21.10.16, 19:25
Właśnie teraz w Wiadomościach TVN dowiedziałem się, że wszczepiono Polakowi w Polsce... protezę stawu biodrowego... wydrukowanego drukarką 3D.

Czy ktoś wie coś więcej?

Obserwuj wątek
    • pomruk Re: Biodro 3D 22.10.16, 00:52
      Nic ponad ten materiał z "Faktów"...
      fakty.tvn24.pl/ogladaj-online,60/mimo-14-operacji-grozil-mu-wozek-inwalidzki-ma-implant-z-3d,685910.html
      • kornel-1 Re: Biodro 3D 22.10.16, 12:15
        Oczywiście, staw biodrowy jest tytanowy i nie został wydrukowany na drukarce 3D.

Kornel
        • kornel-1 Re: Biodro 3D 22.10.16, 23:08
          kornel-1 napisał:

> Oczywiście, staw biodrowy jest tytanowy i nie został wydrukowany na drukarce 3D

Staw niewątpliwie jest ze stopu tytanowego, ale dużo wskazuje, że JEDNAK został wydrukowany na drukarce 3D. Takie rzeczy się już robi.

Po pierwsze są od ładnych paru lat drukarki drukujące metalem.
          Po drugie robi się już implanty 3D z tytanu..
          Także tytanowe implanty stawu biodrowego

Warto porównać wygląd nierównej powierzchni przedmiotu TU 0:33 i TU 1:29.

Kornel
          • nikodem321 Re: Biodro 3D 24.10.16, 18:40
            Super! Wielkie dzięki!
            Bardzo ciekawe wiadomości.

Właśnie mnie to zaintrygowało, czy ta proteza został wydrukowana w 3-D właśnie metalem?
            Już wydrukowanie w jakimś plastiku 3-D formy pod przyszłą na miarę szytą protezę z metalu dla mnie było ciekawe, ale nie elektryzujące.
            Co ja mówię?!
            To było przecież bardzo elektryzujące!
            Ze skanów TK czy magnetycznego rezonansu odtworzyć układ przestrzenny... No to już się robiło. Gdzieś w wirtualnej przestrzeni wymodelować...
            Trudne, ale do pokonania.

Drukowanie bezpośrednie protezy metalowej na miarę dla mnie wydawało się metodą kosmiczną - technologia Star-Track. Okazuje się, że jest całkiem przyziemna. Brawo!

Fajnie by było, gdybyś napisał Ty, albo ktoś z forumowiczów jak się takim metalem drukuje.
      • kala.fior Re: Biodro 3D 22.10.16, 12:37
        Wyglada na to ze zrobiono model bardzo uszkodzonej kosci biodrowej i implantu drukarka 3D, to te biale modele na filmie. Pokazana proteza jest metalowa i jak sugeruje Kornel, z tytanu.
        • nikodem321 Re: Biodro 3D 22.10.16, 21:47
          Dzięki pomruk za rozszerzony materiał dziennikarski.
          Dzięki kala.fior za objaśnienia i wytłumaczenie.

W tym materiale dziennikarskim, który ja usłyszałem - drukarką 3-D wybito całą protezę. Wprowadziło mnie to w osłupienie.
          - z metali szlachetnych już drukują protezy?
          - wynaleźli jakiś plastik spełniający wymagania protezy, z którego protezy można drukować?

Dzięki Wam wszystko mi się w głowie ułożyło.

Ciekawi mnie, która firma jest zdolna do produkcji takich protez na zamówienie?
          Jak to się odbyło? Jak to przebiegało krok po kroku?

Nie zdziwi mnie, gdy sponsorem był Discovery Chanel - na razie wszystkim gęby na kłódkę, do czasu emisji programu. Disco (chyba) finansował operację nerwiakowłókniaka (chyba) ważącego (chyba) z 50 kg. Kobieta sobie go hodowała, bo nie było jej stać na ubezpieczenie, więc operacje. Wszyscy kochamy USA za jej podejście do własnego obywatela.
          Film był całkiem ciekawy.
          Jak na standardy produkcji popularno-naukowych made-in-USA.

Mnie cieszy personalizacja medycyny.
          Patrzcie państwo! Proteza na zamówienie. Nie jakaś standardowa, ale wyrzeźbiona pod konkretnego klienta! Już to potrafimy robić!
          Jak dla mnie to hit!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka