nikodem321 02.12.14, 22:56 Czy Orion jest już widoczny? Dla mnie Orion to jest taki symbol... Nowego Roku... Taki zimowy gwiazdozbiór. Berenika to lato, a Orion to zima. Dzisiaj próbowałem go wypatrzeć i się nie udało. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pomruk Re: Orion 02.12.14, 23:27 Tak, jest widoczny!!! Jest wystarczająco wysoko nad horyzontem około godziny 20:30 - 21:00 (wschodnia część nieba, wschodzi wyraźnie "na boku"), około godziny 1:00 góruje (wysoko nad horyzontem, na południu, oczywiście) i jest wyraźnie widoczny cały do ok. 5:00. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem321 Re: Orion 03.12.14, 12:02 A to wszystko jasne. Ja go próbowałem wypatrzeć koło 19-tej. W mieście,ponad budynkami. Zawsze w tym miejscu powinien już być, a wczoraj go nie było. Chciałem się przyjrzeć, czy Betelgeza rzeczywiście jest czerwona :-) Dzisiaj niebo jest zachmurzone, a więc z randki z Orionem nici. Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: Orion 03.12.14, 13:20 Betelgeza sprawia wrażenie raczej bladopomarańczowawej :) Gdyby na tym zdjęciu gwiazdy błękitne były nieco mniej błękitne, świetnie oddawałoby wrażenia: Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: Orion 03.12.14, 15:38 Chyba najlepsze zdjęcie ukazujące, jak bardzo Betelgeza jest właściwie pomarańczowa a nie czerwona to to (Orion "na boku", Betelgeza w lewym dolnym rogu, wspaniale naświetlone mgławice): thefabweb.com/wp-content/uploads/2012/06/8dKRj.jpg?95073f No i właśnie. Betelgeza może wysyłać najwięcej promieniowania w barwie czerwonej, ale wysyła też dostatecznie dużo w innych (zwłaszcza pomarańczowej i żółtej) by barwa różniła się wyraźnie od "monochromatycznej czerwieni" charakteryzującej większość mgławic. W nich dominuje bowiem zdecydowanie świecenie w linii alfa serii Balmera, które daje piękną, głęboką, intensywną czerwień. Odpowiedz Link Zgłoś
neuroleptyk Re: Orion 03.12.14, 18:23 Ale niestety takie zdjęcie zdecydowanie zbyt optymistycznie w porównaniu z tym, co można zobaczyć z dużego miasta czy jego okolic. Co do oceny barw na podstawie zdjęć, to ja byłbym ostrożny :) Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: Orion 03.12.14, 18:49 O tak, na zdjęciu widać dużo więcej niż okiem nawet na najciemniejszym niebie. Chodziło mi o możliwie wierne oddanie na fotografii subiektywnego odczucia. Obserwacja wizualna wygląda zawsze inaczej - w jej przypadku nie ma efektu "bezbarwnego (niemal) środka gwiazdy i barwnej obwódki wokół" typowego dla fotografii z prześwietlonym obrazem gwiazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem321 Re: Orion 03.12.14, 20:49 Dobrze, że napisałeś, gdzie tej betelgezy szukać, bo w ogóle nie dopatrzyłbym się, że na zdjęciu wdzięczy się Orion Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: Orion 03.12.14, 16:49 Jużo od około miesiąca widać Oriona w całej krasie. Nawet Syriusz od października jest widoczny po północy. Odpowiedz Link Zgłoś
by_t Re: Orion 03.12.14, 19:31 blogs.nasa.gov/orion/2014/12/03/orion-launch-weather-forecast-improves Oriona będzie widać dopiero jutro – ale rzeczywiście wszystko zależy od pogody. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: Orion 05.12.14, 19:26 Był widoczny dzisiaj, ale już wodował na Pacyfiku :) Odpowiedz Link Zgłoś