Dodaj do ulubionych

Ogniwo kryształkowe

04.09.15, 00:56
Ostatnio zostałem nakierowany na ogniwo krysztalkowe Hutchisona. Nigdy wczesniej o tym nim nie slyszalem. Wedlug mnie wyglada to obiecujaco, bo jego zywotnosc wydaje sie byc niesamowicie dluga.
W pierwszym filmie w sklad tego ogniwa wchodza: ałun, chlorek potasu, boraks, winian sodowo-potasowy, siarczan magnezu, srubka, drewniany krazek, rdzen magnezowy i polówka walca miedzianego.
www.youtube.com/watch?v=Mzq_qWIhamQ
Podobny wariant
www.youtube.com/watch?v=VRUEbgYS_xY
Co myslicie o tego rodzaju zasilaniu? Chyba nie byloby drozsze w produkcji od tradycyjnych bateryjek.

--
trucie
i
uzaleznianie
Obserwuj wątek
    • kala.fior Re: Ogniwo kryształkowe 04.09.15, 15:25
      niestety... rationalwiki.org/wiki/John_Hutchison
      • al.1 Re: Ogniwo kryształkowe 04.09.15, 19:39
        nie to ważne co się nazwisku przypisuje
        ale to jak dobrze się dana rzecz sprawuje
        bo gdy do kogoś ludzie uprzedzenia mają
        to do nauki rozwoju się nie przyczyniają

--
        Są rzeczy na niebie i na ziemi, o których nawet Stanisławowi Lemowi się nie śniło
        There are more things in heaven and on earth, which even Stanisław Lem never dreamed of
    • pomruk Re: Ogniwo kryształkowe 05.09.15, 00:58
      Ogniwo nietrudno uzyskać. Np. każda para różnych metali przedzielona elektrolitem tworzy ogniwo. Istnieją elektrolity stałe (elektrolity w sensie substancji wykazujących przewodzenie jonowe) mające niezłe przewodnictwo jonowe, wraz ze stałymi dwoma metalami tworzą one wygodne ogniwa. Być może ogniwo z filmów należy do tej grupy i pokazana mikstura soli tworzy po stopieniu i zastygnięciu akurat taki stały elektrolit (pojedyncze pokazane sole nie tworzą). Niestety, nie mam sensownych materiałów na jego temat. Amatorskie filmy z youtube to kiepskie źródło. Na Hutchinsona bym się nie powoływał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka