Dodaj do ulubionych

Powstanie Europejski Instytut Technologiczny

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.02.05, 18:31
O wyzszosci ew. European Research Council nad NSF to sie dopiero przekonamy,
zas urzednicy NSF sa wybierani sposrod najlepszych uczonych w USA i tylko na
bardzo ograniczony czas, nie tak jak w Polsce do tej pory, gdzie post-
sowiecki system swieci triumfy. Jak rozumiem, walka tak naprawde toczy sie o
lukratywne stanowiska dla polskich urzednikow naukowych, ktorzy od dawna
stracili kontakt z nauka - na zawsze.
Obserwuj wątek
    • Gość: bart Takie to proste, dac decydowac naukowcom... IP: *.ed.shawcable.net 02.02.05, 18:54
      Tyle, ze jest to srodowisko wyjatkowo zazdrosne, hermetyczne i rzadzone
      prywatnymi ukladami i animozjami. Jest tak wszedzie, od Polski, przez Szwecji
      do USA. Efekt bedzie taki, ze wplywowi naukowcy beda utracac czesc wnioskow o
      granty bo np. beda zazdrosni o wyniki lub nie beda kogos lubili. Kolejny
      niewypal europejski sie szykuje.

Zaleta wnioskow skladanych urzednikom jest to, ze ci zwykle nie maja
      wiekszego pojecia, ale tez sa poza ukladami. Czesc pieniedzy marnuje sie na
      badania niskiej klasy, ale jest wieksza szansa dostania pieniedzy niezaleznie
      od widzimisie jakiegos starego, przebrzmialego profesora.
    • Gość: kolumb rocznik 86' Re: Powstanie Europejski Instytut Technologiczny IP: 213.199.254.* 02.02.05, 18:57
      POLSKA MA SUPER ATUT DO WYKORZYSTANIA!!! Przecież właśnie w tym roku opuszczą
      po raz pierwszy licea króliki doświadczalne. Kolumbowie rocznik 86'. Oni byli
      pierwszymi którzy uczyli się w gimnazjum zdawali test gimnazjalny i w maju będą
      zdawać nową maturę. Gdyby mieli jeszcze szansę uczyć się w tym instytucie
      stworzylibyśmy nowe pokolenie, i może ta kasa na reforme szkolnictwa nie poszła
      by w błoto. Stawiam diamenty do orzechów, że w tym roku żadne inne państwo
      europejskie ni będzie miało pierwszego rocznika ucznów kończących szkołę
      średnią nowymi zasadami. Ja należe do tego rocznika (rocznik czarnobyla:)) i
      chętnie poszedłbym na taką uczelnię (jeśli w planach mieliby kształcenie
      studentów, ale innego wyjścia nie widze...)
      • Gość: gosc portalu Re: Powstanie Europejski Instytut Technologiczny IP: *.ds.pg.gda.pl / *.ds.pg.gda.pl 03.02.05, 00:15
        Oj chyba sie troche pomyliles. taka ucelnia nie powstanie w ciagu pol roku. Po
        drugie nawet nie wiesz czym ta uczelnia bedzie sie zajmowac a juz chcesz tam
        studiowac. I po trzecie nowy system kasztalcenia moze i bedzie bardziej
        przyazny umiejetnoscia a nie uczeniu sie na pamiec ale nie zapominaj, ze uczyli
        ciebie ci sami nauczyciele co twoich starszych kolegow i ich mentalnosc nie
        zmienila sie z dnia na dzien
        • Gość: gość Re: Powstanie Europejski Instytut Technologiczny IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.02.05, 08:18
          ponieważ uczelnia bedzie utrzymywana z kasy uni musi byc otwarta dla wszystkich
          europejczyków. jaki bedzie język wykładowy? a może 21 języków jak w uni. I
          moooooooooooorze tłumaczy. to się wszystkim opłaci
        • Gość: kolumb rocznik 86' Re: Powstanie Europejski Instytut Technologiczny IP: 213.199.254.* 03.02.05, 17:16
          masz rację, że w ciągu pół roku raczej taka uczelnia nie powstanie, ale skoro
          ja jestem pierwszym, więc za mną idą kolejne roczniki kształcone tym systemem.
          Nie kwestionuję, czy zupełnie inaczej byliśmy kształceni czy nie tylko piszę,
          że sam fakt "świeżej" (choć pesymiści nazwali by ją nowej i niesprawdzonej)
          reformy jest to dobry argument przetargowy w wyścigu Polski po ten Instytut.

A jeśli chodzi, o to że nie wiem czym by się zajmować taka uczelnia (jeśli to
          wogóle ma być uczelnia;)) to nazwa przecież już coś sugeruje.
          Skoro "Technologiczny" to coś również dla mnie (moimi domenami są matematyka,
          fizyka i informatyka)
          • Gość: gosc portalu Re: Powstanie Europejski Instytut Technologiczny IP: *.ds.pg.gda.pl / *.ds.pg.gda.pl 03.02.05, 18:30
            Moimi domenami rowniez sa te dziedziny (sudiuje obecnie fizyke i informatyke).
            Przyszlo mi wlasnie do glowt, ze mozliwe, ze nie beda tam prowadzone studia
            magisterskie, ale jedynie doktoranckie. I to byloby cos, wtedy i ty mialbys
            spora szanse na uczestnictwo w tym wszystkim.
      • Gość: xxx Re: Powstanie Europejski Instytut Technologiczny IP: *.mfa.kfki.hu 03.02.05, 08:20
        Kolumbie rocznik '86! Mature wedlug nowych zasad bede w tym roku zdawac
        uczniowie nie tylko w Polsce. Podobnie bedzie na wegrzech.
        Powodzenia na maturze i nastudiach
        XXX
      • Gość: aj Re: Powstanie Europejski Instytut Technologiczny IP: 53.122.194.* 03.02.05, 08:49
        albo ja albo Ty nie doczytales ... Jaka uczelnia??? to NIE powstaje
        ponadeuropejska szkola, tylko instytut rozdajacy granty ... Cos na wzor naszego
        PAN'u, tylko z wiekszym budzetem i miedzynarodowa obsada. Czy bedzie
        funkcjonowac, watpie. Jak to w nauce, zazdrosc i walka o pozycje/wyniki. No ale
        moze, moze ... (a propos PAN'u ... ... ... n/c)
        A co do twojego posta, to nie rozumiem jeszcze jednej rzeczy. Mianowicie
        uwazasz, ze wlasnie wasz rocznik jest lepszy bo jest ksztalcony wg nowych
        zasad. Ja bym powiedzial dokladnie odwrotnie, jestescie poszkodowani, bo na
        waszym przykladzie bedzie sie wytykalo bledy. Ale to zobaczysz za jakies 10
        lat ... Powodzenia i Pozdrawiam.
        • Gość: kolumb rocznik 86' Re: Powstanie Europejski Instytut Technologiczny IP: 213.199.254.* 03.02.05, 17:08
          Wybacz, ale chyba mnie nie zrozumiałeś. Ja ani razu nie napisałem, ani nie
          sugerowałem, że mój rocznik jest lepszy (i masz racje, że może mamy gorsze
          podstawy w niektórych przedmiotach - mam nawet kilka pomysłów w których, ale to
          nie o to mi chodzi). Poprostu w wyścigu o ten instytut mocnym argumentem
          mogłobybyć to, że właśnie wychodzi NOWE i INNE pokolenie w Polsce (Broń Boże
          ani lepszy ani gorszy) i byłoby sensownym tutaj coś takiego wprowadzać. A tak
          wogóle to też właśnie zwróciłem uwagę, że konkretnie nie napisali czym zajmować
          miałby się ten instytut. Ale mnie kojarzy się Instytut z uczelnią (oczywiście
          nie tylko, ale przede wszystkim) Gdyby jednak miałaby być to kolejna jednostka
          administracyjna do rozdzielania kasy w morzu biurokracji to nawet nie
          skomentuje...
        • kazuto Re: Powstanie Europejski Instytut Technologiczny 04.02.05, 01:15
          chyba jednak zle doczytales. vide:
          'Powołanie uczelni finansowanej za europejskie pieniądze było od dawna naszym
          marzeniem - mówi "Gazecie" prof. Jerzy Langer, podsekretarz stanu w
          Ministerstwie Nauki i Informatyzacji. - Jeśli Instytut rzeczywiście powstanie...'

• kazuto Re: Powstanie Europejski Instytut Technologiczny 04.02.05, 01:18
            a swoja droga mam okazje popatrzec na mlodych studentow (prowadze zajecia w
            szkole nauk scislych) i powiem szczerze, ze 'nowa' mlodziez nie nastraja mnie
            optymistycznie.
    • Gość: r39 Re: Powstanie Europejski Instytut Technologiczny IP: *.ifpan.edu.pl 02.02.05, 20:27
      I bardzo dobrze, jeśli tylko dojdzie do skutku.
      Szczególnie ta Rada, niezależnie od tego, gdzie
      to wszystko będzie miało swoją siedzibę.
      Osobiście liczę na to, że ludzie naprawdę
      kompetentni, nie zgraja niewydarzonych polityków
      na spółkę z niedouczonymi buchalterami, będą
      wskazywać w co trzeba, a w co nie warto się
      pakować na długie lata.
      • Gość: zig Re: Powstanie Europejski Instytut Technologiczny IP: *.comarch.pl 04.02.05, 16:22
        Buahaha - zatrudnią Boga Wszechmogącego, czy prawdziwych jasnowidzów? Bo kto
        inny może wiedziec takie rzeczy i to na parę lat na przyszłość.
        • Gość: ewa Europejski MIT = glupota po Europejsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 18:55
          Sorry ale jak slysze ze 'dekretami' Brukselskimi mozna miec nowe najlepsze
          uczelnie to chce mi sie smiac i plakac...
          To nastepny absuradalny pomysl na podniesienie 'competitivness' Europejskiej
          nauki. Nareszcie urzednicy doszli do wniosku ze strategia Lisbonska nie
          dziala, nie dziala bo nie ma prawa zadzialac. To chyba jest oczywiste dla
          kazdego kto choc raz pisal wniosek o grant Europejski- kilkadziesiat stron
          bezsensownego tekstu (w tym sama czesc naukowa MUSI sie zmiescic na 3 stonach,
          reszta to 'social imapct' ,'managment' etc) pieniadze w takim grancie sa w
          duzym stopniu wyzuconych w bloto np na turystyke naukowa, absurdalne przepisy o
          zatrudnieniu (doktorantowi z zagranicy place kilka razy wiecej niz Polskiemu,
          mimo ze wykonuja te sama prace) etc.
          No to teraz mamy nowy rownie rewolucyjny pomysl urzednikow. Jedyny wynik jaki
          urzednicy osiagna to wypompowanie ogromnych pieniedzy z calej nauki na nowa
          instytucje w ktorej wiecej bedzie polityki niz nauki.
          ewa
          • Gość: hiperrobociarz Re: Europejski MIT = glupota po Europejsku IP: *.uci.agh.edu.pl / *.uci.agh.edu.pl 04.02.05, 22:18
            Precz z państwowymi grantami - to są pieniądze wyrzucone w błoto. Nauka powinna być finansowana przez bezpośrednio zainteresowane osiągnięciem korzyści podmioty gospodarcze. To gwarantuje (oczywiście statystycznie), że pieniądze wydawane będą rozsądnie. No ale żyjemy w tym soc-bagnie ...
            • Gość: Socjalista-fan USA Re: Europejski MIT = glupota po Europejsku IP: *.chello.pl 05.02.05, 00:03
              Gość portalu: hiperrobociarz napisał(a):

> Precz z państwowymi grantami - to są pieniądze wyrzucone w błoto.

Tylko że tych słów nie mógłby Pan pisać gdyby nie pewien państwowy grant.
              Internet powstał za pieniądze Ministerstwa Obrony (DoD, program DARPA) USA!
              • Gość: kazuto Re: Europejski MIT = glupota po Europejsku IP: *.acn.waw.pl 08.02.05, 09:12
                a co z badaniami podstawowymi - nie nastawionymi na robienie 'czegos'
                uzytkowego? same sie zrobia?! czy moze trzeba bazowac na tym co zostalo zrobione
                do tej pory?!!!
    • khmara Re: Powstanie Europejski Instytut Technologiczny 05.02.05, 00:59
      Europejskie MIT w Polsce nie może powstać, bo nie uzyska akredytacji PKA.
      Dobre chęci Kleibera nie wystarczą, nie on stanowi prawo.
      • itakdalej.itakdalej Re: Powstanie Europejski Instytut Technologiczny 05.02.05, 11:04
        khmara napisał:

> Europejskie MIT w Polsce nie może powstać, bo nie uzyska akredytacji PKA.

Uzyska, jeżeli tam zaczną pracować na 4-tym etacie (1: uczelnia państwowa, 2:
        uczelnia prywatna, 3: PAN) nasi wspaniali profesorowie zwyczajni doktorzy
        habilitowani z tytułami belwederskimi.

Ja jednak mam nadzieję, że Bruksela jeszcze na głowę nie upadła i nie założy
        uczelni w tym skansenie. Tam się na naszych profesorach umieją poznać, minister
        Kleiber coś o tym wie.
        • khmara Re: Powstanie Europejski Instytut Technologiczny 05.02.05, 17:43
          itakdalej.itakdalej napisał:

> khmara napisał:
          >
          > > Europejskie MIT w Polsce nie może powstać, bo nie uzyska akredytacji PKA.
          >
          > Uzyska, jeżeli tam zaczną pracować na 4-tym etacie (1: uczelnia państwowa, 2:
          > uczelnia prywatna, 3: PAN) nasi wspaniali profesorowie zwyczajni doktorzy
          > habilitowani z tytułami belwederskimi.

Jeżeli Europa nie upadnie na głowę, żeby zatrudniać na 4-tym etacie naszych
          wspaniałych uczonych, to i tak EIT polskiej akredytacji nie uzyska. Więcej na
          ten temat:
          Mury Jerycha a Europa, czyli niebezpieczeństwa wynikające z integracji europejskiej
          www.nauka-edukacja.p4u.pl/articles.php?id=53
    • Gość: darek Re: Powstanie Europejski Instytut Technologiczny IP: 147.162.72.* 05.02.05, 08:36
      European Research Council to bardzo ciekawy pomysl i wielu naukowcom sie
      zapewne spodoba. Ciekawe tylko, ze ostatnie zmiany w organizacji polskiej nauki
      ida dokladnie w przeciwnym kierunku, tzn. urzednicy maja decydowac o przyznaniu
      srodkow na badania naukowe, a nie sami naukowcy.
      Co znacza rzady biurokratow w nauce przekonali sie juz chyba wszyscy, ktorzy
      uczestniczyli, uczestnicza badz ubiegali sie kiedykolwiek o srodki z tzw.
      programow europejskich. To biurokracja do n-tej potegi, przeczaca czesto
      podstawowym zasadom zdrowego rozsadku i wszelkiej logiki.

Co na to wszystko Minister Kleiber ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka