnym i wedle zdrowego rozsadku jest skandaliczne. Odpowiedz Link Zgłoś
practicant Haczyk... 08.09.09, 12:41 Dura lex sed lex-ok,ale Hammurrabi zyl jakies 3tys lat temu,w dodatku jego kodeks od tego czasu odrobine zmieniono-wycofano,nie wiedziec czemu nakaz obcinania rak zlodziejom,wpisy dot.niewolnictwa,czy kary smierci... A co do samej korupcji-ten temat mnie zawsze bawi dosc mocno.Zjawisko,ktore istnieje wszedzie na swiecie i jest norma,a w polsce-kraju postkomunistycznym-holota podnieca sie kazdym kolejnym przypadkiem /ale wylacznie w przypadku dyzurnego chlopca do bicia-czyt.lekarzy/.Czy ktos z was slyszal,ze jakis urzednik,prawnik czy ktokolwiek inny zosal skasowany za przyjecie lapowki?Bo ja szczerze mowiac-NIE. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Haczyk... 08.09.09, 12:44 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7013407,ABW_wkroczyla_do_centrali_ZUS__Zatrzymano_prezesa.html ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
st.lucas Re: Haczyk... 08.09.09, 12:47 Twarde prawo, lecz prawo. - to powiedzenie z okresu Res publica Romana a nie Hammurabiego. Roznica ok.1500 lat i 3000 km. Hammurabiemu zawdzieczamy: Oko za oko, zab za zab. Poza tym podzielam poglady Pana Kolegi i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
practicant Re: Haczyk... 09.09.09, 13:13 Ok,faktycznie moj blad. Niemniej,chcialbym zauwazyc jeszcze jedna zabawna kwestie a propos etymologii pewnych slow i praw:otoz,jak sam slusznie zauwazyles,korupcja dotyczy urzednikow.Jest to z naszej perspektywy o tyle zabawne,iz vox populi chce teraz lekarzom na sile wcisnac obowiazki owego urzednika-ale bez gratyfikacji z tego wynikajacych...:) Odpowiedz Link Zgłoś
st.lucas Re: Haczyk... 09.09.09, 13:17 Salus rei publicae - supraema lex!...???????? A zatem "awansowalismy" na czlonkow jakiejs kasty panstwowych niewolnikow. Wolny zawod... Odpowiedz Link Zgłoś
maga_luisa Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 08.09.09, 12:09 Branie pieniędzy od rodziny chorego, bez jasnego sprecyzowania, za co ta zapłata jest wniesiona, co więcej niezgodnie z obowiązującym prawem, jest czymś "złym moralnie" i nie ma co do tego żadnych wątpliwości. Niestety fatalne zarobki jak widać DEMORALIZUJĄ> Ubolewam nad tym, i jestem rozgoryczona, że z powodu dzialań takich lekarzy ja również jestem postrzegana jako czlonek środowiska, które bierze "łapówki". Odpowiedz Link Zgłoś
st.lucas Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 08.09.09, 12:20 Mysle ze nie grzeszy smialoscia przypuszczenie, ze pieniadze zostaly wreczone za leczenie... Co do reszty... Usilnie prosze Pania Kolezanke o przynajmniej probe zrozumienia mojej argumentacji - vide dialog z marcinoitem. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 08.09.09, 12:27 > Mysle ze nie grzeszy smialoscia przypuszczenie, ze pieniadze > zostaly wreczone za leczenie... czy ta pacjentka była leczona w prywatnym szpitalu prof. Gaszyńskiego? Jeśli nie; jeżeli leżała ona na Barlickiego to informuje cię, że to na razie publiczny szpital więc nie ma mowy o przyjmowaniu żadnych gratyfikacji od rodzin pacjentów czy też od samych pacjentów.... (wiem, wiem; to jest to moje przykonanie, którego ty nie podzielasz o literze obowiązującego prawa) Odpowiedz Link Zgłoś
st.lucas Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 08.09.09, 12:33 Dialogujmy konstruktywnie. Powiedzmy, ze jest jakas droga, trasa szybkiego ruchu. I stale na pewnym zakrecie ktos wypada z drogi. Organizatorzy ruchu ustawili ograniczenie predkosci, ale niezbyt pomaga... Czy ten feralny zakret nie wymaga aby korekty? Wisly nie da sie zawrocic kijkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 08.09.09, 12:23 stwierdzam, ze ustawianie wszystkiego wylacznie na plaszczyznie obowiazujacych regulacji "prawnych", nie jest w porzadku. skoro uważasz, że naszym postepowaniem nie powinny kierować obowiązujące regulacje prawne to pewnie masz w zanadrzu jakąś alternatywna propozycje bo przeciez nie kwestionowałbys tych obowiązujących dziś reguł "w ciemno", tak? Co chcesz zaproponować? Prawo silniejszego? reaguły rządzące dżunglą? I czy jesteś pewien, że twoja sytuacja byłaby wtedy lepsza niz dziś? (Siara byłby z Ciebie dumny :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
st.lucas Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 08.09.09, 12:29 Mysle, ze powinnismy po pierwsze nie dac sie oglupic, zwlaszcza glupszym od nas... Nic nie zwalnia nas od samodzielnego myslenia. I glosnego wyartykulowania prawdy. Nastepnie dopiero mozliwa jest walka o zmiane ustawodawstwa. W tym momencie niepotrzebnie bijemy sie w piersi i znosimy opluwanie. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 08.09.09, 13:12 1. łapówka to "zło" i nie zmieni tego żadna retoryka; w każdym systemie prawnym jej przyjmowanie jest karane. W Chinach płaci się za to głową a w USA ciężarówka złotych sztabek... 2. jeśli ktoś uważa się za specjalistę, fachowca i profesjonalistę w tym co robi to nic nie stoi na przeszkodzie by sobie ktos taki prywatny biznes otworzył i dopiero mając taki prywatny biznes może sobie grafikacje za swoje usługi ustalać na dowolnym poziomie.... 3. "opluwanie i piersiobicie" ustąpi dopiero wtedy gdy wykonywany przez was zawód powróci na zasłuzone przez waszych pradziadków (po skalperze) miejsce; czyli wtedy gdy samo "bycie lekarzem" będzie powodem powszechnego szacunku i autorytetu jaki takiego człowieka otaczać powinien. I nie stanie się to ani jeden dzień wcześniej niż wtedy gdy to wy sami zaczniecie dbać o własne interesy i nie myśle tu wcale o strajkach czy manifestowaniu środowiskowego niezadowolenia po przez założenie bielizny w jednym kolorze tylko o konkretnym, ascenizacyjnym w swoim celu, działaniu waszych zawodowych samorządów... Był kiedyś na tym forum taki facet, któremu "Lukumon" mówiono i czasem zdażało sie temu facetowi powiedzieć mądrą rzecz... :-) Jedną z takich jego mądrości było powiedzxenie; "jak się nająłeś na psa to masz kuziwa szczekać"... Od siebie juz dodam; "albo wypowiedziec najem.. " Odpowiedz Link Zgłoś
maga_luisa Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 08.09.09, 13:14 Dzięki Swan za zwerbalizowanie wszystkiego, co było tu do napisania :-) Co u Ciebie? Stęsknilam się za Tobą :-) Odpowiedz Link Zgłoś
marcinoit Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 08.09.09, 14:04 coz ciesze sie ze ktos podziela moje zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
st.lucas "Korupcja w S.Z. nie isnieje. Powaznie." 08.09.09, 14:31 Tak brzmial tytul mojego watku, do ktorego odsylam. Dawno temu, gdy ktos nie umial po lacinie, musial pasac swinie. Niestety teraz nie rozumiejacy znaczenia lacinskich slow, wypowiadaja sie publicznie i to na wazne tematy. Z tym wmawianiem lapowek (korupcji) lekarzom jest tak jak z dyskusja o gejowskich malzenstwach. Przypominam: matrimonium oznacza opieke nad matka... Odpowiedz Link Zgłoś
st.lucas Naturalnie nie bylo to pite do Pana Kolegi. 08.09.09, 14:37 O pewnej znajomosci jezyka lacinskiego juz sie przekonalem. Po prostu prosze powyzsza wypowiedz potraktowac jako adresowana do osob Pana "wspierajacych". Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz jako osoba wspierająca.... 08.09.09, 15:14 > O pewnej znajomosci jezyka lacinskiego juz sie przekonalem. czuję się wywołany do tablicy i na poczatek sugeruję nie uciekać w wątki poboczne bo to nie ma sensu. Przypominam równiez, że rozmawiamy w tym watku o łapówce a nie o lingwistyce... Świety Lukasie; ja nie znam kraju w którym pacjent jest dla lekarza będącego najemnym pracownikiem stroną do negocjacji finansowych bo nie on przeciez lekarzom płaci.. Płaci wam natomiast wasz szef i to w jego buty chciabyś wejść sugerując, że lekarz ma takie prawo bo powinien godnie zarabiać. W twoim nowym kraju tez nie masz takiego prawa i gdybyś zechciał prowadzenia takich rozmów motywować niska pensja to wierz mi, że nie skończyłbys z takim wyrokiem jaki dostał profesor tylko znacznie gorzej.... W tym konkretnym przypadku zapewne nie chodziło o to by zapuszkować lekarza i by oglądał on świat za krat tylko by napietnować stosowanie takich praktyk jakie profesor podjął... I to jest wszystko co społeczeństwo może dla was (grupy zawodowej) zrobić w tym przypadku i teraz z koleji będzie ono oczekiwało na to co zrobicie w tym wy po przez swoje samorządy zawodowe... (przypominam, że mówimy o wychowawcy młodzieży... ) Odpowiedz Link Zgłoś
st.lucas Re: jako osoba wspierająca.... 08.09.09, 15:25 Pan radca(?) czuje sie najzupelniej slusznie wywolany do tablicy. A zatem Panie swan_ganzu, czy jest Panu znane pojecie zlego prawa? Czy prawa ulegaja korekcjom, a nawet zupelnym zmianom? Czy istnieje cos takiego jak blad prawny? A przede wszystkim, czy prawa maja swoja hierarchie? I czy prawo w nizszym usytuowaniu w hierarchii powinno ulec prawu nadrzednemu? Jaka to hierarchia i dlaczego osadzono zbrodniarzy, ktorzy nie zlamali zadnego nieludzkiego, totalitarnego prawa i tylko wykonywali rozkazy? I wreszcie, czy wszystkie prawa powinne byc moralne, albo przynajmniej niekolidujace z poczuciem sprawiedliwosci i zdrowym rozsadkiem? Koncze na dzis prace i ide od (glownie) komputera do domu. Nie oczekuje polemiki, tylko w miare mozliwosci, prawnej, uczciwej informacji. Moze to ja jestem w bledzie, domagajac sie ustawienia tego co stoi na glowie - z powrotem na nogi? Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: jako osoba wspierająca.... 08.09.09, 18:02 Miło Cię widzieć Swan. Jak rzadko w 100% zgadzam się z twoimi wypowiedziami, nie można łamania prawa usprawiedliwiać jego niedoskonałością, pan prof.G. pracowal na zasadach przez siebie znanych i akceptowanych ijakoś nie protestował przeciwko nim poprzez np. zwolnienie się zpracy tylko wykorzystywal dla własnej korzyści zajmowane przez siebie w tym systemie stanowisko, i nie ma tu czego i kogo bronić. ps. łączę sie z Tobą Swan w twym schorzeniu ja właśnie 4 dni temu zastosowałem cudowną terapię... zmieniłem stan cywilny i jest cudownie pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: jako osoba wspierająca.... 09.09.09, 10:20 > ps. łączę sie z Tobą Swan w twym schorzeniu ja właśnie 4 dni temu zastosowałem cudowną terapię... zmieniłem stan cywilny i jest cudownie pzdr. rozwiodłeś się Kazet ? No gratuluję zerwania z nałogiem tym bardziej, że ten rodzaj uzależnienia jest najgorszy ze względu na niepewność... Wiadomo co nas czeka jak zostaniemy alkoholikami, przyszłosć narkomana tez jest przewidywalna ale uzależnienie od drugiego człowieka ( szczególnie wtedy gdy jest on kobieta ) to tak naprawde skok na bungee w ciemno... Cholera wie, czy zabezpieczająca nas lina nie jast aby zbyt długa :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: jako osoba wspierająca.... 09.09.09, 12:24 oj Swan wręcz przeciwnie ożeniłem sie, oj naprawdę jesteś poważnie chory hihihiii Odpowiedz Link Zgłoś
maga_luisa Re: "Korupcja w S.Z. nie isnieje. Powaznie." 08.09.09, 15:33 "Dawno temu, gdy ktos nie umial po lacinie, musial pasac swinie. Niestety teraz nie rozumiejacy znaczenia lacinskich slow, wypowiadaja sie publicznie i to na wazne tematy." Niestety, jak widać, znajomość martwego języka nie oznacza jeszcze posiadania klasy; choćby takiej, która pozwala uznać fakt, że ktoś inny może mieć radykalnie odmienne zdanie na jakiś temat, i która daje umiejętność polemizowania z opinią bez prób obrażania dyskutanta. Odpowiedz Link Zgłoś
st.lucas Przepraszam, zagalopowalem sie. 09.09.09, 10:02 Po prostu jest mi przykro, ze tak wyszlo. Prosze nie chowac w sercu urazy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 08.09.09, 14:46 po prostu sprowadzanie całego problemu polskiego systemu zdrowotnego tylko do płaszczyzny finansowej jest nieporozumieniem; z mojego doświadczenia wynika, że ludzie jeszcze nigdy nie zaczeli lepiej pracować tylko dlatego, że dostali podwyżkę bo jedno z drugim ma niewiele wspólnego i warto to powiedzieć... :_0 > Co u Ciebie? Stęsknilam się za Tobą :-) To miłe Luiso; dzięki :-) Jakieś pół roku temu ciężko zapadałem na zdrowiu..... Znaczy; wydaje mi się, że się zakochałem i to dotychczas obce mi uczucie mocno mi przeszkadza... Sądziłem, że jak wreszcie "dopnę swego" to mi przejdzie więc świadomie doprowadziłem do sytuacji w której swój standardowy w takich przypadkach cel osiągnąłem i z regułu objawy ustepowały ale w tym konkretnym przypadku jest jakos inaczej; objawy nie tylko nie ustepuja ale wręcz przeciwnie; im częściej dopinam tym bardziej zaczynam podejrzewać, że zapadałem na jakąś przewlekłą formę tej choroby bo jej symptomy lawinowo narastają... I nie zdazył się do tej pory żaden okres remisji - cierpię więc nieustannie. Pani Doktor... masz na to jakieś lekarstwo? Może jakies ziółka, zdrowy tryb zycia, właściwa dieta? Gotowy jestem nawet na poddanie się terapii oberonem by do zdrowia bylwrócić bo tak jak jest teraz jest nie do przyjęcia; tak sie po prostu nie da żyć więc Pani Doktor; niech Pani coś z tym zrobi byleby to co Pani zaproponuje nie było zbyt inwazyjne bo jednak pewnych "wartości" nie chciałbym sie pozbywać... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 08.09.09, 15:00 nosz ku_rwa_mac! zaraz chyba trzasne obcasami z radosci:DDDD i jeszcze w wontalu o takim tytule sie wpisal:-> aaaaaa:DDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 08.09.09, 15:17 > nosz ku_rwa_mac! zaraz chyba trzasne obcasami z radosci:DDDD Pszczoła - ja zawsze wiedziałem, że mnie nie lubisz i że mi źle życzysz.... Ale żeby z powodu czyjegoś nieszczęścia tak publicznie i spontanicznie wyrażać radość? Nie mogła się pwostrzymać czy też wprawdzie mogłaś ale nie chciałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 08.09.09, 20:41 > Pszczoła - ja zawsze wiedziałem, że mnie nie lubisz i że mi źle > życzysz.... e. to z wrodzonej wredoty. nie wiedziales?:D Nie mogła się pwostrzymać czy też > wprawdzie mogłaś ale nie chciałaś? moglas ale nie chcialas :D bo: patrz wyzej. moja wrodzona wredtoa strasznie sie lubuje w sytuacjach kiedy ktos ma tak przechlapane jak ja:PPPP a tak btw..i polpowznie powaznie...;) widziales "gdzies" moze wspomnianego wyzej..? tesknie za nim :-| i trochu sie martwie... Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 09.09.09, 10:25 no niestety; niewidziałem Rzeczonego... Wyśledź go w necie i wrzuć hasło w wyszukiwarki; jeśli jeszcze go żółć nie zalała to musiał gdzies dać głos... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 09.09.09, 11:28 szczerze mowiac nie lubuje sie w tego typu poszukiwaniach;) mam uraz:PP myslalam ze gdzies ot tak go widziales;) mam nadzieje ze go nie zalala:D tpo bylaby niepowetowana strata dla swiata:):) Odpowiedz Link Zgłoś
maga_luisa Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 08.09.09, 15:36 No to teraz nie wiem, czy Ci współczuć (znam dobrze ten ból ;-)), czy też łączyć się z Pszczołą w radości :-D Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 09.09.09, 10:27 > No to teraz nie wiem, czy Ci współczuć (znam dobrze ten ból ;-)), czy też łączyć się z Pszczołą w radości :-D Pani Doktor.... ale to nie jest wstęp do "negocjacji finansowych" o jakich tu piszemy? Bo wiesz... zwykle jesli lekarz sie wacha... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
maga_luisa Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 09.09.09, 11:15 Negocjacji finansowych? Eee, na mnie nie ma ceny ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
marcinoit Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 08.09.09, 21:42 swan_ to jest czsto choroba nieuleczalna :) niema innego wyjacia jak nauczyc sie z nia zyc . ja juz tak zyje kilkanascie lat i jakos objawy sie nie zmniejszaja a nawet okresowo nasilaja . ostatnie przesilenie spowodowalo nawet zwiekszenei populacji Hiszpanii Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 09.09.09, 10:22 to jest czsto choroba nieuleczalna :) no wiem niestety; medycyna ma swoje ograniczenia w przeciwieństwie do chemii... Ta moim zdaniem ograniczeń chyba nie ma zadnych :-) Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 09.09.09, 11:30 o... gratki marcinoit:D Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 08.09.09, 14:27 > Był kiedyś na tym forum taki facet, któremu "Lukumon" mówiono i > czasem zdażało sie temu facetowi powiedzieć mądrą rzecz... :-) Jedną > z takich jego mądrości było powiedzxenie; "jak się nająłeś na psa to > masz kuziwa szczekać"... Od siebie juz dodam; "albo wypowiedziec > najem.. " :):):) czesc....:) Odpowiedz Link Zgłoś
st.lucas Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 08.09.09, 15:00 Jest takie techniczne okreslenie. Nazywa sie "przeniesieniem". Chodzi o to, ze warunki techniczno-materialowe zastosowane w jednym urzadzeniu, nie pasuja do innego. Przeniesienie to blad inzynierski. W przypadku lotnictwa moze okazac sie katastrofalny. Podam przyklad: Dawniej w smiglowcach stosowano stalowe lopaty wirnika.Nastepnie zaczeto stosowac kompozytowe. I na jaw wyszedl blad przeniesienia. Stal - w przypadku trafienia lopaty wirnika przez piorun - dawala sobie rade, bo swietnie przewodzila prad. A lopaty kompotytowe - eksplodowaly! A wystarczylo je pokryc odpowiednia, przewodzaca warstwa. Po co to wszystko mowie? Po to, azeby uswiadomic czym jest ten blad przeniesienia. I aby uzmyslowic, ze blad przeniesienia w przypadku prawa moze przynosic jeszcze o wiele bardziej oplakane efekty. Taki blad - albo raczej celowe zafalszowanie - mial miejsce w komunistycznym prawodawstwie. Przeniesiono pojecie korupcji z urzednikow panstwowych na lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 11.09.09, 19:12 No i znowu sie zgadzam z argumentacja st.lucasa.Honorarium zostalo nazwane lapowka i napietnowane.Ta nagonka na lekarzy dala jak widac oczekiwany efekt.Czesc wyjechala-ci co mogli,chcieli i sie odwazyli.Czesc zostala z roznych powodow.Poprzez emigracje pozbyto sie elementu wichrzycielskiego.Reszta dostosowala sie do tego co im pozostalo z panskiego stolu.Jedni ustawili sie w tym systemie lepiej ,inni gorzej.Ale nie mowcie mi,ze te pensje lekarskie w Polsce to cos nomalnego.Albo,ze zasuwanie po godzinach w gabinetach ,zamiast spedzania czasu z rodzina to cos normalnego.Zrobili z nas niewolnikow i tyle.Tu gdzie pracuje, pensji lekarskich pilnuja zwiazki zawodowe,a nie profesorowie.Pracowalam juz tu i owdzie i pensje lekarskie netto ksztaltuja sie w przedzialach -od 4,5 do 7 tys euro/mc z ok 3 dyzurami stacjonarnymi i 3 pod telefonem.Wiec nikt tu nie mysli o pobieraniu dodatkowego honorarium.A jescze mozna dorobic w osciennych krajach jak komus malo.Wolnego-ok 4-5 mcy w roku. Odpowiedz Link Zgłoś
cccykoria Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 11.09.09, 20:15 To nie jst honorarium ,tylko lapowka za "szczegolna opieke" senioryta ,mozesz myslec sobie co chcesz ,ale ja sie nie zgadzam i mam do tego prawo..Wyglada to tak ,ze zajmujesz sie w sczegolnosci tylko tym PACJENTEM (skoro zgadzasz sie i bierzesz kase ) ,a nie innymi ,ktorymi tez powinnas sie zajmowac ,przeciez sie nie rozdwoisz.Skoro to akceptujesz jestes nie fair. AAAA zapomnialam ze sa pielegniarki ,ale na to samo wychodzi.... Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 11.09.09, 21:42 Moj nick to seniorita ,a nie senioryta ,przekrecanie swiadczy o Twoim poziomie.Twoje zdanie niewiele mnie interesuje.Zmienilam prace na taka ,ze nie musze sie rozdwajac.A honorarium wyplaca mi pracodawca w zadowalajacej wysokosci.I nie manipuluj ani nie dodawaj czegos, czego ja nie napisalam.Lekarz to nie wyrobnik,chociaz wielu chcialoby aby tak bylo.Bardzo sie ciesze,ze nie musze miec na codzien do czynienia z osobnikami Twojego pokroju.Pacjenci,ktorych spotykam sa bardzo wdzieczni ,ze udalo im sie po paru miesiacach dostac do specjalisty.Zycze zdrowia jak zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
cccykoria Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 11.09.09, 22:40 seniorita15 napisała: > Moj nick to seniorita ,a nie senioryta ,przekrecanie swiadczy o > Twoim poziomie.Twoje zdanie niewiele mnie interesuje.Zmienilam prace > na taka ,ze nie musze sie rozdwajac.A honorarium wyplaca mi > pracodawca w zadowalajacej wysokosci.I nie manipuluj ani nie dodawaj > czegos, czego ja nie napisalam.Lekarz to nie wyrobnik,chociaz wielu > chcialoby aby tak bylo.Bardzo sie ciesze,ze nie musze miec na > codzien do czynienia z osobnikami Twojego pokroju.Pacjenci,ktorych > spotykam sa bardzo wdzieczni ,ze udalo im sie po paru miesiacach > dostac do specjalisty.Zycze zdrowia jak zawsze. No popatrz jak niepoprawnie pisze:)senioryta Nie obchodzi mnie gdzie co jak u Ciebie , pisalam na temat watku o konkretnej sprawie zwanej lapowka, ktora przyjal dr...i ze sie nie zgadzamz Toba a jest DEMOKRACJA:) To co myslisz o mnie naprawde mnie to "splywa" hehe Rowniez zdrowia zycze :) Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 13.09.09, 12:05 A honorarium wyplaca mi pracodawca w zadowalajacej wysokosci weszłaś tu by pochwalic się wysokościa swojej pensji? Fajnie, że sie odkuwasz w Holandii ale my tu gadamy o etycznej stronie łapówki a nie o wysokości przyzwoitego wynagrodzenia dla lekarza..... Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 13.09.09, 13:14 I znowu manipulacja i do tego podwojna.Gdzie wspomnialam ,ze pracuje w Holandii?.I gdzie informacja ile zarabiam?Napisalam w innym watku ile przecietnie zarabia lekarz w innych krajach.Nie wspomnialam o miejscach gdzie sie zarabia nawet 13 tys euro miesiecznie(na reke),ani o takich gdzie za tydzien dostaje sie 5000 tys euro.Wy kompletnie nie rozumiecie o czym st.lucas pisal.Wedlug mnie jest kompletnie niemoralne dawanie lekarzom jalmuzny zamiast godziwego wynagrodzenia.Jak zamienisz slowo lapowka na honorarium to wtedy mozesz dyskutowac.Mnie sie wydawalo ,ze st .lucas wyjasnil to wystarczajaco zrozumiale i nie bede sie powtarzac.W Niemczech pacjent moze wybrac sobie sale np.pojedyncza z extra obsluga pielegniarska i extra zarciem(wybiera menu)oraz osobistym nadzorem ordynatora.Moze sobie tez wybrac ,ze zyczy sobie byc operowany tylko przez niego.Sama bylam swojego czasu taka prywatna pacjentka i musze przyznac ,ze sie glupio czulam .Trzy razy dziennie przychodzili mi poprawiac lozko.To oczywiscie kosztuje i nikt nie mowi ,ze mu sie nalezy bo niby tacy rowni wszyscy jestesmy.Pacjent placi to najczesciej z prywatnego ubezpieczenia.Czesc tych pieniedzy trafia do tegoz lekarza.I tam sie to nie nazywa lapowka ,tylko wynagrodzeniem ,poniewaz jest to zorganizowane z glowa.Spoleczenstwo u nas ma tak wyprane mozgi przez srodki masowego przekazu,ze nie potrafi samodzielnie myslec ,albo mu jest to na reke.I dlatego podobaja mi sie wypowiedzi st.lucasa.Juz dekret NKWD (w necie) mowil ,ze inteligencje a w szczegolnosci sluzbe zdrowia nalezy nisko wynagradzac.I jednoczesnie z cichym przyzwoleniem na dorabianie na lewo, ma sie na nich haka w razie czego.Jak beda podskakiwac to sie spoleczenstwu powie ,ze to lapowkarze i przestepcy.I tak to dziala od zakonczenia wojny.Moj punkt widzenia zmienil sie od kiedy sie zorientowalam jaki prestiz ma lekarz za granica i jakie dochody.A dla twojej wiadomosci-pracuje lub pracowalam juz w kilku krajach ,a wynagrodzenie jest za kazdym razem do uzgodnienia.Jak mi nie odpowiada ,to jade gdzie indziej.Nie mam czasu czasami ani ochoty ,zeby korzystac ze wszystkich ofert ,ktore przychodza.Nie musisz wierzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 13.09.09, 13:28 Inna uwaga.Caly system prawny w Polsce tak zostal celowo skonstruowany,zeby kazdy o kazdej porze czul sie jak przestepca.No bo jak min.finansow np.musi wydawac instrukcje do interpretacji przepisu prawnego ,najczesciej ,taka jaka jemu pasuje to nie ma o czym mowic.Dla mnie niemoralne jest wynagradzanie lekarzy na poziomie robotnika bez kwalifikacji.I nad tym chetnie podyskutuje.Moj kolega chirurg wrocil do Polski (nostalgia+ inne sprawy)i zarabia na reke 1300 zl.Nostalgia szybko mu przeszla i wraca z powrotem.Jest moralny ,nie bierze extra honorariow ani przed ani po. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 13.09.09, 13:57 Nostalgia szybko mu przeszla i wraca z powrotem.Jest moralny ,nie bierze extra honorariow ani przed ani po. Twój znajomy chirurg jest przyzwoitym człowiekiem; pozdrów go odemnie bo byc może jest on i moim znajomym... O to właśnie chodzi; jak się komus cos nie podoba to robi jakas zmianę a nie stosuje niemoralne wymuszenia Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 13.09.09, 14:36 Wiem ,ze jest porzadny i dlatego jest moim kolega.Ale popadl we frustracje jak sie zetknal z ta rzeczywistoscia.Bo on juz o niej zapomnial.Oczywiscie go pozdrowie.Ide juz w koncu na te grzyby ,bo potem mi sie nie bedzie chcialo.Zajrze wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś
doctor_evil Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 13.09.09, 13:43 Nie mam czasu czasami ani ochoty ,zeby korzystac ze wszystkich ofert ,ktore przychodza. Ważne,że masz czas i ochote aby sie tym pochwalic na forum Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 13.09.09, 13:59 To sa fakty ,a nie chwalenie sie chociaz wiem ,ze niektorych to drazni.Poza tym mam dyzur pod telefonem przez caly weekend ,wiec mam duzo czasu na aktywnosc na forum.Placa mi za gotowosc do pracy,a za prace(znacznie wiecej) dopiero jak mnie wezwa.Po takim weekendzie mam ok.tygodnia wolnego do odebrania kiedy chce.Bo nie chce odbierac w pieniadzach. .Juz taka jestem chwalipieta.Zaraz ide na grzyby.Mam 30 min na stawienie sie w razie wezwania,wiec nie moge sie zbytnio oddalac.Ale las mam tuz tuz.5 min samochodem.Jagod juz zamrozilam cale mnostwo.Tak wiec mozna polaczyc przyjemne z pozytecznym.Nie wspomne o tym ,ze mamy tez w pelni wyposazona silownie.Miejscowy basen tez gratis dla persolnelu.To tak ,zebys mial wiecej powodow ,zeby sie czepiac. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 13.09.09, 14:05 Nie wspomne o tym ,ze mamy tez w pelni wyposazona silownie.Miejscowy basen tez gratis dla persolnelu.To tak ,zebys mial wiecej powodow ,zeby sie czepiac. a umowa o pracę przewiduje jakiegoś słowiańskiego (bądź tunezyjskiego wg. uznania) chippendale-masażystę przewiduje? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
doctor_evil Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 13.09.09, 14:09 Jeszcze z dwa posty napisze i bedziesz wiedział :) Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 13.09.09, 14:31 No niestety masazysty nie ma(boleje bardzo),ale mam fajnych kolegow w pracy(faktycznie -sami slowianie),ktorzy mowia ,ze w razie czego ..to oni chetnie ..Dzieki temu fajnie mi sie tu z nimi pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 13.09.09, 13:54 > I znowu manipulacja i do tego podwojna.Gdzie wspomnialam ,ze pracuje w Holandii?. I gdzie informacja ile zarabiam? wytłumaczeniem tej mojej "podwójnej manipulacji" jest proste; szczerze mówiąc "po łebkach" przeczytałem to co napisałaś więc przepraszam za włożenie czegoś w Twoje usta czego Ty nie powiedziałaś :-) Cieszę się, że nie skarżysz się na swoje dochody i bardzo bym chciał by taki jak Twój, niekwestionowany, olbrzymi, kolosalny sukces finansowy jaki odniosłas na obczyźnie był nieobcy również i Twoim kolegom, którzy pozostali w tym kraju ale z jednym zastrzeżeniem; pensja czy też honorarium lekarskie ma być wypłacane przez waszego pracodawcę a nie bezpośrednio przez pacjenta... (chyba, że jest to szpital prywatny a lekarz jest jego właścicielem) W przypadku o którym tu rozmawiamy (lekarz najemny w szpitalu państwowym) nie ma mowy o żadnych dodatkowych a pochodzących od pacjenta gratyfikacjach bez względu na to jak sobie je nazwiesz bo nie rzecz w stosowanej terminologii a w obowiązujących przepisach z których jasno wynika, że takich rzeczy robić nie wolno... W przypadku dyscyplin zabiegowych leczenie pacjenta wymaga całej infrastruktury szpitalnej i powiedz mi dlaczego ktokolwiek miałby z niej korzystac za darmo? Przeciez można zwolnić się z etatu w szpitalu, następnie otworzyc sobie własny gabinet chirurgiczny i podpisać stosowne umowy ze szpitalami dotyczącymi możliwości płatnego wykorzystywania należącego do nich zarówno sprzętu jak i personelu pomocniczego, tak? I wtedy można sobie z czystym sumieniem negocjować finansowe warunki leczenia z pacjentem/klientem I skoro mozna to zrobić to dlaczego w Polsce taki model działania jest tak bardzo niepopularny? Czyżby dlatego, że jak się zalegalizuje taką działalność to wtedy oprócz zysków zawsze będą tez i koszty? Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 13.09.09, 14:24 Tym razem twoja wypowiedz ma rece i nogi i oczywiscie zgadzam sie z twoim sposobem rozumowania.Wez tylko pod uwage,ze sa specjalnosci ,ktore z takiej dodatkowej sposobnosci zarabiania nie moga skorzystac.Nie pisze o tych co nie chca ,bo im ta sytuacja pasuje.W mniejszych miejscowosciach wyglada to jeszcze gorzej.W moim miescie tzw.prywatne klinki(znikoma ilosc)ktore maja umowy z NFZ otworzyli ludzie z tzw.nomenklatury i tez jestes tam wyrobnikiem.Z tego wyzyc sie nie da i dlatego moi koledzy pracuja tam tylko z doskoku,zeby zarobic na benzyne do samochodu.Swojego wyjazdu nie traktuje jako sukces finansowy ,tylko jako normalnosc, za ktora tesknilam.Dzieki temu ,ze tu jestem moge spelniac moje marzenia.A dla tych co mi beda chcieli przylozyc z roznych powodow:mieszkam nadal w wynajetym mieszkaniu.W Polsce tez mam tylko mieszkanie.Ale zwiedzilam kawal swiata ,czesto jestem w Polsce i bez wzgledu na to co sie bedzie w swiecie dzialo -tego mi nikt nie odbierze.Dzieci starsze mowia wieloma jezykami ,tez zwiedzily kawal swiata,a najmlodsze prawie 4-latek -mowi trzema,a czwartego ucza go w przedszkolu.I to jest sukces.Najlepsze ,ze te jezyki mu sie nie mieszaja i wie do kogo w jakim jezyku sie zwracac.No i oczywiscie tez uwielbia podrozowac.Pierwsza podroz zagraniczna odbyl jak mial 6 tygodni.Uwielbia latac samolotami.Podsumowujac-ta praca daje mi to czego potrzebuje:duzo wolnego i pieniadze na podroze oraz szacunek pacjentow.Dlatego tu nadal jestem.I zycze wszystkim ,zeby im sie udalo realizowac ich marzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
off-sik Re: Uwaga! okreslanie honorarium lapowka 21.09.09, 14:13 mysle, ze st.lucas dobrze pewne rzeczy przemyslal i trudno nie zgodzic sie z jego argumentacja brak legalizacji honorariow to nie wina lekarzy, wiec problem "korupcji" w sluzbie zdrowia jest sztucznie wygenerowany; jest wygodnym narzedziem ataku na lekarzy ze strony mediow i rzadzacych Odpowiedz Link Zgłoś
barabara6 Re: nosil wilk ... 13.09.09, 16:49 Moim zdaniem może się tu tylko przyczepić urząd skarbowy za brak odprowadzenia podatku od wręczonego honorarium A cała reszta tego procesu (i końcowy wyrok) to typowy "ziobryzm" Odpowiedz Link Zgłoś
maga_luisa Re: nosil wilk ... 13.09.09, 18:18 Wyobraź sobie taką sytuację: ktoś Tobie bliski, dziecko, ojciec, trafia na OIOM. Masz wrażanie, że ordynatur oddzialu czegoś od Ciebie oczekuje. Niby, wiesz, że powinien zapewnić zgodną ze standardami opiekę niezależnie od Twoich działań "dodatkowych"; ale czy zapewni? Czy "nie dając" nie zmniejszysz bliskiemu szansy na przeżycie? A jeśli dasz, to ile powinieneś dać? Bo jeśli dasz za mało? Co się wtedy stanie? Jeśli dasz dużo, czego za to powinieneś oczekiwać? Właściwej terapii? Wskazanych leków? Siedzenia w nocy przy łóżku chorego? Wykonania odpowiednich badań na czas? Jeśli nie dasz, chory zostanie pozostawiony sam sobie? I jak się przekonać, czy to dostaleś? No ogólnie, jak się czujesz w tej sytuacji, barabara? Potrafisz to sobie wyobrazić? To jest sytuacja budząca ogromny lęk i rozgoryczenie, nie do przyjęcia dla człowieka, który posiada empatię. To nie jest "honororarium", to jest wymuszone lękiem o chorego płacenie pieniędzy nienależnych, bez określenia nawet, za co. Jestem za rzetelnym i realnym "koszykiem", za cennikiem który określi, co mi się nie należy i za co mam zapłacić; za każdym UCZCIWYM rozwiązaniem, w którym płacę za to czego nie dostanę w ramach ubezpieczenia, ale nie zgadzam się na funkcjonowanie w akceptacji pieniędzy płaconych "pod stołem", nie wiadomo za co, ordynatorskim bożkom. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinoit Re: nosil wilk ... 13.09.09, 18:39 mega ladnie ujete :) tyle ze jak sie okazuje wszyscy zostalismy skrzywjeni i skrzywdzeni przez system zarowno lekarze jak i pacjenci.to co napawa mnie niepokojem to to ze nawet najmlodsi koledzy ,vide practicante, sa skarzeni :( najgorsze jednak moim zdaniem jest to ze swiadomosci spolecznej istnieje jakis taki dualizm myslenia. wszyscy potepiaja lapowki ale jednoczesnie gro z tych potepiajacych usiluje je wreczac. kiedys usilowano wreczyc mi prezent za "lepsza opiekie" zapytalem skad wogole wzial sie pomysl wreczenia pieniedzy na co uslyszalem ze to przeciez wszyscy wiedza ze trzeba mi zaplacic zebym nie odlaczyl od respiratora :) no i co? no i nic.jedyne co pozostaje to robic swoje w zgodzie z wlasnym sumieniem . Odpowiedz Link Zgłoś
0.9_procent Re: nosil wilk ... 13.09.09, 19:19 Nie masz racji. Dla mnie wycieczki rodzin do ordynatorów, czy lekarzy dyżurnych stanowią klasyczny przykład ‘kupienia’ sobie poczucia, że zrobili wszystko dla członka najbliższej rodziny. Jak doktor wziął, to niech teraz kombinuje żeby mamusia przeżyła. Kiedyś już napisałem – jeśli mam pod opieką 5 pacjentów i rodziny każdego z nich przyjdą do mnie z prośbą o lepszą opiekę, to kim będę miał się ‘lepiej opiekować’? Skąd w ogóle założenie, że bez koperty czy bombonierki będę się zajmował źle? Gorzej? No przy takim założeniu muszę zweryfikować swoją postawę i będę miał w d.upie każdego pacjenta, którego rodzina się nie pojawi. O TO CHODZI???? Jeżeli pacjent będzie wymagał leku, który nie jest w oddziale dostępny, to bombonierka, czy koperta to zmieni? To jest kompletna paranoja! Najpierw krzywdzące dla lekarza założenie, a później pretensje, że zachował się zgodnie z założeniami rodzinki. Jak najbardziej jestem za OFICJALNYM dopłacaniem do OKREŚLONYCH opcji dodatkowych. Nie będę musiał wysłuchiwać tekstów typu: ’Czy córki nie można przenieść na inną salę, bo ta staruszka obok ma na brzuchu taki woreczek i to jest takie nieestetyczne. Albo tą kobietę gdzieś przenieść’. Niech se k.urwa estetka pokój w Hiltonie wynajmie. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinoit Re: nosil wilk ... 13.09.09, 20:23 0.9 w ktorym to miejscu nie ma mracji? bo mni esie wydaje ze piszemy wlasciwei to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
0.9_procent Re: nosil wilk ... 13.09.09, 20:30 To jest odpowiedź na post magi_luisy, nie na Twój. Ustaw 'drzewko' to zobaczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinoit Re: nosil wilk ... 13.09.09, 20:34 aaaaaa .... wybacz jestem tylko prostym spiworem :( Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: nosil wilk ... 16.09.09, 22:36 >magia_louisa:no to zalatw to uczciwe rozwiazanie,bo ze strony naszych politykow nie widze widokow na zalatwienie.A potem praw moraly. Jakos w socjalistycznej Szwecji potrafili to zalatwic i nkt to sie nie oburza ,ze placi dwa razy jak to ujal swan_ganz w jednym z postow.Kazdy pacjent jest ubezpieczony ,a oprocz tego placi prawie za wszystko extra.I nkt tu nie pala swietym oburzeniem.W Niemczech jak ju pisalam wczesniej mozna sobie"kupic"prawo do opieki prywantnej ordynatora.Tylko w Polsce jest to nadal nieuregulowane ,bo tak jest rzadzacym na reke. Odpowiedz Link Zgłoś
enterka05 Re: nosil wilk ... 18.09.09, 00:17 > >magia_louisa:no to zalatw to uczciwe rozwiazanie,bo ze strony > naszych politykow nie widze widokow na zalatwienie.A potem praw > moraly. A dopóki nie ma tzw. "uczciwego rozwiązania", to co? Grzecznie pacjenci albo rodziny z kopertkami w ząbkach przed gabinetem, żeby się pan/pani doktor na etacie pacjentem własnego oddziału zajęli? A jak się pacjentowi pogarsza, to z następnymi, następnymi, coraz grubszymi, bo może ktoś inny dał więcej i panu/pani doktor nie starcza już czasu dla tego pacjenta - tak? I w tej kolejce do ordynatora, do lekarza prowadzącego, do lekarza na dyżurze itd? Bo skoro Maga "prawi morały" to chyba należy rozumieć że tak jak wyżej opisane jest w porządku???... > W Niemczech > jak ju pisalam wczesniej mozna sobie"kupic"prawo do opieki > prywantnej ordynatora. Tylko w Polsce jest to nadal > nieuregulowane ,bo tak jest rzadzacym na reke. Pozwolę sobie sądzić, że ordynatorom typu pana od którego zaczęła się dyskusja, oraz podobnym mu paniom/panom doktorom też to w żadnym razie nie jest na rękę. Odpowiedz Link Zgłoś
rodzicpoludzku Wielka sprawa, nie brac. 13.09.09, 20:07 Mam jednegokolege z podstawowki, jest lekarzem i jak go spotkalem, tomial taka odznake "Nie biore" i ja tez chyby sobie jakas w pracy przyczepie np. " Nie gwalce!" Odpowiedz Link Zgłoś
marcinoit Re: Wielka sprawa, nie brac. 13.09.09, 20:25 rodzicpoludzku napisał: > Mam jednegokolege z podstawowki, jest lekarzem i jak go spotkalem, > tomial taka odznake "Nie biore" > i ja tez chyby sobie jakas w pracy przyczepie np. " Nie gwalce!" czy ktos cie a priori podejrzewa o gwalty??? jesli tak to faktycznie przyczep sobie taka tabliczke Odpowiedz Link Zgłoś
rodzicpoludzku Re: Wielka sprawa, nie brac. 13.09.09, 21:07 No bo menskosc ze mnie wprost promieniuje. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Wielka sprawa, nie brac. 13.09.09, 23:15 > No bo menskosc ze mnie wprost promieniuje. bez przesady; głupota to przeciez nie "menskość"... Odpowiedz Link Zgłoś