Dodaj do ulubionych

Dlaczego Zachód wyprzedził islam? Historia cywiliz

23.03.16, 08:40
W pierwszych wiekach drugiego tysiąclecia Zachód - inaczej niż świat muzułmański - nie odrzucił filozofii. To był moment, w którym zdecydowały się losy obu cywilizacji.

Krótkie streszczenie, jedyna przewaga zachodu to spuścizna starożytnej filozofii (pogańskiej nauki), jedynie słuszny wniosek z wywodów z w/w publikacji.
Można dodać, na względność czasu jesteśmy naukowo góra 100-200-300 lat po starożytności, inaczej mówiąc jesteśmy w czasie względnym, tylko tyle naukowo i co za tym idzie cywilizacyjnie bardziej rozwinięci.

Dlaczego tylko tyle odpowiedź jest prosta... przez resztę czasu mamy mroki średniowiecza wywołane przyjęciem chrześcijaństwa i islamu.
Obserwuj wątek
    • w11mil hm... 23.03.16, 12:01
      > przez resztę czasu mamy mroki średniowiecza wywołane przyjęciem chrześcijaństwa i islamu.

Zgaduję: historię cywilizacji poznaleś z Notatnika Agitatora?
    • czlowiek_z_marsa hm... 23.03.16, 12:22
      >> przez resztę czasu mamy mroki średniowiecza wywołane przyjęciem chrześcijaństwa i islamu.

w11mil > Zgaduję: historię cywilizacji poznaleś z Notatnika Agitatora?

Nawet nie wiedziałem, że coś takiego jak "Notatnika Agitatora" istnieje (przed chwilą wygoglowałem), sam wybieram sobie lektury. No tak jestem trochę samozwańczym wysłannikiem Apolliona boga antycznych filozofów;]

Nawet nie czytałem Zapomniana rewolucja. Grecka myśl naukowa a nauka nowoczesna doszedłem do tego po lekturze różnych starych dzieł np; "O naturze bogów" tam filozofia była rodzajem religii naukowej, niesprzecznej z nauką w której ateizm był poglądem równoprawnym, z różnymi spekulacjami na temat tego czym są bogowie, więc też czy w ogóle są.
    • speedyhawk Re: Dlaczego Zachód wyprzedził islam? Historia cy 23.03.16, 14:33
      czlowiek_z_marsa napisał:

> Dlaczego tylko tyle odpowiedź jest prosta... przez resztę czasu mamy mroki śred
      > niowiecza wywołane przyjęciem chrześcijaństwa i islamu.

Gdyby nie było Średniowiecza nasza cywilizacja byłaby na poziomie starożytnej.
      To właśnie dzięki tej epoce guseł i zabobonów zaczęła prężnie rowzwijać się
      Filozofia Natury, początki współczesnej fizyki teoretycznej.
      Niestety, ale "nic dwa razy się nie zdarza" i dlatego już nie będzie Średniowiecza.
      Z tej to przyczyny nasza nauka przemienia się powoli w technikę, a nasze rozumienie
      świata jest poważnie ograniczone.

• czlowiek_z_marsa Re: Dlaczego Zachód wyprzedził islam? Historia cy 23.03.16, 20:00
        speedyhawk napisał:

>
        > Gdyby nie było Średniowiecza nasza cywilizacja byłaby na poziomie starożytnej.
        > To właśnie dzięki tej epoce guseł i zabobonów zaczęła prężnie rowzwijać się
        > Filozofia Natury, początki współczesnej fizyki teoretycznej.

Jakie konkretnie są osiągnięcia tej średniowiecznej "Filozofii Natury" skoro jak tu piszą;link

"Głośna i tłumaczona na wiele języków sugeruje, że narodziny nowoczesnej nauki i metodologii naukowej, należy przesunąć wstecz o 2 tysiące lat i przyznać, że naukowcy XVII-wieczni tak naprawdę mozolnie odzyskiwali dorobek nauki hellenistycznej i w znacznym stopniu opierali się na pracach starożytnych uczonych greckich w dziedzinie astronomii, matematyki, medycyny i fizyki."

Też widzę ten problem z birowokracją rzymską, to tylko głównie tępe narzędzie utrzymania władzy i propagandy...

"Nadejście Cesarstwa Rzymskiego do Aleksandrii ( 30 r.p.n.e.) właściwie przesądziło o zastoju w dziedzinie badań naukowych. Rzymianie przejęli tylko niektóre wynalazki greków , bywało że samej nauki hellenistycznej w ogóle nie rozumieli. Ich rozwój intelektualny zawdzięczali greckim niewolnikom ( często byli to ludzie nauki ) których "zatrudniali" w swoich dominiach jako nauczycieli i pedagogów. Rzymianie byli bardziej skorzy do uprawiania spekulacji filozoficznej ( bez empirycznego potwierdzenia) lub myślenia magicznego ( życzeniowego ), niż do nauki empirycznej popartej dowodem z działania . Później kiedy Cesarstwo stało się chrześcijańskie koniec prawdziwej nauki był przesądzony , judeochrześcijański światopogląd musiał zwyciężyć a wraz z nim myślenie magiczne ( czytaj religijne ). Biblia i Almagest Ptolemeusza stały się jedynymi "naukowymi" dziełami na których budowano cały światopogląd średniowiecza. Za koniec nauki starożytnej uważa się 415 r.n.e. kiedy to matematyczkę Hypatię w Aleksandrii , zlinczował tłum fanatycznych chrześcijan."

A tego to nie rozumiem, dlaczego niestety? Poza tym mamy szansę na nowe średniowiecze, jak nam tu pożądani migranci przez stare baby po menopauzie, itp., s/w'prowadzą ISIS w dużych ilościach.

> Niestety, ale "nic dwa razy się nie zdarza" i dlatego już nie będzie Średniowie
        > cza.
        > Z tej to przyczyny nasza nauka przemienia się powoli w technikę, a nasze rozumi
        > enie
        > świata jest poważnie ograniczone.
        • speedyhawk Re: Dlaczego Zachód wyprzedził islam? Historia cy 23.03.16, 22:16

czlowiek_z_marsa napisał:

> Jakie konkretnie są osiągnięcia tej średniowiecznej "Filozofii Natury"

Osiągnięcia tej epoki są niewymierne. Filozofia Natury, czyli obecna fizyka zaczęła swój
          bujny rozwój w epoce Renesansu, ale był on reakcją na poprzedzającą ją epokę Średniowiecza.
          Żeby to zrozumieć trzeba spojrzeć na człowieka czysto biologicznie. Nasz umysł jest tak
          zbudowany, że potrzebuje fantazji, aby móc żyć w świecie iluzji w kórym doznaje swego
          rodzaju akumulacji energii intelektualnej.
          Królująca w epoce Średniowiecza teologia osiągnęła poziom dorównujący współczesnej
          relatywistycznej mechanice kwantowej jeśli spojrzymy na nie jako na formalizmy kontsrukcji
          myślowych. Niejaki Eckhart von Hochheim niemiecki filozof i teolog, dominikanin dokonywał
          analizy struktury transcendecji Boga na kwantowych poziomach abstrakcji.
          Jego słynne powiedzenie "Proszę Cię Boże, abyś uwolnił mnie od Boga" jest jedną z wielu
          konkluzji złożoności jego myśli.
          Podobne myślenie odnajdujemy potem w XX wieku w fizyce kwantowej, która dopuszcza
          istnienie cząstki w dwóch różnych stanach jednocześnie.

> A tego to nie rozumiem, dlaczego niestety? Poza tym mamy szansę na nowe średnio
          > wiecze, jak nam tu pożądani migranci przez stare baby po menopauzie, itp., s/w'
          > prowadzą ISIS w dużych ilościach.

To niezły żart, ale ja poważnie potraktowałem Twój problem, sorry.

• maksimum Re: Dlaczego Zachód wyprzedził islam? Historia cy 24.03.16, 02:06
            > To niezły żart, ale ja poważnie potraktowałem Twój problem, sorry.

Nawet szkoda czasu na odpowiadanie,ale.....pomruk takich watkow nie wycina,bo to jego poziom.

