IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 21.02.01, 19:59
Jak się ma wiadomość z San Francisko do badań stwierdzających, żr 80% dyslektyków ma deficyt językowy? Znowu ktoś robi złudne nadzieje rodzicom i dyslektykom dorosłym. Trzeba wiązać wszystkie informacje naukowe !!!!! Tak jak nie ma jednego lekarstwa na raka nie wykryto jednego "lekarstwa" na dysleksję i jednej jej przyczyny.Wiem coś o tym bo pracuję z takimi dziećmi.
Obserwuj wątek
    • Gość: pytanie Re: dysleksja IP: *.daewoo.lublin.pl 22.02.01, 09:09
      znam dzieciaka pewnego /szkoła/,od kilku lat go uczę i obserwuję i mam podejrzenie: dyslektyk z matmy, z innych dziedzin dobry lub bardzo dobry. Odpowiedz, czy to jest możliwe? Czy błędnie wyciągam wnioski?
    • Gość: psycholo Re: dysleksja IP: *.ertel.com.pl 22.02.01, 20:53
      Czy prawdą jest, że dzieci dyslektyczne mają wysoki poziom inteligencji.
      • Gość: psycholo Re: dysleksja IP: *.ertel.com.pl 22.02.01, 21:18
        W artykule "Jak pomóc dyslektykom" napisano:...proste ćwiczenia dzieci wykonywały w domu przez ok. 10 minut dziennie. Wyniki okazały się rewelacyjne" - jakiego typu były to ćwiczenia i gdzie można je zdobyć opis tych ćwiczeń.
        • Gość: mama Re: dysleksja IP: *.kalisz.ppp.tpnet.pl 22.02.01, 21:22
          Dysleksja jest wynikiem mikro uszkodzeń mózgu i nie ma nic wspolnego z inteligencją.
          Oczywiście dzieci z dysleksja, dysortografią i podobnymi moga byc super inteligentne.
          • Gość: asik Re: dysleksja IP: *.zetosa.com.pl 23.02.01, 05:45
            Dysleksja to wcale nie uszkodzenie mózgu- to najwyżej
            dysfunkcja,trochę bardziej uciążliwe niż leworęczność.
            To trochę inne oglądanie świata ,a ponieważ jesteśmy
            w mniejszości to nas się uważa za odbiegających od normy. Asik
            • Gość: asik Re: dysleksja IP: *.zetosa.com.pl 23.02.01, 05:51
              A poza tym jak można mówić o uszkodzeniu mózgu skoro
              Einstein był dyslektykiem Asik
              • Gość: Dyslekty Re: dysleksja IP: *.zetosa.com.pl 23.02.01, 09:25
                Mam dyslekcję . Mam14 lat . mam kłopoty z głośnym
                czytaniem i szybkim pisaniem ,i nie mam żadnych uszkodzeń ale nie mam przynajmniej głupich pogląduw
                na rzeczy o kturych nie mam pojęcia
                • Gość: psycholo Re: dysleksja IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 23.02.01, 20:22
                  odpowiadam:tak, może być dobry z polaka, historii...ale"noga" z matmy. To się nazywa dyskalkulia------Też trochę można poćwiczyć. Są metody badań i są ćwiczenia.
                  Czy to ważne czy to dysfunkcja czy uszkodzenie?Nie warto się spierać, trzeba albo pomagać jak się jest specjalistą albo ćwiczyć jak się jest dyslektykiem!!!
                  Praca przynosi efekty, ale nie zawsze takie jak chcemy.Przed podjęciem pracy z dzieckiem mówię o tym uczciwie ich Rodzicom.Jeśli współpraca się układa dobrze dzieciom jest lżej, a rodzic doczekuje się trochę lepszych ocen /a dziecko świętego spokoju w domu i w szkole/
                  • Gość: Dyslekty Re: dysleksja IP: *.zetosa.com.pl 23.02.01, 20:51
                    Jestem dyslektykiem . A za miesięc idę na olimpiadę
                    matemtyczną a z polskiego sobię nie radzę
                    • Gość: psycholo Re: dysleksja IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.02.01, 15:55
                      Dysleksja to "specyficzne trudności w nauce czytania i pisania"/za M.Bogdanowicz/Jeśli masz problemy z polskim to chyba byłeś w poradni psychologicznej i masz potwierdzenie, że jesteś dyslektykiem? Masz wtedy pewne "względy" na maturze. Trzymam kciuki za matmę!!!
                      • Gość: adam Re: dysleksja IP: 10.1.101.102, 213.192.80.* 26.02.01, 09:55
                        Niestety na matematyce dyslektyk, musi uważać jeszcze bardziej niż na języku polskim. O ile „zjadanie” liter i cyfr w języku polskim jest błędem, który rzadko zmienia sens zdania, to na matematyce dyskwalifikuje już zadanie. O ile poloniści zaczynają być wyrozumiali, a nawet sami potrafią wykrywać dyslektyków, to od nauczycieli matematyki nie można jeszcze liczyć na żadną ulgę. Co ciekawe, coraz częściej dyslektycy sprawdzają się w informatyce, co może świadczyć o tym, że nie mają problemów z abstrakcyjnym myśleniem.
                        • Gość: mama Re: dysleksja IP: *.kalisz.ppp.tpnet.pl 26.02.01, 19:47
                          Dlaczego was tak martwi stwierdzenie "uszkodzenie mózgu`?
                          Mózg zostaje uszkodzony w czasie wysokiej gorączki, uderzenia, wypicia jakiejkolwiek dawki alkoholu i ... wszyscy żyją.
                          Właśnie pisałam, że dysleksja nie ma nic wspólnego z inteligencją dlatego możliwe, że Einstein był dyslektykiem.
                          Dlaczego hsło uszkodzenie mózgu kojarz się wam z idioctwem, debilizmem i itp...
                          Niestety dysleksja jest tego rownież przykładem. Fakt, to żadna choroba i wolalabym mieć dysleksję niż jakąkolwiek inną chorobę świata.
                          Z tym się żyje, poza tym jest tyle udogodnień dla młodzieży - musicie znaleźć tylko "mądrą osobę" - pedagog, psycholog, wychowawca, rodzic, którzy powiedzą innym co wam jest i z czym to się je.
                          To nie koniec świata.
                          Wiem co piszę - moje dziecko ma duże uszkodzenie mózgu - nawet nie chodzi ( za to jest inteligentne )
                          Znam neurologiczne podstawy tych przypadłości i wierzcie mi.. nie kłamię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka