zimnica 22.10.10, 14:06 Podobno od 1999 r. nie odnotowano wzrostu średniej tempertury, ale w necie nic na ten temat nie moge znaleźć. Czy ktoś z uczonych naukowców może się orietnuje, czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stefan4 Re: Pytanie do klimatologów 23.10.10, 10:52 zimnica: > Podobno od 1999 r. nie odnotowano wzrostu średniej tempertury, ale w necie > nic na ten temat nie moge znaleźć. Na witrynie GISS możesz sobie utworzyć mapy anomalii temperaturowych dla świata, dla różnych okresów. Np. po wpisaniu, że interesuje mnie time interval begin 2009 Odpowiedz Link Zgłoś
zimnica Re: Pytanie do klimatologów 23.10.10, 20:33 Ale mi chodziło o to, czy są jakieś dane wskazujące na wzrost średniej temperatury, czyli na kontynuację trendu wzrostowego z poprzednich lat. Z takich mapem, w dadatku ocenianych "na oko" raczej się tego nie dowiem :) Pytam dlatego, że jakiś czas temu widziałam w telewizji urywek wypowiedzi jakiegoś polityka w Parlamencie Europejskim, który właśnie tak powiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
stalybywalec Re: Pytanie do klimatologów 23.10.10, 20:56 Zimnico, czemu przywiązujesz taką uwagę do tych 10 lat, w klimatologii ten interwał nie ma najmniejszego znaczenia, to nawet nie jest mrugnięcie powieką. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Pytanie do klimatologów 26.10.10, 19:02 powiedz to napałom od globcia. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Pytanie do klimatologów 26.10.10, 11:56 prawda czy nieprawda jest to nieważne. Najważniejsze jest, iż jest to dowód na globalne ocieplenie spowodowane przez człowieka :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
kala.fior Najnowszy "kij hokejowy" AGU - EOS 26.10.10, 12:31 Najnowszy "kij hokejowy" American Geophysical Union - EOS, autorytatywna odpowiedz. Cały artykuł : Exhibit K Odpowiedz Link Zgłoś
odarpi Re: Najnowszy "kij hokejowy" AGU - EOS 27.10.10, 16:15 strefatajemnic.onet.pl/newsy/globalne-ocieplenie-to-oszustwo-mowi-uznany-fizyk,1,3734649,artykul.html Globalne ocieplenie to oszustwo - mówi uznany fizyk 15 paź, 09:52 AM / PAP "Globalne ocieplenie to napędzany przez biliony dolarów przekręt, który skorumpował wielu naukowców" - napisał profesor Harold Lewis w liście do prezesa American Physical Society (APS), w uczony którym rezygnuje z członkostwa w tej organizacji. "To największe i najbardziej udane, pseudonaukowe oszustwo, jakie widziałem w swoim długim życiu fizyka" - pisze w swoim liście badacz. "Moja wcześniejsza duma z przynależności do APS przez wszystkie lata, zamieniła się we wstyd" - kontynuuje prof. Lewis. Emerytowany profesor fizyki na University of California w Santa Barbara prowadził badania nad obroną przeciwrakietową i energią atomową. W ostatnim czasie, podobnie jak wielu innych fizyków zaangażował się w badania klimatu. Uczony mówi otwarcie, że to, co w tym czasie odkrył, zaalarmowało go i oburzyło. Według niego motywowane korzyściami finansowymi oszustwo korumpuje wielu z jego kolegów naukowców. "APS zaakceptowała korupcję jako normę" - pisze profesor. American Physical Society to druga, po Deutsche Physikalische Gesellschaft największa organizacja zrzeszająca fizyków, na świecie. Uczony należał do niej przez 67 lat. Pełna treść listu została opublikowana przez Global Warming Policy Foundation, brytyjską organizację utrzymującą krytyczne stanowisko w kwestii spowodowanego przez człowieka ocieplenia klimatu. Tekst w języku angielskim dostępny jest pod adresem: www.thegwpf.org/ipcc-news/1670-hal-lewis-my-resignation-from-the-american-physical-society.html. Autor: AM Źródła: PAP Odpowiedz Link Zgłoś
kala.fior Re: Najnowszy "kij hokejowy" AGU - EOS 28.10.10, 21:53 PBG już zamieścił notatkę o H. Lewisie, Exhibit HL , a tak na marginesie, sam Lewis ostrzegał przed globalnym ociepleniem parę lat temu, wiec zmienil zadanie, ale dlaczego, według jego własnej logiki sprawa jest jasna, przestano mu płacić ! Odpowiedz Link Zgłoś
janusz150x Re: Pytanie do klimatologów 20.01.17, 17:27 Witam, pisze w sprawie naszego klimatu, a głównie klimatu Arktyki i Grenlandii. Proszę mi powiedzieć co jest lepsze żeby zmniejszyć ocieplenie naszego klimatu czy zimy trwające teraz są lepsze dla Arktyki i Grenlandii to znaczy, ,,efekt lodówki "jak to jest obecnie, czy dla mniejszego ocieplenia jest lepiej jak na świecie są mniejsze zimy, czyli łagodniejsze. Bardzo proszę o odpowiedz. Pozdrawiam Janusz. Odpowiedz Link Zgłoś
whiteskies Re: Pytanie do klimatologów 23.01.17, 22:47 Nieprawda. data.giss.nasa.gov/gistemp/ ds.data.jma.go.jp/tcc/tcc/products/gwp/temp/ann_wld.html i wiele innych. Możesz tez poczytać tu: naukaoklimacie.pl/aktualnosci/globalne-ocieplenie-w-2016-213 Odpowiedz Link Zgłoś
janusz150x Re: Pytanie do klimatologów 28.01.17, 16:17 Witam. whiteskies 23.01.17, 22:47 nie otrzymałem odpowiedzi na moje pytanie. Proszę mi powiedzieć co jest lepsze żeby zmniejszyć ocieplenie naszego klimatu czy zimy trwające teraz są lepsze dla Arktyki i Grenlandii to znaczy, ,,efekt lodówki "jak to jest obecnie, czy dla mniejszego ocieplenia jest lepiej jak na świecie są mniejsze zimy, czyli łagodniejsze. Bardzo proszę o odpowiedz. To że jest coraz więcej dwutlenku węgla w atmosferze to wiem i że jest coraz mniej lasów na świecie. Dlatego pytam ta zima co jest teraz to lepiej dla naszej planety czy gorzej?. Lepiej żeby były łagodniejsze zimy, czy zimniejsze?. Odpowiedz Link Zgłoś
whiteskies Re: Pytanie do klimatologów 04.02.17, 17:10 Nie rozumiem pytania, a zwłaszcza pojęcia "efekt lodówki". Nie rozumiem czemu takie czy inne zimy miałyby być lepsze czy gorsze dla planety.... Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: Pytanie do klimatologów 03.04.17, 11:41 a ja trafiłem na ciekawe opracowanie świadczące o tym, że główną przyczyną zmian klimatycznych wcale nie jest co2 tylko fale mikro...WIFI, sieć komórkowe i GPS... Odpowiedz Link Zgłoś