• czlowiek_z_marsa Re: Dlaczego Zachód wyprzedził islam? Historia cy 24.03.16, 11:45
            speedyhawk napisał:

>
            > czlowiek_z_marsa napisał:
            >
            > > Jakie konkretnie są osiągnięcia tej średniowiecznej "Filozofii Natury"
            >
            > Osiągnięcia tej epoki są niewymierne. Filozofia Natury, czyli obecna fizyka zac
            > zęła swój
            > bujny rozwój w epoce Renesansu, ale był on reakcją na poprzedzającą ją epokę Śr
            > edniowiecza.
            > Żeby to zrozumieć trzeba spojrzeć na człowieka czysto biologicznie. Nasz umysł
            > jest tak
            > zbudowany, że potrzebuje fantazji, aby móc żyć w świecie iluzji w kórym doznaje
            > swego
            > rodzaju akumulacji energii intelektualnej.

Mój umysł jest więc inaczej zbudowany nie lubię iluzji, kuglarstwa, czy tak zwanej fantasy (kolokwialnie oszustwa i robienia w konia)... lubię "twardą fantastyka naukową".

> Niejaki Eckhart von Hochheim niemiecki filozof i teolog, dominikanin
            > dokonywał
            > analizy struktury transcendecji Boga na kwantowych poziomach abstrakcji.
            > Jego słynne powiedzenie "Proszę Cię Boże, abyś uwolnił mnie od Boga" jest jedną
            > z wielu
            > konkluzji złożoności jego myśli.
            > Podobne myślenie odnajdujemy potem w XX wieku w fizyce kwantowej, która dopuszc
            > za
            > istnienie cząstki w dwóch różnych stanach jednocześnie.

Strasznie naciągane, ja tam kiedyś sprawdzałem paradoksy ruchu (Zeneon) czyli nieskończoności i stąd wyszła mi kwantowa rzeczywistość, by wyeliminować nieskończenie wielką prędkość cząstka musi być w dwóch miejscach przestrzeni w tym samym czasie/momencie itp.

Co do mistycyzmu nadreńskiego Eckharta to na wiki piszą tylko, sprawdziłem, że miał problemy z inkwizycją i stał się dla hitlerowców "Alfred Rosenberg wykorzystał popularność Eckharta do celów propagandowych. W swej książce Mit XX wieku przedstawił go jako największego apostoła Germanów i protagonistę czysto aryjskiej niemieckiej religii, przeciwstawianej "zażydzonemu chrześcijaństwu". Żądał, aby dzieła Eckharta były pierwszą książką w każdym niemieckim domu."

Niemcy to kabareciarze, owszem można skwantować chrześcijaństwo, wtedy widać, że to religia eklektyczna tu leksyka grecka tam łacińska, organizacja porzymska parafie, diecezje, po tytuły pogańskie pontifex maximus, to samo z symboliką, monstrancja to słońce(gwiazda) z księżycem (tzw. trzymacz) czyli Leliwa, czyli chrześcijaństwo to tylko sławny Żyd Chrystus chociaż samo słowo Chrystus to greka, no i trochę Biblii.

> stare baby po menopauzie, itp.
            > , s/w'
            > > prowadzą ISIS w dużych ilościach.
            >
            > To niezły żart, ale ja poważnie potraktowałem Twój problem, sorry.

Dlaczego, żart badania socjologiczne pokazują, że w społeczeństwie niemieckim tylko w grupie kobiet po 50ce przeważają zwolenniczki przyjmowania imigrantów, Merkel się do niej załapuje.

> > Poza tym mamy szansę na nowe ś
            > rednio
            > > wiecze

A co ISIS zrobiło w Syrii czy Iraku państwo z niewolnictwem, ludobojstwem, masowymi egzekucjami niszczeniem zabytków Palmiry, to wszytko oparte jest na fanatyzmie religijnym. Co innego w średniowieczu robili wprowadzając chrześcijaństwo u nas np. niszcząc liczne świątynie pogańskie choćby Trzygłowa w Szczecinie.
            Dla niektórych kabareciarzy niemieckich to szerzenie cywilizacji.

"Uczestnicy misji chrystianizacyjnych św. Ottona. Gdy przybyli tu w 1124 r., na najwyższym wzniesieniu miała znajdować się najznaczniejsza, najpiękniej zdobiona "kącina" (gontyna), czyli świątynia"... z rzeźbami ludzi i ptaków które zdawały się ulatywać.

Którą ciemnota musiała zburzyć, choć proszono by zostawiono ją z powodu jej piękna, oczywiście piękna sztuki, z jaką ją zbudowano, czy wykonano rzeźby czy malowidła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka