Dodaj do ulubionych

Ediakar - tak nazywa się nowy okres geologiczny

IP: *.vx.pl / *.vx.pl 19.05.04, 18:11
...no i ucz się, człowieku, wszystkiego od nowa... :))
Obserwuj wątek
    • Gość: tyszanka Re: Ediakar - tak nazywa się nowy okres geologicz IP: *.crowley.pl 20.05.04, 09:40
      Dobrze, ze nie musze juz zdawac ustnej matury :)) dla mnie juz po problemie
    • Gość: ala Re: Ediakar - tak nazywa się nowy okres geologicz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.04, 10:40
      ... co mi z tego skoro co roku muszę się uczyć tabeli od nowa bo zawsze coś w
      niej zmieniają, na ogół jest to uzasadnione ale w tym przypadku nie. To ja może
      coś też zaproponuję może by tak Oxford na Brytania.
      • Gość: student Re: Ediakar - tak nazywa się nowy okres geologicz IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.05.04, 11:51
        Ludzie dla was to jak zwykle same problemy! ja sie bardzo ciesze z tej decyzji
        komisji i mysle ze to duze wydarzenie dla wszystkich odlamow nauk o Ziemi
    • Gość: Piotr B. Nowy okres geologiczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 16:05
      Bardzo bym się ździwił, gdyby nagle wszyscy zaczęli powszechnie używać tej
      nazwy. Wszyscy są przyzwyczajeni do starego podziału, jednak na pewno z czasem
      nowy podział się przyjmie i znajdzie się w podręcznikach.
      Nie do końca jednak rozumiem jak to teraz wygląda. Dotychczas proterozoik
      dzielił się na paleoproterozoik, mezoproterozoik i neoproterozoik. Z tego co
      pisze Gazeta Wyborcza "Ediakar" jest to nowy okres, czyli został dołączony na
      koniec tego ciągu po neoproterozoiku? W ogólę to nie wydaje mi się, żeby ten
      nowy podział znalazł praktyczniejsze zastosowanie, gdyż zazwyczaj proterozoiku
      nie dzieli się na mniejsze okresy, gdyż za bardzo nie ma podstaw (np. dobrych
      skamieniałośći przewodnich) do dzielenia go, a określenie dla czasu kiedy żyła
      fauna ediakarańska i tak już istniało? Jaki ma więc te wszystkie nowe
      komplikacje sens? Z pewnością okres czasu kidey żyły organizmy ediakarańskie
      się jak na prekambr wyraźnie wyróżnia, wyodrębnienie go więc było chyba
      uzasadnione, ale nie wiem czy koniecznie właśnie w ten sposób (w formie okresu
      ery proterozoicznej) oraz dlaczego właściwie nie używać istniejącej już nazwy
      nazwy "Wend". Co jakiś czas ze względu na rozwój nauki pewne poprawki w
      podziale dziejów Ziemi są jednak potrzebne i wydaje mi się, że mimo wszystkich
      kontrowersji dobrze zrobiono wyznaczając nowy okres geologiczny.
      • Gość: jw Re: Nowy okres geologiczny IP: *.autocom.pl 20.05.04, 16:30
        news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/3721481.stm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka