Dodaj do ulubionych

Jedz na zdrowie

15.12.10, 16:20
(...)W młodości jemy byle jak, bo nie mamy dość pieniędzy. Potem nie starcza nam czasu. A na starość dają znać fatalne nawyki z poprzednich lat.(...)

już pierwsze zdanie tego "artykułu" jest bzdetem. I tak pozostaje do końca.
W młodości jemy u rodziców i zazwyczaj jemy dobrze jak na polskie warunki (chyba, że rodzice gotują źle, albo wcale). My nie mamy pieniędzy, ale rodzice mają renty i emerytury, na które zarobili jeszcze za komuny i jak mogą pomagają dzieciom. W młodości jemy także w stołówkach studenckich i te także karmią nie najgorzej. Kiedy mamy 40 lat rodzice umierają i zaczynamy przymierać głodem. Na szczęście rodzice zdążyli już wykarmić wnuki, więc te sobie poradzą wyjeżdżając do Anglii. My natomiast uczymy się jak przeżyć za 10 złotych dziennie.

Obserwuj wątek
    • zwf Pij na zdrowie? 15.12.10, 19:48
      "- Porządny alkohol - nie jakieś tam słodkie naleweczki, ale koniak czy czerwone wino - znakomicie poprawia krążenie - wyjaśnia dr Bogacka."

Szczęka opada. Pani doktor powinna sobie poczytać (dosłownie obok) serial o DDA. Osobiście znam kobietę, która wpadła w alkoholizm po 65 roku życia po śmierci męża, bo pani "doktor" jej poradziła, ze kieliszeczek na smutek jej bardzo dobrze zrobi.

Kiedyś tłumaczyłem pani "doktor" w przychodni co to jest alkoholizm i czy juz ma problem z piciem czy jeszcze nie. Sądząc po tym jak wyglądała, gdy ja ostanio widziałem to ma na pewno. Zmieniłem przychodnię.

Dlaczego lekarzy nie uczą na studiach co alkohol, jeden z najgroźniejszych narkotyków w dziejach ludzkości, potrafi zrobić ( i robi) z człowiekiem? Ręce też opadaja...
      • edwinstern Re: Pij na zdrowie? 16.12.10, 09:22
        No to co ten alkohol potrafi zrobic z czlowiekiem?
    • poskromienie_zlosnicy Jedz na zdrowie 16.12.10, 01:03
      Jezu - co za bzdety.
      Nie mówiąc już, że w tytule o 40-latkach - jak mniemam jeszcze nie zgrzybiałych - a w tekście o ludziach już naprawdę posuniętych w latach - 70- i 80-latkach.

No i ten alkohol.
    • turpin Jedz na zdrowie? 16.12.10, 09:37
      Obżeranie się dużymi morskimi rybami (wystarczy solidna codzienna porcja) to najczęstsza przyczyna przewlekłego zatrucia rtęcią. A ja utrzymuję się m. in. z diagnozowania jego skutków w odniesieniu do układu krwiotwórczego.
    • goodman41 Jedz na zdrowie 16.12.10, 10:30
      Ani pani "dochtor", ani autorka tego artykulu nie maja zielonego pojecia jak sie nalezy prawidlowo odzywiac. A gdzie mieso, tluszcz zwierzecy i inne cymesy jak np. zoltka jaj. W zoltku jaja sa wszystkie witaminy z wyjatkiem witaminy C. To i tak jest dobrze, ze te panie juz nie strasza cholesterolem w spozywanym jedzeniu. Cholesterol to najwieksze klamstwo XX wieku.
      • caperucita Re: Jedz na zdrowie 16.12.10, 10:41
        i surówki, do strawienia dużych ilości surowego pożywienia trzeba dużej ilości energii i soków trawiennych, trzeba je też bardzo dobrze pogryźć i nie zapominać, że wszelkie surowe pożywienie jest ciężkostrawne i w zimie wychładzające, dlatego z wiekiem należy jeść więcej potraw gotowanych i fermentowanych, szczególnie warzyw, nie przesadzać z mlekiem ...
    • erte2 Jedz na zdrowie 16.12.10, 10:40
      Mam 63. lata. Ergo - dużo więcej za mną niż przede mną. I co, mam sobie zepsuć to co mi pozostało dietetycznym umartwianiem się ? Walnać sobie setę soku z marchewki i przegryźć surowym brokułem? Albo kanapkę z czarnego chleba, liścia sałaty i chudego serka?
      To ja mam w dupie takie życie - nie pij, nie pal, nie jedz tego co ci smakuje, nie rusz kobity bo masz dylemat zawałowca ("co prędzej stanie") - to po jaką cholerę takie życie?
      Dobre żarcie jest jedną z radości życia. Jajka na boczku, bułka z prywatnej piekarni, świeże masło i duży kubek przyzwoitej kawy ze śmietanką - jakże to apetycznie brzmi. Miałbym to zastąpić suchym pieczywem, margaryną i chudym serem? I do tego trochę zielska?
      • antobojar Dietę stosuje podobną, lata mam te same, ale z tym 17.12.10, 07:17
        że nie możemy mieć oczekiwań w tym wieku, nieśmiało się nie zgadzam...
        ...w ślad za pewnym dyktatorem Panamy, wojskowym, poetą i filozofem któremu CIA załatwiła katastrofę helikoptera, gdy odwiedzał w górach plemiona Indian...
        Powiedział on: "Nawet 15 minut przed śmiercią mamy więcej przed sobą niż za sobą.."

Przeczytałem to w pożyczonej gazecie, w pociągu..jakieś 35 lat temu... i nie zapamietałem nazwiska, niestety..

ur.1947r. haha..
        • antobojar Wygooglowałem, jego nazwisko to Omar Torrijos 17.12.10, 07:51
          został "stuknięty" w 1981 roku, czyli 29 lat temu a nie 35, jak napisałem.., skleroza.. haha.. Zaraz jak Reagan zabrał się do roboty... Chodziło o kanał Panamski...
      • cirrus4 Re: Jedz na zdrowie 17.12.10, 16:50
        erte2 napisał:

> Mam 63. lata. Ergo - dużo więcej za mną niż przede mną. I co, mam sobie zepsuć
        > to co mi pozostało dietetycznym umartwianiem się ? Walnać sobie setę soku z mar
        > chewki i przegryźć surowym brokułem? Albo kanapkę z czarnego chleba, liścia sał
        > aty i chudego serka?
        > To ja mam w dupie takie życie - nie pij, nie pal, nie jedz tego co ci smakuje,
        > nie rusz kobity bo masz dylemat zawałowca ("co prędzej stanie") - to po jaką ch
        > olerę takie życie?
        > Dobre żarcie jest jedną z radości życia. Jajka na boczku, bułka z prywatnej pie
        > karni, świeże masło i duży kubek przyzwoitej kawy ze śmietanką - jakże to apety
        > cznie brzmi. Miałbym to zastąpić suchym pieczywem, margaryną i chudym serem? I
        > do tego trochę zielska?

Ufff! Brawo :)
    • cedron mikrofalówka - na zdrowie! haha 16.12.10, 10:53
      pozbawimy sie wszystkich wartościowych substancji, enzymów i smaku co za tym idzie. ergo - złe trawienie
    • lisa2 Jedz na zdrowie 16.12.10, 11:28
      Myślę, że kolejność jest właśnie odwrotna:

Za młodu jadamy to czym nas karmią i sami wpychamy co nam smakuje, w wieku usamodzielnienia jemy to co nam smakuje, a na starość to, na co nas stać.
      • jowita81 Re: Jedz na zdrowie 16.12.10, 13:13
        Podpisuję się pod tym oburącz i entuzjastycznie
    • same.zalety Jedz na zdrowie 16.12.10, 16:37
      1. ciekawe gdzie ja mam kupić te ryby... nigdzie w okolicy dwóch przystanków autobusowych nie ma sklepu w którym by były ryby takie do zrobienia obiadu (śledzie w milionie polew są).

2. co wy z tym mlekiem? ja jem mleko codziennie (ok szklankę) i przeszły mi od tego chroniczne bule brzucha, nie ma mowy nie odstawiam!

3. ciekawe jak mam jeść surówki jak jest -11 stopni? zamarznąć można na samą myśl... zjadłoby się coś ciepłego i tłustawego, ale to raczej normalne!

4. i raz piszą żeby pić herbatę, a raz nie...
    • treborrr Ten cytat jest dobry - nie znałem go: 16.12.10, 18:58
      "Co pierwsze stanie"!
      Kurczę, jak tego się boimy już w wieku 65 lat, to ja mam już z górki... :(
      • erte2 Re: Ten cytat jest dobry - nie znałem go: 16.12.10, 21:02
        treborrr napisał:

> "Co pierwsze stanie"!
        > Kurczę, jak tego się boimy już w wieku 65 lat, to ja mam już z górki... :(

Chłopie, to jest dylemat zawałowca!!!
    • jebanypolaczek Co mogą jeść polaczki, jak myślicie... 16.12.10, 20:31
      Ja wam powiem. Polaczki żrą gówna spod siebie tak jak ich rodzice i dziadkowie. Głupi, chłopski naród wierzący, że można zajść w ciążę i nadal być dziewicą. Tfu!
    • antobojar Brokuły w mikrofalówce tracą 90% swych własności 17.12.10, 07:25
      gotowane w wodzie tracą 50%, a gotowane na parze, zaledwie 10%..
      Zalecać mikrofalówkę...???
      Tak... ale TYLKO w wyjątkowych wypadkach... mimo że gotowanie jest dużo droższe...
    • jednolicieczarnykamuflaz Jedz na zdrowie 17.12.10, 12:53
      o mamo...
      • lonely.stoner Re: Jedz na zdrowie 17.12.10, 16:59
        na sniadanie sledz i setka wodki- to i ja, chociaz do starosci mam jeszcze daleka droge bym szybko sie wykonczyla.
        Na sniadanie najlepsza rzecz jaka moze byc to owsianka, ciepla, z mlekiem, albo pol na pol z mlekiem i woda. Nie wiem jak to dziala, ale odkad jjem owsianke co rano to po pierwsze jestem mniej glodna w ciagu dnia a po drugie czuje sie lepiej.
        Z diety naszych rodakow to ja bym wyeliminowala (ale tez nie zupelnie) wszystkie te tluste miesa, kielbasy i smalce, na rzecz ryb i owocow morza, a maslo i smietane zastapila oliwa z oliwek. Wydaje mi sie ze tego akurat w Polsce sie jje strasznie duzo, mieso albo jakies przetwory pochodzenia zwierzecego spozywa sie w prawie kazdym posilku- duzo tego i nie zdrowo.
    • rommoc39 Jedz na zdrowie 17.12.10, 17:52
      Mam 71 lat i cukrzycę. Zgadzam się z tą wieżą pokarmową i polecam do tego darmowy program komputerowy "Kalkulator dietetyczny" poprzez moją stronę:
      www.cukrzycaseniora.szablon.pl

• olivkah Jedz na zdrowie 17.12.10, 22:00
      Czytałam artykuł z zainteresowaniem, aż doszłam do mojej ulubionej porady, która zawsze się pojawia: unikać szpinaku i jadać szpinak jak najczęściej.
    • wolajacy.na.puszczy Tunczyki 18.12.10, 09:26
      Nawolywanie do jedzenia tunczykow jest nieodpowiedzialne! Zasoby tych ryb sa bardzo powaznie przelowione a gatunkom tunczyka grozi wyginiecie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka