Gość: Tomasz IP: *.vx.pl / *.vx.pl 19.05.04, 18:11 ...no i ucz się, człowieku, wszystkiego od nowa... :)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tyszanka Re: Ediakar - tak nazywa się nowy okres geologicz IP: *.crowley.pl 20.05.04, 09:40 Dobrze, ze nie musze juz zdawac ustnej matury :)) dla mnie juz po problemie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Ediakar - tak nazywa się nowy okres geologicz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.04, 10:40 ... co mi z tego skoro co roku muszę się uczyć tabeli od nowa bo zawsze coś w niej zmieniają, na ogół jest to uzasadnione ale w tym przypadku nie. To ja może coś też zaproponuję może by tak Oxford na Brytania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Ediakar - tak nazywa się nowy okres geologicz IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.05.04, 11:51 Ludzie dla was to jak zwykle same problemy! ja sie bardzo ciesze z tej decyzji komisji i mysle ze to duze wydarzenie dla wszystkich odlamow nauk o Ziemi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr B. Nowy okres geologiczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 16:05 Bardzo bym się ździwił, gdyby nagle wszyscy zaczęli powszechnie używać tej nazwy. Wszyscy są przyzwyczajeni do starego podziału, jednak na pewno z czasem nowy podział się przyjmie i znajdzie się w podręcznikach. Nie do końca jednak rozumiem jak to teraz wygląda. Dotychczas proterozoik dzielił się na paleoproterozoik, mezoproterozoik i neoproterozoik. Z tego co pisze Gazeta Wyborcza "Ediakar" jest to nowy okres, czyli został dołączony na koniec tego ciągu po neoproterozoiku? W ogólę to nie wydaje mi się, żeby ten nowy podział znalazł praktyczniejsze zastosowanie, gdyż zazwyczaj proterozoiku nie dzieli się na mniejsze okresy, gdyż za bardzo nie ma podstaw (np. dobrych skamieniałośći przewodnich) do dzielenia go, a określenie dla czasu kiedy żyła fauna ediakarańska i tak już istniało? Jaki ma więc te wszystkie nowe komplikacje sens? Z pewnością okres czasu kidey żyły organizmy ediakarańskie się jak na prekambr wyraźnie wyróżnia, wyodrębnienie go więc było chyba uzasadnione, ale nie wiem czy koniecznie właśnie w ten sposób (w formie okresu ery proterozoicznej) oraz dlaczego właściwie nie używać istniejącej już nazwy nazwy "Wend". Co jakiś czas ze względu na rozwój nauki pewne poprawki w podziale dziejów Ziemi są jednak potrzebne i wydaje mi się, że mimo wszystkich kontrowersji dobrze zrobiono wyznaczając nowy okres geologiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw Re: Nowy okres geologiczny IP: *.autocom.pl 20.05.04, 16:30 news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/3721481.stm Odpowiedz Link Zgłoś