Gość: julek IP: *.cable.ubr05.wolv.blueyonder.co.uk 31.01.04, 22:37 Moze ktos z bieglych, potrafi mi wytlumaczyc, kiedy i dlaczego "Homo Sapiens" zaczeli chodzic na tynych kinczynach Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: muminek Re: Na dwuch nogach IP: *.godula.net 31.01.04, 23:37 Nigdy nie słyszałem o żadnych "dwuch kinczynach" :P Tak wogóle Homo sapiens zawsze chodziły na dwóch kończynach (chyba ze chodzi Ci o moment w ontogenezie :)). Odziedziczyły to po swoich, również dwunożnych, przodkach. Zapewne chodziło Ci o powstanie dwunożności u naszych dalszych przodków. Z tego co wiem, poglądy na temat powstania dwunożność u ludzi są różne (podobnie jak różne są poglądy na powstanie większości kluczowych dla nas cech, jak duży mózg). W każdym razie do niedawna królowała teoria, że zmiana ta związana była z ewolucją górotworu w Afryce, który zmusił naszych przodków do życia na otwartej przestrzeni, gdzie dwunożność była najlepszym sposobem poruszania. Ja bym jednak przychylał się do tezy, którą można znaleźć w najnowszym, trzecim, wydaniu 'Dziejów życia na Ziemi" Jerzego Dzika, która wiąże dwunożność ze zmianami w ilości potomstwa. Nasi przodkowie niejako przyjeli K-strategię ewolucyjną i samice zaczęły rodzic mniejszą ilość młodych, konieczny był za to dłuższy okres wychowania; w przeciweństwie do naszych krewnych, r-strategów, którzy rodzili większą ilosć młodych, ale krócej sie nimi opiekowali. Tym samym samice u tych drugich gatunków szybciej mogły przystąpić do następnej rui. Natomiast u nas pozostawał problem 'uziemionych samic", które opiekując sie niesamodzielnymi młodymi musiły zdobywać pozywienie. Rolę "zaopatrzeniowców" przejęły samce i przynosiły do siedliska pozywienie. Oczywiście w szczękach za wiele by nie uniosły, więc zaczęły do tego wykorzystywać przednie kończyny (co nie wymaga zreszta az tak dużych modyfikacji w budowie - i dzisiaj szympansy potrafią przenosić rzeczy w rękach). Tak prawdopodobnie narodziła się dwunożność. Pozdrawiam, Dawid. Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 Re: Na dwUch nogach 01.02.04, 00:17 Dwunoznosc to zwyrodnienie gatunkowe, podobnie jak lysienie na calym ciele i nadmierny przerost szarej masy gabczastej... swiadcza o tym trudnosci w poruszaniu sie osobnikow waszego gatunku nie tylko po drzewach ale i w ortografii... to wlasnie od odglosu wydawany przez was przy lada wysilku (takze umyslowym?) stal sie podstawa waszej nazwy gatunkowej homo... rzeczone zwyrodnienie mialo miejsce w czasach, gdy wasi zmutowani przodkowie oddzielili sie od szlachetnej linii pan, a najdobitniej swiadczy o nim slepy zaulek, do ktorego doprowadziliscie zycie na ziemi zrywajac z natura i doprowadzajac nawet swoich protoplastow na krawedz wyniszczenia gatunkowego... obecnie dojadacie ich resztki po lasach Afryki Rownikowej...nie wspominajac nawet o masowym kanibalizmie w ramach wlasnego gatunku... gorzej kanibalizm jest czyms racjonalnym w porownaniu z nonsensownymi rzeziami, jakie od zawsze urzadzacie wlasnym pobratymcom... ostatni byc moze pan paniscus na tej planecie 8(44 Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 Re: Na dwUch nogach 05.02.04, 23:45 Gość portalu: julek napisał(a): > Moze ktos z bieglych, potrafi mi wytlumaczyc, kiedy i dlaczego "Homo > Sapiens" zaczeli chodzic na tynych kinczynach Gdy zaczeli bywac na wycieczkach na Kinczyku Bukowieckim. Zmusila ich do tego wysoka trawa polonin... (do tego czasu jedynie przesiadywali za kolkiem lub klawiatura) 8)44 Odpowiedz Link Zgłoś