Dodaj do ulubionych

odstawianie frytek

30.07.02, 11:11
Jeżeli rewelacje szwedzich naukowców o akryloamidzie są prawdą, to czy mam
zamawiać w Czechach opekane, americkie brambory a hranolky?
Swoją drogą, skoro Czesi jedzą ziemniaki tylko w takiej postaci, to czemu nie
padają jak muchy?
Obserwuj wątek
    • Gość: szelak Re: odstawianie frytek IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.07.02, 14:02
      dlatego, że to kolejny hum-bug jak z tym asteroidą
      • Gość: Redakcja Re: odstawianie frytek IP: 2.4.STABLE* / 10.203.52.* 30.07.02, 18:59
        > dlatego, że to kolejny hum-bug jak z tym asteroidą

Tym razem wydaje się, że nie. Szwedzkie odkrycie akryloamidu we frytkach,
        chipsach i chrupkim pieczywie nie tylko zostało opublikowane w recenzowanym
        czasopiśmie naukowym (a asteroid - nie), ale też potwierdzone przez naukowców z
        Norwegii, Wielkiej Brytanii i USA. Więc wszystko wskazuje, że to nie humbug,
        choć nikt nie wie, skąd się tam bierze akryloamid.
        Wojciech Mikołuszko
        • Gość: igła Re: odstawianie frytek IP: 62.233.130.* 04.08.02, 21:16
          Dla mnie to jest jakieś dziwne. Frytki, pieczone ziemniaki ludzie jedzą
          przecież nie od dzisiaj i jakoś nic strasznego im się nie dzieje (a podobno
          dopuszczalne normy są przekroczone kilkaset razy???). Póki co nikt jeszcze
          chyba dokładnie nie wie skąd bierze się w nich akryloamid. Pozatym dookoła nas
          jest tyle rakotwórczych substancji, jeśli coś nam się przypali to też powstają
          rakotwórcze związki. Studiuję chemię i trochę sceptycznie patrzę na takie
          nowinki. Już kiedyś czytałam artykuł o tym, że czasami wyolbrzymia się
          problemy, żeby dostać pieniądze na badania. Może to być nawet oficjalna
          naukowa publikacja i tak niewielu dowie się jaka ostatecznie jest prawda. MOJE
          PRYWATNE ZDANIE: POŻYJEMY ZOBACZYMY, MOŻE DOWIEMY SIĘ CZEGOŚ WIĘCEJ.
          NARAZIE: DON'T PANIC.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka