Dodaj do ulubionych

interpretacja wzoru - nietypowa sprawa:)

09.07.15, 14:44
Czy ktoś mógłby pomoc mi w pewnie dośc swobodnym zinterpretowaniu takiego oto matematycznego zapisu:
https://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1ac20ec2b3e22cba.html

Dostałam taki obrazek jako opis mojej osoby za pomocą wzoru i próbuję rozszyfrować:)
z góry dziekuję za pomysly i podpowiedzi:))

Obserwuj wątek
    • pomruk Re: interpretacja wzoru - nietypowa sprawa:) 09.07.15, 17:28
      Problem może inspirujący, ale link nie działa :(
    • pomruk Re: Teraz działa? 09.07.15, 19:01
      vore.1 napisał m. in.:

>
      > www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1ac20ec2b3e22cba.html
      >
      • lillkaa Re: Teraz działa? 10.07.15, 19:02
        Dziękuje!:) teraz działa:)
    • lillkaa Re: interpretacja wzoru - nietypowa sprawa:) 15.07.15, 11:27
      tak się nieśmiało przypominam z pytaniem..:)
      • nikodem321 Re: interpretacja wzoru - nietypowa sprawa:) 15.07.15, 16:43
        A ja nieśmiało przypominam, że na forum NAUKA wciąż niczego nie widać.
        • pomruk Re: interpretacja wzoru - nietypowa sprawa:) 15.07.15, 16:57
          Widać, kliknij link w trzecim poście. Zresztą masz tu bezpośrednio:

https://images69.fotosik.pl/1030/1ac20ec2b3e22cba.jpg
          • nikodem321 Re: interpretacja wzoru - nietypowa sprawa:) 15.07.15, 18:50
            Rzeczywiście! Gapa ze mnie.

Tylko co te skróty literowe mają oznaczać?

M-miłość prawdziwa N- nienawiść, a m- miłosne, romantyczne uwielbienie?
            To ma sens: Miłość prawdziwa należy do zbioru: nienawiść połączona z miłością "romantyczną" bezwarunkową

Limes - jest cokolwiek bez sensu, bo granica, to granica, ale nie wiadomo czego.
            Co to jest "c"? Jeśli c=0, to otrzymujemy chyba wyraz nieoznaczony. 0 do nieskończoności.
            Jeśli c= nieskończoność, to również skucha: wyraz nieoznaczony.

Po wykładzie stefan4 na temat liczb zespolonych zaryzykowałbym: a co jeśli c jest liczbą zespoloną i n jest również liczbą zespoloną?
            Nie zrobię tego jednak, bo na temat liczb zespolonych mam mniejsze pojęcie, niż ustawa o maturach przewiduje. Niż NASA o wiadomościach z Plutona przewiduje.

Nad pozostałymi krzaczkami znęcać się nie będę.
          • nikodem321 Re: interpretacja wzoru - nietypowa sprawa:) 15.07.15, 18:54
            Byłem na nartach z matematykami.

Gadaliśmy, gdzie warto jechać. W pewnym momencie oni mówią: chcesz to tam jedź, ale tam tangens zanika :-D
            • stefan4 Re: interpretacja wzoru - nietypowa sprawa:) 16.07.15, 14:22
              nikodem321:
              > W pewnym momencie oni mówią: chcesz to tam jedź, ale tam
              > tangens zanika :-D

A jesteś pewien, że to nie był arcus cotangens?
              https://www.analizamatematyczna.enhost.pl/wykr/29.gif

Tangens zanika blisko, pod nosem, dla argumentu zerowego. A arcus cotangens zanika w nieskończoności. Czyli ,,tam, gdzie arcus cotangens zanika'' oznacza: bardzo daleko.

Ale jak się osiągnie punkt w nieskończoności, to nie zawsze wiadomo, jak wrócić...

- Stefan
              • nikodem321 Re: interpretacja wzoru - nietypowa sprawa:) 16.07.15, 15:26
                Nie! stefan4!
                A właściwie to TAK.

stefan4 napisał:
                > > Tangens zanika blisko, pod nosem, dla argumentu zerowego.

Zaraz!
                Dla tangens od Zero równa się zero. Dopiero dla pi/4 tangens znika w nieskończoności.

Właśnie o to chodziło!
                W tłumaczeniu matematyków na "nasze" i znów dla matematyka...
                Tłumaczenia zawsze są wierne, albo piękne.
                - Chcesz to tam jedź (na nartach), ale tam jest pionowy stok - zjazd po elewacji. Tam tangens zanika. :-)

Jak ktoś mi wskaże stok narciarski arcus cotangens - to ja tam jadę.
                Ślizgać się na nartach do nieskończoności.... Marzenie!
                • nikodem321 Re: interpretacja wzoru - nietypowa sprawa:) 16.07.15, 15:30
                  Pi/4 - spalcie mnie na stosie jako matematycznego heretyka!
                • stefan4 Re: interpretacja wzoru - nietypowa sprawa:) 16.07.15, 16:06
                  nikodem321:
                  > Dopiero dla pi/4 tangens znika w nieskończoności.

tg(π/4)=1
                  tg(π/2)=+∞ (dokładniej: tg(x)→+∞ dla x→π/2)

Kiedy matematyk mówi, że jakaś wielkość ,,znika'', to ma raczej na myśli, że przyjmuje wartość zero, a nie nieskończoną.

- Stefan
                  • stefan4 Re: interpretacja wzoru - nietypowa sprawa:) 16.07.15, 17:03
                    stefan4:
                    > tg(π/2)=+∞ (dokładniej: tg(x)→+∞ dla x→π/2)

Jeszcze dokładniej: dla x→π/2 od dołu.

- Stefan
                    • nikodem321 Re: interpretacja wzoru - nietypowa sprawa:) 16.07.15, 20:19
                      Oj! Stefan4!

Psujesz wizerunek matematykom, jako ludziom obdarzonym poczuciem humoru.

A co mieli powiedzieć?
                      Że: "nie jedź tam, bo: tam to lewostronna granica tg(x), gdy x dąży do pi/2, dąży do +oo"?

Oni powiedzieli: "tangens zAnika", a nie "znika". Jeśli miałoby to mieć jakiekolwiek znaczenie.

Albo konstruktywnie. Jak określić tg, który zAnika w nieskończoności? Jak go nazwać?

Tak czy siak. Powiedzenie o zAnikającym tangensie w kręgu moich znajomych się przyjęło. "Stok zanikających tangensów"- każdy wie, że czeka go zjazd po elewacji bardziej, niż popychanie na kijach po płaskim.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka