by_t 30.06.14, 19:18 Osobiście trochę cierpię na niedostatek ciekawych tematów naukowych. W przerwie meczu znalazłem coś takiego. Polecam : phys.org/news/2014-06-physicist-slower-thought.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pomruk Re: prędkość 30.06.14, 19:43 Rozmawialiśmy o różnicy w czasie przybycia światła i neutrin z owej supernowej na tym forum swojego czasu. Jest ona łatwo wytłumaczalna w ramach opisu eksplozji supernowej. Po prostu neutrina powstają gdzie indziej i nieco wcześniej - ot i wszystko. Neutrina emitowane są w chwili zapaści jadra gwiazdy, fotony światła - gdy powstała fala uderzeniowa dotrze do fotosfery gwiazdy (fotony powstałe wcześniej są natychmiast absorbowane). Co nie oznacza, że praca nie jest ciekawa. Ale powoływanie się na SN 1987a jest dyskusyjne, jak sądzę. Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: prędkość 30.06.14, 20:08 Muszę trochę uściślić to co napisałem, po zapoznaniu się z oryginalną pracą. A więc: autorzy przyjmują pewne opóźnienie między impulsem neutrin a impulsem świetlnym zgodne z obecnymi modelami wybuchu, lecz uważają, że za "właściwy" impuls neutrin należy przyjąć impuls nieco wcześniejszy, słabszy, obserwowany przed "głównym". Co do tego wcześniejszego impulsu - obserwowanego tylko w jednym obserwatorium (5 neutrin) zdania zawsze były podzielone - najczęściej widziano w nim fluktuacje statystyczną lub zdarzenie niezwiązane z supernową. Powszechnie przyjmuje się, że właściwym był ten silniejszy, obserwowany przez trzy obserwatoria. To komplikuje trochę sprawę, osłabiając jednak jednocześnie wymowę dowodu. Odpowiedz Link Zgłoś
by_t Re: prędkość 30.06.14, 20:35 Rozumiem że : Approximately two to three hours before the visible light from SN 1987A reached the Earth, a burst of neutrinos was observed at three separate neutrino observatories. This is likely due to neutrino emission, which occurs simultaneously with core collapse, but preceding the emission of visible light. Transmission of visible light is a slower process which occurs only after the shock wave reaches the stellar surface.[13] At 7:35 a.m. Universal time, Kamiokande II detected 11 antineutrinos; IMB, 8 antineutrinos; and Baksan, 5 antineutrinos; in a burst lasting less than 13 seconds. Approximately three hours earlier, the Mont Blanc liquid scintillator detected a five-neutrino burst, but this is generally not believed to be associated with SN 1987A. wiki No tak modele jak to modele - rzadko są modelowe – przyznam że „ideologicznie” nie za bardzo „wierzę” w jakieś stałe wartości stojące za pojęciami – raczej myślę że to tylko schematy naszej samoświadomości. Ale nie jest to żaden temat do dyskusji przynajmniej w tym wątku - sorry tak mi się wyrwało Odpowiedz Link Zgłoś